Psyllium - o nouă fibră alimentară

-->

PSYLLIUM –  o nouă fibră alimentară

Psyllium (Plantago psyllium) face parte din familia pătlaginii și creşte mai ales în sudul Franţei şi Spaniei şi pe coasta de nord a Africii. În scop medicinal, se recoltează seminţele, care seamănă cu cele de in nu numai ca aspect, ci şi ca proprietăţi terapeutice. Mai puţin cunoscută la noi, această plantă este utilizată pe scară largă în SUA pentru tratarea celor mai diverse afecţiuni ale tubului gastrointestinal. Studii recente au demonstrat că psyllium reglează funcţia motorie a colonului şi stimulează secreţia intestinală. Acest efect se datorează conţinutului ridicat în fibre alimentare, solubile şi insolubile.
Seminţele de psyllium conţin o cantitate mare de fibre solubile, care în intestin se comportă asemenea unui burete ce se umflă, absoarbe substanţele toxice, stimulează peristaltismul şi uşurează tranzitul intestinal. Acţiunea fibrelor din seminţele de psyllium este pur mecanică, organismul nu le asimilează. Fibrele au doar o acţiune laxativă, fără niciun risc de dependenţă sau toxicitate. Studiile au demonstrat că fibrele solubile, aşa cum sunt cele din psyllium, constituie cel mai bun tratament pentru reducerea nivelului colesterolului şi, în consecinţă, contribuie la diminuarea riscului de boli coronariene. Seminţele de psyllium conţin de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul, apreciat pentru conţinutul său în fibre. 100 de grame de seminţe de psyllium conţin 71 de grame de fibre solubile, în timp ce aceeaşi cantitate de ovăz, doar 5 grame. Odată ajunse în intestin, aceste fibre formează o substanţă gelatinoasă, care absoarbe substanţele toxice şi le elimină.

Cum acţionează fibrele de psyllium

Dacă sunt asociate unui regim sărac în grăsimi şi colesterol, fibrele solubile provenind din seminţele de psyllium pot reduce riscul de boli cardiovasculare.
- Tratează constipaţiile cronice.
- Cresc volumul materiilor fecale în cazul proastei eliminări intestinale.
- Previn şi tratează diareea.
- Tratează intoxicaţiile cauzate de reţinerea de materii fecale în intestin.
- Ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil.
- Previn şi tratează colitele, hemoroizii.
- Previn cancerul de colon. Mucilagiile din seminţele de psyllium reţin substanţele toxice şi iritante din intestin, reducând riscul de cancer de colon sau diverticulită.
- Reduc nivelul colesterolului, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. S-a demonstrat că administrarea de suplimente nutritive cu seminţe de psyllium scade cu 10% nivelul colesterolului rău (LDL) în 4 săptămâni. O diminuare cu 10% a nivelului colesterolului reduce riscul de boală cardiovasculară cu 20%.
- Contribuie la controlarea greutăţii.
- Cresc senzaţia de saţietate, cu un consum minim de calorii. Fibrele seminţelor de psyllium au capacitate mare de absorbţie a apei, se umflă în stomac şi dau rapid senzaţia de săturare.
- Contribuie la controlarea nivelului glicemiei. Reduc răspunsul glicemic postprandial, fiind recomandate ca tratament în obezitate şi diabet.
- Sunt recomandate în curele de detoxifiere.
- Reduc absorbţia acizilor graşi din intestin.

Intoxicarea colonului

Expunerea excesivă la substanţe poluante, consumul de cafea şi alcool în exces, stresul, lipsa exerciţiului fizic, folosirea de antibiotice produc o stare de intoxicaţie cronică în organismul nostru. Toxinele se acumulează în principal în colon. Curăţirea colonului este cel mai important pas în detoxifierea întregului organism. În pliurile colonului, în diverticule sau pe pereţii lui se pot acumula resturi în putrefacţie, chiar şi ani în şir. Aceste resturi irită pereţii colonului, care produce mucus în exces, ca reacţie de apărare la factorii iritativi. În timp, acest mucus şi se transformă într-o placă mucoidă, care împiedică absorbţia vitaminelor şi a mineralelor, favorizează apariţia constipaţiei şi autointoxicarea organismului prin recircularea toxinelor. Echilibrul florei intestinale este afectat serios, iar imunitatea are de suferit. În aceste condiţii, detoxifierea periodică a colonului este imperios necesară. Datorită fibrelor din seminţele sale, psyllium accelerează tranzitul mucusului, al toxinelor şi al deşeurilor metabolice şi eliminarea lor. Astfel, colonul îşi recapătă sănătatea.
În mod paradoxal, seminţele de psyllium sunt recomandate deopotrivă în diaree şi constipaţie. În diaree, mucilagiul de psyllium absoarbe excesul de lichid din fecale şi încetineşte eliminarea conţinutului intestinului. Mucilagiul absoarbe în mod egal toxinele provenite din surse externe (substanţele cancerigene) şi pe cele provenite din surse interne (produse de bacteriile şi paraziţii intestinali). În acelaşi timp, psyllium încurajează înmulţirea bacteriilor prietenoase, aşa cum sunt Lactobacillus acidophilous şi bifidobacteriile, care ajută la reglarea funcţiei intestinale.

Psyllium şi constipaţia

Seminţele de psyllium sunt un laxativ natural, care nu are efectele secundare ale laxativelor de sinteză. Cum mai mult de jumătate dintre adulţi suferă de constipaţie, psyllium este o soluţie pentru normalizarea scaunului. Luate în fiecare dimineaţă cu o porţie de iaurt, îmbunătăţesc tranzitul intestinal. Și, dacă până nu demult va obişnuiserăţi să aveţi scaun o dată la două zile sau chiar mai rar, cura cu psyllium vă va ajuta să aveţi pentru început un scaun pe zi, urmând ca pe parcurs, tranzitul să se regleze şi să aveţi două scaune pe zi, aşa cum, de altfel, este normal. În cazul constipaţiilor rezistente la tratamentul medicamentos, experţii recomandă din ce în ce mai des administrarea seminţelor de psyllium, deoarece acestea acţionează mai puţin agresiv decât medicamentele de sinteză.

Psyllium şi diareea

Chiar dacă pare contradictoriu, psyllium poate fi folosit şi în tratarea diareii. Mucilagiile conţinute de seminţe absorb apa, astfel încât conţinutul intestinului devine mai consistent, iar numărul episoadele diareice scade. Absorbind apa în exces, psyllium permite în acelaşi timp încetinirea golirii stomacului şi intestinului. Aceste două mecanisme contribuie la controlarea diareii, ameliorarea colitei ulceroase, a simptomelor sindromului de colon iritabil, precum şi durerile şi sângerările ce pot apărea în cazul hemoroizilor.
Fibrele de psyllium, ca şi cele de in, acţionează asupra florei intestinale, restabilind echilibrul dintre bacteriile sanogene şi cele patogene. Un studiu recent arată că psyllium nu ameliorează în mod direct durerea asociată sindromului de colon iritabil, însă îmbunătăţeşte şi reglează funcţiile digestive ale pacienţilor cu această afecţiune. Studiul a determinat şi doza optimă de psyllium în sindromul colonului iritabil: 20-30 g/zi.

Psyllium şi colesterolul

Autorii unui studiu publicat în anul 2000 au ajuns la concluzia că administrarea unei doze de 5 grame seminţe de psyllium de două ori pe zi dă rezultate foarte bune în hipercolesterolemie. Cercetătorii au observat că, pentru reducerea colesterolului, seminţele de psyllium sunt mai eficiente decât regimul cu un conţinut scăzut de grăsimi. De asemenea, seminţele de psyllium permit reducerea dozelor medicamentelor de sinteză în tratarea dislipidemiilor.
Eficacitatea seminţelor de psyllium în reducerea nivelului de colesterol sanguin, în asociere cu un regim alimentar sărac în grăsimi este recunoscută şi de Comisia Europeană de Studiere a Plantelor Medicinale. Aceste fibre sunt recunoscute pentru efectul hipocolesterolemiant. După ingerare, fibrele de psyllium ajung în colon, unde leagă grăsimile şi le elimină odată cu materiile fecale.

Psyllium şi diabetul
Cu ajutorul seminţelor de psyllium, carbohidraţii sunt asimilaţi mai încet. Acest lucru le este folositor mai ales diabeticilor insulinodependenţi pentru a-şi ajusta doza de insulină. Tărâţele de psyllium au rol deosebit în reglarea glicemiei, deoarece împiedică trecerea rapidă a glucozei din tubul digestiv în sânge, ceea ce este foarte important pentru diabeticii de tip II, care în cele mai multe cazuri sunt obezi. Principala proprietate a seminţelor de psyllium este aceea de a diminua indicele glicemic al alimentelor consumate, modificând structura, textura şi vâscozitatea alimentelor în intestin. 

Sursa: http://www.colonhelp.ro/articole-diverse/articole-mai-2009/psylliumul-noua-fibra-alimentara.html
-->

Comentarii

  1. de ce sa nu folosim seminte de in care au acelasi efect ca cele de psylium si costa mai putin?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Psyllium și inul au cam aceleași proprietăți. De fapt, nu cred că există vreo plantă cu proprietăți unice și care să existe numai într-un anumit loc pe glob. Părerea mea e că fiecare zonă are un corespondent al unei plante din altă zonă. Articolul pe care l-ai citit a fost conceput de firma care produce Colonhelp și e normal să scoată în evidență calitățile plantelor care alcătuiesc formula. Observă că alături de psyllium se găsește și inul nostru, în proporție egală. Dar dacă vrei să faci o cură separată, inul e mai mult decât suficient și eficient. În plus, e o plantă din arealul nostru. Nu știu dacă știi, dar nutriționiștii (cei adevărați, adică oamenii de știință) recomandă să se consume doar plantele alimentare care cresc în zona în care ne-am născut.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Daniel Ridgway Knight - Pictorul femeilor și al florilor + slideshow
    01.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DANIEL RIDGWAY KNIGHT PICTORUL FEMEILOR ȘI AL FLORILOR Daniel Ridgway Knight s-a născut pe 15 martie 1839 în Chambersburg,…
  • 30+ fapte mai puțin cunoscute despre animale + FOTO
    05.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Liliecii orfani care sunt salvați sunt înfășurați strâns în pături pentru a imita îmbrățișarea caldă a aripilor mamei…
  • Scarlat Demetrescu - scrieri ezoterice
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> SCARLAT DEMETRESCU - scrieri ezoterice Scarlat Demetrescu s-a născut în Bucureşti, la 26 iulie 1872. A absolvit Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, devenind profesor de…
  • Descoperire uimitoare în Marea Piramidă
    01.04.2013 - 12 Comments
    --> SCHELETUL UNEI CREATURI JUMĂTATE OM, JUMĂTATE FELINĂ DESCOPERIT ÎN MAREA PIRAMIDĂ DIN EGIPT Acum trei ani, o…
  • Efectul de piramidă + VIDEO
    29.04.2012 - 1 Comments
    --> EFECTUL DE PIRAMIDĂ „Totul se teme de timp, iar timpul se teme de piramidă” Mistere, curiozități, povești și legende, studii științifice și mai puțin științifice, supoziții…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • Wikirebels (Rebelii de la Wikileaks) - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> WIKIREBELS – REBELII DE LA WIKILEAKS (RO) Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a ajuns în atenția publică internațională în 2010, după publicarea pe site-ul său a…
  • Ești ceea ce mănânci
    06.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EȘTI CEEA CE MĂNÂNCI Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt enorme. Trebuie să știți că puteți: • să trăiți mai mult • să…
  • Rețete culinare - Salate cu dressing-uri Knorr
    08.04.2012 - 2 Comments
    Salate cu dressing-uri Knorr    
  • Medicina oficială e greșită + VIDEO
    29.05.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICINA OFICIALĂ E GREȘITĂ Raymond Francis Într-o înregistrare video postată pe Internet, cunoscutul biochimist și nutriționist…
  • Cutremurul pe înțelesul tuturor
    24.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUTREMURUL PE ÎNȚELESUL TUTUROR Dacă am compara Pământul cu un măr, atunci scoarța terestră ar fi coaja mărului, numai că mult mai…
  • 30+ fotografii bizare din viața reală, făcute cu drona, care îți vor da fiori pe șira spinării
    27.12.2021 - 0 Comments
    Au trecut de mult timp zilele în care cumpăram un aparat foto de unică folosință, făceam fotografii și apoi mergeam la un magazin pentru a le developa. Acum, în doar câteva secunde puteți face o…
  • „Antisemitismul” lui Eminescu
    15.01.2014 - 0 Comments
    --> „ANTISEMITISMUL” LUI EMINESCU În acea vreme, poetul naţional Mihai Eminescu era angajat politic ca redactor şef al…
  • Povestea lui Tillman - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POVESTEA LUI TILLMAN În iunie 2002, revoltat de atacurile de la 11 septembrie 2001, Patrick Tillman, un celebru jucător de fotbal…
  • Ororile războiului (WARTORN 1861-2010) - documentar (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ORORILE RĂZBOIULUI Atât de multe orori şi atât de multă durere, indiferent de epocă, indiferent de generaţiile care le-au căzut victimă, că, uneori, este aproape insuportabil să…
  • 9 situații amuzante care explică perfect ce este marketing-ul
    30.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Vezi o fată superbă la o petrecere. Te duci la ea și îi spui: „Sunt foarte bogat. Mărită-te cu mine!” - Acesta este marketing…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…
  • Un pas mic pentru om, o farsă uriașă pentru omenire? - documentar (RO)
    16.05.2012 - 0 Comments
    --> UN PAS MIC PENTRU OM, O FARSĂ URIAȘĂ PENTRU OMENIRE CHIAR AM FOST PE LUNĂ? …
  • Test de personalitate
    01.07.2012 - 0 Comments
    --> TEST DE PERSONALITATE Dintre figurile de mai jos alege-o pe cea pe care o preferi, pentru a afla ce tip de personalitate ai. Aceste figuri au fost concepute de un psiholog,…
  • România, colonie a Israelului? (documentar & eBook)
    12.05.2012 - 4 Comments
    --> ROMÂNIA, COLONIE A ISRAELULUI?        prof. univ. Ion Coja    România este azi o ţară ocupată, iar majoritatea ocupanţilor sunt evrei!…
  • Rețete culinare - Chifteluțe de pui
    09.04.2012 - 0 Comments
    CHIFTELUȚE DE PUI Ingrediente 2 piepți de pui 2 cartofi mari 2 morcovi potriviți 2 ouă puțin cașcaval ras pătrunjel, mărar (câte o legătură) Preparare Carnea se dă prin mașina de…
  • Agartha și extratereștrii din interiorul Pământului
    25.02.2013 - 10 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AGARTHA ȘI EXTRATEREȘTRII DIN INTERIORUL PĂMÂNTULUI Deși mulți dintre noi găsesc că ideea unui Pământ gol în interior este mai…
  • De ce am devenit vegetarian? + VIDEO (RO)
    02.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE AM DEVENIT VEGETARIAN? Pentru majoritatea oamenilor, vegetarianismul pare o fiţă, un trend prin care unii se diferenţiază…
  • 10 cele mai romantice destinații din Europa
    13.02.2017 - 0 Comments
    Ai în minte numai melodii de dragoste și ești în căutarea unei escapade romantice, împreună cu iubitul/iubita? Descoperă cele mai bune escapade romantice din Marea Britanie, cele mai romantice orașe…
  • 18 poze care arată că animalele au cele mai sincere inimi + FOTO
    13.10.2021 - 0 Comments
    Indiferent cât de obraznice sau nevoiașe pot deveni uneori animalele noastre de companie, inimile lor sunt întotdeauna pline de dragoste și nimic altceva. Pisicile care fac ceva prostesc pentru a-și…
  • Din istoria Angliei
    02.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN ISTORIA ANGLIEI   Data viitoare când vă spălaţi pe mâini și apa e un pic mai rece decât v-aţi dori, comparaţi situaţia cu modul…
  • 9 motive pentru a începe să consumi unt de arahide
    13.10.2020 - 2 Comments
    Pierderea în greutate, prevenirea cancerului de sân, reducerea insomniei și mult mai multe - untul de arahide este o comoară naturală care poate promova multe schimbări pozitive în organism! Este…
  • Comoara ascunsă a Cavalerilor Templieri + documentar (RO)
    16.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMOARA ASCUNSĂ A CAVALERILOR TEMPLIERI „Soldații săraci ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon”, mult mai cunoscuți sub numele de…
  • Zece războaie = Zece minciuni mediatice + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    10.04.2013 - 5 Comments
    --> ZECE RĂZBOAIE = ZECE MINCIUNI MEDIATICE Fiecare război este precedat de o minciună răspândită abil prin mijloacele de comunicare în masă. Astăzi, aflăm că Statele Unite ale Americii…
  • Discurile zburătoare ale lui John Searl + documentar (RO)
    04.10.2015 - 0 Comments
    DISCURILE ZBURĂTOARE ALE LUI JOHN SEARL Pe parcursul secolului trecut au existat mulţi inventatori care au brevetat discuri zburătoare, fie ele gravitaţionale sau nu. Acum, graţie internetului,…
  • Incredibilele sate ale Indiei + VIDEO
    09.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INCREDIBILELE SATE ALE INDIEI India este a șaptea țară ca mărime din lume. Cei peste un miliard de locuitori ai săi sunt împărţiţi în…
  • Spirulina - alga vieții
    01.04.2012 - 1 Comments
    --> SPIRULINA – alga vieții Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de nici un milimetru lungime, încadrată de cercetători undeva la graniţa dintre bacterii şi regnul vegetal.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *