Psyllium - o nouă fibră alimentară

-->

PSYLLIUM –  o nouă fibră alimentară

Psyllium (Plantago psyllium) face parte din familia pătlaginii și creşte mai ales în sudul Franţei şi Spaniei şi pe coasta de nord a Africii. În scop medicinal, se recoltează seminţele, care seamănă cu cele de in nu numai ca aspect, ci şi ca proprietăţi terapeutice. Mai puţin cunoscută la noi, această plantă este utilizată pe scară largă în SUA pentru tratarea celor mai diverse afecţiuni ale tubului gastrointestinal. Studii recente au demonstrat că psyllium reglează funcţia motorie a colonului şi stimulează secreţia intestinală. Acest efect se datorează conţinutului ridicat în fibre alimentare, solubile şi insolubile.
Seminţele de psyllium conţin o cantitate mare de fibre solubile, care în intestin se comportă asemenea unui burete ce se umflă, absoarbe substanţele toxice, stimulează peristaltismul şi uşurează tranzitul intestinal. Acţiunea fibrelor din seminţele de psyllium este pur mecanică, organismul nu le asimilează. Fibrele au doar o acţiune laxativă, fără niciun risc de dependenţă sau toxicitate. Studiile au demonstrat că fibrele solubile, aşa cum sunt cele din psyllium, constituie cel mai bun tratament pentru reducerea nivelului colesterolului şi, în consecinţă, contribuie la diminuarea riscului de boli coronariene. Seminţele de psyllium conţin de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul, apreciat pentru conţinutul său în fibre. 100 de grame de seminţe de psyllium conţin 71 de grame de fibre solubile, în timp ce aceeaşi cantitate de ovăz, doar 5 grame. Odată ajunse în intestin, aceste fibre formează o substanţă gelatinoasă, care absoarbe substanţele toxice şi le elimină.

Cum acţionează fibrele de psyllium

Dacă sunt asociate unui regim sărac în grăsimi şi colesterol, fibrele solubile provenind din seminţele de psyllium pot reduce riscul de boli cardiovasculare.
- Tratează constipaţiile cronice.
- Cresc volumul materiilor fecale în cazul proastei eliminări intestinale.
- Previn şi tratează diareea.
- Tratează intoxicaţiile cauzate de reţinerea de materii fecale în intestin.
- Ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil.
- Previn şi tratează colitele, hemoroizii.
- Previn cancerul de colon. Mucilagiile din seminţele de psyllium reţin substanţele toxice şi iritante din intestin, reducând riscul de cancer de colon sau diverticulită.
- Reduc nivelul colesterolului, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. S-a demonstrat că administrarea de suplimente nutritive cu seminţe de psyllium scade cu 10% nivelul colesterolului rău (LDL) în 4 săptămâni. O diminuare cu 10% a nivelului colesterolului reduce riscul de boală cardiovasculară cu 20%.
- Contribuie la controlarea greutăţii.
- Cresc senzaţia de saţietate, cu un consum minim de calorii. Fibrele seminţelor de psyllium au capacitate mare de absorbţie a apei, se umflă în stomac şi dau rapid senzaţia de săturare.
- Contribuie la controlarea nivelului glicemiei. Reduc răspunsul glicemic postprandial, fiind recomandate ca tratament în obezitate şi diabet.
- Sunt recomandate în curele de detoxifiere.
- Reduc absorbţia acizilor graşi din intestin.

Intoxicarea colonului

Expunerea excesivă la substanţe poluante, consumul de cafea şi alcool în exces, stresul, lipsa exerciţiului fizic, folosirea de antibiotice produc o stare de intoxicaţie cronică în organismul nostru. Toxinele se acumulează în principal în colon. Curăţirea colonului este cel mai important pas în detoxifierea întregului organism. În pliurile colonului, în diverticule sau pe pereţii lui se pot acumula resturi în putrefacţie, chiar şi ani în şir. Aceste resturi irită pereţii colonului, care produce mucus în exces, ca reacţie de apărare la factorii iritativi. În timp, acest mucus şi se transformă într-o placă mucoidă, care împiedică absorbţia vitaminelor şi a mineralelor, favorizează apariţia constipaţiei şi autointoxicarea organismului prin recircularea toxinelor. Echilibrul florei intestinale este afectat serios, iar imunitatea are de suferit. În aceste condiţii, detoxifierea periodică a colonului este imperios necesară. Datorită fibrelor din seminţele sale, psyllium accelerează tranzitul mucusului, al toxinelor şi al deşeurilor metabolice şi eliminarea lor. Astfel, colonul îşi recapătă sănătatea.
În mod paradoxal, seminţele de psyllium sunt recomandate deopotrivă în diaree şi constipaţie. În diaree, mucilagiul de psyllium absoarbe excesul de lichid din fecale şi încetineşte eliminarea conţinutului intestinului. Mucilagiul absoarbe în mod egal toxinele provenite din surse externe (substanţele cancerigene) şi pe cele provenite din surse interne (produse de bacteriile şi paraziţii intestinali). În acelaşi timp, psyllium încurajează înmulţirea bacteriilor prietenoase, aşa cum sunt Lactobacillus acidophilous şi bifidobacteriile, care ajută la reglarea funcţiei intestinale.

Psyllium şi constipaţia

Seminţele de psyllium sunt un laxativ natural, care nu are efectele secundare ale laxativelor de sinteză. Cum mai mult de jumătate dintre adulţi suferă de constipaţie, psyllium este o soluţie pentru normalizarea scaunului. Luate în fiecare dimineaţă cu o porţie de iaurt, îmbunătăţesc tranzitul intestinal. Și, dacă până nu demult va obişnuiserăţi să aveţi scaun o dată la două zile sau chiar mai rar, cura cu psyllium vă va ajuta să aveţi pentru început un scaun pe zi, urmând ca pe parcurs, tranzitul să se regleze şi să aveţi două scaune pe zi, aşa cum, de altfel, este normal. În cazul constipaţiilor rezistente la tratamentul medicamentos, experţii recomandă din ce în ce mai des administrarea seminţelor de psyllium, deoarece acestea acţionează mai puţin agresiv decât medicamentele de sinteză.

Psyllium şi diareea

Chiar dacă pare contradictoriu, psyllium poate fi folosit şi în tratarea diareii. Mucilagiile conţinute de seminţe absorb apa, astfel încât conţinutul intestinului devine mai consistent, iar numărul episoadele diareice scade. Absorbind apa în exces, psyllium permite în acelaşi timp încetinirea golirii stomacului şi intestinului. Aceste două mecanisme contribuie la controlarea diareii, ameliorarea colitei ulceroase, a simptomelor sindromului de colon iritabil, precum şi durerile şi sângerările ce pot apărea în cazul hemoroizilor.
Fibrele de psyllium, ca şi cele de in, acţionează asupra florei intestinale, restabilind echilibrul dintre bacteriile sanogene şi cele patogene. Un studiu recent arată că psyllium nu ameliorează în mod direct durerea asociată sindromului de colon iritabil, însă îmbunătăţeşte şi reglează funcţiile digestive ale pacienţilor cu această afecţiune. Studiul a determinat şi doza optimă de psyllium în sindromul colonului iritabil: 20-30 g/zi.

Psyllium şi colesterolul

Autorii unui studiu publicat în anul 2000 au ajuns la concluzia că administrarea unei doze de 5 grame seminţe de psyllium de două ori pe zi dă rezultate foarte bune în hipercolesterolemie. Cercetătorii au observat că, pentru reducerea colesterolului, seminţele de psyllium sunt mai eficiente decât regimul cu un conţinut scăzut de grăsimi. De asemenea, seminţele de psyllium permit reducerea dozelor medicamentelor de sinteză în tratarea dislipidemiilor.
Eficacitatea seminţelor de psyllium în reducerea nivelului de colesterol sanguin, în asociere cu un regim alimentar sărac în grăsimi este recunoscută şi de Comisia Europeană de Studiere a Plantelor Medicinale. Aceste fibre sunt recunoscute pentru efectul hipocolesterolemiant. După ingerare, fibrele de psyllium ajung în colon, unde leagă grăsimile şi le elimină odată cu materiile fecale.

Psyllium şi diabetul
Cu ajutorul seminţelor de psyllium, carbohidraţii sunt asimilaţi mai încet. Acest lucru le este folositor mai ales diabeticilor insulinodependenţi pentru a-şi ajusta doza de insulină. Tărâţele de psyllium au rol deosebit în reglarea glicemiei, deoarece împiedică trecerea rapidă a glucozei din tubul digestiv în sânge, ceea ce este foarte important pentru diabeticii de tip II, care în cele mai multe cazuri sunt obezi. Principala proprietate a seminţelor de psyllium este aceea de a diminua indicele glicemic al alimentelor consumate, modificând structura, textura şi vâscozitatea alimentelor în intestin. 

Sursa: http://www.colonhelp.ro/articole-diverse/articole-mai-2009/psylliumul-noua-fibra-alimentara.html
-->

Comentarii

  1. de ce sa nu folosim seminte de in care au acelasi efect ca cele de psylium si costa mai putin?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Psyllium și inul au cam aceleași proprietăți. De fapt, nu cred că există vreo plantă cu proprietăți unice și care să existe numai într-un anumit loc pe glob. Părerea mea e că fiecare zonă are un corespondent al unei plante din altă zonă. Articolul pe care l-ai citit a fost conceput de firma care produce Colonhelp și e normal să scoată în evidență calitățile plantelor care alcătuiesc formula. Observă că alături de psyllium se găsește și inul nostru, în proporție egală. Dar dacă vrei să faci o cură separată, inul e mai mult decât suficient și eficient. În plus, e o plantă din arealul nostru. Nu știu dacă știi, dar nutriționiștii (cei adevărați, adică oamenii de știință) recomandă să se consume doar plantele alimentare care cresc în zona în care ne-am născut.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • TEST: 12 întrebări de știință la care doar 6% dintre americani au știut să răspundă
    04.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Această imagine arată un obiect în spațiu, care are un nucleu de gheață și o coadă de gaze și praf care se întinde pe milioane de…
  • Conceptul de frumusețe în diferite epoci + VIDEO
    06.08.2012 - 4 Comments
    --> CONCEPTUL DE FRUMUSEȚE ÎN DIFERITE EPOCI Nu se poate vorbi de canoane estetice înainte de secolul V î.e.n., când sculpturile grecești ilustrau concepția potrivit căreia corpul…
  • Dr. Matthias Rath - Sfârșitul ignoranței în privința bolilor
    29.09.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SFÂRȘITUL IGNORANȚEI ÎN PRIVINȚA BOLILOR Discursul dr. Matthias Rath din Kerkrade, Olanda, 4 aprilie 2009 «În această…
  • 30 de erori de traducere care te vor face să râzi (FOTO)
    25.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dacă conduci o afacere într-o țară turistică, ar fi o mișcare inteligentă să ai semne traduse în limba engleză. Totuși, inteligența ta se…
  • 6 moduri neobișnuite prin care corpul tău te avertizează că ceva ar putea fi în neregulă
    08.04.2023 - 0 Comments
    De obicei, nu ne facem griji cu privire la sănătatea noastră până când ceva începe să ne deranjeze. Deși chiar și cei mai sănătoși oameni pot experimenta disconfort ocazional, există unele semnale…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • Rețete pe bază de produse din cânepă
    17.01.2013 - 0 Comments
    --> REŢETE PE BAZĂ DE PRODUSE DIN CÂNEPĂ PÂINE CU FĂINĂ DE CÂNEPĂ ŞI SEMINŢE - 500 g făină integrală de grâu - 75 g făină de…
  • Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? + VIDEO (RO)
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> APĂ DE LA ROBINET SAU APĂ ÎMBUTELIATĂ? La uzina de apă potabilă Roşu, opt biologi şi chimişti, ajutaţi de senzori şi de calculatoare, diagnostichează „apa brută” şi o tratează cu…
  • Utilizări geniale ale bicarbonatului de sodiu
    10.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bicarbonatul de sodiu este cu ușurință unul dintre cele mai comune elemente de uz casnic în orice parte a lumii. Și, deși cei mai mulți…
  • Virusurile patogene - Unde sunt dovezile pentru existența lor?
    10.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUSURILE PATOGENE UNDE SUNT DOVEZILE PENTRU EXISTENȚA LOR? Rezumatul unor articole ale biologului şi virologului german dr. Stefan…
  • În căutarea secretului longevității + documentar (RO)
    13.10.2015 - 0 Comments
    ÎN CĂUTAREA SECRETULUI LONGEVITĂȚII Oamenii au fost întotdeauna fascinați de ideea tinereții fără bătrânețe. Miturile și legendele popoarelor sunt pline de istorisiri despre apa vie, fântâni…
  • Secretul apei de piramidă + eBooks
    04.02.2014 - 3 Comments
    --> SECRETUL APEI DE PIRAMIDĂ Mircea-Mugurel Șerban Scurtimea vieţii, opacitatea simţurilor, amorţeala indiferenţei şi ocupaţiile neprofitabile ne lasă să ştim foarte puţine…
  • Condamnat la moarte pentru Roșia Montană + VIDEO
    25.12.2014 - 3 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "5462365744"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Totul despre banane + VIDEO
    17.06.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE BANANE Cremoase, dulci și cu un gust minunat, bananele au și calitatea excepțională de a crește tot timpul anului.…
  • Serviciul Secret al Statelor Unite în slujba președintelui
    21.01.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERVICIUL SECRET AL STATELOR UNITE  ÎN SLUJBA PREŞEDINTELUI Un jurnalist a reușit să pătrundă pentru prima oară dincolo de…
  • Fericire înseamnă sănătate
    26.04.2014 - 3 Comments
    --> FERICIRE ÎNSEAMNĂ SĂNĂTATE Fericire și sănătate... Mulți cercetători moderni asociază aceste două stări umane, afirmând că ele se condiționează reciproc. De fapt, în toate…
  • 21 decembrie 2012 - de la Apocalipsă citire + documentar (RO)
    20.12.2012 - 0 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 – DE LA APOCALIPSĂ CITIRE – Dionýsis Simópoulos, directorul Planetariului din Atena În ultima vreme,…
  • Bioritmul organelor interne
    04.04.2012 - 3 Comments
    --> BIORITMUL COTIDIAN AL ORGANELOR INTERNE Trăim cu toţii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetă: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul,…
  • Absurditatea predării religiei în școli + documentar (RO)
    17.11.2014 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ABSURDITATEA PREDĂRII RELIGIEI ÎN ŞCOLI Predarea religiei în şcolile româneşti este cvasi-obligatorie, prin faptul că părinţii sunt…
  • 16 situații care rezumă cum este să lucrezi în iadul vânzărilor
    16.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Să lucrezi în vânzări este, probabil, cel mai rău lucru pe care-l poți face în viața de angajat. După ce am lucrat în vânzări…
  • Unde e roșia românească? + VIDEO
    06.06.2013 - 2 Comments
    --> TOMATA, PĂTLĂGEAUA ROŞIE SAU SIMPLU, ROŞIA Dr. Călin Mărginean Roșia (Solanum lycopersicum) aparţine familiei Solanacee, clasa legumelor solano-fructoase, alături de cartof,…
  • Puiul de lup negru abandonat și crescut într-o familie de oameni - se comportă ca un câine + FOTO
    14.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii cresc o mulțime de animale ca animale de companie, de la cele obișnuite, cum ar fi pisicile și câinii, până la cele extrem de exotice, cum ar fi șerpii și, cel mai rar, și lupii, ca și Kira.…
  • Telefonul mobil ne poate afecta sănătatea. Cum ne protejăm?
    10.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TELEFONUL MOBIL NE POATE AFECTA SĂNĂTATEA – CUM NE PROTEJĂM – Cercetătoarea americană Ann Louise Gittleman, care a studiat efectul…
  • Vaccinul Gardasil - primele plângeri penale + VIDEO (RO)
    27.03.2014 - 0 Comments
    --> VACCINUL GARDASIL - PRIMELE PLÂNGERI PENALE - Impunerea vaccinării cu Gardasil pentru a se preveni, chipurile, apariţia cancerului de col uterin, a declanşat la vremea respectivă…
  • Teiul - copacul care vindecă și trupul și sufletul
    04.06.2014 - 5 Comments
    --> TEIUL COPACUL CARE VINDECĂ ȘI TRUPUL ȘI SUFLETUL Dacă este adevărat că bolile trupești sunt provocate de boli sufletești, și reciproca este la fel de valabilă: remediile naturii…
  • Corpul uman - o mașinărie sofisticată
    24.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne…
  • 10 fapte despre George W. Bush
    03.06.2015 - 0 Comments
      1. Primul președinte cu cazier din istoria SUA (pentru conducere sub influența alcoolului si posesie de cocaină).2. A cheltuit surplusul bugetului SUA și a falimentat Trezoreria.3. A produs…
  • 10 orașe scufundate (care nu sunt Atlantida) + FOTO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Când ne gândim la orașe scufundate, cei mai mulți dintre noi se gândesc la Atlantida. Potrivit lui Platon, acesta era un oraș de o bogăție imensă, fiind bogat în minerale naturale și vegetație…
  • Cum să-ți bați corect femeia + VIDEO (RO)
    08.03.2014 - 4 Comments
    --> CUM SĂ-ȚI BAȚI CORECT FEMEIA – RECOMANDĂRI DE ETICĂ ISLAMICĂ – Autorii cărților de etică islamică explică ce soție merită să fie bătută, cu ce anume trebuie să fie bătută, unde…
  • 7 beneficii pentru sănătate pe care ți le pot aduce îmbrățișările regulate
    23.12.2022 - 0 Comments
    Un terapeut de familie american, Virginia Satir, a afirmat că avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire, de 8 îmbrățișări pe zi pentru întreținere și de 12 îmbrățișări pe zi pentru…
  • Ce nu știați despre vaccinul antipolio + VIDEO
    24.02.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CE NU ȘTIAȚI DESPRE VACCINUL…
  • În sfârșit știm de ce betonul roman antic a rezistat testului timpului
    15.08.2023 - 0 Comments
    Romanii antici au fost maeștri constructori și ingineri, poate cel mai bine reprezentați de apeductele încă funcționale. Iar aceste minuni arhitecturale se bazau pe un material de construcție unic:…
  • Cânepa românească - victima vânătorii de canabis + VIDEO (RO)
    19.06.2016 - 1 Comments
    CÂNEPA ROMÂNEASCĂ VICTIMA VÂNĂTORII DE CANABIS Din dorința de a arăta lumii cum se transformă cânepa din plantă în țesătură și mai apoi în costum popular, Iosif Ciunterei, un bistrițean de 20 de…
  • Dr. Călin Mărginean - Apa, lichidul vital (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> APA DE VIAȚĂ LUNGĂ „Apa cu aur” și alte tradiții românești Din timpuri imemoriale, apa a fost considerată un mijloc de…
  • Rețete culinare - Pască de griș
    08.04.2012 - 0 Comments
    PASCĂ DE GRIŞ Ingrediente - 1 kg brânză dulce de vaci - 6 ouă - 200 g unt - 1 cană zahăr - ½ plic praf de copt - 10 linguri rase griș - vanilie, stafide Preparare Se amestecă…
  • 9/11 Loose Change (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> LOOSE CHANGE - 2nd edition (RO) …
  • Acum și pentru totdeauna, nefumător + documentar (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> ACUM ŞI PENTRU TOTDEAUNA, NEFUMĂTOR   Tutunul, ca oricare drog, alterează funcţionarea creierului, generând dependenţă fizică şi psihică cu puternice implicaţii emoţionale şi…
  • Cine ne face nouă morală...
    16.05.2012 - 3 Comments
    --> CINE NE FACE NOUĂ MORALĂ - ROMÂNIA VERSUS TÂLHARII MORALIȘTI AI PLANETEI - În ultima vreme, reprezentanții unor diverse națiuni pretinse civilizate și dezvoltate ne țin lecții…
  • Povestea lui Tommy - câinele care își așteaptă stăpâna în biserică
    27.11.2013 - 3 Comments
    --> POVESTEA LUI TOMMY CÂINELE CARE ÎȘI AȘTEAPTĂ STĂPÂNA ÎN BISERICĂ Povestea lui Tommy, un ciobănesc german în vârstă de 7 ani, a impresionat o lume întreagă, pe Facebook fiind…
  • Acest stil specific de parenting pentru animale de companie pare să îi facă pe câini mai siguri și mai rezistenți
    17.10.2022 - 0 Comments
    Un nou studiu arată că modul în care îți „educi” cățelul are un impact asupra tipului de câine ce va deveni. Un stăpân care este foarte receptiv la comportamentul și nevoile câinelui tinde să ducă la…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *