Roșiile - elixirul tinereții


ROŞIILE – elixirul tinereţii

Roşia (Solanum lycopersicum) este o plantă originară din America de Sud. Prima roşie s-a copt acum 3000 de ani, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primii care au cultivat această plantă în propriile grădini au fost mayaşii, iar de la aceştia, cultura roşiilor s-a tot răspândit, ajungând ca în zilele noastre tomatele să fie consumate de toate popoarele. Studii efectuate pe mii de consumatori de roşii au scos la iveala beneficiile acestei plante asupra organismului uman, rezultatele fiind uluitoare, căci roşia, prin conţinutul său, a reuşit să prevină sau să vindece boli a căror vindecare a fost mult timp doar o speranţă.

Dintre vitaminele conţinute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, sistemului osos şi metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular,  sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui). Apoi, roşiile mai conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. De asemenea, roşia reprezintă cea mai bogată sursă naturală de licopen, substanţa ce îi conferă culoarea roşie. Din păcate, licopenul nu poate fi produs de organismul uman, astfel că singura sursă o reprezintă hrana. Roşiile conţin acid folic, important în hematopoieză (fabricarea globulelor roşii), contribuind astfel la combaterea anemiei şi la eliminarea homociesteinei, un aminoacid al cărui metabolism este dependent de complexul vitaminic B. Un nivel crescut de homocisteină sporeşte riscul bolilor cardiovasculare, mai ales riscul infarctului miocardic, al accidentelor vasculare cerebrale precum şi al bolilor vasculare ale membrelor. Homocisteina este implicată şi în evoluţia aterosclerozei, boală provocată de acumularea de grăsimi (colesterol) în pereţii vaselor, care astfel îşi pierd elasticitatea şi îşi micşorează lumenul (interiorul). În consecinţă, la ţesuturile pe care acestea le irigă nu mai ajung suficienţi nutrienţi şi oxigen. Se produce ischemia (cauza infarcturilor miocardice, cerebrale, pulmonare etc.) şi degradarea ţesuturilor.

Care sunt beneficiile consumului de roşii?

Tomatele acţionează pozitiv asupra majorităţii organelor, combătând numeroase afecţiuni:

Cancerul de prostată: în urma unor studii recente efectuate în Anglia, s-a demonstrat că bărbaţii care consumă frecvent roşii au risc de apariţie a cancerului de prostata cu 40% mai mic. Acesta este un procent enorm, având în vedere că rata vindecării celor ce suferă de această maladie se situează între 30 şi 40%.
Afecţiuni ale sistemului osos: datorită conţinutului bogat în minerale şi vitamine, roşiile reglează metabolismul ţesutului osos şi influenţele hormonale asupra osului, care devine mai rezistent, scăzând în felul acesta riscul de apariţie a osteoporozei.
Bolile cardiace: consumatorii de tomate sunt protejaţi împotriva infarctului cardiac.
Infecţiile în general: conţinând unul dintre cei mai puternici antioxidanţi – licopenul – roşiile stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecţiilor. Sunt indicate de asemenea bătrânilor şi copiilor, deoarece aceştia nu au un sistem imunitar optim funcţional.
Cancerul în general este prevenit: licopenul protejează ADN-ul celular, împiedicând acţiunea diferiţilor factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Păstrând integritatea ADN-ului, celulele nu suferă modificări atipice, cu potenţial cancerigen crescut.
Obezitatea şi diabetul de tip II sunt cu succes combătute prin consumul de roşii. Aceasta nu înseamnă că dacă veţi consuma doar roşii veţi elimina surplusul de kilograme, însă o dietă echilibrată, care să conţină zilnic şi o roşie, vă va ajuta considerabil în lupta cu kilogramele.
Tromboflebita: având proprietăţi antiinflamatoare, roşia protejează vasele şi o previne. Nu încercaţi însă să trataţi tromboflebita deja apărută doar prin consumul de roşii, căci această afecţiune reprezintă o urgenţă medicală. Înţelept este să vă prezentaţi cât mai repede la medic.
Reumatismul: prin aceleaşi  proprietăţi antiinflamatoare, roşiile ameliorează această boală.

Cum le alegem?

Pentru a beneficia din plin de calităţile miraculoase ale roşiilor, trebuie să căutăm roşiile de grădină, de culoare foarte intensă, închisă. Acestea sunt mai bune şi conţin mai mulţi fitonutrienţi, precum licopenul. Fitonutrienţii din roşii devin mai concentraţi dacă acestea sunt preparate sub formă de sos sau pastă şi mai uşor absorbabili dacă asociem roşiile cu ulei de măsline. Salatele de roşii trebuie consumate imediat după preparare. O salată pregătită cu mult timp înainte de masă îşi pierde din proprietăţile nutritive.

Cura cu suc de roşii

Sucul de roşii se recomandă a fi băut tot timpul anului, dar mai ales când poate fi preparat în casă, din roşii proaspete. Cantitatea optimă de suc de roşii este de 300 ml pe zi. Curele cu suc de roşii se fac timp de 3-4 săptămâni, câte trei pahare pe zi, pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Pentru a beneficia din plin de cură, este bine să combinăm roşiile cu produse complementare. Astfel, în afecţiuni hepatice este indicat să consumăm suc de roşii amestecat în cantităţi egale cu suc de morcov. Se beau trei căni cu suc proaspăt pe zi, cu 35-40 de minute înainte de masă. Pentru tratarea reumatismului, se combină sucul de roşii cu sucul de ţelină în proporţii egale. Sucul proaspăt de roşii este indicat tuturor şi pentru proprietăţile de detoxifiere a organismului. Prin conţinutul ridicat de pectină, roşiile absorb toxinele de la nivelul intestinelor. În cazul fumătorilor, consumul de suc de roşii reduce considerabil efectele nocive ale tutunului. El diminuează acţiunea negativă a gudronului din fumul de ţigară asupra sângelui, acţiune extrem de nocivă, care determină apariţia diverselor boli. Cercetătorii au descoperit că şi bolile de ochi sunt mai rar întâlnite la persoanele care au o dietă bogată în antioxidanţi, mai ales la cei care consumă suc de roşii în cantităţi importante.

Salată de roşii în fiecare zi

Porţia ideală pentru un adult este de 150-200 de grame de salată de roşii pe zi. Salata trebuie preparată numai cu ulei presat la rece (de măsline sau floarea-soarelui), deoarece numai în prezenţa grăsimilor pe care le conţine uleiul, substanţele importante din roşie pot fi asimilate de organism. Este important de ştiut că licopenul este solubil în grăsimi, făcând să fie mai bine absorbit atunci când este consumat împreună cu uleiuri.

Dacă nu ştiaţi…

Efectele benefice ale roşiei nu se distrug prin fierbere. Produsele ambalate din tomate procesate la cald, cum ar fi sucul de roşii, ne pot da de 6 ori mai mult licopen decât cantitatea echivalentă de tomate proaspete. Explicația: căldura degajată în timpul procesării distruge zidul de celule, permiţând ca licopenul să fie mai bine absorbit în tubul digestiv. 

În completarea informațiilor din articol citiți și postarea Unde e roșia românească?
Sursa: http://biotopinternational.wordpress.com/2010/05/26/rosiile/   

Comentarii

  1. Roşia este Mărul Mediteranei - atât de bogată în minunăţii, că îi poţi spune fruct, nu legumă: o roşie medie conţine 35 calorii, 0.5 grame de grăsime, 4 mg de sodiu, 7 grame de carbohidraţi, 1 gram de fibre alimentare, 6 grame de zahăr, 1 gram de proteină, vitamina A, C, calciu şi fier.
    Facand o paranteza, n-as da pe nimic in lume gustul unei rosii din gradina, proaspat culese, cu cel al unei rosii din comert.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Risipind fumul - Știința canabisului + documentar (RO)
    10.11.2012 - 0 Comments
    --> RISIPIND FUMUL - ŞTIINȚA CANABISULUI - Un nou documentar lansat liber în 2011 de Montana PBS, un post TV non-profit, susţinut…
  • Dr. Sang Lee - Genele și semnificația lor + documentar (RO)
    10.11.2012 - 3 Comments
    --> GENELE ȘI SEMNIFICAȚIA LOR Dr. Sang Lee este un scriitor prolific și o persoană celebră în Coreea de Sud, mai ales datorită…
  • Sfaturi părintești...
    13.08.2012 - 18 Comments
    --> SFATURI PĂRINTEȘTI M-am gândit să împărtăşesc cu voi câteva dintre povețele și lecțiile de viață învățate de la tata. Probabil că aceste postări vor ajuta părinții şi nu…
  • Nu hrăni cancerul! + VIDEO (RO)
    06.10.2013 - 0 Comments
    --> NU HRĂNI CANCERUL! În 2012, a apărut la Editura Christiana cartea „Nu hrăni cancerul!”, scrisă de trei specialişti în terapii…
  • Efectul de piramidă + VIDEO
    29.04.2012 - 1 Comments
    --> EFECTUL DE PIRAMIDĂ „Totul se teme de timp, iar timpul se teme de piramidă” Mistere, curiozități, povești și legende, studii științifice și mai puțin științifice, supoziții…
  • OSHO - Ambiție înseamnă nefericire + VIDEO (RO)
    26.09.2014 - 0 Comments
    --> AMBIȚIE ÎNSEAMNĂ NEFERICIRE OSHO Dacă nu vei renunța la ambiție, vei trăi într-o suferință permanentă. Ambiția este sursa tuturor frământărilor și regretelor. De fapt, ce înseamnă…
  • Cele mai bune plante de interior | 15 plante care sunt bune pentru sănătatea ta
    22.12.2022 - 0 Comments
    Iată care sunt cele mai bune plante pentru interior, care vă vor îmbunătăți sănătatea, dar vă vor și înveseli interiorul casei. Aceste plante sunt bune în interior, ușor de îngrijit și cele mai bune…
  • Pătrunjelul - sănătatea din farfurie
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> PĂTRUNJELUL – sănătatea din farfurie Dacă ai sistemul imunitar slăbit, n-ai poftă de mâncare eşti răcit sau ai probleme digestive, poţi încerca o cură cu pătrunjel. Planta este un…
  • 8 semne de avertizare că inima ta nu funcționează corect
    19.10.2020 - 0 Comments
    Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 610.000 de persoane (doar în SUA) mor în fiecare an din cauza problemelor legate de inimă. Atât bărbații, cât și femeile sunt…
  • Sucurile de fructe și legume - beneficii pentru sănătate
    05.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SUCURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME – BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE – Datorită conținutului lor bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime și…
  • Cătina - polivitamina naturii
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CĂTINA – polivitamina naturii Cătina albă (Hippophea rhamnoides) este un arbust întâlnit la noi în ţară în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile…
  • 15 fapte interesante despre Cartea lui Enoh + eBook (versiunea etiopiană)
    31.10.2023 - 0 Comments
    IntroducereÎn Cartea lui Enoh, găsim povestea lui Enoh, care a fost tatăl lui Matusalem (cea mai bătrână persoană din Biblie, care a trăit 969 de ani).Conform tradiției evreiești, Enoh a fost…
  • Fericire înseamnă sănătate
    26.04.2014 - 3 Comments
    --> FERICIRE ÎNSEAMNĂ SĂNĂTATE Fericire și sănătate... Mulți cercetători moderni asociază aceste două stări umane, afirmând că ele se condiționează reciproc. De fapt, în toate…
  • Scrisoare deschisă privind evoluţionismul şi creaţionismul în şcolile din România + documentar (RO)
    23.09.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Era geoingineriei stratosferice + VIDEO (RO)
    21.01.2016 - 0 Comments
    ERA GEOINGINERIEI STRATOSFERICE – CHEMTRAILS ȘI VIITORUL PLANETEI NOASTRE – Având în vedere multitudinea de informații despre geoinginerie și „chemtrails” (dâre chimice pe cer) care au ajuns…
  • 17 fapte interesante despre Las Vegas care te vor pune pe gânduri
    16.08.2023 - 0 Comments
    Istoria Vegasului este plină de culoare și, uneori, incredibilă, dar Sin City este unul dintre cele mai diverse și unice locuri din Statele Unite. Deși astăzi este cunoscut pentru luxul de neegalat…
  • Acum și pentru totdeauna, nefumător + documentar (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> ACUM ŞI PENTRU TOTDEAUNA, NEFUMĂTOR   Tutunul, ca oricare drog, alterează funcţionarea creierului, generând dependenţă fizică şi psihică cu puternice implicaţii emoţionale şi…
  • 23 de lucruri pe care toată lumea le urăște dar nu le-ar recunoaște niciodată
    20.04.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Oroarea: Când ai ajuns acasă de 4 ore și realizezi că folosești datele mobile în loc de Wi-Fi, pe telefon. 2. Frica: Când te lași…
  • Originea și istoria vaccinurilor + documentar
    28.09.2015 - 6 Comments
    ORIGINEA ȘI ISTORIA VACCINURILOR Dr. Johann Loibner Dr. Loibner s-a născut în 1944 în Steiermark, Austria, și a practicat primii 7 ani ca medic de țară. În scurt timp, el a constatat că medicina…
  • Mentalitatea francmasonică + documentar (RO)
    22.02.2013 - 0 Comments
    --> MENTALITATEA FRANCMASONICĂ Mircea Eliade Nu cunosc niciun francmason și din toate cărțile pe care le-am citit n-am înțeles nimic asupra francmasoneriei. Nu știu ce vor acești…
  • Legile morale și politice ale lui Pitagora + VIDEO
    26.01.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LEGILE MORALE ȘI POLITICE ALE LUI PITAGORA Pitagora (cca 580-495 î.e.n.) a fost un filozof și matematician grec, originar din insula…
  • Ce fac israelienii în munții noștri?
    12.05.2012 - 7 Comments
    -->   CE FAC ISRAELIENII ÎN MUNȚII NOȘTRI? E greu să întrevezi toate dedesubturile politicii actuale, mai cu seamă de când viclenia este „virtutea” de bază a politicienilor. Se…
  • Cel mai bine se vinde hrana otrăvită + documentar (RO)
    03.12.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEL MAI BINE SE VINDE HRANA OTRĂVITĂ Glutamatul de monosodiu, aditivul alimentar care ne omoară lent Care este secretul pentru care…
  • 23 de fapte uimitoare despre stângaci
    10.11.2015 - 2 Comments
    1. Stângacii reprezintă 5-10% din populație. 2. Au de 3 ori mai multe șanse să devină alcoolici. 3. Își folosesc mai mult emisfera dreaptă a creierului. 4. Ajung la pubertate cu 4-5 luni…
  • Dosarele X ale sovieticilor furate de la generalul Ilie Ceaușescu + documentar (RO)
    22.02.2014 - 0 Comments
    --> DOSARELE X ALE SOVIETICILOR, FURATE DE LA GENERALUL ILIE CEAUȘESCU Ministerul sovietic al Apărării a lucrat la un proiect secret, pentru a crea o ființă cu puteri…
  • Medicina călugăriței Hildegard von Bingen
    13.04.2012 - 2 Comments
    --> MEDICINA LUI DUMNEZEU  DATĂ CĂLUGĂRIȚEI HILDEGARD VON BINGEN După o dispariţie de 800 de ani, au fost descoperite cunoştinţele detaliate ale călugăriței germane Hildegard…
  • Ordinul Iluminaților Bavarezi
    01.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORDINUL ILUMINAȚILOR BAVAREZI ORIGINILE, METODELE ȘI INFLUENȚA ACESTUIA ÎN EVENIMENTELE MONDIALE Ordinul Illuminati se…
  • Adevărul despre mafia industriei farmaceutice + documentare
    10.08.2012 - 13 Comments
    ADEVĂRUL DESPRE MAFIA INDUSTRIEI FARMACEUTICE  ROSTIT DE UN INSIDER Interviu cu Vania Atudorei, microbiolog român, directorul Companiei Sterigen din Canada Nu e un conspiraționist, nu e…
  • Cancerul adoră zahărul
    04.03.2016 - 2 Comments
    CANCERUL ADORĂ ZAHĂRUL „Nu zeii sunt vinovaţi pentru bolile oamenilor. Ele sunt rezultatul nesăbuinței lor”. Pitagora Toți doctorii au învățat la facultate despre Otto Warburg și…
  • Melania Trump - drumul către visul american + VIDEO
    03.02.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELANIA TRUMP  - DRUMUL CĂTRE VISUL AMERICAN - Până de curând, Melania Trump a fost percepută de publicul larg ca „soția-trofeu”…
  • Klaus Iohannis reprezintă interesele Germaniei în guvernul României
    02.01.2017 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KLAUS IOHANNIS REPREZINTĂ INTERESELE GERMANIEI ÎN GUVERNUL ROMÂNIEI Articol publicat de Justițiarul în aprilie 2014, cu 8 luni…
  • Gândul - arhitectul destinului + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    12.05.2013 - 0 Comments
    --> GÂNDUL - ARHITECTUL DESTINULUI Ești astăzi unde te-au adus gândurile tale; vei fi mâine unde te vor duce gândurile tale. James Allen, filozof britanic (1864-1912) Fiecare gând…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *