ROŞIILE – elixirul tinereţii
Roşia (Solanum lycopersicum) este
o plantă originară din America de Sud. Prima roşie s-a copt acum 3000 de ani,
sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primii care au cultivat
această plantă în propriile grădini au fost mayaşii, iar de la aceştia, cultura
roşiilor s-a tot răspândit, ajungând ca în zilele noastre tomatele să fie consumate
de toate popoarele. Studii efectuate pe mii de consumatori de roşii au scos la
iveala beneficiile acestei plante asupra organismului uman, rezultatele fiind
uluitoare, căci roşia, prin conţinutul său, a reuşit să prevină sau să vindece
boli a căror vindecare a fost mult timp doar o speranţă.
Dintre vitaminele conţinute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, sistemului osos şi metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui). Apoi, roşiile mai conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. De asemenea, roşia reprezintă cea mai bogată sursă naturală de licopen, substanţa ce îi conferă culoarea roşie. Din păcate, licopenul nu poate fi produs de organismul uman, astfel că singura sursă o reprezintă hrana. Roşiile conţin acid folic, important în hematopoieză (fabricarea globulelor roşii), contribuind astfel la combaterea anemiei şi la eliminarea homociesteinei, un aminoacid al cărui metabolism este dependent de complexul vitaminic B. Un nivel crescut de homocisteină sporeşte riscul bolilor cardiovasculare, mai ales riscul infarctului miocardic, al accidentelor vasculare cerebrale precum şi al bolilor vasculare ale membrelor. Homocisteina este implicată şi în evoluţia aterosclerozei, boală provocată de acumularea de grăsimi (colesterol) în pereţii vaselor, care astfel îşi pierd elasticitatea şi îşi micşorează lumenul (interiorul). În consecinţă, la ţesuturile pe care acestea le irigă nu mai ajung suficienţi nutrienţi şi oxigen. Se produce ischemia (cauza infarcturilor miocardice, cerebrale, pulmonare etc.) şi degradarea ţesuturilor.
Care sunt beneficiile consumului de roşii?
Tomatele acţionează pozitiv asupra majorităţii
organelor, combătând numeroase afecţiuni:
Cancerul de
prostată: în urma unor studii
recente efectuate în Anglia, s-a demonstrat că bărbaţii care consumă frecvent roşii
au risc de apariţie a cancerului de prostata cu 40% mai mic. Acesta este un
procent enorm, având în vedere că rata vindecării celor ce suferă de această maladie
se situează între 30 şi 40%.
Afecţiuni
ale sistemului osos: datorită conţinutului
bogat în minerale şi vitamine, roşiile reglează metabolismul ţesutului osos şi influenţele
hormonale asupra osului, care devine mai rezistent, scăzând în felul acesta
riscul de apariţie a osteoporozei.
Bolile
cardiace: consumatorii de tomate sunt
protejaţi împotriva infarctului cardiac.
Infecţiile
în general: conţinând unul dintre cei
mai puternici antioxidanţi – licopenul – roşiile stimulează sistemul imunitar, ajutând
organismul să lupte împotriva infecţiilor. Sunt indicate de asemenea bătrânilor
şi copiilor, deoarece aceştia nu au un sistem imunitar optim funcţional.
Cancerul în
general este prevenit: licopenul protejează
ADN-ul celular, împiedicând acţiunea diferiţilor factori mutageni (cancerigeni)
la acest nivel. Păstrând integritatea ADN-ului, celulele nu suferă modificări
atipice, cu potenţial cancerigen crescut.
Obezitatea şi
diabetul de tip II sunt cu succes combătute
prin consumul de roşii. Aceasta nu înseamnă că dacă veţi consuma doar roşii veţi
elimina surplusul de kilograme, însă o dietă echilibrată, care să conţină
zilnic şi o roşie, vă va ajuta considerabil în lupta cu kilogramele.
Tromboflebita: având proprietăţi antiinflamatoare, roşia protejează
vasele şi o previne. Nu încercaţi însă să trataţi tromboflebita deja apărută
doar prin consumul de roşii, căci această afecţiune reprezintă o urgenţă
medicală. Înţelept este să vă prezentaţi cât mai repede la medic.
Reumatismul: prin aceleaşi proprietăţi antiinflamatoare, roşiile ameliorează
această boală.
Cum le alegem?
Pentru a beneficia din plin de
calităţile miraculoase ale roşiilor, trebuie să căutăm roşiile de grădină, de
culoare foarte intensă, închisă. Acestea sunt mai bune şi conţin mai mulţi
fitonutrienţi, precum licopenul. Fitonutrienţii din roşii devin mai concentraţi
dacă acestea sunt preparate sub formă de sos sau pastă şi mai uşor absorbabili
dacă asociem roşiile cu ulei de măsline. Salatele de roşii trebuie consumate
imediat după preparare. O salată pregătită cu mult timp înainte de masă îşi
pierde din proprietăţile nutritive.
Cura cu suc de roşii
Sucul de
roşii se recomandă a fi băut tot timpul anului, dar mai ales când poate fi
preparat în casă, din roşii proaspete. Cantitatea optimă de suc de roşii este
de 300 ml pe zi. Curele cu suc de roşii se fac timp de 3-4 săptămâni, câte trei
pahare pe zi, pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Pentru a beneficia din
plin de cură, este bine să combinăm roşiile cu produse complementare. Astfel,
în afecţiuni hepatice este indicat să consumăm suc de roşii amestecat în
cantităţi egale cu suc de morcov. Se beau trei căni cu suc proaspăt pe zi, cu
35-40 de minute înainte de masă. Pentru tratarea reumatismului, se combină
sucul de roşii cu sucul de ţelină în proporţii egale. Sucul proaspăt de roşii
este indicat tuturor şi pentru proprietăţile de detoxifiere a organismului.
Prin conţinutul ridicat de pectină, roşiile absorb toxinele de la nivelul
intestinelor. În cazul fumătorilor, consumul de suc de roşii reduce considerabil
efectele nocive ale tutunului. El diminuează acţiunea negativă a gudronului din
fumul de ţigară asupra sângelui, acţiune extrem de nocivă, care determină
apariţia diverselor boli. Cercetătorii au descoperit că şi bolile de ochi sunt
mai rar întâlnite la persoanele care au o dietă bogată în antioxidanţi, mai
ales la cei care consumă suc de roşii în cantităţi importante.
Salată de roşii
în fiecare zi
Porţia ideală pentru un adult este de 150-200 de grame de salată de roşii
pe zi. Salata trebuie preparată numai cu ulei presat la rece (de măsline sau
floarea-soarelui), deoarece numai în prezenţa grăsimilor pe care le conţine
uleiul, substanţele importante din roşie pot fi asimilate de organism. Este
important de ştiut că licopenul este solubil în grăsimi, făcând să fie mai bine
absorbit atunci când este consumat împreună cu uleiuri.
Dacă
nu ştiaţi…
Efectele
benefice ale roşiei nu se distrug prin fierbere. Produsele ambalate din tomate
procesate la cald, cum ar fi sucul de roşii, ne pot da de 6 ori mai
mult licopen decât cantitatea echivalentă de tomate proaspete. Explicația: căldura
degajată în timpul procesării distruge zidul de celule, permiţând ca licopenul
să fie mai bine absorbit în tubul digestiv.
În completarea informațiilor din articol citiți și postarea Unde e roșia românească?
Sursa: http://biotopinternational.wordpress.com/2010/05/26/rosiile/
În completarea informațiilor din articol citiți și postarea Unde e roșia românească?
Sursa: http://biotopinternational.wordpress.com/2010/05/26/rosiile/
Roşia este Mărul Mediteranei - atât de bogată în minunăţii, că îi poţi spune fruct, nu legumă: o roşie medie conţine 35 calorii, 0.5 grame de grăsime, 4 mg de sodiu, 7 grame de carbohidraţi, 1 gram de fibre alimentare, 6 grame de zahăr, 1 gram de proteină, vitamina A, C, calciu şi fier.
RăspundețiȘtergereFacand o paranteza, n-as da pe nimic in lume gustul unei rosii din gradina, proaspat culese, cu cel al unei rosii din comert.