Roșiile - elixirul tinereții


ROŞIILE – elixirul tinereţii

Roşia (Solanum lycopersicum) este o plantă originară din America de Sud. Prima roşie s-a copt acum 3000 de ani, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primii care au cultivat această plantă în propriile grădini au fost mayaşii, iar de la aceştia, cultura roşiilor s-a tot răspândit, ajungând ca în zilele noastre tomatele să fie consumate de toate popoarele. Studii efectuate pe mii de consumatori de roşii au scos la iveala beneficiile acestei plante asupra organismului uman, rezultatele fiind uluitoare, căci roşia, prin conţinutul său, a reuşit să prevină sau să vindece boli a căror vindecare a fost mult timp doar o speranţă.

Dintre vitaminele conţinute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, sistemului osos şi metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular,  sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui). Apoi, roşiile mai conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. De asemenea, roşia reprezintă cea mai bogată sursă naturală de licopen, substanţa ce îi conferă culoarea roşie. Din păcate, licopenul nu poate fi produs de organismul uman, astfel că singura sursă o reprezintă hrana. Roşiile conţin acid folic, important în hematopoieză (fabricarea globulelor roşii), contribuind astfel la combaterea anemiei şi la eliminarea homociesteinei, un aminoacid al cărui metabolism este dependent de complexul vitaminic B. Un nivel crescut de homocisteină sporeşte riscul bolilor cardiovasculare, mai ales riscul infarctului miocardic, al accidentelor vasculare cerebrale precum şi al bolilor vasculare ale membrelor. Homocisteina este implicată şi în evoluţia aterosclerozei, boală provocată de acumularea de grăsimi (colesterol) în pereţii vaselor, care astfel îşi pierd elasticitatea şi îşi micşorează lumenul (interiorul). În consecinţă, la ţesuturile pe care acestea le irigă nu mai ajung suficienţi nutrienţi şi oxigen. Se produce ischemia (cauza infarcturilor miocardice, cerebrale, pulmonare etc.) şi degradarea ţesuturilor.

Care sunt beneficiile consumului de roşii?

Tomatele acţionează pozitiv asupra majorităţii organelor, combătând numeroase afecţiuni:

Cancerul de prostată: în urma unor studii recente efectuate în Anglia, s-a demonstrat că bărbaţii care consumă frecvent roşii au risc de apariţie a cancerului de prostata cu 40% mai mic. Acesta este un procent enorm, având în vedere că rata vindecării celor ce suferă de această maladie se situează între 30 şi 40%.
Afecţiuni ale sistemului osos: datorită conţinutului bogat în minerale şi vitamine, roşiile reglează metabolismul ţesutului osos şi influenţele hormonale asupra osului, care devine mai rezistent, scăzând în felul acesta riscul de apariţie a osteoporozei.
Bolile cardiace: consumatorii de tomate sunt protejaţi împotriva infarctului cardiac.
Infecţiile în general: conţinând unul dintre cei mai puternici antioxidanţi – licopenul – roşiile stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecţiilor. Sunt indicate de asemenea bătrânilor şi copiilor, deoarece aceştia nu au un sistem imunitar optim funcţional.
Cancerul în general este prevenit: licopenul protejează ADN-ul celular, împiedicând acţiunea diferiţilor factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Păstrând integritatea ADN-ului, celulele nu suferă modificări atipice, cu potenţial cancerigen crescut.
Obezitatea şi diabetul de tip II sunt cu succes combătute prin consumul de roşii. Aceasta nu înseamnă că dacă veţi consuma doar roşii veţi elimina surplusul de kilograme, însă o dietă echilibrată, care să conţină zilnic şi o roşie, vă va ajuta considerabil în lupta cu kilogramele.
Tromboflebita: având proprietăţi antiinflamatoare, roşia protejează vasele şi o previne. Nu încercaţi însă să trataţi tromboflebita deja apărută doar prin consumul de roşii, căci această afecţiune reprezintă o urgenţă medicală. Înţelept este să vă prezentaţi cât mai repede la medic.
Reumatismul: prin aceleaşi  proprietăţi antiinflamatoare, roşiile ameliorează această boală.

Cum le alegem?

Pentru a beneficia din plin de calităţile miraculoase ale roşiilor, trebuie să căutăm roşiile de grădină, de culoare foarte intensă, închisă. Acestea sunt mai bune şi conţin mai mulţi fitonutrienţi, precum licopenul. Fitonutrienţii din roşii devin mai concentraţi dacă acestea sunt preparate sub formă de sos sau pastă şi mai uşor absorbabili dacă asociem roşiile cu ulei de măsline. Salatele de roşii trebuie consumate imediat după preparare. O salată pregătită cu mult timp înainte de masă îşi pierde din proprietăţile nutritive.

Cura cu suc de roşii

Sucul de roşii se recomandă a fi băut tot timpul anului, dar mai ales când poate fi preparat în casă, din roşii proaspete. Cantitatea optimă de suc de roşii este de 300 ml pe zi. Curele cu suc de roşii se fac timp de 3-4 săptămâni, câte trei pahare pe zi, pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Pentru a beneficia din plin de cură, este bine să combinăm roşiile cu produse complementare. Astfel, în afecţiuni hepatice este indicat să consumăm suc de roşii amestecat în cantităţi egale cu suc de morcov. Se beau trei căni cu suc proaspăt pe zi, cu 35-40 de minute înainte de masă. Pentru tratarea reumatismului, se combină sucul de roşii cu sucul de ţelină în proporţii egale. Sucul proaspăt de roşii este indicat tuturor şi pentru proprietăţile de detoxifiere a organismului. Prin conţinutul ridicat de pectină, roşiile absorb toxinele de la nivelul intestinelor. În cazul fumătorilor, consumul de suc de roşii reduce considerabil efectele nocive ale tutunului. El diminuează acţiunea negativă a gudronului din fumul de ţigară asupra sângelui, acţiune extrem de nocivă, care determină apariţia diverselor boli. Cercetătorii au descoperit că şi bolile de ochi sunt mai rar întâlnite la persoanele care au o dietă bogată în antioxidanţi, mai ales la cei care consumă suc de roşii în cantităţi importante.

Salată de roşii în fiecare zi

Porţia ideală pentru un adult este de 150-200 de grame de salată de roşii pe zi. Salata trebuie preparată numai cu ulei presat la rece (de măsline sau floarea-soarelui), deoarece numai în prezenţa grăsimilor pe care le conţine uleiul, substanţele importante din roşie pot fi asimilate de organism. Este important de ştiut că licopenul este solubil în grăsimi, făcând să fie mai bine absorbit atunci când este consumat împreună cu uleiuri.

Dacă nu ştiaţi…

Efectele benefice ale roşiei nu se distrug prin fierbere. Produsele ambalate din tomate procesate la cald, cum ar fi sucul de roşii, ne pot da de 6 ori mai mult licopen decât cantitatea echivalentă de tomate proaspete. Explicația: căldura degajată în timpul procesării distruge zidul de celule, permiţând ca licopenul să fie mai bine absorbit în tubul digestiv. 

În completarea informațiilor din articol citiți și postarea Unde e roșia românească?
Sursa: http://biotopinternational.wordpress.com/2010/05/26/rosiile/   

Comentarii

  1. Roşia este Mărul Mediteranei - atât de bogată în minunăţii, că îi poţi spune fruct, nu legumă: o roşie medie conţine 35 calorii, 0.5 grame de grăsime, 4 mg de sodiu, 7 grame de carbohidraţi, 1 gram de fibre alimentare, 6 grame de zahăr, 1 gram de proteină, vitamina A, C, calciu şi fier.
    Facand o paranteza, n-as da pe nimic in lume gustul unei rosii din gradina, proaspat culese, cu cel al unei rosii din comert.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *