Roșiile - elixirul tinereții


ROŞIILE – elixirul tinereţii

Roşia (Solanum lycopersicum) este o plantă originară din America de Sud. Prima roşie s-a copt acum 3000 de ani, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primii care au cultivat această plantă în propriile grădini au fost mayaşii, iar de la aceştia, cultura roşiilor s-a tot răspândit, ajungând ca în zilele noastre tomatele să fie consumate de toate popoarele. Studii efectuate pe mii de consumatori de roşii au scos la iveala beneficiile acestei plante asupra organismului uman, rezultatele fiind uluitoare, căci roşia, prin conţinutul său, a reuşit să prevină sau să vindece boli a căror vindecare a fost mult timp doar o speranţă.

Dintre vitaminele conţinute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, sistemului osos şi metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular,  sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui). Apoi, roşiile mai conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. De asemenea, roşia reprezintă cea mai bogată sursă naturală de licopen, substanţa ce îi conferă culoarea roşie. Din păcate, licopenul nu poate fi produs de organismul uman, astfel că singura sursă o reprezintă hrana. Roşiile conţin acid folic, important în hematopoieză (fabricarea globulelor roşii), contribuind astfel la combaterea anemiei şi la eliminarea homociesteinei, un aminoacid al cărui metabolism este dependent de complexul vitaminic B. Un nivel crescut de homocisteină sporeşte riscul bolilor cardiovasculare, mai ales riscul infarctului miocardic, al accidentelor vasculare cerebrale precum şi al bolilor vasculare ale membrelor. Homocisteina este implicată şi în evoluţia aterosclerozei, boală provocată de acumularea de grăsimi (colesterol) în pereţii vaselor, care astfel îşi pierd elasticitatea şi îşi micşorează lumenul (interiorul). În consecinţă, la ţesuturile pe care acestea le irigă nu mai ajung suficienţi nutrienţi şi oxigen. Se produce ischemia (cauza infarcturilor miocardice, cerebrale, pulmonare etc.) şi degradarea ţesuturilor.

Care sunt beneficiile consumului de roşii?

Tomatele acţionează pozitiv asupra majorităţii organelor, combătând numeroase afecţiuni:

Cancerul de prostată: în urma unor studii recente efectuate în Anglia, s-a demonstrat că bărbaţii care consumă frecvent roşii au risc de apariţie a cancerului de prostata cu 40% mai mic. Acesta este un procent enorm, având în vedere că rata vindecării celor ce suferă de această maladie se situează între 30 şi 40%.
Afecţiuni ale sistemului osos: datorită conţinutului bogat în minerale şi vitamine, roşiile reglează metabolismul ţesutului osos şi influenţele hormonale asupra osului, care devine mai rezistent, scăzând în felul acesta riscul de apariţie a osteoporozei.
Bolile cardiace: consumatorii de tomate sunt protejaţi împotriva infarctului cardiac.
Infecţiile în general: conţinând unul dintre cei mai puternici antioxidanţi – licopenul – roşiile stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecţiilor. Sunt indicate de asemenea bătrânilor şi copiilor, deoarece aceştia nu au un sistem imunitar optim funcţional.
Cancerul în general este prevenit: licopenul protejează ADN-ul celular, împiedicând acţiunea diferiţilor factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Păstrând integritatea ADN-ului, celulele nu suferă modificări atipice, cu potenţial cancerigen crescut.
Obezitatea şi diabetul de tip II sunt cu succes combătute prin consumul de roşii. Aceasta nu înseamnă că dacă veţi consuma doar roşii veţi elimina surplusul de kilograme, însă o dietă echilibrată, care să conţină zilnic şi o roşie, vă va ajuta considerabil în lupta cu kilogramele.
Tromboflebita: având proprietăţi antiinflamatoare, roşia protejează vasele şi o previne. Nu încercaţi însă să trataţi tromboflebita deja apărută doar prin consumul de roşii, căci această afecţiune reprezintă o urgenţă medicală. Înţelept este să vă prezentaţi cât mai repede la medic.
Reumatismul: prin aceleaşi  proprietăţi antiinflamatoare, roşiile ameliorează această boală.

Cum le alegem?

Pentru a beneficia din plin de calităţile miraculoase ale roşiilor, trebuie să căutăm roşiile de grădină, de culoare foarte intensă, închisă. Acestea sunt mai bune şi conţin mai mulţi fitonutrienţi, precum licopenul. Fitonutrienţii din roşii devin mai concentraţi dacă acestea sunt preparate sub formă de sos sau pastă şi mai uşor absorbabili dacă asociem roşiile cu ulei de măsline. Salatele de roşii trebuie consumate imediat după preparare. O salată pregătită cu mult timp înainte de masă îşi pierde din proprietăţile nutritive.

Cura cu suc de roşii

Sucul de roşii se recomandă a fi băut tot timpul anului, dar mai ales când poate fi preparat în casă, din roşii proaspete. Cantitatea optimă de suc de roşii este de 300 ml pe zi. Curele cu suc de roşii se fac timp de 3-4 săptămâni, câte trei pahare pe zi, pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Pentru a beneficia din plin de cură, este bine să combinăm roşiile cu produse complementare. Astfel, în afecţiuni hepatice este indicat să consumăm suc de roşii amestecat în cantităţi egale cu suc de morcov. Se beau trei căni cu suc proaspăt pe zi, cu 35-40 de minute înainte de masă. Pentru tratarea reumatismului, se combină sucul de roşii cu sucul de ţelină în proporţii egale. Sucul proaspăt de roşii este indicat tuturor şi pentru proprietăţile de detoxifiere a organismului. Prin conţinutul ridicat de pectină, roşiile absorb toxinele de la nivelul intestinelor. În cazul fumătorilor, consumul de suc de roşii reduce considerabil efectele nocive ale tutunului. El diminuează acţiunea negativă a gudronului din fumul de ţigară asupra sângelui, acţiune extrem de nocivă, care determină apariţia diverselor boli. Cercetătorii au descoperit că şi bolile de ochi sunt mai rar întâlnite la persoanele care au o dietă bogată în antioxidanţi, mai ales la cei care consumă suc de roşii în cantităţi importante.

Salată de roşii în fiecare zi

Porţia ideală pentru un adult este de 150-200 de grame de salată de roşii pe zi. Salata trebuie preparată numai cu ulei presat la rece (de măsline sau floarea-soarelui), deoarece numai în prezenţa grăsimilor pe care le conţine uleiul, substanţele importante din roşie pot fi asimilate de organism. Este important de ştiut că licopenul este solubil în grăsimi, făcând să fie mai bine absorbit atunci când este consumat împreună cu uleiuri.

Dacă nu ştiaţi…

Efectele benefice ale roşiei nu se distrug prin fierbere. Produsele ambalate din tomate procesate la cald, cum ar fi sucul de roşii, ne pot da de 6 ori mai mult licopen decât cantitatea echivalentă de tomate proaspete. Explicația: căldura degajată în timpul procesării distruge zidul de celule, permiţând ca licopenul să fie mai bine absorbit în tubul digestiv. 

În completarea informațiilor din articol citiți și postarea Unde e roșia românească?
Sursa: http://biotopinternational.wordpress.com/2010/05/26/rosiile/   

Comentarii

  1. Roşia este Mărul Mediteranei - atât de bogată în minunăţii, că îi poţi spune fruct, nu legumă: o roşie medie conţine 35 calorii, 0.5 grame de grăsime, 4 mg de sodiu, 7 grame de carbohidraţi, 1 gram de fibre alimentare, 6 grame de zahăr, 1 gram de proteină, vitamina A, C, calciu şi fier.
    Facand o paranteza, n-as da pe nimic in lume gustul unei rosii din gradina, proaspat culese, cu cel al unei rosii din comert.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Religia la români + VIDEO
    23.02.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RELIGIA LA ROMÂNI Instituția religiei s-a constituit în momentul în care credințele, valorile, normele, tradițiile și moravurile de un…
  • Utilizări geniale ale bicarbonatului de sodiu
    10.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bicarbonatul de sodiu este cu ușurință unul dintre cele mai comune elemente de uz casnic în orice parte a lumii. Și, deși cei mai mulți…
  • Top 10 World's Most Humane Prisons
    21.12.2022 - 0 Comments
    The degree of civilisation of a society can be measured by visiting its prisons. F. DostoevskyWhen we refer to "civilized countries", we are talking about those countries where society is…
  • Puterea ascunsă a zâmbetului + VIDEO (RO)
    23.01.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA ASCUNSĂ A ZÂMBETULUI „Nu înceta niciodată să zâmbeşti, nici chiar…
  • Absurditatea predării religiei în școli + documentar (RO)
    17.11.2014 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ABSURDITATEA PREDĂRII RELIGIEI ÎN ŞCOLI Predarea religiei în şcolile româneşti este cvasi-obligatorie, prin faptul că părinţii sunt…
  • 12 obiecte pe care le folosim zilnic, dar nu ne gândim niciodată să le curățăm
    13.03.2023 - 0 Comments
    Nu există nici o îndoială că curățenia în casă este un lucru important de făcut. Dar, chiar dacă încercați să vă păstrați mediul înconjurător în condiții perfecte, există unele colțuri și obiecte la…
  • Boala alimentației sănătoase + documentare (RO)
    21.06.2012 - 0 Comments
    --> ORTOREXIA – BOALA ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE În nesfârșita ei încercare de a fabrica tulburări mintale din fiecare activitate umană, industria psihiatrică americană lansează cea…
  • În sfârșit știm de ce betonul roman antic a rezistat testului timpului
    15.08.2023 - 0 Comments
    Romanii antici au fost maeștri constructori și ingineri, poate cel mai bine reprezentați de apeductele încă funcționale. Iar aceste minuni arhitecturale se bazau pe un material de construcție unic:…
  • Gogorița militară
    14.03.2016 - 1 Comments
    GOGORIȚA MILITARĂ Pentru că de o bucată de vreme se tot vehiculează prin presă, mai ales cea digitală, niște articole care afirmă că, în contextul geopolitic actual, tinerii cu vârsta între 20…
  • 60 de nume de bebeluși interzise în întreaga lume
    21.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Franța Nutella, Strawberry, Deamon, Prince William, Mini Cooper 2. Germania Matti, Osama Bin Laden, Adolf Hitler, Kohl,…
  • TEST: 12 întrebări de știință la care doar 6% dintre americani au știut să răspundă
    04.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Această imagine arată un obiect în spațiu, care are un nucleu de gheață și o coadă de gaze și praf care se întinde pe milioane de…
  • Personalități românești despre evrei
    12.05.2012 - 6 Comments
    --> PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI DESPRE EVREI Vasile Conta: „Noi, dacă nu vom lupta în contra elementului jidovesc, vom pieri ca naţiune”. (din discursul Chestia evreiască…
  • Teoria masonică a evoluției speciilor + documentar (RO)
    21.09.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TEORIA MASONICĂ A EVOLUȚIEI SPECIILOR LEGĂTURA DINTRE DARWIN, MARX, NIETZSCHE ȘI HITLER În ceea ce mă privește, sunt convins că teoria…
  • Dr. Călin Mărginean - Soia, o plantă minune (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> SOIA, O PLANTĂ - MINUNE dr. Călin Mărginean Soia este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi…
  • Faceți cunoștință cu Kea - papagalul alpin cu un penaj unic! + FOTO
    02.12.2021 - 0 Comments
    Când vine vorba de păsări deosebite, kea este cu siguranță demn de menționat. Papagalii alpini s-au născut cu un penaj uimitor. Marginile măslinii-smarald venind în completarea penelor portocalii…
  • Rețete culinare - Pască de griș
    08.04.2012 - 0 Comments
    PASCĂ DE GRIŞ Ingrediente - 1 kg brânză dulce de vaci - 6 ouă - 200 g unt - 1 cană zahăr - ½ plic praf de copt - 10 linguri rase griș - vanilie, stafide Preparare Se amestecă…
  • Dale Carnegie - Dorința de a fi important
    02.11.2012 - 0 Comments
    --> DORINȚA DE A FI IMPORTANT MARELE SECRET AL COMPORTAMENTULUI UMAN Nu există decât un singur mijloc pe lume care să pornească…
  • 10 mituri despre alergare pe care cei mai mulți dintre noi le cred adevărate
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrivit datelor oficiale, aproximativ 621 de milioane de persoane aleargă ca hobby sau sport, iar peste 11 miliarde de dolari sunt…
  • Mircea Badea despre curve + documentar (RO)
    09.12.2012 - 0 Comments
    --> MIRCEA BADEA DESPRE CURVE Acest text a fost scris în 2009.   Aleg să-l public din nou, ușor adăugit, pentru că e, poate, mai valabil ca atunci. „În opinia mea, curva nu…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • 10 random facts - part 3
    29.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Recordul pentru cel mai lung zbor al unei găini este de 13 secunde.2. Canada este un cuvânt indian care înseamnă „sat mare”.3. Copii…
  • Nu hrăni cancerul! + VIDEO (RO)
    06.10.2013 - 0 Comments
    --> NU HRĂNI CANCERUL! În 2012, a apărut la Editura Christiana cartea „Nu hrăni cancerul!”, scrisă de trei specialişti în terapii…
  • Fapte interesante despre somn explicate de oameni de știință
    02.01.2022 - 0 Comments
    Să fim sinceri, ne petrecem cea mai mare parte a zilei fie dormind, fie visând la următorul somn. Dar, știm foarte puține lucruri despre această necesitate umană de bază - somnul. Oamenii de știință…
  • 10 celebrități care au făcut Facultatea de Medicină
    11.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Ernesto „Che” Guevara, Universidad de Buenos Aires (UBA) Ați auzit, probabil, de faimosul revoluționar argentinian Ernesto „Che”…
  • RELIGULOUS - documentar (RO)
    09.07.2012 - 0 Comments
    --> RELIGULOUS „Religiozitatea nu este ceva în care să crezi - este un fapt care trebuie trăit, experimentat; ea nu este o credință pe care să o ai în minte, ci o cunoaștere a…
  • 15 designuri care sunt atât practice, cât și inteligente + FOTO
    14.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Unele designuri sunt opusul absolut al „defectului din fabrică”. Te fac să spui convins "Nu am crezut niciodată că am nevoie de așa ceva…
  • Codul etic al amerindienilor
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> CODUL ETIC AL AMERINDIENILOR - Trezeşte-te împreună cu Soarele şi fă-ţi rugăciunea. Roagă-te singur. Roagă-te des. Marele…
  • Ce nu trebuie să-i spună medicul pacientului cu cancer
    09.04.2016 - 2 Comments
    CE NU TREBUIE SĂ-I SPUNĂ MEDICUL PACIENTULUI CU CANCER Bill Henderson și-a propus să cerceteze și să găsească tratamente alternative pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Moartea soției sale…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • Armurariul - salvatorul ficatului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ARMURARIUL – salvatorul ficatului Armurariul (Silybum marianum) este o planta ţepoasă, cam de un metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roșiatice, care fac…
  • Valeriu Popa - Sfaturi pentru sănătate
    11.04.2012 - 0 Comments
    -->   VALERIU POPA– SFATURI PENTRU SĂNĂTATE Frica micşorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a unei vărsări excesive de adrenalină în sânge. Acest fapt duce la o…
  • Adevărata măsură a inteligenței
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA MĂSURĂ A INTELIGENŢEI Este foarte interesant că, deşi au diplome echivalente ca valoare, unii se târăsc în slujbe umile, în timp ce alţii fac salturi impresionante în…
  • Ce nu știați despre București...
    12.05.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLELE DE SUB BUCUREŞTI De la un an la altul, bucureştenii se plâng tot mai mult de dureri de cap, ameţeli, stări de somnolenţă. Toate acestea au fost puse ba pe seama…
  • Să tot stai la închisoare... + VIDEO
    04.01.2013 - 1 Comments
    --> SĂ TOT STAI LA ÎNCHISOARE... Norvegia este cunoscută pentru sistemul de detenție mai liberal, însă chiar și cei mai optimiști criminali cu siguranță nu s-ar gândi să…
  • Cancerul adoră zahărul
    04.03.2016 - 2 Comments
    CANCERUL ADORĂ ZAHĂRUL „Nu zeii sunt vinovaţi pentru bolile oamenilor. Ele sunt rezultatul nesăbuinței lor”. Pitagora Toți doctorii au învățat la facultate despre Otto Warburg și…
  • Cum să construiți o casă pentru câini și importanța acesteia + FOTO
    05.06.2023 - 0 Comments
    Îți iubești cățelul, dar nu-ți place când năpârlește? Construiți o casă în aer liber pentru el, care îl va ține uscat și cald, iar casa dvs. fără blană. Urmați pașii de mai jos pentru a crea o căsuță…
  • Omraam Mikhael Aivanhov - Yoga nutriției
    21.09.2013 - 1 Comments
    --> YOGA NUTRIŢIEI Omraam Mikhael Aivanhov Cei interesați pot descărca textul de aici. Azi voi vorbi despre nutriţie şi vă voi spune lucruri de o maximă importanţă. Foarte puţini,…
  • Lucerna -  tămăduitoare și întineritoare
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> LUCERNA - TĂMĂDUITOARE ȘI ÎNTINERITOARE - Datorită efectelor sale terapeutice cu totul deosebite, lucerna mai este numită şi marele tămăduitor. În acest scop, se folosesc…
  • 15 oameni luați prin surprindere de ciudățeniile animalelor lor de companie + FOTO
    09.11.2021 - 0 Comments
    A avea un prieten bun este minunat, deoarece fiecare zi este o nouă aventură. Chiar dacă îi cunoști ca în palmă, tot găsesc modalități de a ne surprinde. Fie că este vorba de a vă prinde câinele în…
  • Testamentul lui Carol I - primul rege al României + documentar
    10.05.2014 - 2 Comments
    --> TESTAMENTUL LUI CAROL I – PRIMUL REGE AL ROMÂNIEI – Pe 10 mai 1866, Carol I soseşte în Bucureşti şi depune jurământul în faţa Parlamentului. 11 ani mai târziu, pe 10 mai 1877, Carol…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *