SPANACUL - mătura intestinului
Calităţile curative ale spanacului se cunosc din cele mai
vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura intestinului”, deoarece era cel mai
bun mijloc natural de curăţire şi regenerare a sistemului digestiv. De
asemenea, anticii ştiau că spanacul preparat termic este dăunător organismului. Dacă în timpul fiertului îşi schimbă
culoarea din verde proaspăt în verde-galben, atunci devine dăunător şi nu
trebuie mâncat. Spanacul poate fi doar foarte puţin opărit sau consumat în
stare crudă, de preferinţă în salată, cu sau fără alte crudităţi. Principalii
constituenţi ai spanacului sunt: săruri minerale din belşug (sodiu, potasiu,
calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A,
B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină),
lipide, protide, glucide, mucilagii. Referitor la fier, conţinutul lui este
mijlociu (2-5 mg la 100 g) şi nu deosebit de mare, aşa cum se credea în trecut,
existând alte legume mult mai bogate în fier şi cu influenţă mai puternică în
anemii. Spanacul este totuşi valoros prin celelalte componente ale sale.
Principalele proprietăţi ale spanacului
- întăritor al sistemului
imunitar;
- nutritiv şi tonifiant;
- combate scorbutul (provocat de lipsa vitaminei C);
- remineralizant de mare valoare;
- curăţitor al tubului digestiv (retrăgând toxinele din masa umorilor şi favorizând eliminarea lor);
- tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii;
- creşte cantitatea de urină eliminată;
- stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare;
- stimulează creşterea;
- provoacă eliminarea viermilor intestinali;
- previne infecţia gingiilor (pioreea).
- nutritiv şi tonifiant;
- combate scorbutul (provocat de lipsa vitaminei C);
- remineralizant de mare valoare;
- curăţitor al tubului digestiv (retrăgând toxinele din masa umorilor şi favorizând eliminarea lor);
- tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii;
- creşte cantitatea de urină eliminată;
- stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare;
- stimulează creşterea;
- provoacă eliminarea viermilor intestinali;
- previne infecţia gingiilor (pioreea).
Recomandări:
Datorită tuturor acestor proprietăţi, este recomandat nu numai pentru
fortifierea organismului şi curăţirea lui, dar şi în convalescenţă, anemie,
astenie fizică şi nervoasă, afecţiuni cardiace, hipertensiune arterială,
vâscozitate sanguină crescută, afecţiuni renale, atonia vezicii urinare,
cistită, diabet, gută, insuficienţă renală, rahitism, obezitate. Extern, se
recomandă în acnee, abces, psoriazis, arsuri, pecingini, plăgi atone.
Modul de folosire:
Pentru tratarea anemiei, rahitismului, senescenței, asteniei, se consumă frunzele
proaspete în salate de crudităţi. Acestea mai sunt indicate şi în regimul
alimentar al copiilor, al persoanelor în vârstă şi al tuturor celor care au
nevoie de fortificarea organismului. În depresii, se recomandă suc proaspăt,
câte un pahar în fiecare dimineaţă. Câte o jumătate de litru de suc proaspăt pe
zi poate vindeca constipaţiile rebele în cel mai scurt timp. Sucul de spanac
ajută procesul de refacere al organelor bolnave, ajută în ulcer duodenal,
anemie pernicioasă, slăbiciune, convulsii, deficienţe ale glandelor suprarenale
sau ale tiroidei, hipo- şi hipertensiune, sângerarea gingiilor, umflarea
membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoză, abcese dentare. Pentru mărirea
diurezei în bolile de rinichi sau de vezică se recomandă infuzie cu o linguriţă
de frunze zdrobite, peste care se toarnă o cană de apă fierbinte. Se lasă
acoperit 15 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi. Extern, frunzele
se opăresc sau se fierb în ulei de măsline sau de soia şi se pun cataplasme.
Contraindicaţii: Spanacul
conţine acid uric şi nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiază
urică. El mai conţine oxalaţi de potasiu şi de calciu şi nu este recomandat în
inflamaţii gastrice şi intestinale, boli hepatice, precum şi în artrite şi
reumatism.
Sursa: http://gastronomie.ele.ro/sfaturi/Nutritie_--d1/Spanacul-pentru-curatirea-organismului_--a5.html
Sursa: http://gastronomie.ele.ro/sfaturi/Nutritie_--d1/Spanacul-pentru-curatirea-organismului_--a5.html
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.