Aditivii alimentari

-->

ADITIVII ALIMENTARI

Ce este aditivul alimentar? Orice substanță care nu reprezintă un aliment în sine, nu este un ingredient al vreunui preparat alimentar, nu are valoare nutritivă și se adaugă intenționat în timpul procesării, ambalării, transportului sau stocării unui produs alimentar. Pentru ușurarea etichetării, pe ambalaj nu este trecută denumirea completă a aditivului, ci o formă standardizată, acceptată internațional. Denumirea de pe etichetă este alcătuită din litera E, urmată de o cifră, ceea ce ușurează mult munca fabricantului în cazul produselor care conțin mulți aditivi, sau când aditivii au denumiri foarte lungi. De pildă, hidroxipropilmetilceluloza (un gelifiant) va fi scrisă simplu, codificat E-464. Gurile rele spun însă că sunt și alte motive pentru standardizarea în această formă a aditivilor, cum ar fi acela de a nu stârni suspiciunea consumatorilor.

Am întâlnit cu toții produse alimentare cu termen de garanție de un an sau doi. În supermarketuri, acestea sunt foarte frecvente. Este uimitor cât de puțini consumatori se întreabă cum un produs atât de vechi mai poate fi sănătos, în ciuda autorizării sanitare care-i permite comercializarea. E suficient să ne gândim că o maioneză făcută în casă se alterează în două zile, chiar dacă este ținută la frigider, ea constituind o hrană foarte bună pentru bacterii. Închipuiți-vă cât de sănătoasă poate fi o maioneză produsă acum un an și păstrată la temperatura camerei. De ce nu prezintă, totuși, semne de alterare? Deoarece are atât de mult conservant, încât bacteriile nu se mai apropie de ea. Cum am putea crede că un astfel de aliment e bun, dacă până și bacteriile îl refuză?

Între aditivii alimentari chimici aprobați pe plan internațional (dar și național) se regăsesc: coloranți, conservanți, antioxidanți, emulgatori, săruri de topire, agenți de gust, de îngroșare și de gelifiere, stabilizatori, acidifianți, antiaglomeranți, enzime chimice de sinteză... Întrebarea e: de ce ar vrea cineva să-și introducă în corp așa ceva?

E-621: MONOGLUTAMATUL DE SODIU

Deoarece oamenii au ajuns robiți de mâncarea gustoasă, preferând-o celei sănătoase, care nu poate ține întotdeauna pasul cu cea dintâi, a fost posibilă dezvoltarea unei adevărate industrii de aditivi alimentari și potențatori de gust. Din cauza acestei industrii și a ajutorului primit de la chimie, acum, orice gust natural poate fi creat în laborator.

Până nu demult, omul cunoștea numai 4 gusturi: dulce, sărat, acru și amar. Auzim acum vorbindu-se despre un al 5-lea gust, numit „umami”, cuvânt japonez care înseamnă „delicios”. În spatele lui se află monoglutamatul de sodiu, adică aditivul alimentar E-621. Gustul intens și savuros dat de sărurile aminoacidului glutamic și de cei 5 acizi ribonucleici, care se găsesc în mod natural în multe alimente (carne, pește, legume lactate) a ajuns să fie fabricat în laborator.

Rețineți, așadar, că glutamatul se găsește și în natură: în sânge, în creier, în laptele matern. Ne naștem cu el. Glutamatul excită papilele gustative, care la rândul lor trimit impulsuri nervoase către creier. Acolo, odată detectat cel de-al 5-lea gust, informația este transmisă mai departe către encefal, unde se naște plăcerea. După ce copilul nu mai suge lapte matern, el pierde acest contact puternic cu gustul. Dar nu complet. El va fi redescoperit în celelalte alimente: în roșiile coapte și zemoase, în ciuperci și în trufe, în ouă, în pește, în fructele de mare...

În anul 1908, doctorul japonez Kikunae Ikeda a extras glutamat din alge. După o analiză a proprietăților acestuia, a descoperit faptul că potențează gustul alimentelor. Restaurantele asiatice au fost primele care l-au folosit. Astfel, până în 1980, mai toate bucătăriile mari din regiune cunoșteau această substanță. Gustul ei este acela de carne sărată.

În prezent, monoglutamatul de sodiu sintetic (E-621) numit și „sare chinezească”, este produs la scară industrială. Japonia, China, SUA și Germania sunt cei mai mari exportatori de monoglutamat de sodiu, aceștia concurând pe o piață incredibilă, care a urcat la 4 miliarde de euro pe an. Și aceasta pentru că în industria alimentară E-621 a devenit secretul profitului. Este folosit din belșug de producătorii de alimente, ca potențator de aromă. E-621 transformă cel mai prost aliment într-o delicatesă. Așa se explică de ce devenim dependenți de junk-food. Acest aditiv alimentar păcălește papilele gustative, care transmit creierului un mesaj eronat și-l face să creadă că alimentele ingerate sunt proaspete și de calitate.

Monoglutamatul de sodiu este un produs sintetic, obținut din culturi bacteriene sau din vegetale fermentate. Deși perfect legal, cercetătorii și nutriționiștii nu-l recomandă. În primul rând, el perturbă drastic echilibrul dintre sațietate și foame. În Statele Unite, cercetătorii au îngrozit opinia publică atunci când au afirmat că monoglutamatul de sodiu „prăjește neuronii”. Din fericire, în creier, neuronii sunt înconjurați de celule care îi protejează ca o barieră extrem de puțin permisivă. Cu toate acestea, rezistența acestei bariere scade în timp. Creierul nostru se apără, dar până la un punct, pentru că atunci când vine vorba de plăcerea gustului, el cedează și prin urmare mâncăm mai mult decât trebuie, îngrășându-ne. Așa se face că nici n-au apărut bine studiile care demonstrau legătura dintre obezitate și E-621, că cel mai mare producător japonez a scos pe piață un studiu care demonstra contrariul, anume că monoglutamatul ar putea duce la slăbire!

În magazine, abia dacă mai găsești un produs fără E-uri. Din majoritatea acestor „bunătăți” lipsesc însă cu desăvârșire vitaminele. Urmarea unei alimentații bazate pe astfel de substanțe este firească: scăderea rezistenței sistemului imunitar. În UE sunt omologați și acceptați 317 aditivi alimentari, fără de care nimic n-ar mai fi gustos și s-ar strica pe raft. Piața mondială a aditivilor alimentari e uriașă și în continuă creștere: în 2009, depășea 13 miliarde de euro.

În România, aditivii vin din Germania, Elveția, Marea Britanie și țările asiatice. Monoglutamatul de sodiu se vinde mai bine decât orice altceva, prețul unui sac fiind de câțiva euro. Injectarea cu această substanță se practică în mai toată industria de carne: la piept de pui, mușchi de porc, kaizer, șunci etc. Mezelurile din carne tocată sunt pline de prafuri ce le dau savoare, de apă și de sare. Astfel, un mușchi de porc poate conține până la 13 aditivi alimentari. În timp, aceste substanțe „gustoase” aduc boli grele: obezitate, afecțiuni cardio și cerebro-vasculare, hipertensiune, infarct, maladii neuro-degenerative (Parkinson și Alzheimer), cancer. Medicii spun că peste 70% din cazurile de cancer s-ar putea preveni printr-o alimentație sănătoasă. Așadar, e bine să știm că în mâncarea din magazine se strecoară anual mii de tone de astfel de substanțe și s-o evităm.


De multă vreme, prof.dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de cercetări alimentare, trage semnale de alarmă privind alimentele procesate ce conțin E-uri. Sperăm ca documentul de mai jos să vă convingă pe deplin să le ocoliți.

-->

Comentarii

  1. Vazusem destul de recent un documentar in care se vorbea despre cat de nocive sunt jeleurile pe care le consuma copiii in ziua de azi, si se punea in special accent pe jeleurile Haribo,care sunt totusi destul de apreciate de copilasi,in primul rand datorita culorilor dar si a formelor si ulterior a gustului.Deci cu alte cuvinte, sunt mici bombe cu ceas, evitati consumul acestora...DON'T.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Masaru Emoto - Apa + documentar (RO)
    02.08.2012 - 1 Comments
    --> APA – MIRACOLUL VIEȚII Dr. Masaru Emoto este un om de știință japonez, celebru datorită rezultatelor sale uluitoare în cercetările referitoare la proprietățile apei. Experienţele…
  • American Beauty... la cumpărături
    10.04.2017 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICAN BEAUTY... LA CUMPĂRĂTURI Grăsimea este noua normalitate a Americii. Conform unui studiu recent al CDC (Centrul pentru…
  • Craniu alungit vechi de 1.600 de ani, cu dinți încrustați cu pietre, descoperit în ruinele din Mexic + FOTO + VIDEO
    26.05.2023 - 0 Comments
    Dacă forma capului nu era suficient de neobișnuită pentru un craniu uman, craniul vechi de 1.600 de ani avea și un set complet de dinți încrustați cu piatră, pentru a se potrivi cu personalitatea sa…
  • Rețete culinare - Pască de griș
    08.04.2012 - 0 Comments
    PASCĂ DE GRIŞ Ingrediente - 1 kg brânză dulce de vaci - 6 ouă - 200 g unt - 1 cană zahăr - ½ plic praf de copt - 10 linguri rase griș - vanilie, stafide Preparare Se amestecă…
  • Copil sănătos, chiar și fără doctor + VIDEO
    03.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COPIL SĂNĂTOS, CHIAR ȘI FĂRĂ DOCTOR Dr. Robert S. Mendelsohn Atunci când vă duceți cu copilul la medicul pediatru, acesta îi face un…
  • 10 alimente obișnuite care ascund mult mai mult ZAHĂR decât crezi
    12.12.2021 - 0 Comments
    Experții recomandă ca femeile să consume doar 24 de grame de zahăr pe zi, în timp ce bărbații au voie până la 36 de grame. Dar știați că o cutie de suc conține deja aproape 40 de grame de zahăr? De…
  • Leoaica și puiul de babuin
    16.05.2014 - 1 Comments
    --> LEOAICA ȘI PUIUL DE BABUIN Fotografii Evan Schiller și Lisa Holzwarth se îndreptau într-o zi cu mașina spre rezervația Selinda, din nordul Botswanei. La un moment dat, au întâlnit o…
  • Porumbul ne ajută să trăim mai mult
    29.03.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PORUMBUL NE AJUTĂ SĂ TRĂIM MAI MULT Porumbul este parte constantă a hranei noastre, fie că preparăm mămăligă, folosim boabele în…
  • Ioana d’Arc - O eroină reală sau fabricată?
    06.01.2014 - 1 Comments
    --> IOANA D’ARC  O EROINĂ REALĂ SAU FABRICATĂ? Astăzi, grație mondializării informației prin Internet, orizonturile ni se lărgesc și perspectivele ni se schimbă. Aflăm o mulțime…
  • Intoleranța la lapte
    25.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTOLERANŢA LA LAPTE  – CE SPUN VECHILE SISTEME MEDICALE – Dr. Gabriele Feyerer, Austria Articol apărut în Raum & Zeit, nr.…
  • Poate dieta să vindece cancerul? + VIDEO (RO)
    12.08.2013 - 2 Comments
    --> POATE DIETA SĂ VINDECE CANCERUL? Paul Nison este un maestru bucătar cu faimă în Statele Unite. De la vârsta de 20 de ani,…
  • Secretele „pierdute” ale lui Nikola Tesla – documentar (RO)
    15.06.2012 - 1 Comments
    --> O ÎNDREPTARE ISTORICĂ: NIKOLA TESLA A FOST ROMÂN! Îl consideră de-al lor și sârbii, și croații, și americanii, și românii. Căci cine nu s-ar mândri cu un geniu despre care se spune…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 1
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA A…
  • Spirulina - alga vieții
    01.04.2012 - 1 Comments
    --> SPIRULINA – alga vieții Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de nici un milimetru lungime, încadrată de cercetători undeva la graniţa dintre bacterii şi regnul vegetal.…
  • 20+ poze amuzante care sunt perfecte pentru a începe săptămâna cu zâmbetul pe buze
    26.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); O nouă zi poate aduce întotdeauna noi provocări. De aceea, este vital să ne încărcăm cu maximum de energie pozitivă chiar de la începutul…
  • America - realități surprinzătoare
    29.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICA - REALITĂȚI SURPRINZĂTOARE Compania Apple, specializată în calculatoare de înaltă tehnologie, are mai mulți bani decât…
  • 12 obiecte pe care le folosim zilnic, dar nu ne gândim niciodată să le curățăm
    13.03.2023 - 0 Comments
    Nu există nici o îndoială că curățenia în casă este un lucru important de făcut. Dar, chiar dacă încercați să vă păstrați mediul înconjurător în condiții perfecte, există unele colțuri și obiecte la…
  • Vaccinurile - prevenția care îmbolnăvește + eBook
    21.06.2013 - 3 Comments
    --> VACCINURILE PREVENŢIA CARE ÎMBOLNĂVEŞTE ŞI UNEORI CHIAR UCIDE De curând, a fost publicată o carte care a stârnit atât interesul părinţilor, cât şi al medicilor: „Vaccinurile:…
  • Dr. Călin Mărginean - Substanțe endogene, periculos a fi exogene (VIDEO)
    12.04.2012 - 0 Comments
    --> SUBSTANȚE ENDOGENE, NECESARE ȘI UTILE, DAR CARE, DEVENIND EXOGENE, SUNT PERICULOASE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU Ce vrea să ne comunice dr. Călin Mărginean în această prezentare…
  • 9 obiceiuri cotidiene de care ar fi bine să scapi cât mai repede posibil
    28.11.2021 - 0 Comments
    Așteptați cu nerăbdare o ceașcă de cafea fierbinte și parfumată în fiecare dimineață? Nu puteți urmări un film fără să ronțăiți niște popcorn sărat cu unt? Dacă răspunsul tău este da, atunci poți fi…
  • Ce este inteligența? + VIDEO (RO)
    26.08.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE INTELIGENȚA?  Preambul Un catolic, un protestant și un ortodox vorbeau cu un prieten căruia tocmai i se spusese că mai…
  • O cină în întuneric
    20.09.2014 - 3 Comments
    --> O CINĂ ÎN ÎNTUNERIC Alwyn Menezes Vreau să vă împărtășesc o experiență minunată pe care am avut-o recent în Singapore. Într-o seară de vineri am fost invitat la un eveniment…
  • 24 de asemănări surprinzătoare între monumentele antice din întreaga lume
    03.05.2024 - 0 Comments
    Monumentele antice sunt mărturii ale ingeniozității, măiestriei și devotamentului spiritual al civilizațiilor din trecutul îndepărtat. Deși separate de distanțe mari și de culturi distincte, aceste…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *