Aditivii alimentari

-->

ADITIVII ALIMENTARI

Ce este aditivul alimentar? Orice substanță care nu reprezintă un aliment în sine, nu este un ingredient al vreunui preparat alimentar, nu are valoare nutritivă și se adaugă intenționat în timpul procesării, ambalării, transportului sau stocării unui produs alimentar. Pentru ușurarea etichetării, pe ambalaj nu este trecută denumirea completă a aditivului, ci o formă standardizată, acceptată internațional. Denumirea de pe etichetă este alcătuită din litera E, urmată de o cifră, ceea ce ușurează mult munca fabricantului în cazul produselor care conțin mulți aditivi, sau când aditivii au denumiri foarte lungi. De pildă, hidroxipropilmetilceluloza (un gelifiant) va fi scrisă simplu, codificat E-464. Gurile rele spun însă că sunt și alte motive pentru standardizarea în această formă a aditivilor, cum ar fi acela de a nu stârni suspiciunea consumatorilor.

Am întâlnit cu toții produse alimentare cu termen de garanție de un an sau doi. În supermarketuri, acestea sunt foarte frecvente. Este uimitor cât de puțini consumatori se întreabă cum un produs atât de vechi mai poate fi sănătos, în ciuda autorizării sanitare care-i permite comercializarea. E suficient să ne gândim că o maioneză făcută în casă se alterează în două zile, chiar dacă este ținută la frigider, ea constituind o hrană foarte bună pentru bacterii. Închipuiți-vă cât de sănătoasă poate fi o maioneză produsă acum un an și păstrată la temperatura camerei. De ce nu prezintă, totuși, semne de alterare? Deoarece are atât de mult conservant, încât bacteriile nu se mai apropie de ea. Cum am putea crede că un astfel de aliment e bun, dacă până și bacteriile îl refuză?

Între aditivii alimentari chimici aprobați pe plan internațional (dar și național) se regăsesc: coloranți, conservanți, antioxidanți, emulgatori, săruri de topire, agenți de gust, de îngroșare și de gelifiere, stabilizatori, acidifianți, antiaglomeranți, enzime chimice de sinteză... Întrebarea e: de ce ar vrea cineva să-și introducă în corp așa ceva?

E-621: MONOGLUTAMATUL DE SODIU

Deoarece oamenii au ajuns robiți de mâncarea gustoasă, preferând-o celei sănătoase, care nu poate ține întotdeauna pasul cu cea dintâi, a fost posibilă dezvoltarea unei adevărate industrii de aditivi alimentari și potențatori de gust. Din cauza acestei industrii și a ajutorului primit de la chimie, acum, orice gust natural poate fi creat în laborator.

Până nu demult, omul cunoștea numai 4 gusturi: dulce, sărat, acru și amar. Auzim acum vorbindu-se despre un al 5-lea gust, numit „umami”, cuvânt japonez care înseamnă „delicios”. În spatele lui se află monoglutamatul de sodiu, adică aditivul alimentar E-621. Gustul intens și savuros dat de sărurile aminoacidului glutamic și de cei 5 acizi ribonucleici, care se găsesc în mod natural în multe alimente (carne, pește, legume lactate) a ajuns să fie fabricat în laborator.

Rețineți, așadar, că glutamatul se găsește și în natură: în sânge, în creier, în laptele matern. Ne naștem cu el. Glutamatul excită papilele gustative, care la rândul lor trimit impulsuri nervoase către creier. Acolo, odată detectat cel de-al 5-lea gust, informația este transmisă mai departe către encefal, unde se naște plăcerea. După ce copilul nu mai suge lapte matern, el pierde acest contact puternic cu gustul. Dar nu complet. El va fi redescoperit în celelalte alimente: în roșiile coapte și zemoase, în ciuperci și în trufe, în ouă, în pește, în fructele de mare...

În anul 1908, doctorul japonez Kikunae Ikeda a extras glutamat din alge. După o analiză a proprietăților acestuia, a descoperit faptul că potențează gustul alimentelor. Restaurantele asiatice au fost primele care l-au folosit. Astfel, până în 1980, mai toate bucătăriile mari din regiune cunoșteau această substanță. Gustul ei este acela de carne sărată.

În prezent, monoglutamatul de sodiu sintetic (E-621) numit și „sare chinezească”, este produs la scară industrială. Japonia, China, SUA și Germania sunt cei mai mari exportatori de monoglutamat de sodiu, aceștia concurând pe o piață incredibilă, care a urcat la 4 miliarde de euro pe an. Și aceasta pentru că în industria alimentară E-621 a devenit secretul profitului. Este folosit din belșug de producătorii de alimente, ca potențator de aromă. E-621 transformă cel mai prost aliment într-o delicatesă. Așa se explică de ce devenim dependenți de junk-food. Acest aditiv alimentar păcălește papilele gustative, care transmit creierului un mesaj eronat și-l face să creadă că alimentele ingerate sunt proaspete și de calitate.

Monoglutamatul de sodiu este un produs sintetic, obținut din culturi bacteriene sau din vegetale fermentate. Deși perfect legal, cercetătorii și nutriționiștii nu-l recomandă. În primul rând, el perturbă drastic echilibrul dintre sațietate și foame. În Statele Unite, cercetătorii au îngrozit opinia publică atunci când au afirmat că monoglutamatul de sodiu „prăjește neuronii”. Din fericire, în creier, neuronii sunt înconjurați de celule care îi protejează ca o barieră extrem de puțin permisivă. Cu toate acestea, rezistența acestei bariere scade în timp. Creierul nostru se apără, dar până la un punct, pentru că atunci când vine vorba de plăcerea gustului, el cedează și prin urmare mâncăm mai mult decât trebuie, îngrășându-ne. Așa se face că nici n-au apărut bine studiile care demonstrau legătura dintre obezitate și E-621, că cel mai mare producător japonez a scos pe piață un studiu care demonstra contrariul, anume că monoglutamatul ar putea duce la slăbire!

În magazine, abia dacă mai găsești un produs fără E-uri. Din majoritatea acestor „bunătăți” lipsesc însă cu desăvârșire vitaminele. Urmarea unei alimentații bazate pe astfel de substanțe este firească: scăderea rezistenței sistemului imunitar. În UE sunt omologați și acceptați 317 aditivi alimentari, fără de care nimic n-ar mai fi gustos și s-ar strica pe raft. Piața mondială a aditivilor alimentari e uriașă și în continuă creștere: în 2009, depășea 13 miliarde de euro.

În România, aditivii vin din Germania, Elveția, Marea Britanie și țările asiatice. Monoglutamatul de sodiu se vinde mai bine decât orice altceva, prețul unui sac fiind de câțiva euro. Injectarea cu această substanță se practică în mai toată industria de carne: la piept de pui, mușchi de porc, kaizer, șunci etc. Mezelurile din carne tocată sunt pline de prafuri ce le dau savoare, de apă și de sare. Astfel, un mușchi de porc poate conține până la 13 aditivi alimentari. În timp, aceste substanțe „gustoase” aduc boli grele: obezitate, afecțiuni cardio și cerebro-vasculare, hipertensiune, infarct, maladii neuro-degenerative (Parkinson și Alzheimer), cancer. Medicii spun că peste 70% din cazurile de cancer s-ar putea preveni printr-o alimentație sănătoasă. Așadar, e bine să știm că în mâncarea din magazine se strecoară anual mii de tone de astfel de substanțe și s-o evităm.


De multă vreme, prof.dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de cercetări alimentare, trage semnale de alarmă privind alimentele procesate ce conțin E-uri. Sperăm ca documentul de mai jos să vă convingă pe deplin să le ocoliți.

-->

Comentarii

  1. Vazusem destul de recent un documentar in care se vorbea despre cat de nocive sunt jeleurile pe care le consuma copiii in ziua de azi, si se punea in special accent pe jeleurile Haribo,care sunt totusi destul de apreciate de copilasi,in primul rand datorita culorilor dar si a formelor si ulterior a gustului.Deci cu alte cuvinte, sunt mici bombe cu ceas, evitati consumul acestora...DON'T.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Short History of Humanity in 12 Funny Facts
    19.12.2022 - 0 Comments
    Human history (in brief):1. Woman no longer accepts to live in trees. And cries. The man discovers the cave. 2. The cave is cold. The woman cries. The man discovers the fire.3. The children…
  • Din ciclul „Stăpânul meu e un idiot...”
    07.11.2012 - 2 Comments
    --> DIN CICLUL „STĂPÂNUL MEU E UN IDIOT...” A apărut o nouă modă în rândul bogaților din China: transformarea animalelor de companie, printr-un styling elaborat, în alte animale.…
  • Legile morale și politice ale lui Pitagora + VIDEO
    26.01.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LEGILE MORALE ȘI POLITICE ALE LUI PITAGORA Pitagora (cca 580-495 î.e.n.) a fost un filozof și matematician grec, originar din insula…
  • 10 avantaje și 10 dezavantaje ale Instagram
    07.06.2023 - 0 Comments
    Instagram este o platformă populară de socializare care le permite utilizatorilor să partajeze fotografii și videoclipuri cu cei care îi urmăresc. A fost lansată în 2010 și, de atunci, a devenit una…
  • Omraam Mikhael Aivanhov - Principiile vechii științe inițiatice (eBooks)
    07.08.2012 - 2 Comments
    --> OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV – PRINCIPIILE VECHII ȘTIINȚE INIȚIATICE – Maestrul spiritual Mihail Ivanov se naște le 31 ianuarie 1900 în Bulgaria, în satul macedonean Serbzi, într-o…
  • Spanacul - mătura intestinului
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SPANACUL - mătura intestinului Calităţile curative ale spanacului se cunosc din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura…
  • De ce este învățământul japonez atât de eficient + VIDEO
    27.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE ESTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL JAPONEZ ATÂT DE EFICIENT Trebuie să recunoaștem, Japonia este una dintre cele mai renumite țări din lume.…
  • Sănătatea pielii = sănătatea noastră + VIDEO
    30.01.2016 - 1 Comments
    SĂNĂTATEA PIELII = SĂNĂTATEA NOASTRĂ Pielea este cel mai mare şi mai greu organ al corpului uman. Ea cântărește în jur de 4 kilograme, cu mult peste cele 1,5 kilograme ale ficatului.…
  • Cum să prevenim și să dăm înapoi cancerul
    07.07.2014 - 1 Comments
    --> CUM SĂ PREVENIM ȘI SĂ DĂM ÎNAPOI CANCERUL Un interviu cu Raymond Francis - august 2012 Raymond Francis este un promotor al vindecării pe căi naturale. În acest scop, scrie cărți…
  • Eliberarea creativității: Puterea transformatoare a LEGO în dezvoltarea copiilor
    06.05.2024 - 0 Comments
    În peisajul colorat al copilăriei, puține jucării au farmecul durabil și potențialul educațional al LEGO. Aceste cărămizi umile care se întrepătrund au traversat generațiile, captivând mințile tinere…
  • Se mai respectă astăzi Jurământul lui Hipocrate? + VIDEO
    24.06.2014 - 0 Comments
    --> SE MAI RESPECTĂ ASTĂZI JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE? Jurământul hipocratic este poate cel mai cunoscut text medical din antichitatea greacă. Acesta cere tânărului care tocmai și-a…
  • 25 de invenții cu adevărat folositoare
    23.02.2016 - 0 Comments
    Se spune că necesitatea este mama invenției, și în timp ce s-ar putea să nu fie cazul pentru fiecare invenție în parte, majoritatea acestor invenții se dovedesc a fi utile. Cine știe? Una dintre…
  • Bruce Lipton - Doctorii - țapii ispășitori ai industriei farmaceutice + documentar (RO)
    18.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DOCTORII  ȚAPII ISPĂŞITORI AI INDUSTRIEI FARMACEUTICE Bruce Lipton Motto: Medicina a progresat atât de mult, încât nimeni nu…
  • Josef Mengele - Îngerul morții + documentare (RO)
    03.07.2012 - 3 Comments
    --> JOSEF MENGELE - „ÎNGERUL MORȚII”   Josef a fost cel mai mic din cei trei fii ai soților Karl și Walburga Mengele. A venit pe lume la Günzburg, în Bavaria, la 16 martie…
  • 10 moduri prin care câinele tău îți spune că are dureri
    29.12.2022 - 0 Comments
    Câinii își vor masca adesea durerea sau o vor exprima în moduri diferite. Deoarece durerea este un semn că ceva nu este în regulă, este important să recunoaștem simptomele durerii canine. Deși unele…
  • De-ale lui Păstorel...
    04.07.2012 - 1 Comments
    --> DE-ALE LUI PĂSTOREL… „Păstorel” este pseudonimul scriitorului Alexandru Osvald Teodoreanu (1894-1964), născut în Dorohoi, nepot al lui Alexandru Teodoreanu şi fiu al lui…
  • 25 de invenții inteligente care-ți vor face viața mult mai ușoară
    15.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există oameni, peste tot în lume, care inventează produse noi, în fiecare zi. Eu nu sunt atât de creativ, dar măcar știu că cineva este, și…
  • 12 zile. O inițiere secretă - Radu Cinamar (eBook)
    02.06.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 12 ZILE - O INIŢIERE SECRETĂ ÎN TĂRÂMUL TAINIC AL ZEILOR - Radu Cinamar Volumul Viitor cu cap de mort a pus societatea românească…
  • 4 sfaturi pentru cumpărături de mobilă online
    04.06.2023 - 0 Comments
    Pare o nebunie să cumperi ceva atât de important precum mobila fără să o încerci mai întâi, dar cumpărăturile online de mobilă au cunoscut un adevărat avânt în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți…
  • 15 fapte interesante despre jocul de cuvinte Wordle
    30.12.2024 - 0 Comments
     Ce este Wordle?Wordle este un joc online, de browser, care oferă jucătorilor șase încercări de a ghici corect un cuvânt din cinci litere. Jocul a fost lansat în octombrie 2021 și a fost creat…
  • Viața pe rețetă
    27.04.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAŢA PE REŢETĂ „Să nu aveţi încredere în medici! Prin incompetenţa lor, vă pot face mult rău”. Acest avertisment şocant nu-mi aparţine…
  • Valeriu Popa - Sfaturi pentru sănătate
    11.04.2012 - 0 Comments
    -->   VALERIU POPA– SFATURI PENTRU SĂNĂTATE Frica micşorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a unei vărsări excesive de adrenalină în sânge. Acest fapt duce la o…
  • 10 semnale de alarmă care indică faptul că un loc de muncă nu este potrivit pentru tine
    13.03.2023 - 0 Comments
    Oameni care știu cum este să lucrezi pentru un angajator rău intenționat au decis să își împărtășească poveștile online, astfel încât alți oameni să poată învăța din experiența lor. Și am împărțit…
  • FED - Banca Federală a SUA + documentare (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> STATELE UNITE AU DECLASIFICAT O SCRISOARE  A LUI MUGUR ISĂRESCU CĂTRE BANCA FEDERALĂ O scrisoare adresată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României,…
  • Cei mai bogați oameni din lume + cele mai scumpe mașini din lume + VIDEO
    04.08.2014 - 4 Comments
    --> CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN LUME Oxfam este o confederație de 17 organizații active în 94 de țări, care încearcă să găsească soluții la sărăcia și nedreptatea prezente în toată lumea.…
  • Ce ne pot învăța străvechii mayași despre sănătate și vindecare
    08.01.2024 - 0 Comments
    Într-o perioadă în care ființele umane suferă de o serie de boli cauzate de stres și de viața modernă, nevoia de înțelepciune străveche nu a fost niciodată mai importantă.  De fapt, mulți oameni…
  • OSHO - Dumnezeu versus Existență + VIDEO (RO)
    24.12.2013 - 7 Comments
    --> DUMNEZEU VERSUS EXISTENȚĂ OSHO Într-una dintre întâlnirile sale cu discipolii, Osho a fost întrebat: „Ce este Existenţa? Este ceea ce oamenilor le place să numească Dumnezeu?”.…
  • Este viteza de internet de 100 Mbps suficientă pentru streamingul modern?
    15.08.2023 - 0 Comments
    În ultimii ani, modul în care ne uităm la televizor a cunoscut o schimbare majoră. S-au dus zilele în care tot ce aveam erau canalele de difuzare și programele difuzate pe calea aerului. În cele din…
  • OSHO despre invidie + VIDEO
    26.07.2012 - 1 Comments
    --> OSHO despre invidie Invidia este unul dintre cele mai puternice sentimente. Invidia înseamnă a trăi prin comparație. Cineva e mai sus decât tine. Te afli întotdeauna…
  • Cineva a decis să inverseze fotografiile celebrităților în funcție de sex, iar rezultatul este mai bun decât ne-am fi așteptat + 30 FOTO
    28.01.2022 - 0 Comments
    Cu mult înainte ca Instagram și Snapchat să existe, mulți dintre noi au folosit diverse filtre și efecte pentru a-și îmbunătăți fotografiile. Dar s-a gândit vreodată vreunul dintre noi la ce ne…
  • 20 de fotografii ale vedetelor făcute la scurt timp înainte ca acestea să ne părăsească (FOTO)
    14.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idoli pentru milioane de fani, genii, celebrități - uităm uneori că înainte de toate sunt doar oameni. Și, ca toți ceilalți oameni, nu…
  • 30+ pisici adorabile care au adormit în locuri bizare + FOTO
    19.11.2021 - 0 Comments
    „Dacă încap, stau (sau dorm).” Pisicile sunt cunoscute pentru abilitățile lor de a dormi. Ele pot adormi aproape oriunde și în cele mai ciudate poziții. De la pantofi la cutii de șervețele, pisicilor…
  • Adevăratele cauze ale tensiunii arteriale
    13.05.2014 - 10 Comments
    --> ADEVĂRATELE CAUZE ALE TENSIUNII ARTERIALE Deși hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite boli și una dintre cauzele majore de deces din „lumea civilizată”, nici…
  • Germenii - alimentele vieții
    29.04.2014 - 2 Comments
    --> GERMENII – ALIMENTELE VIEȚII Condiţii pe care trebuie să le îndeplinească alimentul secolului XXI Numeroase echipe de nutriţionişti şi dieteticieni se străduiesc de mult timp să…
  • Energia pentru toți + VIDEO (RO)
    01.06.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ENERGIA PENTRU TOŢI Cătălin Dan Cârnaru «Scriu această carte pentru toţi tinerii din şcolile ţării cărora continuă să li se spună că…
  • Cutremurul din Japonia a fost provocat + documentar (RO)
    19.10.2012 - 2 Comments
    --> CUTREMURUL DIN JAPONIA A FOST PROVOCAT Datele obținute de la magnetometrul HAARP al Forțelor Aeriene și Marinei Statelor Unite arată că cutremurul de 9 grade din Japonia, din…
  • Dr. Sang Lee - Genele și semnificația lor + documentar (RO)
    10.11.2012 - 3 Comments
    --> GENELE ȘI SEMNIFICAȚIA LOR Dr. Sang Lee este un scriitor prolific și o persoană celebră în Coreea de Sud, mai ales datorită…
  • Secolul XX în fotografii celebre + slideshow
    25.01.2014 - 0 Comments
    --> SECOLUL XX ÎN FOTOGRAFII CELEBRE EXPOZIȚIA UNIVERSALĂ DE LA PARIS - 1900 Expoziția universală din 1900, organizată la Paris, a fost o manifestare emblematică a perioadei Belle…
  • 10 organe secrete pe care nu știai că le ai
    02.11.2015 - 0 Comments
    1. Plămâni de bețiv Un set de plămâni pre-înnegriți care se activează când corpul este în stare de ebrietate. Acest lucru explică de ce unii oameni fumează doar când sunt beți. 2. Vezică de…
  • Alimente și ceaiuri care ne pregătesc de iarnă
    29.10.2012 - 2 Comments
    --> ALIMENTE ȘI CEAIURI CARE NE PREGĂTESC PENTRU IARNĂ O multitudine de factori, aflați mai mult sau mai puțin sub controlul nostru, fac ca răcelile și gripele să devină un fapt…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *