Aditivii alimentari

-->

ADITIVII ALIMENTARI

Ce este aditivul alimentar? Orice substanță care nu reprezintă un aliment în sine, nu este un ingredient al vreunui preparat alimentar, nu are valoare nutritivă și se adaugă intenționat în timpul procesării, ambalării, transportului sau stocării unui produs alimentar. Pentru ușurarea etichetării, pe ambalaj nu este trecută denumirea completă a aditivului, ci o formă standardizată, acceptată internațional. Denumirea de pe etichetă este alcătuită din litera E, urmată de o cifră, ceea ce ușurează mult munca fabricantului în cazul produselor care conțin mulți aditivi, sau când aditivii au denumiri foarte lungi. De pildă, hidroxipropilmetilceluloza (un gelifiant) va fi scrisă simplu, codificat E-464. Gurile rele spun însă că sunt și alte motive pentru standardizarea în această formă a aditivilor, cum ar fi acela de a nu stârni suspiciunea consumatorilor.

Am întâlnit cu toții produse alimentare cu termen de garanție de un an sau doi. În supermarketuri, acestea sunt foarte frecvente. Este uimitor cât de puțini consumatori se întreabă cum un produs atât de vechi mai poate fi sănătos, în ciuda autorizării sanitare care-i permite comercializarea. E suficient să ne gândim că o maioneză făcută în casă se alterează în două zile, chiar dacă este ținută la frigider, ea constituind o hrană foarte bună pentru bacterii. Închipuiți-vă cât de sănătoasă poate fi o maioneză produsă acum un an și păstrată la temperatura camerei. De ce nu prezintă, totuși, semne de alterare? Deoarece are atât de mult conservant, încât bacteriile nu se mai apropie de ea. Cum am putea crede că un astfel de aliment e bun, dacă până și bacteriile îl refuză?

Între aditivii alimentari chimici aprobați pe plan internațional (dar și național) se regăsesc: coloranți, conservanți, antioxidanți, emulgatori, săruri de topire, agenți de gust, de îngroșare și de gelifiere, stabilizatori, acidifianți, antiaglomeranți, enzime chimice de sinteză... Întrebarea e: de ce ar vrea cineva să-și introducă în corp așa ceva?

E-621: MONOGLUTAMATUL DE SODIU

Deoarece oamenii au ajuns robiți de mâncarea gustoasă, preferând-o celei sănătoase, care nu poate ține întotdeauna pasul cu cea dintâi, a fost posibilă dezvoltarea unei adevărate industrii de aditivi alimentari și potențatori de gust. Din cauza acestei industrii și a ajutorului primit de la chimie, acum, orice gust natural poate fi creat în laborator.

Până nu demult, omul cunoștea numai 4 gusturi: dulce, sărat, acru și amar. Auzim acum vorbindu-se despre un al 5-lea gust, numit „umami”, cuvânt japonez care înseamnă „delicios”. În spatele lui se află monoglutamatul de sodiu, adică aditivul alimentar E-621. Gustul intens și savuros dat de sărurile aminoacidului glutamic și de cei 5 acizi ribonucleici, care se găsesc în mod natural în multe alimente (carne, pește, legume lactate) a ajuns să fie fabricat în laborator.

Rețineți, așadar, că glutamatul se găsește și în natură: în sânge, în creier, în laptele matern. Ne naștem cu el. Glutamatul excită papilele gustative, care la rândul lor trimit impulsuri nervoase către creier. Acolo, odată detectat cel de-al 5-lea gust, informația este transmisă mai departe către encefal, unde se naște plăcerea. După ce copilul nu mai suge lapte matern, el pierde acest contact puternic cu gustul. Dar nu complet. El va fi redescoperit în celelalte alimente: în roșiile coapte și zemoase, în ciuperci și în trufe, în ouă, în pește, în fructele de mare...

În anul 1908, doctorul japonez Kikunae Ikeda a extras glutamat din alge. După o analiză a proprietăților acestuia, a descoperit faptul că potențează gustul alimentelor. Restaurantele asiatice au fost primele care l-au folosit. Astfel, până în 1980, mai toate bucătăriile mari din regiune cunoșteau această substanță. Gustul ei este acela de carne sărată.

În prezent, monoglutamatul de sodiu sintetic (E-621) numit și „sare chinezească”, este produs la scară industrială. Japonia, China, SUA și Germania sunt cei mai mari exportatori de monoglutamat de sodiu, aceștia concurând pe o piață incredibilă, care a urcat la 4 miliarde de euro pe an. Și aceasta pentru că în industria alimentară E-621 a devenit secretul profitului. Este folosit din belșug de producătorii de alimente, ca potențator de aromă. E-621 transformă cel mai prost aliment într-o delicatesă. Așa se explică de ce devenim dependenți de junk-food. Acest aditiv alimentar păcălește papilele gustative, care transmit creierului un mesaj eronat și-l face să creadă că alimentele ingerate sunt proaspete și de calitate.

Monoglutamatul de sodiu este un produs sintetic, obținut din culturi bacteriene sau din vegetale fermentate. Deși perfect legal, cercetătorii și nutriționiștii nu-l recomandă. În primul rând, el perturbă drastic echilibrul dintre sațietate și foame. În Statele Unite, cercetătorii au îngrozit opinia publică atunci când au afirmat că monoglutamatul de sodiu „prăjește neuronii”. Din fericire, în creier, neuronii sunt înconjurați de celule care îi protejează ca o barieră extrem de puțin permisivă. Cu toate acestea, rezistența acestei bariere scade în timp. Creierul nostru se apără, dar până la un punct, pentru că atunci când vine vorba de plăcerea gustului, el cedează și prin urmare mâncăm mai mult decât trebuie, îngrășându-ne. Așa se face că nici n-au apărut bine studiile care demonstrau legătura dintre obezitate și E-621, că cel mai mare producător japonez a scos pe piață un studiu care demonstra contrariul, anume că monoglutamatul ar putea duce la slăbire!

În magazine, abia dacă mai găsești un produs fără E-uri. Din majoritatea acestor „bunătăți” lipsesc însă cu desăvârșire vitaminele. Urmarea unei alimentații bazate pe astfel de substanțe este firească: scăderea rezistenței sistemului imunitar. În UE sunt omologați și acceptați 317 aditivi alimentari, fără de care nimic n-ar mai fi gustos și s-ar strica pe raft. Piața mondială a aditivilor alimentari e uriașă și în continuă creștere: în 2009, depășea 13 miliarde de euro.

În România, aditivii vin din Germania, Elveția, Marea Britanie și țările asiatice. Monoglutamatul de sodiu se vinde mai bine decât orice altceva, prețul unui sac fiind de câțiva euro. Injectarea cu această substanță se practică în mai toată industria de carne: la piept de pui, mușchi de porc, kaizer, șunci etc. Mezelurile din carne tocată sunt pline de prafuri ce le dau savoare, de apă și de sare. Astfel, un mușchi de porc poate conține până la 13 aditivi alimentari. În timp, aceste substanțe „gustoase” aduc boli grele: obezitate, afecțiuni cardio și cerebro-vasculare, hipertensiune, infarct, maladii neuro-degenerative (Parkinson și Alzheimer), cancer. Medicii spun că peste 70% din cazurile de cancer s-ar putea preveni printr-o alimentație sănătoasă. Așadar, e bine să știm că în mâncarea din magazine se strecoară anual mii de tone de astfel de substanțe și s-o evităm.


De multă vreme, prof.dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de cercetări alimentare, trage semnale de alarmă privind alimentele procesate ce conțin E-uri. Sperăm ca documentul de mai jos să vă convingă pe deplin să le ocoliți.

-->

Comentarii

  1. Vazusem destul de recent un documentar in care se vorbea despre cat de nocive sunt jeleurile pe care le consuma copiii in ziua de azi, si se punea in special accent pe jeleurile Haribo,care sunt totusi destul de apreciate de copilasi,in primul rand datorita culorilor dar si a formelor si ulterior a gustului.Deci cu alte cuvinte, sunt mici bombe cu ceas, evitati consumul acestora...DON'T.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 15 fapte întortocheate despre Cubul Rubik + VIDEO
    06.05.2024 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Numiți „jucărie” pe propriul risc puzzle-ul Cubul Rubik cu șase fețe: Ernő Rubik, ungurul care l-a inventat în 1974, preferă să…
  • 20 de reguli de viață bună + VIDEO (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> 20 DE REGULI DE VIAȚĂ BUNĂ Institutul pentru anxietate și stres din Paris a definit 20 de reguli în viață. Experții spun că dacă cineva reușește să-și însușească măcar 10 dintre…
  • Revolta generaţiei „rataţilor” de la BAC + VIDEO
    11.08.2012 - 19 Comments
    --> REVOLTA GENERAŢIEI „RATAŢILOR” DE LA BAC O scrisoare de protest postată pe Facebook de o tânără care a susţinut bacalaureatul în acest an Generaţia rataţilor!…
  • Să tot stai la închisoare... + VIDEO
    04.01.2013 - 1 Comments
    --> SĂ TOT STAI LA ÎNCHISOARE... Norvegia este cunoscută pentru sistemul de detenție mai liberal, însă chiar și cei mai optimiști criminali cu siguranță nu s-ar gândi să…
  • FED - Banca Federală a SUA + documentare (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> STATELE UNITE AU DECLASIFICAT O SCRISOARE  A LUI MUGUR ISĂRESCU CĂTRE BANCA FEDERALĂ O scrisoare adresată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României,…
  • Cum să vă îmbunătățiți calitatea somnului: 14 sfaturi și trucuri
    16.07.2023 - 0 Comments
    Calitatea somnului este esențială pentru menținerea sănătății și a stării generale de bine. Acesta joacă un rol vital în diverse aspecte ale funcționării noastre fizice, mentale și emoționale. Iată…
  • Creatura din Insula Jekyll + documentar (RO)
    14.08.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREATURA DIN INSULA JEKYLL G. Edward Griffin G. Edward Griffin este un scriitor și producător de film documentar cu multe titluri de…
  • 18 invenții uimitor de utile
    19.11.2015 - 0 Comments
    1. O saltea ideală pentru cupluri. Cu această saltea nu îți va mai amorți mâna atunci când îți ții în brațe partenera. 2. Ștecherul cu extragere rapidă din priză. 3. Tastatură portabilă…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • 15 trucuri practice pe care fiecare domnișoară ar trebui să le știe
    07.09.2015 - 1 Comments
    1. Folosiți o cutiuță de Tic Tac pentru a vă ține toate agrafele la un loc. 2. Spray-ați-vă agrafele cu fixativ pentru o rezistență mai mare în susținerea coafurii dvs. 3. Organizați-vă…
  • Când și cum se mănâncă fructele
    28.07.2016 - 10 Comments
    CÂND ŞI CUM SE MĂNÂNCĂ FRUCTELE În general, oamenii nu ştiu cum să mănânce fructele. Iar corpul nostru strigă disperat după ele. Fructul este alimentul cel mai energizant, binefăcător,…
  • Criza economică pe înțelesul tuturor (slideshow)
    15.08.2012 - 1 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • 10 random facts - part 1
    13.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pisica are 32 de mușchi în fiecare ureche.2. Un gândac poate trăi câteva săptămâni fără cap.3. Oamenii și delfinii sunt singurele specii…
  • 24 de fapte despre Titanic de care probabil nu știai + VIDEO
    07.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului era John Jacob Astor IV. Averea lui netă era în jur de 85 milioane de dolari (sau…
  • Sofia Nădejde - o femeie de nădejde a epocii sale
    30.06.2014 - 1 Comments
    --> SOFIA NĂDEJDE  – O FEMEIE DE NĂDEJDE A EPOCII SALE – Sofia Nădejde (1856-1946), născută în Botoșani, a fost o publicistă, prozatoare și autoare dramatică de orientare…
  • 23 August 1944 - Un eveniment controversat
    23.08.2014 - 0 Comments
    --> 23 AUGUST 1944 – UN EVENIMENT CONTROVERSAT – General maior (r) dr. Mihail E. Ionescu în „Revista de istorie militară” nr. 113-114/2009 Unul dintre punctele culminante ale celui…
  • Dr. Călin Mărginean - Vin vremuri „negre” pentru sănătatea noastră
    20.08.2013 - 8 Comments
    --> VIN VREMURI „NEGRE” PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ! MERITĂ ÎNSĂ SĂ... PROFITĂM DIN PLIN DE ELE Dr. Călin Mărginean Dragi prieteni, a sosit în sfârșit vara, anotimpul meu preferat; și…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • Sfaturi şi idei de cadouri pentru businessmanii pretenţioşi
    03.08.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sfaturi şi idei de cadouri pentru businessmanii pretenţioşi În mediul corporate şi business, oferirea unui cadou ridică mai multe…
  • 7 moduri de a face sărbătorile extraordinare pentru copiii dumneavoastră
    16.12.2015 - 0 Comments
    Această perioadă a anului poate fi o provocare pentru orice părinte. Cum școlile, întreprinderile, bisericile și comunitățile de pretutindeni se pregătesc pentru a sărbători Crăciunul, următoarele…
  • Istoria cânepii + documentar (RO)
    03.06.2012 - 0 Comments
    --> ISTORIA CÂNEPII Cânepa este o plantă originară din Asia Centrală, care s-a răspândit ulterior în China, India şi Europa. Cultivarea cânepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale…
  • Frica de moarte + VIDEO (RO)
    13.07.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 20 de oameni care regretă că au făcut cumpărături online (FOTO)
    16.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Shopping-ul online poate fi, uneori, ca un joc de noroc, iar acești săraci indivizi și-au luat poate cea mai mare țeapă a…
  • Cât de mare este Google?
    03.01.2013 - 0 Comments
    --> CÂT DE MARE ESTE În 1999, când ideea de Internet era pe buzele tuturor, doi puști de 25 de ani își propuneau să realizeze un calculator la fel de complex ca acela din Star Trek,…
  • Bruce Lipton - Inteligența unei celule + documentar (RO)
    22.10.2013 - 0 Comments
    --> INTELIGENȚA UNEI CELULE Bruce Lipton Fragment din interviul luat în oct. 2008 de Cristian Mureșan - TVR Cluj C.M.: Kervran a studiat transmutaţiile biologice la plante,…
  • Rețete culinare - Maioneză de soia
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MAIONEZĂ DE SOIA Aveți nevoie de: 1 măsură făină de soia 3 măsuri apă rece 3 măsuri ulei 2-3 linguri zeamă de lămâie, după gust sare, piper proaspăt măcinat Punem…
  • Cosmetice bio sau cosmetice de marcă? + VIDEO
    29.05.2012 - 7 Comments
    --> COSMETICE BIO SAU COSMETICE „DE MARCĂ”? E posibil ca unele cosmetice folosite în timpul igienei de zi cu zi să dăuneze ficatului, rinichilor sau chiar să ducă la…
  • Busuiocul - plantă magică și vindecătoare
    04.04.2013 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BUSUIOCUL - PLANTĂ MAGICĂ ȘI VINDECĂTOARE Busuiocul este o plantă originară din India, cunoscută și folosită încă în urmă cu 3…
  • Personalități românești despre evrei
    12.05.2012 - 6 Comments
    --> PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI DESPRE EVREI Vasile Conta: „Noi, dacă nu vom lupta în contra elementului jidovesc, vom pieri ca naţiune”. (din discursul Chestia evreiască…
  • Dale Carnegie - Arta de a fi convingător
    03.11.2012 - 0 Comments
    --> ARTA DE A FI CONVINGĂTOR – CHEIA SUCCESULUI ÎN ORICE – Fragment din cartea „Secretele succesului”, de Dale Carnegie Aproape în fiecare vară mă duc la pescuit pe lacul Maine.…
  • Din ciclul „Stăpânul meu e un idiot...”
    07.11.2012 - 2 Comments
    --> DIN CICLUL „STĂPÂNUL MEU E UN IDIOT...” A apărut o nouă modă în rândul bogaților din China: transformarea animalelor de companie, printr-un styling elaborat, în alte animale.…
  • Blestemul lui Tutankhamon + slideshow + documentar (RO)
    29.11.2013 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BLESTEMUL LUI TUTANKHAMON Pe 29 noiembrie 1922, egiptologii Howard Carter și Lordul Carnarvon se aflau în fața mormântului lui…
  • Cele mai bune citate ale lui Zlatan Ibrahimović la momentul retragerii din fotbal, la 41 de ani
    06.06.2023 - 0 Comments
    Zlatan Ibrahimovic: o forță impunătoare de îndrăzneală și strălucire, un virtuoz al fotbalului ca nimeni altul. Cu un stil enigmatic care atrage atenția, este o întruchipare vie a unei carisme mai…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *