CARTOFUL - cea mai importantă plantă alimentară din lume
În Munţii Anzi, America de Sud, la altitudinea de
peste 2.000 de metri, deasupra liniei de cultură a porumbului indian, incaşii deţineau
vaste bogăţii naturale, de o valoare incalculabilă, îngropate în pământ. Când
au sosit conchistadorii spanioli, la începutul secolului al XVI-lea, ţinta
căutării lor erau minele de argint. Totuşi, cu mult mai valoroasă decât
argintul sau aurul, era modesta plantă papa, cunoscută de noi sub denumirea de
cartof. Doar cartoful poate pretinde că este planta cea mai importantă din
lume, nu numai pentru popularitatea lui pe toate mesele, ci şi pentru rolul în
istorie. Aceşti tuberculi au salvat popoare de la dispariţia prin înfometare.
Cu 8-9 secole înainte de era
noastră, cartoful era bine încetăţenit în Peru, fiind desenat pe vase şi
cunoscut în limba preincaşă ca aymara. 11 denumiri diferenţiau varietăţile care
au flori albe, galbene, violet sau roşii. Incaşii au dezvoltat o metodă de a usca
şi de a îngheţa cartofii. Mai întâi, uscau feliile subţiri la soare, iar când,
la altitudinea lor, temperatura din timpul nopţii cobora sub 0°C, feliile
îngheţau, devenind un fel de cartofi pai, nu prea apetisanţi, căci luau o
culoare închisă, dar hrănitori şi cu posibilitatea păstrării îndelungate.
Cartoful face parte din
familia Solanacee, împreună cu roşiile, ardeii şi vinetele. Există 154 de soiuri
sălbatice de cartof, răspândite din Chile, până în nordul statului Mexic. Se
cultivă numai 7 soiuri, însă în cei 6.000 de ani de cultivare s-au dezvoltat
mii de varietăţi. Azi, Centrul Internaţional al Cartofului din Lima - Peru,
deţine în băncile lui de gene peste 6.000 de varietăţi.
Spaniolii au fost cei care au introdus cartoful în lumea veche, între anii 1550 şi 1570, la început fiind folosit drept plantă decorativă. Adesea, când oamenii sau vitele mâncau tuberculi verzi şi cruzi, surveneau intoxicaţii sau manifestări cutanate, considerate ca fiind lepră. Fructele cartofului, nişte boabe mici, conţin un alcaloid numit solanină, care e toxic. În afara zonei Anzilor se cultivă o singură specie, Solanum tuberosum. În Europa se cultivă cca 600 de varietăţi ale acestei specii.
Spaniolii au fost cei care au introdus cartoful în lumea veche, între anii 1550 şi 1570, la început fiind folosit drept plantă decorativă. Adesea, când oamenii sau vitele mâncau tuberculi verzi şi cruzi, surveneau intoxicaţii sau manifestări cutanate, considerate ca fiind lepră. Fructele cartofului, nişte boabe mici, conţin un alcaloid numit solanină, care e toxic. În afara zonei Anzilor se cultivă o singură specie, Solanum tuberosum. În Europa se cultivă cca 600 de varietăţi ale acestei specii.
În Irlanda, cu solul ei
neproductiv şi clima aspră, cartofii au pătruns prin anii 1590, dovedindu-se de
la început o binecuvântare. Grâul şi secara nu se puteau cultiva decât în
regiunile din sudul şi răsăritul insulei şi, când invazii repetate i-au gonit
pe irlandezi în regiunile muntoase, pe la mijlocul anilor 1600, ei nu aveau
nimic altceva decât cartofii, care au salvat naţiunea. Şi, în timp ce cartofii
se răspândeau în solul irlandez, preoţii din Scoţia îi declarau buni doar
pentru păgâni, deoarece nu erau menţionaţi în Biblie.
Nici pătrunderea în Anglia
n-a fost uşoară. O lozincă din cursul alegerilor din anul 1765 suna astfel: „Nu
cartofi, nu papalitate!” În ciuda acestei reclame nefavorabile, cartoful a
reuşit să pătrundă peste tot. Iar în timpuri de foamete, când cerealele nu se făceau
şi soarta săracilor era disperată, cartoful îşi demonstra valoarea ca aliment hrănitor.
Când, în foametea din anul 1740, ţăranii francezi erau
nevoiţi să mănânce ferigi şi rădăcini, cartofii au salvat nenumărate vieţi. Către
sfârşitul secolului al XVIII-lea, doctorul Antoine Auguste Parmentier, chimist
şi nutriţionist, preocupat de binele ţării, a încercat să
popularizeze cartoful în întreaga Franţă. El a convins-o pe regina Maria
Antoaneta să poarte în păr flori de cartof la un bal public, iar pe rege să
aibă o floare de cartof la butonieră.
Graţie cartofului, între
anii 1793 şi 1840, populaţia Irlandei a crescut de la 1,5 la 9 milioane
locuitori. Fără această sursă de hrană, ţara n-ar fi putut alimenta decât cel
mult 5 milioane. Să nu uităm că pe atunci era o lipsă de cereale pe tot globul. Dar să nu credem că de-atunci lucrurile s-au schimbat. Au urmat o serie
de boli care au afectat cartoful, începând din anii 1750. În cele din urmă,
cultivatorii au învăţat cum să producă nenumăratele varietăţi ce stau azi la
dispoziţia noastră.
Cartoful este cel mai bun
pachet de hrană din lume: bogat în glucide, proteine cu toţi aminoacizii
esenţiali, minerale şi vitamine, fiind în acelaşi timp lipsit de grăsimi. Terenurile
cultivate cu cartofi produc mai multe tone şi mai multe calorii pe hectar decât
orice altă cultură, media mondială fiind de 13,5 tone/ha – de 4 ori mai
mult decât culturile de orez şi de 5 ori mai mult decât cele de grâu. Fermierii
din America de Nord obţin 37 de tone de cartofi pe hectar!
Cartoful creşte foarte
repede. În regiunile tropicale se poate recolta după 2 luni şi se poate cultiva
aproape pretutindeni, începând cu zonele de deşert, până în terenurile îmbibate
cu apă ale verilor răcoroase şi umede din Scoţia sau în solul aproape steril
din Suedia. În prezent, producţia mondială de cartofi este în jur
de 280 milioane tone/an, fiind recolta cea mai valoroasă, după orez, grâu şi porumb.
Producţia de cartofi în ţările în curs de dezvoltare creşte mai repede decât oricare altă recoltă de hrană. La începutul secolului XXI, 34% din producţia mondială s-a realizat în ţările în curs de dezvoltare, în comparaţie cu 4% în 1950. Creşterea cea mai rapidă se înregistrează în China, unde, în ultimii 3 ani, producţia de cartofi s-a triplat. În felul acesta, China a luat locul Rusiei, care în trecut era cea mai mare producătoare de cartofi din lume. În prezent, Rusia ocupă locul 6. În Vietnam, după orez, cartofii reprezintă recolta cea mai bogată. Acolo, ca şi în China şi India, datorită timpului de dezvoltare foarte scurt, cartofii pot constitui a doua recoltă pe terenurile de orez.
Deoarece creşte în întuneric, cartoful nu e verde, iar după recoltare trebuie depozitat într-un loc întunecos, pentru a nu lua culoarea verde. Cartofii verzi nu trebuie mâncaţi, deoarece conţin alcaloidul solanină. De fapt şi roşiile necoapte, verzi, conţin solanină şi n-ar trebui consumate, oricât de gustoase ar fi gogonelele murate.
Producţia de cartofi în ţările în curs de dezvoltare creşte mai repede decât oricare altă recoltă de hrană. La începutul secolului XXI, 34% din producţia mondială s-a realizat în ţările în curs de dezvoltare, în comparaţie cu 4% în 1950. Creşterea cea mai rapidă se înregistrează în China, unde, în ultimii 3 ani, producţia de cartofi s-a triplat. În felul acesta, China a luat locul Rusiei, care în trecut era cea mai mare producătoare de cartofi din lume. În prezent, Rusia ocupă locul 6. În Vietnam, după orez, cartofii reprezintă recolta cea mai bogată. Acolo, ca şi în China şi India, datorită timpului de dezvoltare foarte scurt, cartofii pot constitui a doua recoltă pe terenurile de orez.
Deoarece creşte în întuneric, cartoful nu e verde, iar după recoltare trebuie depozitat într-un loc întunecos, pentru a nu lua culoarea verde. Cartofii verzi nu trebuie mâncaţi, deoarece conţin alcaloidul solanină. De fapt şi roşiile necoapte, verzi, conţin solanină şi n-ar trebui consumate, oricât de gustoase ar fi gogonelele murate.
Cartofii sunt un aliment
foarte sănătos. Conţin cca 15% glucide sub formă de amidon şi 2%
proteine, cu toţi aminoacizii esenţiali. De asemenea, conţin cantităţi
apreciabile de potasiu, vitamine din grupul B, vitamina C şi 400 micrograme fier
la 100 de grame. Având efect alcalinizant, ajută la menţinerea echilibrului
acido-bazic din organism. 200 g de cartofi oferă 30 mg vitamina C, 12 mg calciu, 800 mg potasiu,
80 mg fosfor şi alte substanţe minerale.
Cartofii NU îngraşă! Ceea ce
îngraşă sunt grăsimile care se adaugă. Un cartof de 200 g are numai 140 kcal.
Dacă se consumă cu unt sau cu margarină, va avea 420 kcal. Sub forma lor
prăjită, vor introduce în organism 530 kcal, iar sub forma chipsurilor vor da
870 kcal şi grăsimi de cea mai proastă calitate. În ciuda faptului că se
consumă în cantităţi industriale, atragem atenţia că modalitatea cel mai nesănătos mod de a mânca acest aliment atât de folositor este
sub formă de cartofi prăjiţi şi chipsuri. Pe lângă caloriile multe, uleiul încins are o cantitate
mare de acizi graşi trans, incriminaţi în creşterea colesterolemiei şi
apariţia unor forme de cancer. Cartofii congelaţi din comerţ conţin și ei o
cantitate mare de grăsimi de cea mai proastă calitate. Cartofii sunt un aliment
foarte sănătos, dacă se folosesc fără niciun fel de grăsimi.
CARTOFII -
printre primele plante de cultură apărute pe pământ
(articol
apărut în revista Formula As, nr.
846/2008)
Studiile arheologice au dovedit că populațiile din
America de Sud cultivau și consumau cartofii încă de acum 7000 de ani. Legumă
foarte adaptabilă și rezistentă la vitregiile mediului, în zona muntoasă a
Americii de Sud ajunge la altitudini record de 4000 de metri. În Europa,
cartofii au fost aduși de către conchistadorii spanioli, în plin Ev Mediu, și
de atunci ei au cucerit practic întreg continentul, cultura lor extinzându-se
în toată lumea. Până aproape de începutul secolului XIX au existat nenumărate
rezerve și prejudecăți legate de cartofi ca aliment. Unii s-au ferit să-i mănânce,
pentru simplul motiv că nu erau menționați în Biblie. Apoi, a circulat superstiția
că prin intermediul cartofilor s-ar extinde epidemiile de ciumă. S-au dus
adevărate lupte pentru ca populația și clerul să fie convinși că această legumă
n-are niciun fel de proprietate malefică. Până la urmă, consumul de cartofi nu
doar că a fost acceptat, dar descoperirea lor a eradicat foametea la sfârșitul
Evului Mediu. În prezent, cartofii reprezintă a patra sursă de hrană din lume
ca importanță, alimentația secolului XXI fiind aproape de neconceput fără ei.
Pe de altă parte, cartofii, și mai ales alimentele derivate din ei (chipsurile,
cartofii prăjiți, fulgii de cartofi etc.) sunt incriminați pentru producerea a
numeroase boli, între care obezitatea, diabetul, cancerul, bolile de inimă. Alături
de pâinea albă, ei sunt excluși din majoritatea regimurilor alimentare cu scop
terapeutic sau pentru slăbit. Dar cartoful are și o alta față, mai puțin
cunoscută, pe care oamenii de știința o descoperă abia în ultimele decenii, de
când este studiat nu ca aliment, ci ca medicament. Și, poate părea greu de
crezut, dar e adevărat: cartoful este un medicament cu acte în regulă.
Cum se prepară și cum se administrează cartofii
Cartofii sunt de fapt tuberculii plantei cu acest
nume, adică niște depozite subterane de substanțe nutritive, menite să asigure
supraviețuirea peste iarnă a organismului vegetal. Din punct de vedere
alimentar, cea mai importantă parte a tuberculului este miezul, care are culori
de la alb la galben spre portocaliu, este foarte bogat în amidon și conține
apă, oligoelemente (potasiu, magneziu, calciu) și vitamina C. Interesant e că,
din punct de vedere terapeutic, cea mai importantă parte a cartofului este chiar
coaja, adică cea care se aruncă. Ea are culori de la brun până la roșu,
galben sau chiar violet închis. Coaja cartofilor conține flavonoide cu acțiune
antioxidantă și antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare,
compuși fenolici cu efect de reglare a activității cardiace. Geneticianul Roy Navarre, de la Agricultural
Research Service, un centru de cercetare specializat în detectarea
principiilor active din plante, a descoperit nu mai puțin de 60 de substanțe
terapeutic active în coaja cartofilor. Problema care se pune însă este ce se
întâmplă cu această bogăție de substanțe active în timpul preparării cartofilor. Ei bine, prin curățarea și prăjirea cartofilor, prin transformarea
lor în chipsuri, fulgi, mâncăruri preambalate și bine iradiate, aceste
principii active sunt distruse în totalitate, rămânând doar amidonul și alte
câteva substanțe periculoase pentru sănătate. Situația poate fi evitată,
preparând și consumând cartoful corect.
Sucul de cartofi
Fără doar și poate, este cel mai eficient din punct de
vedere terapeutic. Cartofii, cu tot cu coajă, se spală foarte bine sub jet de
apă călduță, îndepărtând cu o perie tot pământul și impuritățile, apoi li se
îndepărtează cu un cuțitaș părțile stricate sau înverzite (partea verde a cojii
este toxică). Astfel curățați, nu mai au nevoie de decojire, vor fi puși în storcătorul
electric centrifugal, obținându-se un suc gălbui, ușor tulbure, ce va fi băut
imediat după preparare, pentru a nu avea timp să oxideze. Se beau zilnic câte
500 ml suc de cartofi, eventual în combinație cu suc de mere sau de morcov,
pentru un gust mai bun. Se țin cure de 15-30 de zile, urmate de 1-3 săptămâni
de pauză.
Decoctul de coji
Înainte de a fi decojiți, cartofii se spală bine sub
jet de apă călduță, îndepărtând cu o perie tot pământul și impuritățile. Coaja
obținută prin desprindere cu cuțitul, de la 3 cartofi de mărime medie, se lasă
apoi să fiarbă timp de 5-10 minute într-o cană de apă, apoi se lasă să se
răcească și se filtrează. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, 2-3
căni pe zi, având efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare,
remineralizante (conține magneziu, potasiu, fier). Cojile rămase după decocție
se aplică, sub formă de cataplasma caldă, pe articulațiile afectate de
reumatism, pe eczeme, pe rănile care se cicatrizează greu.
Cartofii fierți în coajă
Cartofii bine spălați se fierb la foc mic până când se
înmoaie, după care se decojesc cu grijă, așa încât să nu se ia decât coaja
subțire de la suprafață. Apoi se pisează, adăugându-se ulei de măsline, lapte (de soia, dacă sunteți vegetarieni) și
sare după gust. Pasta astfel obținută este foarte bogată în potasiu și
magneziu, păstrează o parte dintre vitaminele și principiile active ale
miezului de cartof și, într-o mai mică măsură, ale cojii. Cercetătorii de la
Institutul de studii alimentare din SUA susțin că această formă de preparare
termică păstrează cele mai multe calități terapeutice ale cartofului, fiind
mult mai eficientă față de prăjire ori fierbere, după decojirea prealabilă.
Cartofii la cuptor
Rețeta care urmează se poate aplica doar la cartofii
la care coaja este mai subțire și care sunt foarte sănătoși (fără porțiuni
stricate, fără colorație verde). Aceștia se spală foarte bine, apoi se taie
felii subțiri, fără a-i decoji și fără a separa complet feliile între ele, ci
lăsându-le legate așa încât să păstreze forma inițială a cartofului. Astfel
tăiați, cartofii se pun la cuptor și se lasă la foc mic, până se înmoaie (se
încearcă din când în când cu furculița). Când se scot, se mănâncă cu iaurt natural
sau cu puțină sare și condimente, calzi. Consumul cartofilor cu tot cu coajă nu
este o noutate, în multe zone ale Europei fiind mâncați în mod tradițional în
acest fel. Cartofii mâncați întregi sunt excelenți pentru slăbit, deoarece
coaja este bogată în fibre alimentare, stimulează metabolismul grăsimilor,
reglează nivelul colesterolului și al glicemiei.
Tratamente interne
Boli cardiovasculare - de 2 ori/an se face câte o cură cu suc de cartofi, din care se bea câte
1 pahar, de 2-3 ori/zi. Cura durează 45 de zile. Va aduce în organism o
cantitate importantă de vitamina C, vitaminele B6, B1, B2, pigmenți cu efect
antioxidant. Se recomandă în mod special pentru prevenirea puseurilor de
hipertensiune arterială, a arteritei obliterante, a cardiopatiei diabetice.
Contra tulburărilor de ritm cardiac se recomandă și consumul de 3-4 ori pe săptămână
al cartofilor fierți în coajă care, prin aportul de potasiu și magneziu previn
aritmia cardiacă și tahicardia.
Calculi urinari (urați) - în fiecare dimineață, se consumă câte 1 litru de suc proaspăt de
cartofi, în 2 reprize. Cura durează 2 săptămâni, iar în ultimele 3 zile se iau
și diuretice puternice (tinctură de ienupăr, infuzie combinată de soc, de cozi
de cireșe și de rădăcină de osul-iepurelui). Acest tratament are ca efect
stoparea creșterii calculilor renali, care sunt formați din săruri ale acidului
uric, eliminarea mâlului și a nisipului de la rinichi. Se recomandă ca
tratamentul, care are efecte foarte puternice, să se facă sub îndrumare medicală.
Adjuvant în cancerul de prostată și în cel uterin - se recomandă suc de cartofi, din care se bea câte ½
litru/zi, în cure de 4 săptămâni, urmate de alte 4 săptămâni de pauză. Sucul se
va bea cât mai proaspăt și va fi făcut de preferință din cartofii cu coaja roșie
sau galbenă. Studii în curs de desfășurare iau în calcul și un efect
antitumoral direct al unor substanțe din coaja cartofilor.
Adjuvant în cistită - cartofii fierți și cei copți consumați zilnic ajută la alcalinizarea
urinei, ceea ce are ca efect colateral optimizarea acțiunii antibioticelor
naturale sau de sinteză cu care se tratează cistita. Așadar, dacă urmați un
tratament antiinfecțios contra acestei afecțiuni, mâncați zilnic cartofi pe
parcursul terapiei. Studiile arată că, într-adevăr, aceasta dietă alcalinizantă
mărește semnificativ șansele de vindecare a infecțiilor urinare.
Constipație cronică - se recomandă o cură de 1-3 zile, în care se consumă cartofi fierți și
copți în coajă. Singurele adaosuri admise alături de
cartofi sunt: salata verde, varza, tomatele, spanacul, castraveții, țelina
verde, salata de sfeclă roșie, uleiul virgin de măsline. În plus, în fiecare
dimineața și seară se bea câte un pahar de suc proaspăt de cartofi, pentru
reglarea florei intestinale. Pe timpul curei, se face multă mișcare, mai ales
exerciții pentru abdomen. Acest tratament simplu este foarte eficient, având
toate ingredientele pentru eliminarea acestei afecțiuni: reglează
digestia și flora intestinală, aduce o cantitate masivă de fibre alimentare și
stimulează peristaltismul intestinal.
Gastrită, ulcer gastric - mai multe studii făcute în anii '50 arată că un
pahar de suc de cartofi roșii, băut cu 1 oră înainte de mese, de 3 ori/zi, are
efecte practic miraculoase contra acestor afecțiuni. Se țin cure de 4-6
săptămâni, timp în care, grație principiilor active din sucul proaspăt de
cartofi, secrețiile acide se reglează sub aspect cantitativ, epiteliile
gastrice se refac, eventualele nișe se vindecă accelerat. Aceste efecte nu apar
la toți pacienții (la această categorie de bolnavi, efectele oricărui tratament
variază în funcție de tipologia individuală), dar un procentaj încurajator de
vindecări, de 38-52%, a fost raportat de către toate echipele de cercetători
care au administrat suc de cartofi pacienților.
Hepatită - un studiu japonez publicat în 2006 arată că în cartofii cu coaja de
culoare roșie există principii active hepatoprotectoare. Echipa de cercetători
a pus în evidență faptul că la organismele cu hepatită indusă, care au fost tratate
cu decoct de coji ori cu suc de cartofi roșii, rata mortalității a fost net
inferioară față de loturile martor. Ca adjuvant contra hepatitei, se țin cure
de câte 4 săptămâni, urmate de 4 săptămâni de pauză, cu suc de cartofi cu coaja
roșie, din care se consumă câte 500-750 ml/zi, pe stomacul gol.
Hipertensiune - cercetătorii au identificat o substanță hipotensoare în cartofi
(kukoamina), puternic activă în bolile cardiovasculare. Se beau câte 200 ml suc
de cartofi dimineața și seara, în cure de 60 de zile, urmate de 20 de zile de
pauză. Tratamentul scade presiunea arterială și previne puseurile de hipertensiune.
Indigestie - cartofii fierți în coajă, preparați piure sau consumați ca atare, sunt
printre cele mai digeste alimente din lume. Persoanelor care se confruntă cu
indigestii frecvente li se recomandă un semi-repaus alimentar de 24-72 de ore,
timp în care se consumă doar cartofi fierți, introducându-se apoi, gradat, și
alte feluri de mâncare. Este un tratament simplu și eficient. Atenție, însă,
cartofii copți, prăjiți sau fierți, consumați zilnic, în exces, pe perioade
lungi de timp (de ordinul săptămânilor și al lunilor) pot produce
hiperaciditate gastrică.
Insomnie - vitamina B6 conținută în mari cantități în coaja cartofilor joacă un rol
esențial în sintetizarea unor neurotransmițători care induc starea de relaxare
și de somn. Miezul crud al cartofilor conține anumite substanțe cu efect
sedativ și ușor somnifere. Un pahar de suc de cartofi băut seara, înainte de
ora 20, ajută la dobândirea unui somn mai bun și mai odihnitor. Atenție, nu vă
așteptați ca acest efect să apară după primele zile, studiile
arătând că aceste fine procese de reglaj sunt realizate gradat, în perioade de
ordinul săptămânilor sau chiar al lunilor.
Îmbătrânire prematură - este prevenită de consumul sucului de cartofi,
precum și al cartofilor copți, mâncați cu tot cu coajă. S-a demonstrat că
pigmenții carotenoizi din miezul cartofilor, împreună cu vitaminele și enzimele
din coajă, previn procesele degenerative la nivel vascular, precum și la
nivelul sistemului nervos. Ca atare, cartofii corect preparați și mâncați
previn Alzheimer-ul, accidentele vasculare, degenerescența maculară, cataracta
și alte afecțiuni specifice vârstei a treia. Băștinașii din Anzi, unde consumul
cartofilor este o tradiție milenară, ajung adesea la vârste venerabile,
menținându-și tinerețea biologică până târziu, datorită acestei legume,
folosită corect.
Îngrășare - deși sunt parte integrantă a curelor de îngrășare, fiind folosiți pentru
creșterea masei corporale, inclusiv de către supraponderalii luptători de sumo,
cartofii ne pot ajuta să slăbim, dar cu două condiții: 1 - să fie mâncați cu
tot cu coajă; 2 - să fie mâncați fără adaosuri de grăsimi (ulei, unt, slănină
etc. O porție de cartofi copți, mâncați cu tot cu coajă, împreună cu o salată
de varză, asigură necesarul de fibre alimentare pentru întreaga zi, înlătură
senzația de foame, stimulează eliminarea reziduurilor din organism. Cartofii în
sine nu îngrașă, din contră, ajută în mod real la regimurile de reglare
ponderală, însă asocierea lor cu uleiul, cu carnea grasă ori cu aditivii cu
care se aromatizează și se conservă chipsurile îi transformă în adevărate
catalizatoare ale obezității.
Reumatism - se ține un tratament de 2 luni, timp în care dimineața se bea câte o
ceașcă de decoct combinat de cartofi, iar cu o oră înainte de masa de prânz și
de cină se bea câte un pahar de suc de cartofi. Atât decoctul de coji de
cartofi (bogat în minerale, în substanțe cu efect diuretic), cât și sucul de
cartofi (bogat în vitamine, în substanțe cu efect antiinflamator) sunt utile în
toate formele de reumatism, reducând inflamația țesuturilor articulare, stopând
procesele degenerative, favorizând redobândirea flexibilității articulațiilor.
Scorbut - se face o cură de 20 de zile cu câte 500 ml (2 căni) de suc proaspăt de
cartofi/zi. O jumătate de litru de suc conține mai multă vitamina C decât
necesarul pentru o zi întreagă la un adult. Acest exces este nedăunător,
deoarece vitaminele în stare naturală pot fi filtrate de metabolismul
organismului, care își va lua doar atât cât are nevoie.
Sensibilitate la infecții - un studiu făcut la Washington State University a
arătat că în cartofii puternic pigmentați, de culoare roșie sau galben intens,
există substanțe antioxidante cu o acțiune certă de creștere a imunității.
Simplul consum zilnic al cartofilor fierți în coajă, timp de 3 săptămâni,
crește simțitor răspunsul sistemului imunitar la infecțiile respiratorii sau urinare.
Slăbiciune corporală, convalescență - cartofii fierți și copți, mâncați cu ulei de
măsline sau smântână, sunt probabil cel mai simplu mod de a recăpăta
kilogramele pierdute. Având în compoziție numai hidrați de carbon și foarte
puține proteine, sunt ușor de digerat și asimilat de organism. Consumul
timp de 2-3 săptămâni al acestor legume împreună cu grăsimi vegetale e cea mai
simplă și sigură rețetă de creștere în greutate și de recăpătare a tonusului
fizic.
Tulburări de memorie, deficit de atenție - funcționarea normală a creierului depinde de o
serie de factori, între care cei mai importanți sunt nivelul de zahăr din
sânge, gradul de oxigenare, prezența unor acizi grași, cum ar fi Omega-3, care
mențin sănătatea vaselor sanguine. Cartofii fierți în coajă sau copți la cuptor
(aceștia din urmă se consumă cu tot cu coajă) ajută la menținerea unui nivel
normal al glucozei în sânge, hrănind constant sistemul nervos central, iar prin
complexul de vitamine și de minerale pe care îl conține ajută la o mai bună
oxigenare a creierului. În fine, consumul a doar 200 ml de suc de cartofi/zi
ajută la reglarea metabolismului acizilor grași, stabilizează nivelul presiunii
sanguine intracraniene, ajutând de asemenea la o mai buna funcționare a creierului,
tradusă printr-o mai bună memorie și o atenție sporită.
Tratamente externe
Afte bucale - se clătește gura de 3 ori/zi, timp de 5 minute, cu decoct de coji de
cartofi. Acest tratament are efecte antiinflamatoare și antiinfecțioase,
previne extinderea și agravarea aftelor. Tratamentul extern e foarte bine
completat de administrarea unui pahar de suc de cartofi pe zi, pentru aportul
de vitamina C și de vitamine din complexul B. Este un bun adjuvant și contra
parodontozei și a problemelor gingivale, în general.
Arsuri pe piele, de gravitate mică și medie - un cartof crud dat prin răzătoare se aplică direct
pe piele. Are efecte antiinflamatoare, diminuează senzația de usturime, ajută
la vindecarea mai rapidă. În arsurile mai grave, e recomandată administrarea
internă a 500 ml suc de cartofi/zi, pentru efectele sale calmante,
vitaminizante și antiinflamatoare.
Îmbătrânirea pielii - se amestecă jumătate de pahar de suc de cartofi cu 2 linguri de miere de
salcâm sau de mană. Cu aceasta soluție se fac comprese care se aplică pe
locurile cele mai afectate, unde se țin o oră, apoi se lasă pielea descoperită
încă 10 minute, pentru a se aerisi, după care se unge cu o cremă hidratantă.
Vitaminele, substanțele minerale, enzimele și antioxidanții din sucul de
cartofi au efecte excepționale asupra pielii îmbătrânite, cu depigmentări, care
și-a pierdut elasticitatea sau strălucirea. Pentru un efect reîntineritor mai
intens, se recomandă și consumul zilnic, intern, al unui pahar de suc de
cartofi, cu 2 lingurițe de miere.
Pete pe piele - se aplică pe locul afectat comprese cu suc proaspăt de cartofi. Se țin
minimum 1 oră/zi. Sucul crud de cartofi înlătură petele provocate de acțiunea
chimică a unor substanțe, ajută la refacerea pigmentarii normale. Pentru petele
senile pe piele se recomandă și consumul intern de suc de cartofi, câte ½ litru/zi, în cure de 30 de zile.
Precauții și contraindicații la tratamentul cu cartofi
Cartofii vor fi consumați cu prudență, respectând
rația de hidrați de carbon recomandată de medic, în cazul persoanelor cu
diabet. Cartofii cu colorație verde sunt extrem de toxici, conținând
glico-alcaloizi, dintre care cel mai cunoscut este solanina. Preferați cartofii
românești, cumpărați de la țăranii noștri, care nu au folosit îngrășăminte
chimice și pesticide. Un studiu făcut la nivel mondial plasează cartofii
obținuți prin mijloace agricole moderne într-un nedorit top al celor 12 cele
mai poluate alimente din lume.
Am aflat acum multe dintre beneficiile minunatului cartof. Mulţumesc pentru informaţii!
RăspundețiȘtergereCu placere, Lyrics. Postarea este mai veche dar am zis ca ar fi o idee buna sa o readuc in atentia cititorilor. O sa fac in mod asemanator si cu alte postari.
RăspundețiȘtergereAr trebui sa incep sa mananc mai multi cartofi, nu am realizat cat sunt de sanatosi. Pacat ca nu prea au calorii.
RăspundețiȘtergere