-->
DE CE AR TREBUI SĂ EVITĂM LACTATELE?
Ştiu că pare supărător şi mulţi dintre noi vom încerca să apărăm lactatele,
însă problema este că nu eu susţin aceasta opinie, ci medici renumiţi, care au
ajuns la această concluzie după zeci de ani de cercetări. Informaţii adunate în
timp, articole scrise de medici şi oameni de ştiinţă despre lactate se află la
acest site: notmilk.com
De curând am aflat un lucru, pe care mulţi nu-l ştiu. Companiile de lactate
şi mai târziu companiile farmaceutice duc, încă din 1930, o campanie în care
sunt investite bilioane de dolari cu scopul de a îndoctrina oamenii cum că nu
pot funcţiona fără calciul aflat doar în lactate şi suplimente. Doctorul T. Colin
Campbell, autorul cărţii China Study (Studiul China) demonstrează cât
de dăunătoare sunt produsele lactate, mai ales cele fermentate (iaurt, kefir)
despre care am auzit până acum numai lucruri bune: „Grăsimea fermentată din
lapte este chiar mai dăunătoare – este cancerigenă. Ea oxidează şi îşi pierde
capacitatea de a comunica cu celelalte celule”.
Ştiţi care este realitatea demonstrată prin studii?
Osteoporoza, boala omenirii, nu este provocată de lipsa calciului ci de
sedentarism. Aceasta este o afirmaţie extraordinară, care s-a dat publicităţii
în ziare şi la TV, însă oamenilor le este greu să o creadă după atâţia ani în
care li s-a băgat în cap dependenţa de calciu. Nu le-a spus nimeni până acum că
există destule alte surse excelente de calciu, iar câteva dintre ele sunt: năutul, boabele de mei, amarantul, quinoa, seminţele
de susan şi de floarea-soarelui, migdalele, castanele, alunele, nucile, varza,
lăptuca, frunzele de nap, spanacul, urzicile şi lista poate continua. Nu au ştiut că o jumătate
de cană de seminţe de susan au mai mult calciu decât o jumătate de cană de lapte.
Absorbţia calciului în cazul susanului se face foarte uşor şi reduce pierderea
lui în timpul procesului metabolic.
Studiile arată că unele afecţiuni maligne, în
special cancerul de prostată la bărbaţi, şi cancerul de sân şi cel genital la
femei sunt cauzate de consumul exagerat de lapte. Laptele a fost programat de
natură pentru ca vacile sau oile să-şi hrănească viţeii, respectiv mieii. În
molecula laptelui există o informaţie ereditară. Ce animal mai consumă lapte
după ce e înţărcat? Atunci de ce am consuma noi laptele acestor animale, din
moment ce nici puii lor nu-l mai consumă după înţărcare?
Bazat pe un studiu făcut pe parcursul a 14 ani pe
un lot de 80 000 femei, prof. dr. Walter Willet de la Universitatea Harvard a
vrut să demonstreze că înlocuirea grăsimilor saturate din lactate cu grăsimi
nesaturate din surse vegetale, precum seminţele, cerealele şi orice legumă cu
frunze verzi, va duce la micşorarea semnificativă a ratei atacurilor de cord şi
decesului cauzat de boli de inimă. În cursul studiului, s-a observat, contrar
opiniei generale, că produsele lactate nu sunt sursa ideală de calciu, aşa cum
încearcă producătorii să promoveze, ba chiar favorizează apariţia osteoporozei.
Este adevărat că lactatele conţin calciu, însă tranziţia lor prin corpul uman
nu face decât să-l spele. Puterea de absorbţie a calciului este dată de
magneziu, din care lactatele nu conţin decât o cantitate neînsemnată, care nu
are puterea de a întări absorbţia calciului. Astfel, doar 25% din cantitatea de
calciu ingerată prin lapte se poate absorbi, restul de 75% fiind întrebuinţat
de organism într-un mod distructiv:
- este convertit de rinichi în pietre, construite
în timp, ca perlele în scoici, blocând tractul urinar;
- dezvoltă artrită şi depuneri de calciu, care de
multe ori se manifestă sub forma gutei.
O să vă întrebaţi: Bine, bine, dar ce facem cu
osteoporoza? Dr. Hegsted din Anglia, care a studiat şi a scris despre distribuţia
osteoporozei pe glob, afirmă că populaţiile care consumă cantităţi însemnate de
lapte sunt predispuse la osteoporoză. Aşa sunt, spre exemplu, eschimoşii, care
consumă 2,5 litri/zi şi la care rata de osteoporoză este printre cele mai
ridicate din lume. În schimb, poporul bantu – Africa de Sud îşi ia doza de
calciu în mare parte din surse vegetale (200-300 mg/zi), ceea ce reprezintă
jumătatea dozei recomandate pentru femei în ţările dezvoltate. Culmea, pe acestea
osteoporoza nu le atinge şi pe deasupra mai şi dau naştere la un număr mare de
copii, pe care-i alăptează până la o vârstă mai înaintată decât normal.
Prin urmare, care este sursa alternativă de
alimentare cu calciu? Răspunsul: exact aceeaşi sursă de unde şi-l iau şi
animalele: din cereale, nuci, seminţe şi plante verzi. Apropo de construirea de
oase şi dinţi sănătoşi, cum putem oare comenta superbii fildeşi ai elefanţilor
şi puternicele coarne ale rinocerilor? Acest studiu a mai atras atenţia că
produsele lactate nu au fost destinate consumul uman, ci doar viţeilor sau
altor pui de animale. Laptele de vacă conţine de 20 de ori mai multă cazeină
decât laptele uman. El este destinat să crească un viţel de 45 kg până la 500
kg într-un interval de un an. În acelaşi interval de timp, laptele uman
dezvoltă un copil de la 3,5 kg la 10 kg.
Un alt fapt este acela că, de la vârsta de 18-20 luni, odată ce sucul
digestiv începe să se producă, corpul uman digeră laptele diferit. Înainte,
laptele era alcalin şi nu încuraja formarea de mucus, pe când după 20 luni,
odată diluat cu sucul gastric, intervine o reacţie chimică foarte diferită:
laptele se transformă într-un lichid acid, încurajând formarea de mucus în
exces, care este toxic pentru corp şi care ulterior duce la îmbrăcarea unor
organe precum ficatul, stomacul şi plămânii (ceea ce uneori provoacă sufocare,
în special la bebeluşi). Acest mucus se lipeşte de ţesutul epitelial interior
şi îi împiedică funcţionarea normală. De ce credeţi că mamiferele au în ele
sădit instinctul de a-şi înţărca puii? Şi încă un argument: pentru
metabolizarea lactozei, nou-născuţii deţin enzime speciale, care dispar după
vârsta de 4-5 ani.
Oamenii sunt singurele fiinţe de pe planetă care consumă laptele altor
vieţuitoare. Ni se pare normal, pentru că societatea în care trăim ne-a educat
astfel. Un alt aspect este acela că laptele conţine lactoză, pe care stomacul
uman o digeră foarte greu, iar în unele cazuri nu reuşeşte s-o digere deloc, şi
asta din cauza lipsei de enzime speciale, de care dispun numai puii de animale.
Lactoza nedigerată produce indigestii, balonări, dureri abdominale etc.
Medici pediatri renumiţi din SUA, precum Benjamin Spock, celebru autor de
cărţi, printre care şi vestita The Baby
and Child Care (Îngrijirea sugarului şi a copilului) şi Frank Oski, şeful
Clinicii de pediatrie de la Johns Hopkins Hospital, sfătuiau oamenii să nu-şi
mai hrănească copiii cu lapte.
În 1992 a apărut în New York Times
articolul intitulat Eating well - cow’s
milk and children, în care Comitetul doctorilor de medicină responsabilă (The Physicians Committee on Responsible
Medicine) afirmă că laptele nu ar trebui recomandat populaţiei, cu
precădere copiilor, deoarece prezintă risc de îmbolnăvire, precum răceli, infecţii
ale sinusurilor şi urechii, alergii de orice tip, deficienţe de fier, probleme
respiratorii, anemie în cazul copiilor sub un an, diabet juvenil, dureri
abdominale, colici, iritaţie ori sângerare intestinală, constipaţie cronică,
flatulenţă şi, nu în ultimul rând, posibilă infecţie cu Salmonella.
Apropo, o altă veste înfricoşătoare este că, atât în SUA cât şi în Europa,
3 din 5 vaci au leucemie, aceasta însemnând cam 80% din totalul de vaci.
Virusul este distrus într-o oarecare măsură prin pasteurizare, dar numai dacă
aceasta este făcută cum trebuie. Este dovedit prin statistici că în anumite
state din SUA, ca şi în Rusia şi Suedia, unde cazurile de leucemie bovină sunt
foarte întâlnite, rata de leucemie umană este la rândul ei ridicată.
Dr. Călin Mărginean - Calciul și produsele lactate
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.