Gândul vindecă


GÂNDUL VINDECĂ

Doctor în medicină și psihiatru la Sinai Medical Center din New York, Gerald Epstein este un pionier în folosirea vizualizării creatoare ca tratament. De aproape 30 de ani, el s-a dedicat exclusiv dezvoltării acestor metode neobișnuite de vindecare și a dobândit o reputație internațională. Dr. Epstein relatează: „Unul dintre prietenii mei suferea de gripă. I-am prescris „Fluviul vieții”, un exercițiu util oricui pentru a scăpa de o banală răceală. I-am recomandat prietenului să facă acest exercițiu din 3 în 3 ore, timp de 3-5 minute, până la dispariția răcelii. Două zile mai târziu, prietenul mi-a spus că a făcut exercițiul o zi întreagă, după care și-a revenit complet”. Simplă coincidență, vor spune unii sceptici. Cum ar putea oare niște imagini mentale de râuri și lumină să aibă vreun efect asupra elementelor fiziologice care declanșează o răceală? De altfel, răceala nu trece oare singură? Experiența de peste 15 ani a dr. Epstein arată însă că exercițiile lui de vizualizare au vindecat o serie întreagă de afecțiuni, majoritatea mult mai grave decât o răceală.

Pacientul devine propriul lui medic

Au fost puse la punct exerciții de imaginație creatoare pentru diferite tipuri de afecțiuni, crize și boli, care și-au dovedit eficacitatea în cazul tuturor persoanelor care au recurs la ele. Pentru a învăța să ne folosim imaginația creatoare nu avem nevoie nici de studiu îndelungat, nici de profesor. Să luăm de exemplu cazul unei paciente care și-a fracturat încheietura mâinii. Ea a primit îngrijirile unui ortoped, care i-a explicat că osul respectiv are nevoie de 3 luni pentru a se suda. Diagnosticul a fost confirmat la puțin timp după aceea de un al doilea specialist. Acestei paciente i s-a recomandat să-și accelereze vindecarea prin tehnica numită „țeserea măduvei”:
„Închideți ochii. Expirați profund de trei ori și creați-vă o imagine mentala a extremităților oaselor bolnave. Vizualizați că extremitățile se ating reciproc. Simțiți cum măduva circulă de la o extremitate la alta. Vizualizați că măduva se află într-un tub de lumină albastră, care se scurge prin vasele sanguine, cu arteriolele aflate într-o mișcare de du-te-vino între cele două extremități, țesând o rețea ce le apropie. Procesul continuă astfel până când nu va mai exista nici cea mai mică urmă de fractură. Acum osul este din nou intact. Deschideți ochii”.

Pacienta a fost sfătuită să repete exercițiul din 3 în 3 ore, câte 3 minute. Astfel, ar fi trebuit să obțină rezultate semnificative într-o săptămână sau două. Ea s-a dus acasă și a urmat întocmai sfatul medicului psihiatru. Trei săptămâni mai târziu a mers din nou la medicul ortoped pentru control și acesta a constatat că osul era complet vindecat. El a fost atât de uluit, încât a mai verificat o dată primele radiografii, care i-au confirmat diagnosticul: conform cu ceea ce știa din proprie experiență, acest gen de fractură necesita în mod normal 3 luni de așteptare pentru ca osul să se refacă! Era incredibil! Ieșind din cabinetul medicului ortoped, pacienta radia, pur și simplu, de bucurie!

Imaginile mentale sunt la fel de reale ca și emoțiile noastre

Să vizualizăm, să lucrăm asupra unei imagini este un procedeu foarte simplu: înseamnă să găsim, să descoperim sau să creăm o imagine mentală, o formă-gând. Aceste forme imaginate, dar cu toate acestea reale, posedă toate caracteristicile obiectelor, incidentelor sau situațiilor pe care le întâlnim zi de zi în realitate. Diferența constă în faptul că, spre deosebire de obiectele percepute în starea de veghe, ele nu au o formă fizică, substanțială. Totuși, aceste imagini mentale posedă o energie proprie. Ne putem gândi ele ca la niște copii mentale. Noi le dăm naștere pentru ca ele să acționeze în numele nostru ca niște agenți vindecători și pentru ca, grație energiei lor, să stimuleze chiar ele procesul de vindecare. Descoperind sau creând aceste imagini, ne angajăm într-un proces plin de semnificații. Imaginile sunt la fel de reale ca și emoțiile noastre, la fel de pline de sensuri ca și visele noastre nocturne. Evident, ceea ce noi creăm este o realitate subiectivă, dar dotată cu puterea de a ne afecta corpul fizic și de a ne revela anumite aspecte referitoare la propria noastră personalitate.

Pregătirea minții pentru munca de vizualizare vindecătoare cuprinde patru aspecte principale. Primele două constituie punctul de plecare al întregii operări asupra imaginii. Aceste elemente au fost numite de dr. Epstein intenție și liniștire. Celelalte două fac parte din experiența de operare asupra imaginii ca atare. Ele au fost numite purificare și transformare.

Intenția este o voință dirijată. Puterea imaginației este legată în mod direct de intenție (acțiunea mentală care canalizează atenția și acțiunile noastre). Toată lumea știe ce este intenția: „Am intenția să plec în concediu luna viitoare”, spunem noi, și ne facem programul în funcție de aceasta. Intenția ne ghidează în toate faptele noastre, fie ele importante sau nesemnificative. Care este însă legătura ei cu vizualizarea vindecătoare? Când facem un exercițiu asupra imaginii, vom începe întotdeauna prin a ne defini și limpezi intențiile (ce vrem să realizăm prin acest exercițiu). Dacă, de exemplu, dorim să ne vindecăm o fractură, înainte de a începe, va trebui să ne spunem că ne vom lipi osul la loc, cum a fost. E ca și cum ne-am da nouă înșine o instrucțiune interioară.

Intenția este o voință dirijată. Aceasta este esențială în munca de autovindecare, generată de imagini. Folosindu-ne imaginația, ne dirijăm voința către interior, ca să ne aducă o sănătate mai bună și o viață mai frumoasă. Vom deveni astfel stăpânii propriei noastre vieți.

Liniștirea minții dă claritate imaginilor

Aspectul interior al liniștirii este relaxarea. Exercițiul descris anterior începea, așa cum probabil ați remarcat, printr-o expirație profundă. A expira profund de câteva ori, în funcție de caz, este suficient pentru a obține gradul de relaxare necesar. O relaxare prea profundă nu este recomandată aici. De fapt, ea riscă să ne adoarmă conștiința sau chiar să ne adoarmă de-a binelea, făcându-ne în orice caz mai puțin sensibili la experiența imaginii. Aici, scopul nu este relaxarea în sine, ci producerea anumitor imagini, care să fie apoi rememorate. Atenția este o stare de spirit indispensabilă, iar activitatea imaginativă în sine amplifică atenția.

Purificarea - cheia unei sănătăți perfecte

Cele mai străvechi procedee medicale cunoscute cuprindeau purificări. Medicii egipteni, precum și cei din numeroase alte culturi străvechi din Orient și din Occident, considerau baia drept o necesitate a vindecării. Romanii erau celebri pentru termele lor și pentru tehnicile de purificare din zonele bogate în izvoare cu apă termală. Purificarea generează senzația de a fi scăpat de o povară, pe care cei mai mulți dintre noi o avem atunci când facem o baie sau un duș. Experiența clinică confirmă semnificațiile interioare ale purificării. 

Bineînțeles, purificarea necesară în cadrul operării asupra imaginii este mai mult decât una fizică. A fi sănătos înseamnă a fi „pur” în toate accepțiunile acestui termen. Din punct de vedere moral, trebuie să ne întrebăm dacă suntem puri în relațiile cu ceilalți. Mulți oameni cred că sănătatea le este dată prin naștere. Totuși, ei greșesc dacă nu sesizează relația dintre boală și un comportament lipsit de scrupule, care induce în subconștient stări de culpabilitate și de auto-pedepsire, chiar dacă aparent se simt bine și acțiunile lor „impure” nu le apasă conștiința. Expresia „corpul nu minte” se aplică atât sănătății morale, cât și obiceiurilor noastre alimentare, exercițiilor fizice sau atitudinii față de muncă. 

Toate erorile noastre morale se înregistrează în corpul nostru și pot avea o influență nefastă asupra stării noastre mentale și fizice. Pentru a ne vindeca, trebuie să începem prin a ne purifica acțiunile. Aceasta face parte din acțiunea conștientă, care precede deschiderea ochiului interior, și se integrează în decizia de a ne privi pe noi înșine în interior și de a fi deschiși față de ceea ce corpul și simțurile ne transmit. Utilizând imagini, ne putem debarasa de iluziile noastre, putem înceta să ne negăm slăbiciunile și ne punem într-o lumină nouă comportamentul distructiv. Atunci putem face față bolii și ne putem îngriji singuri. Purificarea face parte din procesul de vindecare, ambele creând un nou spațiu, care va permite apariția unor atitudini sănătoase, destinate regăsirii unei personalități pozitive.

Transformarea începe din interior

Ce înseamnă de fapt afirmația că transformarea face parte din procesul de vindecare prin vizualizare? Fizica cuantică modernă și tradiția taoistă afirmă la unison că experiența subiectivă a timpului, viziunea noastră limitată asupra realității, este de fapt un flux continuu al unei transformări neîncetate. Medicina chineză tradițională se bazează pe principiul că boala este sinonimă cu un blocaj al curentului vital. Cu alte cuvinte, ea nu este decât o rezistență opusă naturii mișcătoare a lucrurilor.

Ne cramponăm de multe ori de ceea ce considerăm a fi „o situație ideală” și prin aceasta ne blocăm și ne opunem durerii sau absenței plăcerii, astfel încât, până la urmă ne aruncăm orbește chiar în brațele durerii pe care voiam s-o evităm. Este logic ca cramponarea de o stare efemeră, considerată în mod absurd ca fiind permanentă, să ducă la suferință. De cele mai multe ori, această suferință ia forma bolii. Operarea asupra imaginii și fuziunea în curentul evolutiv sunt două aspecte strâns legate. Nicio vindecare nu se va realiza la cei care se mulțumesc să modifice numai împrejurările exterioare ale vieții lor, fără să se schimbe și în interior.

Munca de vizualizare asupra corpului și minții constituie un prim pas către eliberare, pentru a deveni oameni adevărați, trăind în armonie cu principiul universal al transformării. Evitând formele încremenite ale aparenței și ale bunurilor materiale, imaginația ne ajută să respingem comportamentul și atitudinea care dăunează sănătății noastre. Intenția, liniștirea, purificarea și transformarea sunt componentele necesare în procesul vindecării. Numai experiența practică pe propria voastră persoană poate demonstra valoarea și eficacitatea metodelor de vindecare prin vizualizare creatoare.

Articol apărut în „Revista misterelor”

-->

Comentarii

  1. Multumesc pentru un astfel de articol. "Omul cat traieste, invata." In ultimii ani, am invatat sa primesc energie si sa o transmit mai departe catre cei care aveau nevoie. In ultimul timp, pe timpul unor meditatii primeam imagini si, care ulterior, mi se confirmau. Acum stiu ca pot sa si vindec utilizand imaginile. Trebuie sa parcurg pas cu pas o noua lectie pe care am primit-o din acest material. Cu respect

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *