-->
BUCĂTĂRIA
FĂRĂ FOC
Elena Niță Ibrian
«Hrana naturală, crudă, întinerește,
regenerează țesuturile și hrănește bucuria de a trăi. Eu am avut o viața foarte
grea. Și din toate supărările și bolile, m-a salvat mâncarea crudă. Dacă mănânci
hrană crudă, nu te simți îmbuibat, ești ușor și sprinten. Mama mea a murit în război
și a trebuit să-i cresc pe toți cei opt frați mai mici. I-am ținut în școli și
m-am îngrijit de ei până s-au dus la casele lor. Pentru asta am lucrat la războiul
de țesut, am cusut și am făcut fel de fel de lucrușoare, pe care le-am vândut.
N-am avut casă prea bună cu bărbatul meu, dar am răbdat, pentru că erau frații
ăștia mai mici și n-aveam unde să mă duc cu ei. Am trecut prin multe, dar tot
timpul munca m-a întărit. Am lăsat la o parte supărările și am stăruit să cercetez
cât mai mult plantele. Alungam oboseala și lucram până noaptea târziu. Cred că
cel mai mare dușman al meu e timpul. Pare că se scurtează cumva. Nu-mi mai
ajunge pentru câte aș vrea să mai fac. Îmi place să fac numai bine în jurul
meu, să ajut pe oricine are nevoie. Dacă-ți petreci viața tot adunând și scăzând,
dacă-ți mănânci timpul calculându-ți arginții, ești cel mai sărac om, ești cel
mai năpăstuit suflet. Sărăcia sufletească, grija și obsesia agoniselii nu fac
inima curată și nici nu aduc liniște. Este o vorbă care zice să lași fiecărei
zile grijile ei, să nu te agiți plănuind prea multe, să nu faci socoteli pe
care nu le poți împlini. Dumnezeu are grijă de toți și de toate creaturile Lui.
El singur ține cântarul și dă fiecăruia după cum a trăit. Mie nu mi-e frică de
moarte, pentru că mă simt împlinită cu tot ceea ce am făcut. Sicriul cumpărat
acum 60 de ani e încă în pod. Mă așteaptă. Știu că nu acela este sfârșitul. Știu
că viața asta nu se rupe odată cu moartea. Ceva trece și dincolo. Și cred că
dacă voi ajunge acolo, tot cu plantele am să mă ocup, că și pe acolo trebuie să
fie flori și ierburi.»
Elena Niță Ibrian, în interviul
acordat revistei Formula As
Această culegere de
rețete se adresează celor care vor să trăiască fără boli, medicamente şi zile
grele de spitalizare. Autoarea este o cunoscută naturistă din Piatra Neamţ -
Elena Niţă Ibrian - care acum câteva decenii s-a salvat de un cancer care o
adusese în pragul ultimei faze. Medicamentul salvator a fost hrana vie,
alcătuită din sucuri de legume şi fructe, aflate la îndemâna oricui. Capitolul
SUCURI din această lucrare cuprinde indicaţii terapeutice pentru toate
afecţiunile frecvente astăzi în „lumea civilizată”. Simpla parcurgere a
reţetelor de la acest capitol este suficientă pentru cine doreşte să urmeze o
cură care să-l vindece de ceea ce suferă. Selecţia făcută de autoare este
judicios întocmită, astfel încât să poată mulţumi atât pe cei care vor să
treacă treptat la hrana vie, cât şi pe cei care vor să-şi satisfacă plăcerea de
a găti şi a mânca un meniu complet şi variat, fără a simţi lipsa bucătăriei
tradiţionale.
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.