Rețete culinare - Mazăre cu afumatură

-->

MAZĂRE CU AFUMĂTURĂ

Ingrediente
- 1/2 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată și pre-fiartă
- un cârnat afumat, crud și uscat bine
- doi căței de usturoi
- o cană de roșii zdrobite (proaspete, de la țărani, sau din conservă)
- ceapă
- mărar sau pătrunjel

Mod de preparare

O rețetă simplă pentru o mâncare preparată în multe versiuni, din nordul Italiei până în sudul Franței, din Rusia până-n Dobrogea. Are și variante de post dar azi mă opresc asupra uneia care conține și puțină afumătură. O bucurie la prânz n-a făcut rău nimănui.
Pentru două porții am nevoie de jumătate de kilogram de mazăre. Dacă nu am proaspătă (se găsește doar când e vremea ei, pentru puțin timp), prefer să folosesc din cea congelată și pre-fiartă. Arată mult mai bine decât cea din borcan, e ținută la apă mult mai puțin și pare că-i mai plină de cele bune și sănătoase. În plus, nu e nevoie să o ții mult pe foc.
Pe post de afumătură, folosesc un cârnat afumat, crud și uscat bine. Doi căței de usturoi și o ceapă nu foarte mare vor completa sosul din jurul boabelor de mazăre. Că veni vorba, mai întâi toc ceapa și usturoiul, le sotez ușor în foarte puțin ulei amestecat cu apă (să nu dea arsuri) și abia apoi pun mazărea în tigaie. După un minut, pun o cană mare de roșii zdrobite și las mâncarea să dea în clocot. Nu îngroș mâncarea cu făină sau amidon, pur și simplu iau o furculiță și zdrobesc o parte din boabele de mazăre, dacă doresc.
După 2-3 clocote, adaug cârnatul tăiat în rondele subțiri, o mână de frunze de pătrunjel sau de mărar și puțină sare. Apoi sting focul. Las mâncarea să se odihnească 2-3 minute înainte de a o pune în farfurii. În farfurie rămâne de obicei puțin sos. Pe care-l arunc? Nici poveste! Trag prin el o bucată de pâine și-i dau un rost pe lume.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *