-->
MAZĂRE CU AFUMĂTURĂ
- 1/2 kilogram de mazăre proaspătă
sau congelată și pre-fiartă
- un cârnat afumat, crud și uscat bine
- doi căței de usturoi
- o cană de roșii zdrobite (proaspete, de la țărani, sau din conservă)
- ceapă
- mărar sau pătrunjel
- un cârnat afumat, crud și uscat bine
- doi căței de usturoi
- o cană de roșii zdrobite (proaspete, de la țărani, sau din conservă)
- ceapă
- mărar sau pătrunjel
Mod de preparare
O rețetă simplă pentru o mâncare preparată în multe versiuni, din nordul Italiei până în sudul Franței, din Rusia până-n Dobrogea. Are și variante de post dar azi mă opresc asupra uneia care conține și puțină afumătură. O bucurie la prânz n-a făcut rău nimănui.
O rețetă simplă pentru o mâncare preparată în multe versiuni, din nordul Italiei până în sudul Franței, din Rusia până-n Dobrogea. Are și variante de post dar azi mă opresc asupra uneia care conține și puțină afumătură. O bucurie la prânz n-a făcut rău nimănui.
Pentru două
porții am nevoie de jumătate de kilogram de mazăre. Dacă nu am proaspătă (se găsește
doar când e vremea ei, pentru puțin timp), prefer să folosesc din cea congelată
și pre-fiartă. Arată mult mai bine decât cea din borcan, e ținută la apă mult
mai puțin și pare că-i mai plină de cele bune și sănătoase. În plus, nu e
nevoie să o ții mult pe foc.
Pe post de afumătură,
folosesc un cârnat afumat, crud și uscat bine. Doi căței de usturoi și o ceapă
nu foarte mare vor completa sosul din jurul boabelor de mazăre. Că veni vorba,
mai întâi toc ceapa și usturoiul, le sotez ușor în foarte puțin ulei amestecat
cu apă (să nu dea arsuri) și abia apoi pun mazărea în tigaie. După un minut, pun o cană mare de roșii
zdrobite și las mâncarea să dea în clocot. Nu îngroș mâncarea cu făină sau
amidon, pur și simplu iau o furculiță și zdrobesc o parte din boabele de mazăre,
dacă doresc.
După 2-3
clocote, adaug cârnatul tăiat în rondele subțiri, o mână de frunze de pătrunjel
sau de mărar și puțină sare. Apoi sting focul. Las mâncarea să se odihnească 2-3
minute înainte de a o pune în farfurii. În farfurie rămâne de obicei puțin sos.
Pe care-l arunc? Nici poveste! Trag prin el o bucată de pâine și-i dau un rost pe lume.
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.