-->
MUȘTAR DE CASĂ
- În râșnița
electrică se macină cam jumătate din boabe și se obține o pudră fină, care va
da textura produsului final.
- Într-un
castron de sticlă, se amestecă o lingură-două de miere (zahăr), cu sare (sau
Vegeta), o jumătate de pahar de oțet, o jumătate de pahar de vin alb sec (sau
bere, sau apă). Se gustă și se ajustează până ajungeți la combinația dorită de
amestecuri de gusturi, sărat - dulce - acru, cu predominanță spre acru. O jumătate
de linguriță de pudră de turmeric (curcuma) șofran, sau curry acționează pe
post de colorant vegetal - nota bene, bio. Curcuma este cea care dă culoarea
galbenă, specifică prafului de curry.
- Se adaugă
la compoziție făină de muștar și boabele de muștar nemăcinate, se amestecă și se
reglează fluiditatea cu apă sau vin ținând cont că, în timp, o parte din lichid va fi absorbită
în faină și boabe. Se lasă în cămară câteva ore, apoi se pune într-un
borcan închis ermetic la frigider. Se poate consuma după 2-3 zile. Se poate
steriliza pentru o depozitare mai lungă prin fierbere la bain-marie, dar atunci
o buna parte din aromă și iuțeală se pierd. De recomandat ar fi să preparați porții
mici, pentru 2-3 săptămâni, și să evitați degradarea proprietăților naturale ale
produsului.
- Doriți să-l
consumați repede? Se poate prepara și la cald. Boabele se umflă relativ repede,
la fel ca în sosul de muștar, prin
fierbere în marinată de vin, miere, oțet,
apă, sare.
Se poate
prepara și amestecul cunoscut, doar din faină de muștar. Se poate adăuga hrean
ras. Se pot adăuga diverse condimente, obținând o paleta variată (practic infinită)
de arome: tarhon, cimbru, leuștean, ghimbir (în loc de hrean), nucșoară rasă,
cardamon, coriandru etc.
Sunteți
dependent de usturoi? Luați câțiva căței de usturoi zdrobiți și-i frecați cu
sarea. Vor adăuga gustul râvnit la savoarea muștarului. Bucătăria este un
laborator de creație, deci să experimentăm, ca în orice artă.
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.