Rețete culinare - Muștar de casă

-->

MUȘTAR DE CASĂ

- În râșnița electrică se macină cam jumătate din boabe și se obține o pudră fină, care va da textura produsului final.

- Într-un castron de sticlă, se amestecă o lingură-două de miere (zahăr), cu sare (sau Vegeta), o jumătate de pahar de oțet, o jumătate de pahar de vin alb sec (sau bere, sau apă). Se gustă și se ajustează până ajungeți la combinația dorită de amestecuri de gusturi, sărat - dulce - acru, cu predominanță spre acru. O jumătate de linguriță de pudră de turmeric (curcuma) șofran, sau curry acționează pe post de colorant vegetal - nota bene, bio. Curcuma este cea care dă culoarea galbenă, specifică prafului de curry.

- Se adaugă la compoziție făină de muștar și boabele de muștar nemăcinate, se amestecă și se reglează fluiditatea cu apă sau vin ținând cont că, în  timp, o parte din lichid va fi absorbită în  faină și boabe. Se lasă în  cămară câteva ore, apoi se pune într-un borcan închis ermetic la frigider. Se poate consuma după 2-3 zile. Se poate steriliza pentru o depozitare mai lungă prin fierbere la bain-marie, dar atunci o buna parte din aromă și iuțeală se pierd. De recomandat ar fi să preparați porții mici, pentru 2-3 săptămâni, și să evitați degradarea proprietăților naturale ale produsului.

- Doriți să-l consumați repede? Se poate prepara și la cald. Boabele se umflă relativ repede, la fel ca în  sosul de muștar, prin fierbere în  marinată de vin, miere, oțet, apă, sare.

Se poate prepara și amestecul cunoscut, doar din faină de muștar. Se poate adăuga hrean ras. Se pot adăuga diverse condimente, obținând o paleta variată (practic infinită) de arome: tarhon, cimbru, leuștean, ghimbir (în loc de hrean), nucșoară rasă, cardamon, coriandru etc.

Sunteți dependent de usturoi? Luați câțiva căței de usturoi zdrobiți și-i frecați cu sarea. Vor adăuga gustul râvnit la savoarea muștarului. Bucătăria este un laborator de creație, deci să experimentăm, ca în orice artă.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *