SĂ GĂTIM FĂRĂ FOC
Fiecare popor şi fiecare om are
anumite obiceiuri şi plăceri alimentare, dar în ultima jumătate a secolului
trecut hrana noastră zilnică a suferit schimbări majore, mai ales în procesul
de fabricaţie. Începând cu cultivarea plantelor în pământ îngrăşat chimic şi terminând
cu conservanţii, coloranţii şi amelioratorii din produsele finite, ingerăm tot
felul de substanţe, care sunt departe de a respecta legile naturii. Toate
acestea au o influenţă nefastă asupra organismului nostru, aducând şi menţinând
boala în corp.
O alimentaţie bogată în grăsimi,
carne sau dulciuri are neajunsul de a inhiba sistemul imunitar al organismului,
de a provoca starea de oboseală şi agitaţie, care duce la disconfort zilnic. Înghiţind
alimente chimizate, prelucrate prin fierbere prelungită, necompatibile între
ele, organismul nostru nu mai poate elimina ceea ce îi face rău. Impurităţile
se adună în corp, organele se încarcă cu substanţe dăunătoare, inducând astfel
starea de boală.
Corpul nostru se regenerează şi
se întăreşte prin alimentaţie şi aer curat. Sângele se purifică prin ceea ce
primeşte, transportând în organele vitale substanţele hrănitoare necesare
funcţionarii acestora. Sănătatea noastră este în funcţie de ceea ce primim sau
nu primim prin hrană. Prea multă carne, grăsimi şi dulciuri sau prea puţine
vitamine, minerale şi fibre au acelaşi efect distrugător. O mare parte dintre
boli ar putea fi evitate, dacă s-ar corecta obiceiurile alimentare. Mai multe
fructe şi legume în stare naturală, neprelucrate prin fierbere sau coacere,
influenţează în bine procesul de vindecare, putându-se chiar evita apariţia
unor boli grave, cum ar fi cele cardiovasculare sau cancerul. Temperatura de
peste 70˚C duce la distrugerea unei mari părţi din vitamine şi enzime. Se ştie
că gălbenuşul de ou conţine colesterol şi lecitină. Lecitina neutralizează
efectul colesterolului, dar este distrusă prin procedee termice (fierbere, prăjire).
De aceea, mâncând oul gătit, acumulăm doar colesterol, pentru că lecitina care
îl neutralizează a fost distrusă prin căldură.
Naturiştii recomandă ca şi clasicele
ceaiuri din plante să fie înlocuite cu macerat la rece din aceleaşi plante,
păstrându-se astfel toate principiile active ale acestora. Indicate sunt şi tincturile,
care se fac prin extract în alcool, ca şi uleiurile obţinute prin presare la
rece. Plantele comestibile, de orice fel, ar trebui mâncate cât mai aproape de
starea lor naturală, constituind aşa-zisa „hrană vie”, care dă organismului
uman toate substanţele necesare vieţii şi sănătăţii. În cereale, legume, fructe,
miere, lactatele crude există un raport armonios al elementelor componente,
acţionând benefic asupra stării de sănătate. În ultimele decenii s-au făcut numeroase
studii privind conţinutul în substanţă activă al diferitelor vegetale şi s-a
constatat că acestea pot oferi omului aproape tot ce are nevoie: hrană completă
şi chiar leacuri. Se pare că perioada chimică începe să dea înapoi în avantajul
celei „verzi”, datorită în mare parte laboratoarelor, care încep să refolosească
calităţile terapeutice ale plantelor.
Proteinele au fost considerate
greşit sinonime doar cu carnea. Ele se pot asimila şi din cereale, lactate, soia,
ciuperci, mazăre sau alge, din care se pot prepara o multitudine de produse gustoase.
Se spune că un măr pe zi ţine medicul departe de casă, şi aceasta datorită
calităţilor sale diuretice şi depurative. Morcovul are proprietăţi vasodilatatoare
la nivelul arterelor coronariene şi este eficient ras, sub formă de cataplasme
în cazul unor ulceraţii. Uleiurile obţinute prin presare la rece, fără nicio
tratare suplimentară, au un important rol terapeutic sau de prevenţie în diverse
afecţiuni. Şi lista poate continua. Am evidenţiat aceste câteva dintre calităţile
unor plante pentru a scoate în evidenţă necesitatea consumării lor cât mai des
şi în stare cât mai naturală posibil.
Lucrarea de faţă cuprinde reţete
uşor de preparat, la îndemâna oricui, realizate din legume, fructe, cereale,
miere, lactate, seminţe sau nuci, toate folosite în stare crudă, fără a fi
fierte, prăjite sau coapte. Astfel, vegetalele îşi păstrează calităţile
nealterate, fiind în totalitate asimilate de către organismul nostru.
Vitaminele nu se pierd, iar sărurile minerale se ingerează pe cale naturală. Natura
ne-a oferit tot ce avem nevoie, trebuie doar să ştim s-o preţuim!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.