SOCUL – farmacia familiei
Sunt foarte rare plantele din natură la care toate părțile (flori, fructe, frunze, scoarţă, rădăcini) prezintă efecte terapeutice
şi pot fi folosite în prevenirea şi tratarea unui larg arsenal de afecţiuni. O tufă de soc situată în grădina proprie valorează tot atât de mult
cât o farmacie familială, de care pot beneficia atât ţăranii, cât şi orăşenii
interesaţi de vindecări naturiste. În România, socul are o extindere foarte mare, din zona de câmpie, alături de
crângurile de salcâm, până în partea inferioară a munţilor, mai ales pe văile
râurilor şi pâraielor, unde razele soarelui pătrund mai greu. În zona colinară
sau pe dealurile înalte, socul caută lumina şi iese de sub umbra arborilor mai
viguroşi, cu care se asociază. În schimb, în regiunile de câmpie, evită
uscăciunile şi acceptă umbrirea parţială în a doua parte a zilei. Datorită acestor condiţii ecologice, tufele de soc
sunt frecvente în luminişurile şi marginile de păduri, mărăcinişuri, pe lângă
drumurile forestiere şi rurale, în preajma locuinţelor săteşti de la câmpie şi
deal. Este o specie apreciată pentru calităţile de acoperire a solului şi de
reţinere a terenurilor în pantă.
Socul se prezintă sub forma unui arbust de talie mijlocie,
ajungând la înălţimea de 5-6 metri, cu o coroană rotată şi stufoasă. Tulpinile
şi ramurile au în mijloc o măduvă albă, spongioasă. Frunzele sunt
penat-compuse, cu 3-7 foliole ovale sau lanceolate, scurt peţiolate. Florile
sunt mici, alb-gălbui, grupate în inflorescenţe mari în formă de umbrelă, cu
miros puternic aromat. În timpul înfloririi, care are loc în lunile mai-iulie,
în funcţie de altitudinea locului, natura îmbracă o frumoasă rochie albă de
mireasă, anunţând intrarea în vară. Fructele sunt cărnoase, sferice, zemoase,
roşii-negre şi lucioase, cu suc violet-purpuriu şi gust dulceag-acrişor. Recoltarea florilor se face prin tăierea inflorescenţelor
în momentul când 75% din flori sunt deschise. Se aleg zilele însorite, după ce
s-a ridicat roua, pentru a evita brunificarea. Uscarea inflorescenţelor se face
cu florile în sus, fie la soare, acoperite cu hârtie, fie la umbră într-un
singur strat, pe etajere situate în încăperi bine aerisite sau în poduri şi
mansarde. După 5-6 ore, florile se scutură, se cern şi se păstrează în pungi de
hârtie pentru a păstra culoarea crem-gălbuie, mirosul plăcut aromat şi gustul
dulceag. Fructele se recoltează dimineaţa, în zilele de toamnă
(lunile septembrie-octombrie) când sunt la maturitate deplină, de culoare
neagră. Se usucă la soare sau în încăperi încălzite şi bine ventilate, iar în
toamnele reci se usucă artificial, la 50-60°C. Frunzele se recoltează în momentul folosirii, iar
scoarţa se preia de pe ramurile tinere, atât primăvara devreme, cât şi toamna
după încheierea vegetaţiei.
Principiile active au o deosebită importanţă în
manifestarea proprietăţilor terapeutice. În flori există: glicozizi (circa 3%)
cu acţiune favorabilă asupra pereţilor vaselor sanguine şi beta glicozizi ai
acizilor cafeic şi ferulic. Se mai găsesc taninuri, mucilagii, saponine,
pectine, terpene, puţin ulei eteric, vitamina C şi săruri minerale (în special
azotat de potasiu); în fructe se găsesc: glicozizi, antociani, alcaloizi, caroten,
taninuri, acizi organici care dau gustul acrişor, vitaminele A, B şi mai ales C
(de două ori mai mult decât în lămâi şi portocale); frunzele conţin aldehide
glicolice, oxalaţi, vitamina C; scoarţa conţine taninuri, rezine, coline, acid
valerianic. Din tradiţia populară, se consideră că florile de soc devin leac
numai atunci când sunt culese de un om cu inimă bună. Altfel, florile capătă un
miros neplăcut, îşi schimbă culoarea şi pot face mai mult rău decât bine.
Efectele
terapeutice ale socului
Socul are numeroase proprietăţi terapeutice care influenţează metabolismul general uman:
- efecte diuretice şi depurative datorită derivaţilor
flavonici şi a sărurilor de potasiu;
- efecte puternic sudorifice şi diaforetice datorate
flavonelor şi acizilor fenolici care stimulează glandele sudoripare;
- efecte emoliente, laxative, purgative şi
antiinflamatoare datorită conţinutului în saponine, pectine şi mucilagii;
- efecte antiseptice şi cicatrizante produse de
conţinutul în taninuri şi ulei eteric;
- efect galactogog, antinevralgic şi antialergic,
imprimat de bioflavonoide, glicozizi şi vitamine.
Florile de
soc au efecte remarcabile într-un mare număr de boli:
- eliminarea toxinelor din organism, atât prin urină
cât şi prin transpiraţie, mărind activitatea secretoare a glandelor sudorifice
şi intervenind direct în hidropizie;
- vindecarea unor afecţiuni renale, vezicale şi
genitale, acţionând asupra epiteliului renal, cu stimularea activităţii
rinichilor, dizolvarea nisipului şi a calculilor renali şi mărirea
cantităţii de urină eliminată în timpul zilei, intervenind în nefrita cronică
cu edeme, colica renală, cistite;
- în afecţiunile căilor respiratorii, florile de soc
sunt eficiente în gripă, guturai, răceală, răguşeală, tuse, crize severe de
astm bronşic, bronşită, tuberculoză, febre eruptive (rujeolă, scarlatină) favorizând
erupţia, combate infecţiile la nivelul plămânilor şi ale căilor respiratorii
superioare.
Socata este o băutură ideală, de la tinereţe și până la
bătrâneţe. Se prepară din 10-15 inflorescenţe proaspete care se pun în 10 litri
apă. Se adaugă 1 kg zahăr sau miere de
albine, o lămâie tăiată felii şi un pachet cu sare de lămâie. Se
adaugă drojdie cât o nucă şi se lasă să fermenteze timp de 2 zile, agitând din
când în când cu o lingură de lemn. Se strecoară şi se trage în sticle bine
astupate care se păstrează la rece, în loc întunecos. După preferinţă, băutura
se poate colora cu zahăr ars. Consumul zilnic este de 2-3 păhărele înainte de
mese, fiind un bun tonic general, spumant ca şampania, cu efect diuretic,
depurativ şi antitoxic. O cură de 2 săptămâni, cu câte 1 litru de socată pe zi
în locul apei de băut, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj, astenie,
depresie, inhibări şi blocaje psihice. Consumul de socată se
asociază cu un regim vegetarian şi un program de viaţă relaxat,
cu plimbări zilnice în natură şi sporturi uşoare.
Tinctura din fructe de soc
- La supraponderali, în curele de slăbire, se
administrează tinctură în doze progresive de la 1 la 7 linguriţe/zi, luate la
ora 18:00, pe o durată de 3 luni, având un efect de evacuare a materiilor
reziduale din colon, eliminarea apei în exces din ţesuturi şi dezintoxicarea
amplă a organismului. Se asigură astfel o slăbire cu cca 15 kg în 90 de zile.
Se reglează spontan apetitul alimentar, pielea capătă un aspect luminos, iar
corpul câştigă o nouă tinereţe şi vitalitate. Respectarea dozelor progresive va evita crearea unui
şoc al tranzitului intestinal şi apariţia unei stări de diaree puternică sau
colici abdominale. În timpul curei, tinctura de soc va fi asociată cu o
alimentaţie fără prăjeli, carne, aditivi alimentari,
zahăr sau margarină.
- Sensibilităţile la epidemiile de gripă, guturai,
febră, dureri musculare şi stări de slăbiciune generală pot fi tratate eficient
cu tinctură din fructe (2-4 linguri/zi timp de 1-2 săptămâni).
- În reumatismul degenerativ şi gută se foloseşte
tinctura din fructe, câte 1 linguriţă diluată în 50 ml apă, de 3 ori/zi, înainte de mese, într-o cură de 2-6 luni, începând din luna august.
- În constipaţie (cronică sau acută) şi colită de
fermentaţie se iau 1-3 linguri de tinctură, diluate cu un păhărel cu apă,
dimineaţa pe nemâncate, într-o cură de 4 săptămâni şi o pauză de 5-7 zile, după
care tratamentul se poate relua.
- Tinctura din fructe de soc are efecte în tulburări
psihice, nevralgii acute, alergii şi tulburări hormonale apărute în urma
folosirii anticoncepţionalelor, în intoxicaţii sau otrăviri.
- Pentru unele boli de piele, tinctura din fructe,
administrată în doze progresive de 1-7 linguriţe, diluate în ½ pahar cu apă, de
3-4 ori pe zi, are efecte după o cură de 4 săptămâni în afecţiuni rezistente la
tratamente clasice, psoriazis, herpes, sclerodermie, acnee, dermatoze alergice.
Suc
proaspăt din fructe de soc împotriva constipaţiei
Boabele bine coapte, negre la culoare şi cu gust dulce
se zdrobesc cu un mixer sau manual cu ajutorul unei linguri de lemn după care
se strecoară printr-un tifon dublu în sticle curate care se depozitează la
rece. Se administrează zilnic 3-5 linguri (la adulţi) şi 3 linguriţe (la
copii), pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de mese, pentru tratarea
constipaţiei, a colitelor de putrefacţie, dezintoxicarea şi întărirea
capacităţii de apărare a organismului.
Sirop
tonifiant din fructe de soc
Se obţine din suc proaspăt (2 pahare) la care se
adaugă o cantitate egală de zahăr şi coaja rasă de la 2 lămâi; se fierbe până
dă în clocot şi se toarnă în sticle care se închid ermetic. Se consumă câte 4-5
linguriţe pe zi, înainte sau după mese, având efect uşor laxativ, tonic,
vitaminizant, remineralizant şi contra vărsăturilor pe fond nervos.
Decoctul
din fructe de soc
Se prepară din 1-2 linguriţe boabe, proaspete sau
uscate, fierte în 200 ml apă; se îndulceşte cu miere şi se foloseşte
în constipaţiile de natură nervoasă, afecţiuni ale căilor urinare, gargară în
răguşeală şi unguent împotriva hemoroizilor.
Vinul din
fructe de soc
Se obţine din fructe coapte, zdrobite, plus o
cantitate egală de vin; se fierbe lent 30 min., se îndulceşte şi se beau câte
2-3 păhărele pe zi. Are efecte diuretice şi depurative pentru curăţirea
sângelui, infecţii digestive, bronşite şi traheite.
Pulberea
din fructe de soc
Fructele mature se usucă şi se macină fin, pentru a fi
consumate în doze de 3-4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol, timp de 3-4
săptămâni, în tratarea unor boli oculare, îmbunătăţirea vederii
nocturne, diaree, colite stomacale, tulburări de tranzit intestinal,
convalescenţă şi avitaminoze.
Fructele de
soc în alimentaţie
Se prepară sub formă de peltea, jeleuri, dulceaţă,
gemuri, oţet, vin, compoturi, lichior, ţuică care, pe lângă rol alimentar, au
şi efecte terapeutice în constipaţie, pneumonie, pleurezie, bronşite, tuse,
laringită, amigdalită, guturai, dureri de măsele, urechi şi cap. Din sucul
fructelor se poate obţine un excelent colorant alimentar.
Ceaiul din
frunze de soc, bun pentru curăţarea sângelui
Este recomandat atât intern, cât şi extern,
constituind un bun remediu de a scoate din corp tot răul adunat în
cursul iernii şi care se manifestă prin aşa-zisele boli de primăvară (mâncărime
de piele, diaree, colite etc.). Ceaiul din 6-8 frunze proaspete, tocate mărunt,
luat în fiecare dimineaţă, cu o oră înainte de micul dejun, are un puternic
efect de depurare a sângelui. Frunzele proaspete, sub formă de cataplasme, se
aplică pe arsuri, contuzii, hemoroizi externi şi zone cu dureri reumatice. Ceaiul din flori este eficace în crize de dispnee şi
tuse, însoţite de cianozări, care trezesc bolnavul din somn înainte de miezul
nopţii, cu transpiraţie abundentă la trezire, agitaţie, anxietate şi extremităţi
reci şi cianozate. Calmează durerile reumatice, artrozele, artritele, sciatica,
nevralgiile. Intervine în curele de slăbire, cu efecte imediate în
obezitate, celulită şi constipaţii cronice sau de natură nervoasă, datorită
proprietăţilor diuretice şi laxative. În uz extern, ceaiul de soc se foloseşte sub formă de
comprese la furuncule, abcese, eczeme, degerături, arsuri, umflături, urticarie
conjunctivită, blefarită, eczeme ale pleoapelor. În aceste cazuri, reduce
inflamaţiile şi fluidifică infecţiile.
Vinul din
scoarţă de soc are efecte diuretice
Se prepară din 100 g
scoarţă la 1 litru vin alb fiert. Se macerează 2 zile, după care se
consumă. Are proprietăţi diuretice, purgative, laxative, antireumatice
şi antigutoase, cu efecte directe în hidropizie (boala de apă), reumatism,
gută, bolile căilor urinare, colică renală, nefrite cu edeme la picioare,
retenţie urinară, litiază renală, epilepsie, constipaţie şi viermi intestinali.
În caz de hidropizie are o eficacitate extraordinară, scoţând apa din corp atât
de energic, încât nu mai e nevoie de alt medicament. Se beau câte 100-150
ml/zi, fracţionat în 3 reprize, pe stomacul gol.
Extractul
din fructe de soc face cât un vaccin antigripal
În urmă cu câteva sute de ani, când dealurile noastre
erau acoperite de păduri, tufele de soc, încărcate cu flori şi fructe, erau la
mare cinste în tămăduirea unui mare număr de boli. Cercetările recente au
dovedit că fructele de soc nu sunt otrăvitoare (aşa cum se credea), ci un elixir de sănătate puternic, în condiţiile
în care omenirea este tot mai ameninţată de boli grave, precum
cancerul sau leucemia.
Preparatele din fructe sunt
capabile să neutralizeze cei mai periculoşi microbi şi să mărească extraordinar
capacitatea de apărare a organismului, stimulând sistemul imunitar. Fructele
imature sunt printre cele mai puternice dezinfectante cunoscute în fitoterapie,
mobilizând toxinele din corp şi favorizând eliminarea lor prin transpiraţie,
urină şi fecale.
Extractul din fructe de soc este un concurent redutabil
al vaccinurilor antigripale de ultimă generaţie. El poate ajuta la vindecarea
majorităţii bolilor degenerative, la prevenirea cancerului şi în
combaterea tumorilor benigne. Este un bun remediu în curele de
slăbire, de dezintoxicare rapidă, precum şi în prelungirea tinereţii biologice. Fructele de soc au multiple proprietăţi terapeutice:
depurative, diuretice, sudorifice, antifebrile, antiseptice cu acţiune asupra
florei de putrefacţie, laxative (în doze mici) şi purgative (în doze mari),
hipotensive, antinevralgice, antireumatismale şi stimulatoare în refacerea
epiteliului renal. În tratamente externe, prezintă proprietăţi
antiseptice, cicatrizante şi antiinflamatoare, cu efecte directe în unele boli
de piele şi psoriazis. Intern, are o bună acţiune vitaminizantă şi
mineralizantă.
Observaţii
Supradozarea preparatelor din soc, în doze de peste
200 grame fructe sau 200 grame tinctură, poate crea simptome neplăcute: vomă,
iritarea gâtului, arsuri la stomac, dificultăţi de respiraţie, convulsii (mai
ales la sugari şi copii mici, femei gravide, mame care alăptează şi persoanele
cu colon sensibil). Așadar, respectaţi dozele recomandate!
Produsele pe bază de soc se pot procura de la farmaciile
naturiste. Ele sunt preparate respectând reţetele tradiţionale ale medicinii
noastre populare, fără adaosuri de substanţe chimice. La noi în ţară, preparatele naturale din soc sunt
produse de firma românească DACIA PLANT și se găsesc în toate farmaciile de tip
PLAFAR. De asemenea, pot fi comandate şi direct, la telefon: 0268/28.30.43
sau 0744/37.47.56, sau pe internet, la adresa: www.daciaplant.ro
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.