Topinamburul - inamicul obezității


TOPINAMBURUL (Napul porcesc) 
- INAMICUL OBEZITĂȚII -

E foarte posibil să nu fi auzit niciodată de această legumă, deşi ea creşte şi la noi în ţară. Nici nu-i de mirare, pentru că studiile despre efectele ei terapeutice sunt de dată recentă, la fel ca şi popularitatea ei. De ce a devenit cunoscut topinamburul? Pentru că este foarte util în slăbit, una din marile obsesii ale mileniului în care trăim. Principala lui calitate este că ne ajută să ţinem în frâu apetitul alimentar. Tot mai multe persoane îşi optimizează curele de slăbire cu ajutorul său, obţinând rezultate evidente şi, foarte important, durabile. Efectele de control şi de diminuare a apetitului alimentar nu sunt însă singurele virtuţi ale topinamburului. El este şi un ajutor extraordinar în caz de diabet, tulburări digestive şi infecţii.

Ce este topinamburul
Cunoaşteţi dictonul care spune: „Nimic nou sub soare”? Ei bine, se aplică foarte bine şi în cazul topinamburului. Până în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, topinamburul era o legumă destul de folosită în ţara noastră. Ea era numită nap porcesc şi se credea că este necomestibilă pentru om sau, mai rău, degradant să consumi aşa ceva, deoarece ar fi fost mâncarea destinată porcilor. Încet-încet, topinamburul a dispărut din România ca aliment, pentru a reveni recent, ca medicament. Denumirea ştiinţifică este Helianthus tuberosus, iar înfăţişarea sa aduce bine cu cea a florii-soarelui, cu care este rudă apropiată. Tulpina este dreaptă, înaltă de 1,5-3 metri, iar floarea are petale galbene şi se orientează după soare, întocmai ca cea a rudei sale. În pământ, dezvoltă rădăcini puternice şi rizomi, care aduc aminte întrucâtva de cartofi. Aceasta este partea preţioasă a plantei. Recent, au fost selectate câteva varietăţi ale topinamburului, cu rizomi foarte bogaţi în substanţe active, cu rol în reglarea glicemiei, colesterolului şi microflorei digestive.
 
Mod de administrare
În prezent, rizomii de topinambur sunt condiţionaţi sub formă de capsule sau de tablete, mai rar şi ca tinctură, toate administrându-se în doze destul de mici, pentru a obţine efecte surprinzător de puternice. Comprimatele cu topinambur sunt un amestec dintre o bază neutră (excipient) şi planta extrem de fin măcinată. Ele constituie forma de administrare cel mai frecvent folosită în prezent, deoarece sunt foarte uşor de ingerat, sunt bine tolerate de organism şi au un efect puternic, mai ales în timp. În magazinele naturiste de la noi din ţară, se găsesc comprimatele produse de laboratoarele Plantavorel, care sunt un amestec de pulbere de rizom de topinambur, cu un mic adaos de seminţe de schinduf, acestea potenţând acţiunea terapeutică a plantei de bază. Se administrează câte 4-8 comprimate de topinambur zilnic, cu 30 de minute înainte de masă, în cure de 1-3 luni, urmate de minimum 2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Tratamente cu topinambur
Diabet – cercetările au arătat că persoanele care sunt predispuse la diabet se confruntă cu o tulburare de secreţie a insulinei. Mai ales la marii amatori de dulciuri, pancreasul eliberează în sânge cantităţi de insulină mult mai mari decât cele necesare, ceea ce generează hipoglicemia şi o nevoie puternică de a mânca dulciuri. După consumarea lor, pancreasul va elibera o nouă supradoză de insulină, care generează o nouă criză de hipoglicemie, care necesită consumarea altor dulciuri ş.a.m.d. Câte 1-2 comprimate de topinambur, administrate de 4 ori pe zi, reglează secreţia de insulină şi previn accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului.
Răceli şi alte infecţii – se ţine o cură cu topinambur, din care se iau câte 2 comprimate, de 3 ori pe zi, vreme de minimum 30 de zile. În paralel, se consumă iaurturi naturale (nu din lapte praf, gelatină şi alte adaosuri). Administrarea topinamburului favorizează dezvoltarea în intestin a aşa-numitelor bacterii prietenoase care, între altele, îmbunătăţesc producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente. Ca atare, administrând aceasta plantă medicinală, organismul devine mai rezistent la infecţii, prin întărirea sistemului imunitar. 
Ateroscleroză – administrarea topinamburului are efecte de reducere şi stabilizare a tensiunii arteriale şi scade valorile colesterolului din sânge. Or, hipertensiunea arterială şi colesterolul crescut sunt principalii factori de risc ai depunerilor de aterom pe artere. Se recomandă curele de 3 luni, timp în care se iau cate 4-6 comprimate de topinambur pe zi, pe stomacul gol.
Cancer la colon – administrarea internă a acestei plante medicinale are efecte excepţionale asupra colonului. Aşa cum am văzut, topinamburul ajută la dezvoltarea unei flore normale în intestin. Principiile sale active fac însă mai mult de-atât: ele accelerează tranzitul intestinal, împiedicând stazele, au efect antiinflamator intestinal şi chiar o acţiune antitumorală directă (mai ales zaharurile complexe din topinambur au aceasta acţiune).
Colesterol mărit – inulina, un principiu activ, conţinut în proporţie impresionantă de rizomii de topinambur, are o extraordinară acţiune de reducere a colesterolului rău (LDL). Se administrează câte 8 comprimate cu topinambur pe zi, în cure de 45 de zile, cu 15 zile pauză, după care tratamentul se poate relua. Este o terapie valabilă şi pentru reducerea trigliceridelor din sânge.
Diabet de tip II – administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei, dar şi la o stabilizare a acesteia, atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care suferă deja de diabet. Se iau cate 2 comprimate de topinambur, de 3-4 ori pe zi, în cure de o lună, urmate de 7-10 zile de pauză, după care administrarea se reia.
Candidoză digestivă – mai multe studii făcute în SUA, Danemarca şi Japonia au arătat că administrarea topinamburului are o serie de efecte complexe, care au ca finalitate inhibarea dezvoltării Candida albicans, dar şi a altor tulpini de Candida. Pe de o parte, topinamburul, administrat împreună cu iaurturile probiotice, stimulează puternic dezvoltarea lactobacteriilor care inhibă acest fung. Pe de altă parte, aceeaşi plantă facilitează schimbarea pH-ului, de la unul acid, care favorizează dezvoltarea Candida, spre unul alcalin, ostil acestui microorganism. Se ţin cure cu o durată de 1-2 luni, timp în care se iau câte 4-6 comprimate de topinambur pe zi.
Constipaţie – se ţin cure de 3 săptămâni, timp în care se administrează câte 8 comprimate de topinambur zilnic, după care se face o pauză de 3-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia. Inulina din compoziţia topinamburului normalizează flora intestinală, dă o consistenţă moale masei din colon şi stimulează peristaltismul intestinal, fiind un remediu blând şi totodată puternic.
Lipsă de calciu – topinamburul conţine o cantitate mică de calciu, dar totuşi este un excelent remediu contra hipocalcemiei. Secretul său este acela că favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente (lactate, migdale, nuci, soia, broccoli, spanac etc.). Se administrează sub formă de comprimate, câte 1-2, luate cu minimum 20 de minute înainte de mesele principale.

Topinamburul şi lupta cu kilogramele
Topinamburul are în primul rând extraordinarul efect de control al apetitului. Cercetătorii i-au mai evidenţiat însă câteva calităţi, şi anume faptul că îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, ajută la eliminarea toxinelor  şi dă o anumită predispoziţie spre efort fizic şi dinamism. Cu alte cuvinte, este o plantă predestinată curelor de slăbire făcute cu tenacitate şi raţiune, adică a singurelor regimuri de slăbit cu sorţi de izbândă. Topinamburul nu dă însă aceleaşi rezultate stabile în curele drastice de înfometare, bazate pe consumul excesiv de proteine, care au şi efecte nefaste asupra sănătăţii generale a corpului. Acest remediu nu promite, aşadar, scăderea în greutate fără efort, mâncând în neştire, ci ne ajută să învingem apetitul excesiv şi să ţinem regimuri alimentare rezonabile, cu care să slăbim gradat, iar rezultatele obţinute în timp să fie stabile şi fără riscuri pentru organism.

Mod de administrare: Se ia câte un comprimat, cu 30 de minute înainte de fiecare dintre cele 3 mese principale. Fiecare pastilă se administrează cu minimum 250 ml de apă. Dacă între mese ni se face foame, atunci mai putem lua câte un comprimat de topinambur, cu 1-2 căni de apă. Senzaţia chinuitoare de foame va mai dura maximum 30 de minute de la administrare, după care lucrurile vor reveni la normal şi vom putea să respectam mesele principale, element de maximă importanţă pentru supraponderali. Cura cu topinambur durează 3 luni, se face o pauză de 2-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia. Pe zi, se pot administra până la 10 comprimate, fără riscuri pentru sănătate.

Precauţii şi contraindicaţii
Deşi este o plantă foarte puternică din punct de vedere terapeutic, topinamburul este aproape lipsit de reacţii adverse. Singurele probleme care s-au constatat în timpul administrării lui sunt balonarea, durerile abdominale şi, foarte rar, arsurile gastrice. În cazul balonării, se poate lua în paralel un vârf de cuţit de pulbere de anason sau fenicul, care au efect carminativ. Dacă totuşi topinamburul produce deranjamente digestive severe, administrarea sa va fi întreruptă.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Dr. Călin Mărginean - Cancerul, fatalitate sau vină personală? + documentar (RO)
    10.10.2012 - 3 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Gândirea poate schimba radical lupta trupului cu boala + documentar (RO)
    27.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • Dr. Matthias Rath - Sfârșitul ignoranței în privința bolilor
    29.09.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SFÂRȘITUL IGNORANȚEI ÎN PRIVINȚA BOLILOR Discursul dr. Matthias Rath din Kerkrade, Olanda, 4 aprilie 2009 «În această…
  • 15 fapte interesante despre jocul de cuvinte Wordle
    30.12.2024 - 0 Comments
     Ce este Wordle?Wordle este un joc online, de browser, care oferă jucătorilor șase încercări de a ghici corect un cuvânt din cinci litere. Jocul a fost lansat în octombrie 2021 și a fost creat…
  • Criptomonedele - 15 fapte fascinante și mai puțin cunoscute despre acestea
    10.06.2023 - 0 Comments
    Criptomoneda este o formă digitală sau virtuală de monedă care utilizează criptografia pentru securitate. Funcționează pe o tehnologie numită blockchain, care este un registru descentralizat și…
  • Rețete culinare - Pască de griș
    08.04.2012 - 0 Comments
    PASCĂ DE GRIŞ Ingrediente - 1 kg brânză dulce de vaci - 6 ouă - 200 g unt - 1 cană zahăr - ½ plic praf de copt - 10 linguri rase griș - vanilie, stafide Preparare Se amestecă…
  • Rețete culinare - Hrana vie în 238 rețete (eBook)
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> BUCĂTĂRIA FĂRĂ FOC Elena Niță Ibrian «Hrana naturală, crudă, întinerește, regenerează țesuturile și hrănește bucuria de a trăi. Eu am avut o viața foarte grea. Și din toate…
  • Rețete culinare - Preparate cu linte
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> PREPARATE CU LINTE Salată cu linte 1 Această salată o fac atunci când am chef de ceva proaspăt, dar și consistent, fără a fi plin de calorii. Nu este întotdeauna aceeași, în…
  • De ce poate fi supraestimată loialitatea angajaților
    12.08.2023 - 0 Comments
    Interviurile de angajare sunt o oportunitate de a vedea cum se schimbă alianțele în timp real. De obicei, un candidat se va referi la un potențial angajator cu apelativul "dumneavoastră" la începutul…
  • Puterea subconștientului tău + documentar (RO)
    19.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI TĂU Omule, tu faci minuni fără să știi și nu cunoști puterea formidabilă a gândirii tale. Să știi că tot ce…
  • Ororile războiului (WARTORN 1861-2010) - documentar (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ORORILE RĂZBOIULUI Atât de multe orori şi atât de multă durere, indiferent de epocă, indiferent de generaţiile care le-au căzut victimă, că, uneori, este aproape insuportabil să…
  • Zahărul - criminalul perfid + documentar (RO)
    18.07.2013 - 2 Comments
    --> ZAHĂRUL – CRIMINALUL PERFID Zahărul este un criminal insidios, care ne poate afecta sănătatea în nenumărate feluri. Pe diferite căi, acest semnal de alarmă ne-a ajuns deja la…
  • Totul despre nuci și alune
    23.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE NUCI  ŞI ALUNE Oleaginoasele sunt benefice în prevenirea maladiilor cardiovasculare. Datorită conţinutului în…
  • Mumia veche de 3.000 de ani a unui faimos faraon egiptean a fost dezvelită digital + FOTO
    06.01.2022 - 0 Comments
    Mumia faraonului egiptean antic Amenhotep I a fost atât de rafinat învelită - decorată cu ghirlande de flori și îngropată cu o mască facială realistă - încât oamenii de știință au ezitat să deschidă…
  • Extratereștrii în istorie + documentar (RO)
    16.04.2013 - 1 Comments
    --> EXTRATEREȘTRII ÎN ISTORIA OMENIRII Deși majoritatea oamenilor cred că fenomenul OZN a apărut în secolul trecut, există dovezi care indică un contact încă din preistorie, mergând…
  • Pretinsa călătorie spre Lună a misiunii Apollo + documentar (RO)
    11.07.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRETINSA CĂLĂTORIE SPRE LUNĂ A MISIUNII APOLLO Termenul „aselenizare” înseamnă coborârea unui vehicul (cu sau fără echipaj uman) pe…
  • Șapte mistere nedeslușite din întreaga lume
    02.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. SS Ourang Medan În iunie 1947 o navă a început să emită semnale SOS mai multor nave din apropierea Strâmtorii Malacca. Mesajul…
  • Arborele de ceai
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ARBORELE DE CEAI Arborele de ceai (Camellia sinensis) este originar din sud-estul Asiei. Condiţiile climatice favorabile sunt: căldură, umezeală, ploi frecvente. Necultivat, poate…
  • Intoleranța la lapte
    25.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTOLERANŢA LA LAPTE  – CE SPUN VECHILE SISTEME MEDICALE – Dr. Gabriele Feyerer, Austria Articol apărut în Raum & Zeit, nr.…
  • Evoluția învățământului la matematică + slideshow
    16.08.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1939022167"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Dr. Călin Mărginean - Principii de sănătate pe înțelesul tuturor
    01.04.2014 - 4 Comments
    --> PRINCIPII DE SĂNĂTATE PE ÎNȚELESUL TUTUROR Câteva date generale cu privire la alimentaţie, de care ar fi bine să ţinem seama, pentru ca sănătatea noastră să beneficieze la…
  • 15 cele mai interesante upgrade-uri ale iOS 9
    17.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce lumea încă se obișnuiește cu iOS 9, noi am făcut o listă cu cele mai interesante 15 upgrade-uri ale noului iOS, pe care le vei…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • Osteoporoza - o boală care n-ar trebui să existe + VIDEO
    06.06.2014 - 3 Comments
    --> OSTEOPOROZA – O BOALĂ CARE N-AR TREBUI SĂ EXISTE – Raymond Francis Osteoporoza este o boală creată de om și, prin urmare, n-ar trebui să existe. Ea poate fi foarte ușor…
  • Cartea cărților - În căutarea trecutului misterios - eBook + documentar (RO)
    20.08.2016 - 0 Comments
    CARTEA CĂRȚILOR - ÎN CĂUTAREA TRECUTULUI MISTERIOS - Istoria autentică a civilizațiilor este interzisă. Conjurații puternice veghează asupra menținerii stricte a unei versiuni alterate, care…
  • Nu există colesterol bun și colesterol rău
    28.05.2016 - 7 Comments
    NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU! La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGAC – Dietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un…
  • Un pas mic pentru om, o farsă uriașă pentru omenire? - documentar (RO)
    16.05.2012 - 0 Comments
    --> UN PAS MIC PENTRU OM, O FARSĂ URIAȘĂ PENTRU OMENIRE CHIAR AM FOST PE LUNĂ? …
  • Lista E-urilor periculoase + VIDEO (RO)
    05.04.2012 - 2 Comments
    --> LISTA E-URILOR PERICULOASE Ca să vă faceți o idee despre cât de dăunătoare sunt anumite produse alimentare comercializate în…
  • Știința creării propriei realități + VIDEO
    18.05.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CREĂRII PROPRIEI REALITĂŢI În 1633, un bătrân astronom italian, Galileo Galilei, se afla în faţa Inchiziţiei, judecat, găsit vinovat de erezie şi condamnat să-şi…
  • Adevărata măsură a inteligenței
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA MĂSURĂ A INTELIGENŢEI Este foarte interesant că, deşi au diplome echivalente ca valoare, unii se târăsc în slujbe umile, în timp ce alţii fac salturi impresionante în…
  • TOP 10 ORAȘE PE CARE SĂ LE VIZITEZI ÎN 2018
    06.05.2018 - 0 Comments
    1. Sevilia, Spania În ultimii 10 ani, Sevilia s-a transformat în totalitate. Cândva o metropolă congestionată de trafic, odihnindu-se pe laurii săi istorici, Sevilia a înflorit într-un oraș al…
  • Ce nu trebuie să-i spună medicul pacientului cu cancer
    09.04.2016 - 2 Comments
    CE NU TREBUIE SĂ-I SPUNĂ MEDICUL PACIENTULUI CU CANCER Bill Henderson și-a propus să cerceteze și să găsească tratamente alternative pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Moartea soției sale…
  • Cele mai sănătoase alimente care ne protejează organele + VIDEO
    07.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI SĂNĂTOASE ALIMENTE  CARE NE PROTEJEAZĂ ORGANELE Care sunt criteriile după care putem alcătui o listă a celor mai…
  • Pericolele din apa îmbuteliată
    16.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN APA ÎMBUTELIATĂ Este apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată? Este o întrebare la care n-ar trebui să vă vină…
  • Cânepa - drog sau medicament + VIDEO (RO)
    03.05.2016 - 1 Comments
    CÂNEPA – DROG SAU MEDICAMENT? În vreme ce unor bătrâni trecuţi de 80 de ani, care cultivă din moşi strămoşi pe ţarina lor cea mai veche plantă de cultură a omenirii, li se face dosar penal şi…
  • Colesterolul - realități pe care doctorul nu ți le spune + VIDEO
    30.05.2013 - 21 Comments
    --> COLESTEROLUL – REALITĂȚI PE CARE DOCTORUL NU ȚI LE SPUNE – Tocmai ai primit rezultatele analizelor de sânge iar nivelul colesterolului total este 300! Intri în panică și asculți…
  • Era geoingineriei stratosferice + VIDEO (RO)
    21.01.2016 - 0 Comments
    ERA GEOINGINERIEI STRATOSFERICE – CHEMTRAILS ȘI VIITORUL PLANETEI NOASTRE – Având în vedere multitudinea de informații despre geoinginerie și „chemtrails” (dâre chimice pe cer) care au ajuns…
  • Rețete culinare - Roșii umplute cu ciuperci
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> ROȘII UMPLUTE CU CIUPERCI Ingrediente - 6 roșii mijlocii - 250 g ciuperci champignon - 100 g smântână - 1 gălbenuș - 1 felie de pâine sau pesmet muiat în lapte - ulei…
  • Vegetarian de zile lucrătoare + VIDEO
    25.11.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Misterul craniilor de cristal + documentar (RO)
    02.10.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERUL CRANIILOR DE CRISTAL În Mexic, America Centrală și America de Sud au fost descoperite niște cranii din cristal de origine…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *