Topinamburul - inamicul obezității


TOPINAMBURUL (Napul porcesc) 
- INAMICUL OBEZITĂȚII -

E foarte posibil să nu fi auzit niciodată de această legumă, deşi ea creşte şi la noi în ţară. Nici nu-i de mirare, pentru că studiile despre efectele ei terapeutice sunt de dată recentă, la fel ca şi popularitatea ei. De ce a devenit cunoscut topinamburul? Pentru că este foarte util în slăbit, una din marile obsesii ale mileniului în care trăim. Principala lui calitate este că ne ajută să ţinem în frâu apetitul alimentar. Tot mai multe persoane îşi optimizează curele de slăbire cu ajutorul său, obţinând rezultate evidente şi, foarte important, durabile. Efectele de control şi de diminuare a apetitului alimentar nu sunt însă singurele virtuţi ale topinamburului. El este şi un ajutor extraordinar în caz de diabet, tulburări digestive şi infecţii.

Ce este topinamburul
Cunoaşteţi dictonul care spune: „Nimic nou sub soare”? Ei bine, se aplică foarte bine şi în cazul topinamburului. Până în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, topinamburul era o legumă destul de folosită în ţara noastră. Ea era numită nap porcesc şi se credea că este necomestibilă pentru om sau, mai rău, degradant să consumi aşa ceva, deoarece ar fi fost mâncarea destinată porcilor. Încet-încet, topinamburul a dispărut din România ca aliment, pentru a reveni recent, ca medicament. Denumirea ştiinţifică este Helianthus tuberosus, iar înfăţişarea sa aduce bine cu cea a florii-soarelui, cu care este rudă apropiată. Tulpina este dreaptă, înaltă de 1,5-3 metri, iar floarea are petale galbene şi se orientează după soare, întocmai ca cea a rudei sale. În pământ, dezvoltă rădăcini puternice şi rizomi, care aduc aminte întrucâtva de cartofi. Aceasta este partea preţioasă a plantei. Recent, au fost selectate câteva varietăţi ale topinamburului, cu rizomi foarte bogaţi în substanţe active, cu rol în reglarea glicemiei, colesterolului şi microflorei digestive.
 
Mod de administrare
În prezent, rizomii de topinambur sunt condiţionaţi sub formă de capsule sau de tablete, mai rar şi ca tinctură, toate administrându-se în doze destul de mici, pentru a obţine efecte surprinzător de puternice. Comprimatele cu topinambur sunt un amestec dintre o bază neutră (excipient) şi planta extrem de fin măcinată. Ele constituie forma de administrare cel mai frecvent folosită în prezent, deoarece sunt foarte uşor de ingerat, sunt bine tolerate de organism şi au un efect puternic, mai ales în timp. În magazinele naturiste de la noi din ţară, se găsesc comprimatele produse de laboratoarele Plantavorel, care sunt un amestec de pulbere de rizom de topinambur, cu un mic adaos de seminţe de schinduf, acestea potenţând acţiunea terapeutică a plantei de bază. Se administrează câte 4-8 comprimate de topinambur zilnic, cu 30 de minute înainte de masă, în cure de 1-3 luni, urmate de minimum 2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Tratamente cu topinambur
Diabet – cercetările au arătat că persoanele care sunt predispuse la diabet se confruntă cu o tulburare de secreţie a insulinei. Mai ales la marii amatori de dulciuri, pancreasul eliberează în sânge cantităţi de insulină mult mai mari decât cele necesare, ceea ce generează hipoglicemia şi o nevoie puternică de a mânca dulciuri. După consumarea lor, pancreasul va elibera o nouă supradoză de insulină, care generează o nouă criză de hipoglicemie, care necesită consumarea altor dulciuri ş.a.m.d. Câte 1-2 comprimate de topinambur, administrate de 4 ori pe zi, reglează secreţia de insulină şi previn accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului.
Răceli şi alte infecţii – se ţine o cură cu topinambur, din care se iau câte 2 comprimate, de 3 ori pe zi, vreme de minimum 30 de zile. În paralel, se consumă iaurturi naturale (nu din lapte praf, gelatină şi alte adaosuri). Administrarea topinamburului favorizează dezvoltarea în intestin a aşa-numitelor bacterii prietenoase care, între altele, îmbunătăţesc producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente. Ca atare, administrând aceasta plantă medicinală, organismul devine mai rezistent la infecţii, prin întărirea sistemului imunitar. 
Ateroscleroză – administrarea topinamburului are efecte de reducere şi stabilizare a tensiunii arteriale şi scade valorile colesterolului din sânge. Or, hipertensiunea arterială şi colesterolul crescut sunt principalii factori de risc ai depunerilor de aterom pe artere. Se recomandă curele de 3 luni, timp în care se iau cate 4-6 comprimate de topinambur pe zi, pe stomacul gol.
Cancer la colon – administrarea internă a acestei plante medicinale are efecte excepţionale asupra colonului. Aşa cum am văzut, topinamburul ajută la dezvoltarea unei flore normale în intestin. Principiile sale active fac însă mai mult de-atât: ele accelerează tranzitul intestinal, împiedicând stazele, au efect antiinflamator intestinal şi chiar o acţiune antitumorală directă (mai ales zaharurile complexe din topinambur au aceasta acţiune).
Colesterol mărit – inulina, un principiu activ, conţinut în proporţie impresionantă de rizomii de topinambur, are o extraordinară acţiune de reducere a colesterolului rău (LDL). Se administrează câte 8 comprimate cu topinambur pe zi, în cure de 45 de zile, cu 15 zile pauză, după care tratamentul se poate relua. Este o terapie valabilă şi pentru reducerea trigliceridelor din sânge.
Diabet de tip II – administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei, dar şi la o stabilizare a acesteia, atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care suferă deja de diabet. Se iau cate 2 comprimate de topinambur, de 3-4 ori pe zi, în cure de o lună, urmate de 7-10 zile de pauză, după care administrarea se reia.
Candidoză digestivă – mai multe studii făcute în SUA, Danemarca şi Japonia au arătat că administrarea topinamburului are o serie de efecte complexe, care au ca finalitate inhibarea dezvoltării Candida albicans, dar şi a altor tulpini de Candida. Pe de o parte, topinamburul, administrat împreună cu iaurturile probiotice, stimulează puternic dezvoltarea lactobacteriilor care inhibă acest fung. Pe de altă parte, aceeaşi plantă facilitează schimbarea pH-ului, de la unul acid, care favorizează dezvoltarea Candida, spre unul alcalin, ostil acestui microorganism. Se ţin cure cu o durată de 1-2 luni, timp în care se iau câte 4-6 comprimate de topinambur pe zi.
Constipaţie – se ţin cure de 3 săptămâni, timp în care se administrează câte 8 comprimate de topinambur zilnic, după care se face o pauză de 3-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia. Inulina din compoziţia topinamburului normalizează flora intestinală, dă o consistenţă moale masei din colon şi stimulează peristaltismul intestinal, fiind un remediu blând şi totodată puternic.
Lipsă de calciu – topinamburul conţine o cantitate mică de calciu, dar totuşi este un excelent remediu contra hipocalcemiei. Secretul său este acela că favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente (lactate, migdale, nuci, soia, broccoli, spanac etc.). Se administrează sub formă de comprimate, câte 1-2, luate cu minimum 20 de minute înainte de mesele principale.

Topinamburul şi lupta cu kilogramele
Topinamburul are în primul rând extraordinarul efect de control al apetitului. Cercetătorii i-au mai evidenţiat însă câteva calităţi, şi anume faptul că îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, ajută la eliminarea toxinelor  şi dă o anumită predispoziţie spre efort fizic şi dinamism. Cu alte cuvinte, este o plantă predestinată curelor de slăbire făcute cu tenacitate şi raţiune, adică a singurelor regimuri de slăbit cu sorţi de izbândă. Topinamburul nu dă însă aceleaşi rezultate stabile în curele drastice de înfometare, bazate pe consumul excesiv de proteine, care au şi efecte nefaste asupra sănătăţii generale a corpului. Acest remediu nu promite, aşadar, scăderea în greutate fără efort, mâncând în neştire, ci ne ajută să învingem apetitul excesiv şi să ţinem regimuri alimentare rezonabile, cu care să slăbim gradat, iar rezultatele obţinute în timp să fie stabile şi fără riscuri pentru organism.

Mod de administrare: Se ia câte un comprimat, cu 30 de minute înainte de fiecare dintre cele 3 mese principale. Fiecare pastilă se administrează cu minimum 250 ml de apă. Dacă între mese ni se face foame, atunci mai putem lua câte un comprimat de topinambur, cu 1-2 căni de apă. Senzaţia chinuitoare de foame va mai dura maximum 30 de minute de la administrare, după care lucrurile vor reveni la normal şi vom putea să respectam mesele principale, element de maximă importanţă pentru supraponderali. Cura cu topinambur durează 3 luni, se face o pauză de 2-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia. Pe zi, se pot administra până la 10 comprimate, fără riscuri pentru sănătate.

Precauţii şi contraindicaţii
Deşi este o plantă foarte puternică din punct de vedere terapeutic, topinamburul este aproape lipsit de reacţii adverse. Singurele probleme care s-au constatat în timpul administrării lui sunt balonarea, durerile abdominale şi, foarte rar, arsurile gastrice. În cazul balonării, se poate lua în paralel un vârf de cuţit de pulbere de anason sau fenicul, care au efect carminativ. Dacă totuşi topinamburul produce deranjamente digestive severe, administrarea sa va fi întreruptă.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • 20 de trucuri utile care ți-ar putea ușura viața de zi cu zi + VIDEO
    19.10.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; De la curățenie, până la sfaturi în bucătărie, de…
  • 25 de trucuri pentru Windows 11 pe care trebuie să le știți
    15.08.2023 - 0 Comments
    Personalizați-vă experiența Windows, aflați despre cele mai bune caracteristici noi și asigurați-vă că profitați la maximum de sistemul de operare desktop cu aceste sfaturi din interior.Dacă faceți…
  • Roșiile - elixirul tinereții
    30.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROŞIILE – elixirul tinereţii Roşia (Solanum lycopersicum) este o plantă originară din America de Sud. Prima roşie s-a copt acum…
  • Gogorița militară
    14.03.2016 - 1 Comments
    GOGORIȚA MILITARĂ Pentru că de o bucată de vreme se tot vehiculează prin presă, mai ales cea digitală, niște articole care afirmă că, în contextul geopolitic actual, tinerii cu vârsta între 20…
  • Sfaturi în tratarea cancerului + VIDEO (RO)
    07.07.2016 - 0 Comments
    SFATURI ÎN TRATAREA CANCERULUI - Cu toţii avem celule canceroase în corp. Acestea nu apar însă la testele standard dacă nu sunt în număr de miliarde. Când doctorii le spun bolnavilor că nu mai…
  • Salata verde sau opiu la liber...
    30.03.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   SALATA VERDE SAU OPIU LA LIBER   Lăptuca sau salata verde este o plantă erbacee anuală spontană, din care se cultivă în…
  • Ginsengul - tinerețe fără bătrânețe
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> GINSENGUL - TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale.  Chiar dacă cercetările specializate asupra acestei plante sunt…
  • Muzeul oului - comuna Vama - Bucovina (slideshow)
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> MUZEUL OULUI Comuna Vama – Bucovina „OUL... maica tuturor formelor”. Constantin Brâncuși La Vama, în inima Bucovinei, există Muzeul Oului, unde veți descoperi cea mai mare…
  • 10 random facts - part 3
    29.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Recordul pentru cel mai lung zbor al unei găini este de 13 secunde.2. Canada este un cuvânt indian care înseamnă „sat mare”.3. Copii…
  • Chemtrails - operațiuni militare
    09.05.2012 - 3 Comments
    --> UN CERCETĂTOR GERMAN DEMASCĂ „CHEMTRAILS”  CA FIIND OPERAȚIUNI MILITARE Un post de televiziune din Germania confirma cu ceva vreme în urmă – 14 martie 2008 – că armata germană…
  • Milionarul care și-a reconstruit satul natal
    11.08.2016 - 1 Comments
    MILIONARUL CARE ȘI-A RECONSTRUIT SATUL NATAL V-ați gândit vreodată ce-ați face dacă ați deveni milionar? V-ați imaginat vreodată surprinzându-i cu un act de generozitate pe oamenii care v-au…
  • Puterea ascunsă a zâmbetului + VIDEO (RO)
    23.01.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA ASCUNSĂ A ZÂMBETULUI „Nu înceta niciodată să zâmbeşti, nici chiar…
  • Ororile Inchiziției romano-catolice + documentar (RO)
    26.03.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORORILE INCHIZIȚIEI ROMANO-CATOLICE Inchiziția romano-catolică este una dintre cele mai îngrozitoare episoade din istoria omenirii. În…
  • 10 alimente care vă pot crește imunitatea în mod natural
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Peste 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an doar prin consumul de alimente contaminate, potrivit OMS. Și, conform unui alt…
  • Masoneria în România + documentar
    21.08.2012 - 0 Comments
    --> MASONERIA ÎN ROMÂNIA Francmasoneria este un ordin iniţiatic, ai cărei membri sunt înfrăţiţi prin idealuri comune – morale, spirituale, sociale și politice – prin iniţierea…
  • Atenție la substanțele toxice din cosmetice!
    19.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATENȚIE LA SUBSTANȚELE TOXICE DIN COSMETICE! Mulţi oameni urmează diete extreme şi aplică diferite metode de detoxifiere, dar folosesc…
  • Remedii naturale pentru memorie slăbită
    29.03.2012 - 0 Comments
    ALZHEIMER, TULBURĂRI DE MEMORIE, ÎMBĂTRÂNIRE  - REMEDII NATURALE - După vârsta maturizării, de obicei în jurul vârstei de 30 de ani, organismul începe să se deterioreze cu o rată de…
  • Fanatismul religios și nevoia de „sânge” + VIDEO
    21.11.2012 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FANATISMUL RELIGIOS ȘI NEVOIA DE „SÂNGE” Surprinzător de real, secolul…
  • Riscurile și avantajele unei vieți fără carne + VIDEO (RO)
    18.08.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RISCURILE ŞI AVANTAJELE UNEI VIEŢI FĂRĂ CARNE Ne plac grătarul, fripturica la cuptor, cârnăciorii mâncaţi la iarbă verde. În același…
  • Corpul uman - o mașinărie sofisticată
    24.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne…
  • Programul Terra - un atentat extraterestru asupra omenirii + eBook + documentar (RO)
    25.04.2016 - 1 Comments
    PROGRAMUL TERRA UN ATENTAT EXTRATERESTRU ASUPRA OMENIRII   Toni Victor Moldovan Toate afirmațiile din cartea de mai jos își găsesc o argumentare puternică în textele vechi,…
  • Aparatul de ras cu laser! O tehnologie nouă care va face bărbieritul mai ușor + VIDEO
    08.10.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Aparatul de ras Skarp Razor este acum aici pentru a revoluționa rasul, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Folosind această nouă…
  • Gregg Braden - Știința miracolelor + VIDEO
    14.01.2013 - 4 Comments
    --> ȘTIINȚA MIRACOLELOR Gregg Braden Până la începutul anilor 1900, întreaga ştiinţă occidentală s-a bazat pe principiul…
  • Puii de bufniță dorm cu fața în jos, deoarece capul lor este prea greu + FOTO
    19.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Natura, așa cum se spune, este fascinantă.Urmăriți orice emisiune de pe Animal Planet timp de cinci minute și veți fi captivați de o specie…
  • Dr. Călin Mărginean - Prelucrarea anumitor alimente sănătoase - Boală sigură (VIDEO)
    12.04.2012 - 0 Comments
    --> EFECTELE PRELUCRĂRII TERMICE A ALIMENTELOR Valoarea hranei în nutriția animală și umană depinde de compoziția ei chimică.…
  • Cele mai ciudate 10 restaurante din lume!
    21.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Când ați fost la un restaurant, ați fost vreodată serviți în spatele gratiilor, de către „gardieni”, într-o celulă de închisoare? Sau ați…
  • Telefonul mobil ne poate afecta sănătatea. Cum ne protejăm?
    10.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TELEFONUL MOBIL NE POATE AFECTA SĂNĂTATEA – CUM NE PROTEJĂM – Cercetătoarea americană Ann Louise Gittleman, care a studiat efectul…
  • Tipul acesta se împrietenește cu toate animalele pe care le întâlnește, iată 30 dintre cele mai bune selfie-uri cu ele + FOTO
    13.08.2021 - 0 Comments
    Faceți cunoștință cu omul supranumit „Animal Whisperer” (Șoptitorul animalelor), un fotograf și aventurier care stăpânește arta de a face selfie-uri cu animale exotice. Originar din Irlanda, Allan…
  • 9/11 ZERO - O investigare a evenimentelor din 11 septembrie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});    ZERO  - O INVESTIGARE A EVENIMENTELOR DIN 11 SEPTEMBRIE 2001 -  Un documentar realizat după cartea lui Giulietto…
  • Topinamburul - inamicul obezității
    02.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOPINAMBURUL (Napul porcesc)  - INAMICUL OBEZITĂȚII - E foarte posibil…
  • Enigma vieții și a morții - eBook
    27.05.2012 - 2 Comments
    ENIGMA VIEȚII ȘI A MORŢII Dr. Aurel Popescu-Bălceşti «Dragi cititori, de când eram student în medicină şi apoi în practica mea de medic chirurg de peste 30 de ani, am fost mereu impresionat când…
  • Înțelegerea bolii Alzheimer și a demenței
    25.06.2024 - 0 Comments
    Boala Alzheimer și demența sunt probleme semnificative de sănătate la nivel mondial, afectând milioane de persoane și reprezentând provocări profunde pentru familii, îngrijitori și sistemele de…
  • Uniunea Europeană - o nouă Uniune Sovietică? + VIDEO (RO)
    27.03.2016 - 0 Comments
    UNIUNEA EUROPEANĂ – O NOUĂ UNIUNE SOVIETICĂ? Împreună cu Soljenițîn și Saharov, disidentul Vladimir Bukovski a zguduit comunismul anilor '70, devenind, după plecarea în Occident, unul dintre cei…
  • Trei românce - trei destine de excepție
    04.03.2014 - 3 Comments
    --> TREI ROMÂNCE - TREI DESTINE DE EXCEPȚIE FLORICA SAS – LADY FLORENCE BAKER E o istorie de demult, de acum mai bine de 150 de ani. E aproape basm, așa că putem începe cu „A fost…
  • Hotărârile Sfântului Sinod asupra francmasoneriei + documentar (RO)
    23.08.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 …
  • 9/11 La vedere (In Plane Site) (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> 9/11 - IN PLANE SITE Există în SUA o nouă generație de regizori de documentare despre drepturile şi libertăţile civile, despre ororile războiului şi noua propagandă politică de…
  • Plante de top în vindecarea cancerului + eBook
    24.05.2014 - 0 Comments
    --> PLANTE DE TOP ÎN VINDECAREA CANCERULUI În ziua de azi, când din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu cancer, iar tratamentele agresive ale medicinii alopate le fac mai…
  • Regina Elisabeta a II-a - detalii mai puțin cunoscute + slideshow
    12.06.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGINA ELISABETA A II-A – DETALII MAI PUȚIN CUNOSCUTE – Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926) este regină a 16 state suverane,…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 2
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *