Topinamburul - inamicul obezității


TOPINAMBURUL (Napul porcesc) 
- INAMICUL OBEZITĂȚII -

E foarte posibil să nu fi auzit niciodată de această legumă, deşi ea creşte şi la noi în ţară. Nici nu-i de mirare, pentru că studiile despre efectele ei terapeutice sunt de dată recentă, la fel ca şi popularitatea ei. De ce a devenit cunoscut topinamburul? Pentru că este foarte util în slăbit, una din marile obsesii ale mileniului în care trăim. Principala lui calitate este că ne ajută să ţinem în frâu apetitul alimentar. Tot mai multe persoane îşi optimizează curele de slăbire cu ajutorul său, obţinând rezultate evidente şi, foarte important, durabile. Efectele de control şi de diminuare a apetitului alimentar nu sunt însă singurele virtuţi ale topinamburului. El este şi un ajutor extraordinar în caz de diabet, tulburări digestive şi infecţii.

Ce este topinamburul
Cunoaşteţi dictonul care spune: „Nimic nou sub soare”? Ei bine, se aplică foarte bine şi în cazul topinamburului. Până în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, topinamburul era o legumă destul de folosită în ţara noastră. Ea era numită nap porcesc şi se credea că este necomestibilă pentru om sau, mai rău, degradant să consumi aşa ceva, deoarece ar fi fost mâncarea destinată porcilor. Încet-încet, topinamburul a dispărut din România ca aliment, pentru a reveni recent, ca medicament. Denumirea ştiinţifică este Helianthus tuberosus, iar înfăţişarea sa aduce bine cu cea a florii-soarelui, cu care este rudă apropiată. Tulpina este dreaptă, înaltă de 1,5-3 metri, iar floarea are petale galbene şi se orientează după soare, întocmai ca cea a rudei sale. În pământ, dezvoltă rădăcini puternice şi rizomi, care aduc aminte întrucâtva de cartofi. Aceasta este partea preţioasă a plantei. Recent, au fost selectate câteva varietăţi ale topinamburului, cu rizomi foarte bogaţi în substanţe active, cu rol în reglarea glicemiei, colesterolului şi microflorei digestive.
 
Mod de administrare
În prezent, rizomii de topinambur sunt condiţionaţi sub formă de capsule sau de tablete, mai rar şi ca tinctură, toate administrându-se în doze destul de mici, pentru a obţine efecte surprinzător de puternice. Comprimatele cu topinambur sunt un amestec dintre o bază neutră (excipient) şi planta extrem de fin măcinată. Ele constituie forma de administrare cel mai frecvent folosită în prezent, deoarece sunt foarte uşor de ingerat, sunt bine tolerate de organism şi au un efect puternic, mai ales în timp. În magazinele naturiste de la noi din ţară, se găsesc comprimatele produse de laboratoarele Plantavorel, care sunt un amestec de pulbere de rizom de topinambur, cu un mic adaos de seminţe de schinduf, acestea potenţând acţiunea terapeutică a plantei de bază. Se administrează câte 4-8 comprimate de topinambur zilnic, cu 30 de minute înainte de masă, în cure de 1-3 luni, urmate de minimum 2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Tratamente cu topinambur
Diabet – cercetările au arătat că persoanele care sunt predispuse la diabet se confruntă cu o tulburare de secreţie a insulinei. Mai ales la marii amatori de dulciuri, pancreasul eliberează în sânge cantităţi de insulină mult mai mari decât cele necesare, ceea ce generează hipoglicemia şi o nevoie puternică de a mânca dulciuri. După consumarea lor, pancreasul va elibera o nouă supradoză de insulină, care generează o nouă criză de hipoglicemie, care necesită consumarea altor dulciuri ş.a.m.d. Câte 1-2 comprimate de topinambur, administrate de 4 ori pe zi, reglează secreţia de insulină şi previn accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului.
Răceli şi alte infecţii – se ţine o cură cu topinambur, din care se iau câte 2 comprimate, de 3 ori pe zi, vreme de minimum 30 de zile. În paralel, se consumă iaurturi naturale (nu din lapte praf, gelatină şi alte adaosuri). Administrarea topinamburului favorizează dezvoltarea în intestin a aşa-numitelor bacterii prietenoase care, între altele, îmbunătăţesc producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente. Ca atare, administrând aceasta plantă medicinală, organismul devine mai rezistent la infecţii, prin întărirea sistemului imunitar. 
Ateroscleroză – administrarea topinamburului are efecte de reducere şi stabilizare a tensiunii arteriale şi scade valorile colesterolului din sânge. Or, hipertensiunea arterială şi colesterolul crescut sunt principalii factori de risc ai depunerilor de aterom pe artere. Se recomandă curele de 3 luni, timp în care se iau cate 4-6 comprimate de topinambur pe zi, pe stomacul gol.
Cancer la colon – administrarea internă a acestei plante medicinale are efecte excepţionale asupra colonului. Aşa cum am văzut, topinamburul ajută la dezvoltarea unei flore normale în intestin. Principiile sale active fac însă mai mult de-atât: ele accelerează tranzitul intestinal, împiedicând stazele, au efect antiinflamator intestinal şi chiar o acţiune antitumorală directă (mai ales zaharurile complexe din topinambur au aceasta acţiune).
Colesterol mărit – inulina, un principiu activ, conţinut în proporţie impresionantă de rizomii de topinambur, are o extraordinară acţiune de reducere a colesterolului rău (LDL). Se administrează câte 8 comprimate cu topinambur pe zi, în cure de 45 de zile, cu 15 zile pauză, după care tratamentul se poate relua. Este o terapie valabilă şi pentru reducerea trigliceridelor din sânge.
Diabet de tip II – administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei, dar şi la o stabilizare a acesteia, atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care suferă deja de diabet. Se iau cate 2 comprimate de topinambur, de 3-4 ori pe zi, în cure de o lună, urmate de 7-10 zile de pauză, după care administrarea se reia.
Candidoză digestivă – mai multe studii făcute în SUA, Danemarca şi Japonia au arătat că administrarea topinamburului are o serie de efecte complexe, care au ca finalitate inhibarea dezvoltării Candida albicans, dar şi a altor tulpini de Candida. Pe de o parte, topinamburul, administrat împreună cu iaurturile probiotice, stimulează puternic dezvoltarea lactobacteriilor care inhibă acest fung. Pe de altă parte, aceeaşi plantă facilitează schimbarea pH-ului, de la unul acid, care favorizează dezvoltarea Candida, spre unul alcalin, ostil acestui microorganism. Se ţin cure cu o durată de 1-2 luni, timp în care se iau câte 4-6 comprimate de topinambur pe zi.
Constipaţie – se ţin cure de 3 săptămâni, timp în care se administrează câte 8 comprimate de topinambur zilnic, după care se face o pauză de 3-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia. Inulina din compoziţia topinamburului normalizează flora intestinală, dă o consistenţă moale masei din colon şi stimulează peristaltismul intestinal, fiind un remediu blând şi totodată puternic.
Lipsă de calciu – topinamburul conţine o cantitate mică de calciu, dar totuşi este un excelent remediu contra hipocalcemiei. Secretul său este acela că favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente (lactate, migdale, nuci, soia, broccoli, spanac etc.). Se administrează sub formă de comprimate, câte 1-2, luate cu minimum 20 de minute înainte de mesele principale.

Topinamburul şi lupta cu kilogramele
Topinamburul are în primul rând extraordinarul efect de control al apetitului. Cercetătorii i-au mai evidenţiat însă câteva calităţi, şi anume faptul că îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, ajută la eliminarea toxinelor  şi dă o anumită predispoziţie spre efort fizic şi dinamism. Cu alte cuvinte, este o plantă predestinată curelor de slăbire făcute cu tenacitate şi raţiune, adică a singurelor regimuri de slăbit cu sorţi de izbândă. Topinamburul nu dă însă aceleaşi rezultate stabile în curele drastice de înfometare, bazate pe consumul excesiv de proteine, care au şi efecte nefaste asupra sănătăţii generale a corpului. Acest remediu nu promite, aşadar, scăderea în greutate fără efort, mâncând în neştire, ci ne ajută să învingem apetitul excesiv şi să ţinem regimuri alimentare rezonabile, cu care să slăbim gradat, iar rezultatele obţinute în timp să fie stabile şi fără riscuri pentru organism.

Mod de administrare: Se ia câte un comprimat, cu 30 de minute înainte de fiecare dintre cele 3 mese principale. Fiecare pastilă se administrează cu minimum 250 ml de apă. Dacă între mese ni se face foame, atunci mai putem lua câte un comprimat de topinambur, cu 1-2 căni de apă. Senzaţia chinuitoare de foame va mai dura maximum 30 de minute de la administrare, după care lucrurile vor reveni la normal şi vom putea să respectam mesele principale, element de maximă importanţă pentru supraponderali. Cura cu topinambur durează 3 luni, se face o pauză de 2-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia. Pe zi, se pot administra până la 10 comprimate, fără riscuri pentru sănătate.

Precauţii şi contraindicaţii
Deşi este o plantă foarte puternică din punct de vedere terapeutic, topinamburul este aproape lipsit de reacţii adverse. Singurele probleme care s-au constatat în timpul administrării lui sunt balonarea, durerile abdominale şi, foarte rar, arsurile gastrice. În cazul balonării, se poate lua în paralel un vârf de cuţit de pulbere de anason sau fenicul, care au efect carminativ. Dacă totuşi topinamburul produce deranjamente digestive severe, administrarea sa va fi întreruptă.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Atenție la substanțele toxice din cosmetice!
    19.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATENȚIE LA SUBSTANȚELE TOXICE DIN COSMETICE! Mulţi oameni urmează diete extreme şi aplică diferite metode de detoxifiere, dar folosesc…
  • Alimentația tradițională japoneză și longevitatea +VIDEO
    22.11.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA TRADIȚIONALĂ JAPONEZĂ ȘI LONGEVITATEA Yukio Yamori M.D., Ph.D. Japonezii se bucură în prezent de cea mai mare…
  • 12 povești emoționante care arată adevăratul suflet al animalelor
    02.06.2023 - 0 Comments
    Oamenii simt o legătură deosebită cu animalele lor de companie, iar aceste povești emoționante dovedesc că animalele au suflet, la fel ca și noi. Singura dovadă de care aveți nevoie că animalele au…
  • Efectele secundare ale medicamentelor pentru colesterol
    18.01.2016 - 0 Comments
    EFECTELE SECUNDARE  ALE MEDICAMENTELOR PENTRU COLESTEROL Medicamentele pe bază de statine, concepute pentru scăderea colesterolului și prescrise în prezent la peste 100 de milioane de…
  • 8 fapte fascinante pe care probabil că nu le știai despre pielea ta
    02.05.2023 - 0 Comments
    Este cel mai mare organ al corpului tău, dar cât de multe știi despre rolul pe care pielea ta îl joacă în sănătatea ta?Modificările la nivelul pielii pot dezvălui multe despre sănătatea…
  • 9 situații amuzante care explică perfect ce este marketing-ul
    30.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Vezi o fată superbă la o petrecere. Te duci la ea și îi spui: „Sunt foarte bogat. Mărită-te cu mine!” - Acesta este marketing…
  • Scurt istoric al bibliotecilor antice și moderne + VIDEO
    11.06.2012 - 0 Comments
    -->     SCURT ISTORIC AL BIBLIOTECILOR ANTICE ȘI MODERNE Colectarea și depozitarea de cunoștințe scrise este o practică veche de când lumea. Cele aproximativ 30.000 de…
  • Vindecările paranormale ale lui Joăo de Deus + documentar (RO)
    17.08.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINDECĂRILE PARANORMALE ALE LUI JOĂO DE DEUS Săptămânal, mii de oameni din toată lumea se adună într-un sătuc aflat la o oră de mers cu…
  • Neurocercetătorii dezvăluie 5 lucruri pe care le fac pentru a-și menține creierul sănătos
    22.07.2023 - 0 Comments
    Într-un videoclip viral de pe TikTok cu peste 10 milioane de vizualizări, Emily McDonald, doctorandă în neuroștiințe, vorbește despre trei lucruri pe care le face în fiecare zi pentru a-și proteja…
  • Actualitatea lui Eminescu
    15.06.2014 - 1 Comments
    --> ACTUALITATEA LUI EMINESCU La 15 iunie, comemorăm trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, singurul român care a dat numele unei ştiinţe – eminescologia – studiată în 30…
  • De ce a ales prizonierul pâinea în loc de cheie?
    12.08.2023 - 0 Comments
    Dacă aveți răspunsul, vă puteți numi filozof. Era în poziția de a pleca, dar în schimb a ales să nu o facă.În binecunoscuta fabulă "Prizonierul și pâinea", un prizonier este închis singur într-o…
  • Hotărârile Sfântului Sinod asupra francmasoneriei + documentar (RO)
    23.08.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 …
  • Craniile de cristal și trezirea conștiinței de sine + documentar (RO)
    25.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CRANIILE DE CRISTAL ȘI TREZIREA CONȘTIINȚEI DE SINE Majoritatea arheologilor și oamenilor de știință consideră că civilizația și…
  • Zâmbetul – inteligența inimii și a relațiilor sociale + VIDEO (RO)
    05.01.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZÂMBETUL – INTELIGENȚA INIMII ȘI A RELAȚIILOR SOCIALE Înţelepciunea antichităţii…
  • 20 de idei practice de reutilizare a sticlelor de plastic (FOTO)
    30.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deșeurile din plastic ne contaminează solul, oceanele și căile navigabile de ani de zile, iar acest lucru trebuie să ia sfârșit dacă vrem…
  • MTV - Video Music Awards - un megaritual masonic ocult, închinat Satanei
    12.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MTV - VIDEO MUSIC AWARDS  - UN MEGARITUAL MASONIC OCULT, ÎNCHINAT SATANEI - Pentru cei mai mulţi dintre telespectatorii fideli ai…
  • Respins de mama biologică, acest pui de panteră a fost adoptat și crescut fericit alături de fratele său cățeluș și de mama sa umană + FOTO
    07.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mama joacă un rol indispensabil în dezvoltarea copiilor. Un copil are nevoie de dragostea și grija unei mame pentru a crește sănătos și…
  • Epidemia de boli mintale
    29.03.2015 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1939022167"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • OSHO - Meditația - calea perfectă (eBook + VIDEO)
    08.06.2012 - 0 Comments
    -->   MEDITAȚIA - CALEA PERFECTĂ DESPRE OSHO 1931 – 11 decembrie, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) se naşte într-o familie modestă jaină, la Kuchwada în Madhya Pradesh…
  • 15 sfaturi de frumusețe care pot face orice fată să suspine cu entuziasm
    28.10.2021 - 0 Comments
    Cele mai multe femei din lume își fac griji în legătură cu aspectul lor și vor să arate mereu perfect. Industria frumuseții evoluează rapid, dar majoritatea produselor sunt scumpe și, de cele mai…
  • Hreanul - mai tare decât descoperirea lui Fleming
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> HREANUL – antibioticul natural Forţa lui vindecătoare e remarcabilă. Iuţeala rădăcinii îl face foarte eficient în tratarea bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare.…
  • Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet
    24.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet Sursa:http://www.hickoryfarms.com Coșurile cadou sunt o opțiune minunată pentru orice…
  • Înțelepciunea alimentației
    09.06.2014 - 1 Comments
    --> ÎNȚELEPCIUNEA ALIMENTAȚIEI  Interviu cu Swami Digestananda, supranumit „gurul intestinelor”, cel care a inițiat teoria combinării corecte a alimentelor – Cum știm…
  • Top 10 premiere timpurii incredibile în fotografie + FOTO
    04.01.2023 - 0 Comments
    Această listă funcționează în ordine cronologică inversă și se concentrează în principal pe primii ani și pe cele mai importante descoperiri în domeniul fotografiei.10. Prima fotografie scanată…
  • Descoperiți perla Orientului: 16 fapte fascinante despre Filipine + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Bine ați venit în arhipelagul captivant al Filipinelor!Aflată în inima Asiei de Sud-Est, această țară încântătoare se mândrește cu o tapiserie de culturi vibrante, peisaje care îți taie respirația și…
  • 15 trucuri practice pe care fiecare domnișoară ar trebui să le știe
    07.09.2015 - 1 Comments
    1. Folosiți o cutiuță de Tic Tac pentru a vă ține toate agrafele la un loc. 2. Spray-ați-vă agrafele cu fixativ pentru o rezistență mai mare în susținerea coafurii dvs. 3. Organizați-vă…
  • Rețete culinare - Sarmale de post cu ciuperci
    09.04.2012 - 2 Comments
    --> SARMALE DE POST CU CIUPERCI Ingrediente   varză murată sau dulce 1 kg ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci) 2-3 cepe 1-2 morcovi 1 ardei…
  • Piramidele din Caral, Peru - documentar (RO)
    27.06.2012 - 0 Comments
    --> PIRAMIDELE DIN CARAL Filmul documentar „Piramidele pierdute din Caral” încearcă să explice motivele care au stat la baza dezvoltării sociale prin studierea civilizațiilor…
  • Rețete culinare - Roșii umplute cu ciuperci
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> ROȘII UMPLUTE CU CIUPERCI Ingrediente - 6 roșii mijlocii - 250 g ciuperci champignon - 100 g smântână - 1 gălbenuș - 1 felie de pâine sau pesmet muiat în lapte - ulei…
  • Masaru Emoto - Apa + documentar (RO)
    02.08.2012 - 1 Comments
    --> APA – MIRACOLUL VIEȚII Dr. Masaru Emoto este un om de știință japonez, celebru datorită rezultatelor sale uluitoare în cercetările referitoare la proprietățile apei. Experienţele…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Fiecare poftă are o cauză
    24.03.2012 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FIECARE POFTĂ ARE O CAUZĂ Unora le este poftă de ciocolată, altora de ceva sărat. Oricare ar fi pofta ta, uneori este atât de…
  • Structura din Antarctica + documentar (RO)
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> STRUCTURĂ VECHE DE PESTE 12.000 DE ANI DESCOPERITĂ ÎN ANTARCTICA Armata americană a cenzurat orice informaţii cu privire la această descoperire senzaţională. În ciuda…
  • 10 fapte despre George W. Bush
    03.06.2015 - 0 Comments
      1. Primul președinte cu cazier din istoria SUA (pentru conducere sub influența alcoolului si posesie de cocaină).2. A cheltuit surplusul bugetului SUA și a falimentat Trezoreria.3. A produs…
  • 28 de fotografii interzise scoase ilegal din Coreea de Nord
    29.11.2015 - 0 Comments
    Întreaga Coree de Nord este învăluită în întuneric, atât literal cât și figurativ, fiind unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Nu mulți din afară au șansa să viziteze Coreea de Nord. De…
  • Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic?
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic? Instrumentarul stomatologic a fost folosit încă de la începuturile…
  • Haremul imperial al Chinei + VIDEO
    18.04.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HAREMUL IMPERIAL AL CHINEI Chiar dacă, cel mai adesea, asociem haremul cu cea mai veche dovadă istorică a exploatării femeilor de către…
  • 10 obiceiuri alimentare care vă îmbătrânesc prematur
    03.06.2016 - 0 Comments
    Dacă vechea zicală „ești ceea ce mănânci” este adevărată, atunci consumul de alimente nesănătoase vă poate face să arătați îmbătrâniți și obosiți. Nimeni nu-și dorește să arate mai în vârstă decât…
  • Secretele unei vieți sănătoase
    14.09.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETELE UNEI VIEȚI SĂNĂTOASE Ai grijă de corpul tău. Este singurul loc în care ești obligat să trăiești. Jim Rohn, om de afaceri…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *