9/11 La vedere (In Plane Site) (RO)

-->

9/11 - IN PLANE SITE

Există în SUA o nouă generație de regizori de documentare despre drepturile şi libertăţile civile, despre ororile războiului şi noua propagandă politică de la Casa Albă, îndreptată împotriva cetăţenilor americani şi a lumii întregi. Acești documentarişti, înarmaţi cu mult curaj, tone de documentaţie şi tehnologie de vârf, au schimbat modul în care se face documentar. Folosind uneori muzică terifiantă, parcă scoasă dintr-un film de acţiune şi un  montaj rapid, intervievând experţi de top în domeniile abordate, au abilitatea acum să atace și să pulverizeze un mit. Mă refer îndeosebi la: Alex Jones, Michael Moore, Adam Curtis, Charles Ferguson, Dylan Avery, Jason Bermas, William Lewis VII, Kevin MacDonald şi Michael Winterbottom. Filmele lor au revoluţionat în ultimii 20 de ani modul în care se face un documentar despre război, terorism sau economie. Aceste documentare trag semnale de alarmă, contestă politica oficială şi stârnesc controverse. Uneori sunt recompensate cu Oscar (One Day in September, Fahrenheit 9/11, Inside Job), cu Ursul de Aur (The Road to Guantanamo), sau cu o mulțime de alte premii la festivaluri internaţionale de film. Alteori cenzurate sau interzise în SUA, obligându-i pe realizatori să recurgă la distribuţia prin internet. Acești realizatori devenit o forţă atât de puternică, încât nu poate fi ignorată. Iar politicienii au de ce să se teamă...

Orice om bine informat, precum şi mai bine de jumătate din americani ştiu că în 11 septembrie 2001, atentatele din New York şi Washington au fost o înscenare, pentru a da un pretext războiului din Afghanistanului şi mai târziu din Irak. Din multitudinea de filme bune făcute pe acest subiect, vă invit să accesaţi acest top 10. Filmul de pe poziţia 2 a acestui top se numeşte 9/11 - In Plane Site, este produs în 2004 şi regizat de William Lewis VII. Documentarul a fost considerat încă de la început o capodoperă, lansându-i lui Lewis cariera. El a continuat să realizeze, aproape anual, filme pe aceeaşi tematică. Versiunea iniţială are 52 de minute. Ulterior, autorul a lansat şi versiunea „Director’s Cut” care are 71 de minute. O puteți viziona pe Youtube, fără subtitrare.

Scenaristul Dave von Kleist este şi ghidul spectatorilor în această călătorie printre dovezi. Modalitatea prin care prezintă informaţia este excelentă şi face ca „9/11 In Plane Site” să fie un punct de pornire pentru cei nefamiliarizaţi cu modul în care s-a realizat înscenarea la data respectivă. El explică trecerea adevărului prin trei etape: prima este negarea, a doua, opoziţia vehementă şi a treia, acceptarea. Acestea sunt şi categoriile în care se împart spectatorii acestui documentar. Dave von Kleist ne demonstrează cum o teorie a conspiraţiei poate deveni o probabilitate a conspiraţiei, prin „coincidenţele” şi omisiunile materialelor prezentate ca dovezi în mass media.


În 9/11 media ne-a relatat patru evenimente principale, corelate:
- la 8.42 AM, avionul 11 al United Airlines a lovit turnul nordic al World Trade Center
- la 9.03  AM, avionul 175 a lovit turnul sudic al World Trade Center
- la 9.47 AM, avionul 77 a lovit Pentagonul
la 10 AM, avionul 93 s-a prăbuşit în Shanksville, Pennsylvania
E logic să considerăm că, din moment ce nimeni nu a fost pedepsit de un tribunal pentru ce s-a întâmplat în 9/11, cei care ascund faptele sau împiedică investigaţia pot fi consideraţi suspecţi de implicare.

În film sunt analizate următoarele date neconforme cu versiunea oficială:

- Dimensiunile găurii din Pentagon comparativ cu dimensiunile avionului care ni s-a spus că a intrat acolo;


- Faţada Pentagonului, înainte de prăbuşirea unei mici secţiuni de clădire;
- Cele 6 fotografii care au rămas (în lipsa casetei video înregistrată de camera de supraveghere a unei benzinării din apropiere, confiscată prompt de FBI şi în lipsa oricăror înregistrări video eliberate de Pentagon);
- Faptul că clădirea nu a ars, iar interioarele neprăbuşite nu au fost afectate nici măcar de fum, ci au rămas intacte (inclusiv o carte deschisă, care stătea pe un scaun);


- Cantitatea de combustibil pe care ar fi avut-o la bord avionul, și care ar fi trebuit să mistuie întregul Pentagon, făcându-l să ardă timp de zile;
- Acoperişul Pentagonului, care ar fi trebuit să fie lovit de coada avionului, a rămas intact;
- Lipsa completă a rămăşiţelor unui avion în clădirea Pentagonului ori pe peluza din faţa clădirii, încă verde la câteva momente după presupusul atac;
- Pompierii care au stins focul la Pentagon, când au decis să vină la o emisiune radio să vorbească despre ce au văzut, au fost suspendaţi din funcție pentru un timp nedeterminat.

Von Kleist, gazda documentarului, ridică întrebările:
- Dacă un avion a lovit Pentagonul, unde îi sunt rămăşiţele?
- Dacă NU un avion a lovit Pentagonul, atunci ce? Mai mulţi martori de la faţa locului spun că dacă a fost un avion, atunci nu a fost unul de pasageri (un martor intervievat în direct de Fox News Channel a declarat că avionul nu avea ferestre).

Pompierii care au supravieţuit mărturisesc că au auzit bombe explodând în clădirea World Trade Center înainte de prăbuşirea turnurilor, specifice cu o demolare premeditată.

Una dintre înregistrările video live de pe CNN arată fum care iese de la baza clădirilor înainte ca acestea să se prăbuşească, fapt înregistrat şi într-o fotografie făcută la faţa locului.

Proprietarul clădirilor, Larry Silverstein a declarat că s-a decis ca în cursul după-amiezii din 9/11 să fie demolată clădirea WTC7 (deşi nu intrase niciun avion în această clădire) – or o demolare controlată presupune muncă în avans cu câteva săptămâni sau luni. Ce s-a întâmplat la World Trade Center cu câteva săptămâni înainte de atacuri? Companii întregi au fost evacuate, sub pretextul unei renovări.

Fotografiile mărite ale avionului surprins pe înregistrarea video arată un fel de încărcătură pe „burtă” şi o explozie care se produce chiar înainte ca botul avionul să intre în clădire. Acelaşi lucru se constată din 4 unghiuri diferite, pe înregistrările video ale primul avion care intră în WTC. Ar fi fost posibil ca încărcături explozibile de asemenea dimensiuni, legate de avion, să nu fie vizibile pentru echipajul avionului, sau pentru pasageri?


Deşi înregistrarea video a primului avion intrând în WTC nu a fost televizată în prima zi, Bush a declarat că a văzut-o la TV, când de fapt înregistrările video îl surprind exact în clipa aceea în sala de clasă a unei școli pe care o vizita.

Argumentele lui Dave von Kleist sunt logice, folosind analiza şi sinteza, inducţia şi deducţia, perspectiva de ansamblu şi cea de detaliu, și invitându-i pe spectatori să tragă concluziile pe baza acestor dovezi. Realizatorii nu susţin că au descoperit adevărul, ci doar că au descoperit minciunile. Ei se concentrează pe un singur subiect, cu un fir clar, fără să divagheze spre alte subiecte sau interpretări. O performanţă ce pare simplă, dar tocmai datorită simplităţii, cu atât mai de apreciat. William Lewis şi Dave von Kleist au făcut o treabă atât de bună, încât ceilalţi documentarişti preferă pur şi simplu să facă trimitere la filmul lor, decât să reia argumentele.


Titlul filmului, „IN PLANE SITE”, în care „plane” înseamnă „avion”, iar „site” înseamnă „loc”, reprezintă un ingenios și sugestiv joc de cuvinte, intraductibil. În limba engleză există expresia „IN PLAIN SIGHT”, care înseamnă „la vedere”, și care se pronunță exact la fel.


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *