-->
ALIMENTAŢIA ÎN FUNCŢIE DE GRUPA SANGUINĂ
Peter D’Adamo
Există o strânsă legătură între grupa
de sânge, alimentaţie şi sănătatea oamenilor. Puţini oameni se gândesc la implicaţiile
grupei sanguine, deşi aceasta reprezintă o forţă genetică puternică.
Grupele sanguine sunt fundamentale în logica supremă a naturii, urmând un traseu neîntrerupt, de la cel mai timpuriu moment al apariţiei omului, până în prezent. Grupele sanguine reprezintă amprenta noastră celulară şi ne dezvăluie multe mistere ce marchează starea noastră de sănătate sau de boală. Din acest punct de vedere, este valabilă zicala: „mâncarea unui om este otrava altuia”.
Ştiinţa
grupelor sanguine permite
alegerea unei alimentaţii adecvate pentru prevenirea unor boli, încetinirea
îmbătrânirii, tratarea obezităţii. Sfatul nostru este să urmezi dieta grupei
sanguine cel puţin două săptămâni. Vei sesiza în această perioadă multe schimbări:
un nivel crescut de energie, o scădere sau creştere în greutate, după caz, o
reducere a tulburărilor digestive, ameliorarea problemelor cronice de sănătate.
Fiecare om este unic. Avem nevoi
nutriţionale diferite şi de aceea, singurul mod de a ne menţine sănătatea sau
de a ne vindeca boala este adaptarea hranei la nevoile noastre, specifice ca individ.
Grupa sanguină este cheia care descuie uşa spre misterele sănătăţii, longevităţii,
vitalităţii, echilibrului emoţional, ea determina rezistenţa faţă de boli,
eficienţa cu care ardem caloriile, răspunsul la stres şi însăşi personalitatea noastră.
Analiza grupelor sanguine a furnizat explicaţii privind faptul că unii oameni
sunt capabili să piardă în greutate urmând
anumite diete, în timp ce alţii nu, unii
oameni îşi menţin vitalitatea la vârste înaintate în timp ce alţii se deteriorează fizic şi mental.
Istoria umanităţii este istoria supravieţuirii. Viaţa în timpurile străvechi
era scurtă, brutală şi grea. Diferenţa dintre grupele sanguine reflectă în
ultimă instanţă capacitatea de adaptare a omului la diferite solicitări din
partea mediului exterior.
GRUPA O
Grupa O semnifică „vechimea”. Primii oameni erau vânători iscusiţi, deci carnea
(proteinele) reprezentau principala sursă de energie. Acesta a fost momentul în
care atributele digestive ale grupei O s-au definitivat. Omul cu grupa O hrănit
cu proteine are un sistem imunitar puternic, este viguros şi rezistent. Între sânge
şi alimentele consumate se produce o reacţie chimică, ce face parte din moştenirea
genetică. Din acest motiv sistemul digestiv şi imunitar sunt influenţate şi acum
de alimentele pe care le consumau strămoşii cu aceeaşi grupa sanguină. După ce vânatul
s-a împuţinat, oamenii au plecat în căutarea hranei în alte zone ale globului.
De aceea, grupa 0 este predominantă şi „donator universal”.
CARACTERISTICILE GRUPEI O
- Consumator de carne;
- Tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescută;
- Sistem imunitar hiperactiv;
- Intoleranţă faţă de adaptările la dietă şi la mediul înconjurător;
- Răspuns optim la stres printr-o activitate fizică intensă;
- Necesită un metabolism eficient pentru a fi suplu şi energic prin aport sporit de iod şi calciu;
- În ceea ce priveşte personalitatea, grupa O poartă o memorie genetică de forţă, rezistenţă, îndrăzneală, încredere, putere de concentrare, acţiune şi un dezvoltat simţ de autoconservare.
- Tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescută;
- Sistem imunitar hiperactiv;
- Intoleranţă faţă de adaptările la dietă şi la mediul înconjurător;
- Răspuns optim la stres printr-o activitate fizică intensă;
- Necesită un metabolism eficient pentru a fi suplu şi energic prin aport sporit de iod şi calciu;
- În ceea ce priveşte personalitatea, grupa O poartă o memorie genetică de forţă, rezistenţă, îndrăzneală, încredere, putere de concentrare, acţiune şi un dezvoltat simţ de autoconservare.
Recomandări pentru controlul greutăţii
Există mai mulţi factori care influenţează creşterea
în greutate pentru grupa O: Reglarea
tiroidiană. Oamenii cu grupa O au tendinţă spre hipotiroidism (nivel scăzut
al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului). Efectele hipotiroidismului sunt: creşterea
în greutate, retenţia de lichide, scăderea
masei musculare şi oboseala. Factorul
principal al creşterii în greutate este glutenul, care se găseşte în
toate produsele pe bază de grâu. Urmând dieta grupei O, prin reducerea
consumului de cereale, pâine şi paste făinoase se constată scăderea în greutate.
Alimentele care favorizează creşterea în greutate pentru grupa O: grâul,
porumbul, fasolea uscată, lintea, varza, conopida, muştarul. Alimente care favorizează scăderea în greutate
pentru grupa O: peştele, ficatul, carnea roşie (vită), spanacul şi toate
legumele verzi.
Recomandări generale pentru dieta grupei O
Sintagma „suntem ceea ce mâncăm” trebuie să vă atragă atenţia asupra alimentelor din comerţ şi în ce măsură sunt apropiate de ceea ce oferă natura. Se recomandă alimentaţie bazată pe proteine: carne slabă de peşte, pui, vită, cât mai proaspătă fără adaos de conservanţi şi alţi aditivi. Se vor evita mezelurile preparate industrial. Foarte benefice sunt alimentele marine (surse de iod, reglează funcţia tiroidiană) care trebuie să reprezinte o componentă majoră a dietei grupei O. Persoanele cu grupa O trebuie să reducă produsele lactate, în special laptele dulce (intoleranţă la lactoză). Deoarece calciul este foarte necesar, se recomandă sursele vegetale: nuci, migdale, seminţe de floarea-soarelui şi susan, legume cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, ţelină (suplimentele farmaceutice de calciu nu vă aduc nici un beneficiu). Alternative excelente sunt şi brânza şi laptele de soia. Dintre uleiuri şi grăsimi, se recomandă uleiul de măsline. O sursă benefică de proteine şi grăsimi vegetale sunt nucile şi seminţele crude de dovleac. Legume deosebit de benefice: toate legumele verzi, hrean, ceapă, usturoi, gulii. Fasolea uscată trebuie consumată cu moderaţie, sub formă de garnitură. Persoanele cu grupa O nu tolerează produsele din grâu. Nu se recomandă pâine, paste făinoase şi dulciuri realizate pe bază de făină de grâu, deoarece glutenul din cereale încetineşte metabolismul şi transformă hrana în depozite de grăsimi. Fructele sunt recomandate în cantităţi cât mai mari, fiind o importantă sursă de fibre, vitamine şi minerale. Ele sunt o alternativă excelentă la pâine şi paste făinoase. Dacă vei mânca un fruct în loc de paste sau pâine, organismul va primi mai multe principii nutritive şi vei atinge uşor obiectivele legate de controlul greutăţii. Fructe deosebit de benefice sunt: prunele, smochinele, ananasul. E bine să reduci sau să eviţi următoarele fructe: pepene galben, banane, căpşuni, portocale, mure. Sucuri de fructe şi legume cu conţinut scăzut de zahar. Sucurile de legume sunt de preferat. Condimentele care trebuie evitate sunt: oţetul, piperul, muştarul. Băuturi recomandate în cantităţi moderate: bere şi vin roşu. Trebuie evitate sau reduse: cafeaua, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice, ceaiul negru. Se recomandă eliminarea cafelei. Ceaiul verde este o alternativă bună la cafea. Exerciţiul fizic, munca fizică reprezintă cel mai bun antidot pentru cei din grupa O împotriva stresului, depresiei, oboselii şi insomniei.
Tabelul cu alimente benefice şi cu alimente de evitat
pentru grupa O
Alimentele
care nu sunt incluse în categoriile "benefice" sau "de
evitat" sunt considerate "neutre" şi le puteţi consuma, dacă vă
plac, dar cu moderaţie.
ALIMENTE
|
RAŢIE FRECVENTĂ
|
BENEFICE
|
DE EVITAT
|
Carne roşie slabă
|
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei 4-6 ori pe săptămână |
Vită, viţel, miel, inimă, ficat
|
Porc, slănina, costiţă
|
Carne pasare
|
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei
2-3 ori pe săptămână
|
Pui, găină, curcan, raţă
|
Gâscă
|
Alimente marine
|
120-180 gr.
3-5 ori pe săptămână
|
Cod, păstrăv, macrou, ştiucă, somon, peşte alb
|
Somn, icre, fructe de mare
|
Lapte, iaurt
|
120-180 ml.
0-3 ori pe săptămână
|
Nu există lactate benefice. Alternative: brânză şi
lapte de soia
|
Brânză sărată, afumată, fermentată, caşcaval, şvaiţer,
lapte dulce
|
Brânzeturi
|
60 gr.
0-3 ori pe săptămână
|
||
Ouă
|
1 ou
3-4 ori pe săptămână
|
||
Uleiuri şi grăsimi
|
4 - 8 linguri
pe săptămână
|
Ulei de măsline în salate
|
Ulei de porumb, ulei de arahide
|
Nuci şi seminţe
|
6-8 nuci
3-4 ori pe săptămână
|
Nuci, seminţe de dovleac
|
Arahide, fistic, unt de arahide, seminţe de mac
|
Legume uscate
|
1 ceaşcă sub formă uscată
o data pe săptămână
|
Fasole albă
|
Fasole mare, fasole arămie, linte
|
Legume
|
O ceaşcă de legume preparate ca salată sau înăbuşite
3-5 ori pe zi
|
Legume verzi, gulii, sfeclă, ardei roşii, hrean, ceapă,
morcovi, ridichi, usturoi, roşii, ţelină
|
Vinete, varză, măsline negre, porumb, cartofi, conopidă,
muştar, avocado
|
Cereale
|
1 ceaşcă
0-3 ori pe săptămână
|
Secară, orez, orz, pâine de secară
|
Toate produsele din faină albă, mălai, cereale
combinate
|
Pâine
|
1 felie, 0-2 ori pe zi
|
||
Paste făinoase
|
1 ceaşcă
0-2 ori pe săptămână
|
||
Fructe
|
90-150 gr., 3-5 ori pe zi
|
Smochine, ananas, cireşe, prune, mere,
grepfrut, struguri, lămâi, pepene, piersici, pere, cireşe, kiwi, zmeură
|
Mure, pepene galben, nuci de cocos, căpşuni, banane,
portocale
|
Sucuri naturale
|
Sunt de preferat sucurile din legume celor de fructe
250 ml. de 2-3 ori pe zi
|
Toate fructele şi legumele permise
|
Băuturi răcoritoare sintetice
|
Apă
|
2 litri pe zi
|
||
Ceaiuri de plante
|
1-3 căni pe zi
|
Măceşe, păpădie, tei, ghimbir, mentă, pătrunjel
muşeţel, soc, ginseng, ceai verde, salvie
|
Traista ciobanului, lucernă, mătasea porumbului,
echinacea, genţiană, senna
|
Mirodenii condimente şi dulciuri
|
Asezonarea salatelor şi mâncărurilor
|
Pătrunjel, curry, ardei roşu, boia dafin, busuioc, salvie, soia, coriandru,
chimion, rozmarin, cimbru, tarhon, miere,
ciocolată
|
Piper, oţet, capere, murături, maioneză, ketchup, scorţişoară,
vanilie
|
Băuturi
|
Cantităţi mici, băuturile
permise |
Cantităţi moderate de bere,vin, ceai verde, apă
|
Băuturi distilate, cafea, ceai negru
|
GRUPA A
CARACTERISTICILE
GRUPEI A
- Primul vegetarian
- Culege ceea ce sădeşte
- Tract digestiv sensibil
- Sistem imunitar tolerant
- Predispoziţie pentru boli cardiace, diabet
- Răspunde cel mai bine la stres prin acţiuni de calmare
- Se adaptează bine la mediul înconjurător şi la dietă
- Necesită o dietă vegetariană, pentru a rămâne zvelt şi activ
- Culege ceea ce sădeşte
- Tract digestiv sensibil
- Sistem imunitar tolerant
- Predispoziţie pentru boli cardiace, diabet
- Răspunde cel mai bine la stres prin acţiuni de calmare
- Se adaptează bine la mediul înconjurător şi la dietă
- Necesită o dietă vegetariană, pentru a rămâne zvelt şi activ
Recomandări pentru
controlul greutăţii
Dacă eşti obişnuit să mănânci carne, vei slabi uşor
eliminând alimentele toxice din dietă şi reducând carnea. Din punct de vedere
al metabolismului, grupa A este exact opusul grupei O. Persoanele cu grupa A au
tendinţa de a reţine apa şi depozitează în final carnea sub formă de grăsime.
Cauza este nivelul scăzut al acidului gastric, care nu favorizează digestia cărnii.
Alimentele
care favorizează creşterea în greutate pentru grupa A sunt: carnea,
grăsimile animale, produsele lactate, fasolea mare, produsele făinoase
consumate în cantităţi mari. Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate
pentru grupa A: alimentele pe bază de soia, legumele şi fructele
care conţin o cantitate mare de vitamina C, uleiurile vegetale.
Recomandări
generale pentru dieta grupei A
Persoanele cu grupa A au un sistem imunitar foarte
sensibil şi trebuie să elimine alimentele excesiv de preparate şi rafinate şi să
consume alimente cât mai naturale (proaspete, ecologice). Urmând dieta grupei
A, creşte imunitatea şi pot fi evitaţi factorii de risc care generează anumite
boli specifice acestei grupe: bolile cardiace şi diabetul. Alimentaţia vegetariană
este cea mai benefică pentru grupa A.
Se recomandă proteinele vegetale. Sistemul digestiv al celor care au grupa A prelucrează mai greu carnea roşie şi grăsimile
animale. Prezenţa în cantitate redusă a acidului gastric îi fac mai adaptabili
la alimentele agrariene. Alimentele de origine animală nu sunt benefice şi au un efect diferit faţă de grupa O
făcându-i pe oamenii cu grupa A moleşiţi şi lipsiţi de energie. Pentru a obţine
cele mai mari beneficii, ar trebui redusă carnea din alimentaţie. Dacă totuşi
nu poţi renunţa la carne, alege peştele şi carnea de
pasare. Carnea trebuie preparată
mai ales la grătar (teflon). Produsele lactate
sunt greu digerabile pentru persoanele cu grupa A. Fiind bogate
în grăsimi saturate, ele sunt
contraindicate, deoarece acest tip de grăsimi afectează inima şi predispun la
obezitate şi diabet. Se recomandă evitarea laptelui integral. Este preferabil să consumi iaurt, chefir,
sana, lapte de soia, brânză de soia. Uleiul de măsline virgin este benefic pentru sistemul cardiovascular,
contribuind la scăderea colesterolului. Arahidele şi seminţele de dovleac contribuie la aportul de proteine vegetale
care sunt mult mai benefice pentru grupa A decât cele animale. Produsele pe
bază de soia se recomandă în mod special pentru grupa A, fiind o altă sursă
importantă de proteine vegetale. Produsele pe bază de grâu vor fi consumate cu
moderaţie. Legumele sunt vitale pentru grupa A. Este preferabil să
le consumaţi în stare cât mai naturală (crude sau puţin înăbuşite) pentru a păstra
conţinutul lor nutritiv: vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi. Reduceţi roşiile,
cartofii şi varza. Fructele ar
trebui consumate de 3-4 ori pe zi. Majoritatea fructelor sunt admisibile. Evitaţi
totuşi portocalele, bananele, mango şi nuca de cocos. Cei care au grupa A ar
trebui să înceapă fiecare dimineaţă cu un pahar de apă caldă, în care se
stoarce sucul de la o jumătate de lămâie. Această băutură ajută la eliminarea
toxinelor. Băuturile benefice pentru
grupa A sunt: ceaiul verde alternativ cu cafeaua şi vinul roşu (o jumătate de
pahar pe zi). Vor fi evitate berea, ceaiul negru, băuturile
alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice. Odată cu înaintarea în vârstă,
scade capacitatea de asimilare a vitaminelor liposolubile. De aceea se recomandă
suplimentarea hranei cu vitamina A, pentru creşterea imunităţii şi adaptarea la
stres.
Tabelul cu alimente benefice şi cu alimente de evitat
pentru grupa A
Alimentele
care nu sunt incluse în categoriile "benefice" sau "de evitat"
sunt considerate "neutre" şi le puteţi consuma, dacă vă plac, dar cu
moderaţie.
ALIMENTE
|
RAŢIE FRECVENTĂ
|
BENEFICE
|
DE EVITAT
|
Carne roşie slabă
|
Nu exista alimente
pe bază de carne benefice
|
Carne de vita, viţel, porc, oaie, vânat, organe, costiţa,
|
|
Carne pasare
|
120 -180 gr. bărbaţi, 60-150 gr. femei
3 ori pe săptămână
|
Neutre : Pui, găina, curcan
|
Raţă, gâscă
|
Alimente marine
|
120-180 gr.
1- 4 ori pe săptămână
|
Crap, cod, păstrăv, macrou, somon, peşte alb
|
Anşoa, scoici, raci, creveţi, hering, biban, scrumbie
|
Lapte, Iaurt
|
200 ml.
0- 4 ori pe săptămână
|
De preferat produse lactate fermentate Alternative: brânză şi
lapte de soia
|
Unt, îngheţată, brânzeturi grase, şvaiţer, camembert,
parmezan, lapte dulce
|
Brânzeturi
|
60 gr.
2- 4 ori pe săptămână
|
||
Ouă
|
1 ou,1- 3 ori/săptămână
|
||
Uleiuri şi grăsimi
|
2 - 6 linguri/săptămână
|
Ulei de măsline
|
Ulei de porumb, ulei de arahide, grăsimi animale, grăsimi
preparate termic
|
Nuci şi seminţe
|
Aprox. o mână
2-5 ori pe săptămână
|
Arahide, seminţe de dovleac, nuci, migdale
|
Fistic
|
Legume uscate
|
1 ceaşcă
3-6 ori pe săptămână
|
Fasole albă măruntă, mazăre, soia
|
Fasole mare, fasole arămie
|
Legume
|
O ceaşcă de legume crude sau înăbuşite
2-5 ori pe zi
|
Majoritatea legumelor sunt benefice (de preferat
ecologice şi proaspete)
|
Roşii, vinete, varză, măsline, cartofi, ardei
|
Produse de soia
|
180-240 gr.
4-6 ori pe săptămână
|
Produsele pe bază de soia sunt foarte benefice şi se
pot consuma cit mai des
|
|
Cereale
|
1 ceaşcă
5-7 ori pe săptămână
|
Ovăz, secară, orez, faină de soia, faină de porumb,
faină de orez
|
Tărâţe de grâu, faină albă, grâu decorticat, faină de
cartofi, cereale combinate
|
Pâine
|
3-5 felii pe zi
|
||
Paste făinoase
|
1 ceaşcă
2-4 ori pe săptămână
|
||
Fructe
|
90-150 gr.
3-4 ori pe zi
|
Caise, mure, afine, cireşe, smochine, grepfrut, lămâi,
ananas, prune
|
Banane, nuci de cocos, mango, portocale, mandarine
|
Sucuri naturale
|
250 ml., 4-5 ori pe zi
|
Lămâie, morcov, caise, grepfrut, ananas, cireşe
|
Suc de roşii, portocale, papaya
|
Apă
|
1-2 litri pe zi
|
||
Ceaiuri de plante
|
1-3 căni pe zi
|
Aloe, ceai verde, muşeţel, măceşe, ghimbir, ginseng, echinacea,
păducel
|
Mătasea porumbului, ardei roşu, rubarbă
|
Mirodenii şi condimente
|
Asezonarea salatelor şi mâncărurilor
|
Sos de soia, hrean, mărar usturoi, ghimbir, cimbru, pătrunjel,
oregano muştar
|
Piper, oţet, boia, capere, maioneză, ketchup, murături
|
Băuturi
|
Cantităţi mici din băuturile permise
|
Cafea, ceai, vin roşu
|
Bere, ceai negru, băuturi alcoolice distilate
|
GRUPA B
CARACTERISTICILE GRUPEI B – NOMADUL
CARACTERISTICILE GRUPEI B – NOMADUL
- Echilibrat
- Sistem imunitar puternic
- Tract digestiv tolerant
- Consumator de produse lactate
- Opţiunile cele mai flexibile privind dieta
- Răspunde cel mai bine la stres prin creativitate
- Necesită un echilibru între activitatea fizică şi mentală, pentru a se menţine suplu şi activ
- Sistem imunitar puternic
- Tract digestiv tolerant
- Consumator de produse lactate
- Opţiunile cele mai flexibile privind dieta
- Răspunde cel mai bine la stres prin creativitate
- Necesită un echilibru între activitatea fizică şi mentală, pentru a se menţine suplu şi activ
Recomandări pentru controlul greutăţii
Există asemănări între Grupa B şi Grupa 0 în privinţa
reacţiei la glutenul din grâu, care determină încetinirea
metabolismului. Dacă mâncarea nu este eficient digerată şi nu
este folosită drept „combustibil” pentru nevoile energetice, ea se depozitează
sub formă de grăsime. Persoanele cu grupa B îşi pot controla cu uşurinţă
greutatea aplicând dieta specifică acestei grupe, deoarece nu întimpină nici o
barieră fiziologică, cum ar fi probleme hormonale sau digestive.
Alimentele care trebuie evitate, deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa B: porumb, grâu,
linte, arahide, seminţele de susan. Aceste alimente afectează
buna funcţionare a metabolismului, ducând la oboseală, retenţie hidrică şi hipoglicemie.
Deci, persoanele cu grupa B care vor să slăbească trebuie să evite cu siguranţă
grâul şi produsele derivate. Cele normoponderale nu au aceste restricţii.
Alimente benefice care
favorizează scăderea în greutate pentru
grupa B: legume verzi, carne slabă, ficat, produse lactate (cu conţinut mic de grăsimi),
ouă, ceai de lemn dulce.
Recomandări generale pentru dieta grupei B
Grupa sanguină B se aseamănă în multe privinţe cu
grupa sanguină 0. Oamenii care au grupa B sunt în general rezistenţi şi ageri, capabili să
reziste la multe dintre cele mai severe boli caracteristice
epocii moderne cum ar fi cardiopatiile şi cancerul. Chiar şi atunci când contractează
aceste boli, ei le vor supravieţui aproape sigur. Persoanele cu grupa B sunt
predispuse mai degrabă la tulburări rare cum ar fi scleroza multiplă sau
sindromul de oboseală cronică. B vine de la balanţă. Dieta grupei B este echilibrată şi complexă, incluzând
o mare varietate de alimente. Reprezintă cea mai bună combinaţie dintre regnul
animal şi cel vegetal. Alimentaţia sănătoasă pentru grupa B trebuie să includă
carne roşie, peşte, lactate, legume şi fructe.
Pentru grupa B se recomandă în special evitarea cărnii de pui.
Este preferabil să consumi carne roşie, mai ales miel şi iepure. Carnea de vită
sau de curcan poate fi consumată în cantităţi moderate. Este bine să eviţi
carnea de porc. Alimentele marine sunt foarte benefice, în special peştii oceanici de apă adâncă (codul şi
somonul) precum şi peştii cu carne albă. Alimentele marine reprezintă surse
excelente de proteine de calitate şi uleiuri nutritive. Evitaţi toate crustaceele: crabi, homari, creveţi. Grupa B este singura grupă
sanguină pentru care produsele lactate sunt
benefice. Uleiul de măsline se recomandă pentru digestie şi eliminarea
deşeurilor din organism. Cerealele care trebuie evitate sunt grâul, porumbul şi
secara, deoarece încetinesc
metabolismul şi favorizează retenţia apei, depozitarea grăsimilor şi oboseala.
O alternativă o reprezintă orezul. Legumele (în special cele cu frunze verzi) sunt nutritive şi benefice. Din acest motiv,
se recomandă cât mai des (3-5 porţii pe zi). Eliminaţi complet roşiile din dieta dvs. Grupa B tolerează aproape toate fructele, în special ananasul, strugurii, bananele şi prunele.
Este
bine să beţi în fiecare dimineaţă
la sculare un suc întăritor de fructe sau legume, benefic pentru imunitate şi digestie. Plantele
benefice pentru grupa B sunt: ginseng,
ginkgo biloba, mentă, ghimbir şi măceşe.
Băuturile benefice sunt: ceaiul verde, ceaiurile de plante, apa şi sucurile
naturale. Este bine să eviţi
sau să consumi în cantităţi foarte mici cafea, vin sau bere. Înlocuieşte
cafeaua cu ceai verde, care conţine
cofeină şi creşte imunitatea. Băuturile alcoolice distilate sunt interzise.
Personalitatea oamenilor cu grupa B se caracterizează prin
echilibru şi armonie. Ei nu
sunt înclinaţi spre provocări şi confruntări. Sunt capabili să înţeleagă punctul
de vedere al altora. Pentru grupa B, accentul se pune pe echilibrarea stărilor
fiziologice şi emoţionale.
Tabel cu alimente
benefice şi cu alimentele de evitat pentru grupa B
Alimentele care nu sunt incluse în categoriile
"benefice" sau "de evitat" sunt considerate
"neutre" şi le puteţi consuma, dacă vă plac, dar cu moderaţie.
ALIMENTE |
RAŢIE FRECVENTĂ |
BENEFICE |
DE EVITAT |
Carne roşie slabă
|
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei, copii
2-3 ori pe săptămână
|
Miel, oaie, iepure, vânat, ficat, vită, viţel
|
Costiţă, inimă, porc
|
Carne pasare
|
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei, copii
0-3 ori pe săptămână
|
Nu se recomandă carnea de pui
|
Pui, raţă, gâscă
|
Alimente marine
|
120-180 gr.
3-5 ori pe săptămână
|
Cod, plătică, macrou, ştiucă, sardine, icre scrumbie, păstrăv
|
Anşoa, scoici, stridii, creveţi, somon afumat
|
Lapte, iaurt
|
100-200 ml.
2- 5 ori pe săptămână
|
Lapte degresat, iaurt, brânză, mozzarela
|
Îngheţată
|
Brânzeturi
|
60 gr.
3-5 ori pe săptămână
|
||
Ouă
|
1 ou
3- 4 ori pe săptămână
|
||
Uleiuri şi grăsimi
|
4 - 6 linguri
pe săptămână
|
Ulei de măsline
|
Ulei de porumb, de arahide, de floarea soarelui
|
Nuci şi seminţe
|
6-8 nuci
2-5 ori pe săptămână
|
Neutre: migdale, castane, nuci
|
Alune, fistic, mac arahide, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac
|
Legume uscate
|
1 ceaşcă sub formă uscată
2-3 ori pe săptămână
|
Neutre: fasole,
mazăre verde
|
Linte, mazăre neagră
|
Legume
|
O ceaşcă de legume crude sau înăbuşite
3-5 ori pe zi
|
Sfecla, varză, ardei morcovi, conopidă, broccoli,
vinete, ciuperci, cartofi
|
Avocado, porumb, dovleac, roşii, măsline, ridichi,
tofu, anghinare
|
Cereale
|
1 ceaşcă sub formă uscată
2-4 ori pe săptămână
|
Mei, ovăz, orez
|
Porumb, mălai, grâu, orz secară
|
Pâine
|
1 felie pe zi
|
||
Paste făinoase
|
1 ceaşcă sub formă uscată
2-4 ori pe săptămână
|
||
Fructe
|
90-150 gr.
3-4 ori pe zi
|
Banane, ananas, struguri, prune
|
Nucă de cocos, curmale, rodii
|
Sucuri naturale
|
250 ml. 2-3 ori pe zi
|
Varză, ananas
|
roşii
|
Apa
|
2 litri pe zi
|
||
Ceaiuri de plante
|
1-2 căni pe zi
|
Ginseng, ghimbir, pătrunjel, măceşe, salvie, mentă
|
Aloe, genţiană, tei
|
Mirodenii şi condimente
|
Asezonarea salatelor şi mâncărurilor
|
Ardei roşu, curry, ghimbir, hrean
|
Piper, tapioca, scorţişoară
|
Băuturi
|
Cantităţi mici din băuturile permise
|
Ceai verde
Neutre: bere, vin, cafea
|
Băuturi alcoolice distilate, sifon, sucuri sintetice
|
GRUPA AB
CARACTERISTICILE GRUPEI AB – ENIGMATICUL
- Fuziunea modernă între grupele A şi B
- Răspuns de tip cameleonic la condiţii schimbătoare de mediu şi de dietă
- Tract digestiv sensibil
- Sistem imunitar excesiv de tolerant
- Răspunde optim la stres în plan spiritual, fizic şi la nivel de energie creatoare
- Un mister evoluţionist
- Răspuns de tip cameleonic la condiţii schimbătoare de mediu şi de dietă
- Tract digestiv sensibil
- Sistem imunitar excesiv de tolerant
- Răspunde optim la stres în plan spiritual, fizic şi la nivel de energie creatoare
- Un mister evoluţionist
Recomandări pentru controlul greutăţii
În privinţa creşterii în greutate, cei
cu grupa AB reflectă moştenirea mixtă a genelor grupelor A şi B. Pentru scăderea
în greutate, este recomandată reducerea cantităţii de carne şi suplimentarea alimentaţiei
cu legume deoarece, din cauza cantităţii insuficiente de acid gastric, carnea
nu este digerată eficient şi tinde să se depoziteze sub formă de grăsime. De
asemenea, se recomandă reducerea consumului de grâu, porumb, fasole şi susan. Alimentele care trebuie
evitate deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa AB:
carne roşie, fasole, seminţe, porumb, grâu. Alimente care favorizează scăderea în greutate pentru grupa AB:
alimente marine, produse lactate, legume verzi.
Recomandări generale pentru dieta grupei AB
Grupa sanguină AB are
mai puţin de 1000 de ani vechime, este foarte rară (5% din populaţie) şi complexă din punct de vedere biologic, reprezentând
o fuziune a caracteristicilor grupelor A şi B.
Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient
acid gastric pentru a digera cantităţi mari de proteine animale. Soluţia constă
în reducerea cantităţii de
carne de pui şi vită. Este
preferabil să consumi carne de miel, curcan, oaie, iepure. Este bine să eviţi
produsele din carne afumată sau conservată. Alimentele marine
se pot consuma cât mai des, reprezentând
o sursă excelentă de proteine. Foarte benefice sunt: cod, macrou, ştiucă,
sturion, sardine, păstrăv, scrumbie, melci. Produsele lactate sunt foarte
bine tolerate, în special:
iaurt, chefir, smântână degresată. Cei care au grupa AB ar trebui să folosească
uleiul
de măsline în locul grăsimilor animale şi al uleiurilor rafinate. Nucile şi seminţele vor fi consumate în cantităţi mici, cu precauţie.
Arahidele, consumate în cantităţi moderate,
oferă un suport pentru sistemul imunitar. Pentru grupa AB, produsele pe
bază de soia sunt deosebit de benefice. Cerealele sunt bine tolerate, în special
orezul, secara şi soia. Se recomandă totuşi limitarea
consumului de produse pe bază
de grâu şi porumb, mai ales
dacă ai probleme cu greutatea. Legumele trebuie consumate, zilnic, deoarece sunt o sursă importantă de substanţe
nutritive, având un rol esenţial în prevenirea cancerului, afecţiunilor cardiace şi
îmbunătăţirea sistemului imunitar. Evită totuşi măslinele, ardeii, porumbul,
avocado şi anghinarea. Pentru grupa AB există o mare
varietate de fructe benefice:
struguri, prune, cireşe, ananas, caise, kiwi, lămâi, smochine, grepfrut. Ar
trebui evitate: portocala, mango şi bananele. Cei cu grupa AB ar trebui să înceapă
fiecare zi cu un pahar de apă caldă, amestecată cu sucul proaspăt de la o jumătate
de lămâie, pentru a elimina
toxinele acumulate în timpul nopţii. Este foarte bun şi sucul de grepfrut. Mirodeniile şi
condimentele benefice sunt: sarea de mare, usturoiul, hreanul, pătrunjelul
şi sosul de soia. Nu sunt recomandate: oţetul, piperul, murăturile şi ketchup-ul.
Ceaiurile de plante contribuie la întărirea sistemului imunitar
şi asigură protecţie împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Se recomandă
în special: ceai verde, muşeţel, echinacea, ginseng, păpădie, măceşe. Băuturile recomandate
sunt: vin roşu (un pahar pe zi), cafea alternativ cu ceai verde. Trebuie evitate
băuturile alcoolice distilate, sifonul, răcoritoarele sintetice şi acidulate,
ceaiul negru. Personalitatea celor cu grupa AB reprezintă un amestec între
sensibilitatea grupei A şi echilibrul grupei B. Sunt oameni captivanţi,
spirituali, atrăgători, diplomaţi şi prietenoşi. Cei care au grupa AB reacţionează
la stres la nivel intelectual şi se simt epuizaţi după perioade lungi de
tensiuni şi suprasolicitări. Contracararea stresului se face prin plimbări, înot,
ciclism, dans, golf, aerobic.
Tabelul cu alimente benefice şi cu alimente de evitat
pentru grupa AB
Alimentele care nu sunt incluse în categoriile
"benefice" sau "de evitat" sunt considerate
"neutre" şi le puteţi consuma, dacă vă plac, dar cu moderaţie.
ALIMENTE |
RAŢIE FRECVENTĂ |
BENEFICE |
DE EVITAT |
Carne roşie slabă
|
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei, copii
1-3 ori pe săptămână
|
Miel, oaie, iepure, curcan
Neutre: ficat
|
Costiţă, vită, viţel, inimă, porc, vânat
|
Carne pasare
|
120 -180 gr. bărbaţi
60-150 gr. femei, copii
0-2 ori pe săptămână
|
Nu se recomandă carnea de pui
|
Pui, găină, raţă, gâscă
|
Alimente marine
|
120-180 gr.
3-5 ori pe săptămână
|
Cod, macrou, ştiucă, sardine, scrumbie, păstrăv marin, sturion
|
Anşoa, scoici, homar, stridii, creveţi, somon
|
Lapte, iaurt
|
120-180 ml.
3-6 ori pe săptămână
|
iaurt, smântână, brânză feta, brânză de capră
|
Unt, lapte bătut îngheţată
|
Brânzeturi
|
60 gr.
3-4 ori pe săptămână
|
||
Ouă
|
1 ou
3- 4 ori pe săptămână
|
||
Uleiuri şi grăsimi
|
4 - 8 linguri
pe săptămână
|
Ulei de măsline
|
Ulei de porumb, şi floarea soarelui
|
Nuci şi seminţe
|
6-8 nuci
2-5 ori pe săptămână
|
Castane, arahide, nuci
|
Seminţe de floarea soarelui, dovleac, mac, susan, alune
|
Legume uscate
|
1 ceaşcă
2-3 ori pe săptămână
|
Soia, linte
|
Fasole, mazăre
|
Legume
|
O ceaşcă de legume crude sau înăbuşite
3-5 ori pe zi
|
Sfeclă, castravete, ţelină, crucifere, morcovi, vinete, ciuperci, usturoi
|
Avocado, porumb, ardei, măsline, ridichi, anghinare
|
Cereale
|
1 ceaşcă sub formă uscată
2-3 ori pe săptămână
|
Orez, ovăz, secară, mei, soia
|
Fulgi de porumb, mălai
|
Pâine
|
1 felie pe zi
|
||
Paste făinoase
|
1 ceaşcă sub formă uscată
3-4 ori pe săptămână
|
||
Fructe
|
90-150 gr.
3-4 ori pe zi
|
Cireşe, lămâi, ananas, struguri, prune, kiwi smochine, grepfrut
|
Banane, nuci de cocos, mango, portocale, rodii
|
Sucuri naturale
|
250 ml.
2-3 ori pe zi
|
struguri, lămâi, varză, grepfrut, morcovi
|
portocale
|
Apă
|
2 litri pe zi
|
||
Ceaiuri de plante
|
1-2 căni pe zi
|
Ginseng, ceai verde, echinacea, muşeţel, ghimbir, măceşe mentă
|
Aloe, genţiană, tei
|
Mirodenii şi condimente
|
Asezonarea salatelor şi mâncărurilor
|
Hrean, usturoi, curry, pătrunjel, sos de soia
|
Piper, boia, oţet, murături, anason
|
Băuturi
|
Cantităţi mici din băuturile permise
|
Cafea, ceai verde, vin roşu, bere, vin alb
|
Băuturi alcoolice distilate, ceai
|
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.