Bitterul suedez – un remediu natural universal



BITTERUL SUEDEZ - UN REMEDIU NATURAL UNIVERSAL

Prezentare generală

Cu toţii am auzit de beneficiile bitterului suedez, un tratament naturist pe bază de plante, obţinut în Evul Mediu de către celebrul alchimist și medic Paracelsus. Intenţia savantului a fost aceea de a găsi elixirul tinereţii. După un succes fulminant, elixirul-minune a căzut în uitare, fiind păstrat şi transmis din tată în fiu doar într-o familie de medici suedezi. Bitterul suedez şi-a dovedit eficienţa într-o serie impresionantă de boli, de la indigestii şi migrene, la boala canceroasă şi maladiile de piele greu vindecabile. A fost redescoperit în urmă cu trei decenii de către o fitoterapeută de origine austriacă, Maria Treben. Un remediu despre care experimentata cunoscătoare a plantelor spunea că vindecă aproape orice boală. Nu era departe de adevăr. În timp, miraculoasa tinctură, o veritabilă „antologie” de ierburi tămăduitoare, a dovedit că are efecte extraordinare asupra sănătăţii, dobândind rapid o celebritate binemeritată. Ulterior, au apărut mai multe versiuni ale bitterului suedez, în afara celei cu 32 de plante: cu 16 plante, cu 12 plante, cu 8 plante şi chiar cu 180 de plante. Milioane de flacoane cu preţiosul elixir, în tot felul de formule şi diluţii, au fost vândute anual pe mapamond, bitterul suedez devenind, între altele, şi un simbol al reînvierii tradiţiei de vindecare cu plante. Dar care e, de fapt, rețeta originală a acestui remediu? Care dintre zecile de formule care se găsesc acum pe piaţă este cea bună? Îşi merită oare bitterul celebritatea? 

Calităţi curative şi acţiune farmaceutică

Biterul este un extract hidroalcoolic, adică o tinctură din plante medicinale amare. Este uneori numit şi „aperitiv amar suedez”. De ce amar? Pentru că plantele şi gustul amar au o importanţă deosebita în terapia naturistă. Remediile naturale amare sunt un drenor puternic pentru ficat şi vezica biliară, stimulează procesele de eliminare prin amplificarea peristaltismului digestiv şi activează digestia prin sporirea secreţiei de sucuri gastrice

Din punct de vedere psiho-mental, gustul amar este asociat dezamăgirii, un termen care, din punct de vedere etimologic, înseamnă descoperirea, eliberarea de amăgire. De aceea, în medicina holistică, remediile amare au în plan psihologic rolul interesant de a ajuta la eliminarea ideilor şi  convingerilor false, cu alte cuvinte a amăgirilor care conduc la boală. Practic, nu se poate vorbi în medicina naturistă de un proces de dezintoxicare eficient şi complet în care să nu fie folosit gustul amar. Ei bine, diferitele variante de bitter suedez sunt o colecţie fără egal de plante amare, cu diferite nuanţe. Astfel, acest bitter conţine plante amare pure (genţiană, ţintaură, anghinare), amare aromatice (pelin, coada-şoricelului, coajă de portocal amar), amare saline (cicoare, păpădie), amare mucilaginoase (lichen de Islanda) etc. Din acest motiv, acest elixir amar este un drenor şi un detoxifiant extraordinar, ceea ce şi explică efectele sale vindecătoare într-o gamă largă de boli. În ciuda popularităţii sale ca leac, nici până în prezent nu se ştie cu precizie care este reţeta originală de bitter suedez. De fapt, anumite componente ale sale, cum ar fi theriacul veneţian, sunt chiar formule obţinute prin procedee alchimice, care nu mai sunt cunoscute în prezent. Dar aceasta nu exclude eficienţa lui.

Există şi reţete româneşti. Flora medicinală spontană a României este extrem de bogată în plante medicinale amare şi aromatice, cu efecte foarte puternice care, incluse în reţeta acestui remediu, fac adevărate minuni. Apoi, concentraţiile de principii active ale bitterurilor româneşti sunt mult mai mari decât ale celor aduse din străinătate unde, în mod curios, se pune un accent mai mare pe gustul plăcut al remediului decât pe acţiunea sa terapeutică. În fine, se pare că în domeniul terapiei cu plante, creativitatea autohtonă a găsit un teren foarte bun de exprimare, aşa încât au fost găsite reţete de bitter care pun foarte bine în valoare principiile ce stau la baza alcătuirii acestui remediu. 

Afecţiuni pentru care se recomandă
 
- indigestie, balonare
- dischinezie biliară
- afecţiuni hepatice cronice;
- anorexie psihică
- boli de piele, afecţiuni alergice
- guturai (răceală), gripă
- cistită, infecţii renale
- tulburări intestinale
- febră
- stări de greaţă
- viermi intestinali
- tromboflebită
- arsuri
- înţepături de insecte

Două formule valoroase de bitter pe care le găsim în comerț

„Votis” – Este o formulă cu 12 plante, inspirată de cea folosită de Maria Treben, produsă de laboratoarele Plantavorel din Piatra-Neamț. Are efecte blânde, de stimulare a digestiei, reglarea secreției de sucuri gastrice și a metabolismului, constituind un excelent tonic digestiv. Fiind moderat ca intensitate a efectelor, este excelent în curele de lungă durată pentru menținerea sănătății, stimularea și reglarea apetitului alimentar și tratarea unor afecțiuni cum ar fi indigestia, dispepsia, bolile hepatice și biliare ușoare. De asemenea, are efecte de reglare a activității nervoase și a celei endocrine.

„Elixir Dacic” – Sub acest nume, este preparat un bitter din 32 de plante de către laboratoarele Dacia Plant din Sebeș - Alba. Formula este destul de apropiată de cea considerată originală a bitterului suedez, conținând în plus câteva plante românești din flora spontană, foarte puternice ca acțiune. Din acest motiv, remediul are efecte intense antitoxice, tonice amare, antiinfecțioase și cicatrizante. Este destinat mai ales vindecării afecțiunilor deja existente, fiind un remediu cu acțiune rapidă. Având foarte multe plante în componență, are și un spectru larg de acțiune, atât intern, cât și extern, fiind recomandat în principalele grupe de afecțiuni menționate în acest articol.


Comentarii

  1. Sunt foarte multumit de efectele acestui produs. Imi ofera foarte multa energie pe toata durata zilei. Si am noroc ca am gasit si o farmacie unde este in promotie cu o reducere de 10%. Farmacia este irisfarm .ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Reteta originala se regaseste in cartea Mariei Treben si este urmatoarea:

    MICUL BITTER SUEDEZ

    10 grame de aloe*
    5 grame de smirnă
    0,2 grame de şofran
    10 grame de foi de sena (siminichie)
    10 grame de camfor**
    10 grame de rădăcină de revent (rabarbăr)
    10 grame de rădăcină de curcumă (şofran-de-lndia)
    10 grame de mană
    10 grame de Theriak venezian
    5 grame de rădăcină de lemnul-Domnului
    10 grame de rădăcină de anghelică

    *În loc de aloe se pot folosi şi rădăcină de genţiană sau praf de pelin (n. a.).
    **Este voie să se folosească doar camforul natural (n. a.).
    ----
    Ierburile suedeze se pun la macerat în 1 1/2 litru de rachiu de secară sau de rachiu bun de fructe de 38-40%, într-o sticlă de 2 litri cu gatul larg şi se lasă să stea 14 zile în soare sau în apropierea maşinii de gătit. Se agită zilnic, de asemenea înainte de filtrarea într-o sticlă mică sau înainte de întrebuinţare. Cealaltă cantitate poate rămâne timp nelimitat peste plante. Se toarnă lichidul în sticle mici care se astupă bine şi se păstrează la rece. Astfel se poate păstra acest elixir mulţi ani. Cu cât stă mai mult, cu atât este mai eficace.
    Reţeta a fost găsită după moartea renumitului medic suedez, rectorul Facultăţii de medicină, dr. Samst, printre scrisorile sale. Dr. Samst a murit într-un accident de călărie la vârsta de 104 ani. Părinţii şi bunicii lui atinseseră şi ei o vârstă venerabilă.
    Respect!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Eminescu despre români + documentar
    17.06.2012 - 2 Comments
    --> EMINESCU DESPRE ROMÂNI   ARTICOL APĂRUT ÎN PRESA ANILOR 1870 De când lumea, nu s-a văzut ca un popor să stea politicește sus și economicește jos; amândouă ordinele de…
  • Diabetul nu e, practic, o boală! + VIDEO
    06.06.2016 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIABETUL NU E, PRACTIC, O BOALĂ! prof. dr. Roman Morar În urmă cu câţiva ani, scriam despre DIAVIT – cel mai nou şi mai…
  • Efectele perverse ale telefonului mobil
    03.08.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EFECTELE PERVERSE ALE TELEFONULUI MOBIL Telefonul mobil poate avea efecte perverse. Nu vorbim despre transformările inevitabile pe care…
  • Dr. Călin Mărginean - Obiceiuri culinare ruinatoare pentru sănătate + documentar
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> OBICEIURI CULINARE RUINĂTOARE PENTRU SĂNĂTATE Este uimitor să constați că această perfecțiune vie a manifestării noastre – corpul fizic – poate fi atât de răbdător față de greșelile…
  • Craniile de cristal și trezirea conștiinței de sine + documentar (RO)
    25.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CRANIILE DE CRISTAL ȘI TREZIREA CONȘTIINȚEI DE SINE Majoritatea arheologilor și oamenilor de știință consideră că civilizația și…
  • Vaccinările multiple scad imunitatea organismului + VIDEO (RO)
    12.01.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VACCINĂRILE MULTIPLE SCAD IMUNITATEA ORGANISMULUI Atunci când permitem Statului să impună decizii medicale în privinţa…
  • Români celebri
    24.04.2012 - 1 Comments
    --> ROMÂNI CELEBRI Putem observa cu stupoare cum chiar unii români afirmă despre locuitorii acestei ţări că ar fi încă nişte barbari de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut…
  • Cuptorul cu microunde - dușmanul din casa ta
    17.04.2012 - 0 Comments
    --> CUPTORUL CU MICROUNDE  - DUȘMANUL DIN CASA TA - E posibil ca milioane de oameni să-și sacrifice sănătatea fără să știe de pericolele la care se expun? Cine a…
  • Interferonul
    15.04.2012 - 6 Comments
    --> ANALIZA UNUI MEDICAMENT FOLOSIT LA HEPATITĂ: INTERFERONUL Interferonul se foloseşte în multe medicamente: contra sclerozei multiple, hepatitei C şi B, cancerului, infecţiilor…
  • Benjamin Freedman despre cauzele intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial + VIDEO (RO)
    13.12.2012 - 0 Comments
    --> BENJAMIN FREEDMAN DESPRE CAUZELE INTRĂRII STATELOR UNITE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL Așa cum simplu și clar îl definește…
  • Cei mai bogați oameni din lume + cele mai scumpe mașini din lume + VIDEO
    04.08.2014 - 4 Comments
    --> CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN LUME Oxfam este o confederație de 17 organizații active în 94 de țări, care încearcă să găsească soluții la sărăcia și nedreptatea prezente în toată lumea.…
  • Rețete culinare - Mâncare de ardei cu vinete și coriandru
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MÂNCARE DE ARDEI CU VINETE ȘI CORIANDRU Ingrediente - trei ardei grași - o vânătă - doi căței de usturoi - un ardei iute - o ceapă - ulei - frunze de coriandru - sare,…
  • Obiceiuri zilnice care dăunează creierului + slideshow
    06.12.2012 - 0 Comments
    ALIMENTE CARE ÎMBUNĂTĂȚESC FUNCȚIONAREA CREIERULUI Substanțele din hrana pe care o ingerăm zilnic pătrund în fluxul sanguin, ajungând la toate organele corpului nostru, inclusiv la creier.…
  • 2012 - Știința a înțeles spiritualitatea (eBook + VIDEO)
    21.04.2012 - 0 Comments
    --> 2012 - ȘTIINȚA A ÎNȚELES SPIRITUALITATEA „SFÂRŞITUL TIMPURILOR” ÎN VIZIUNEA UNOR SAVANŢI Ervin Laszlo, Stanislav Grof și Peter Russell în dialog cu Horia Turcanu Ştiinţa…
  • Mentalitatea francmasonică + documentar (RO)
    22.02.2013 - 0 Comments
    --> MENTALITATEA FRANCMASONICĂ Mircea Eliade Nu cunosc niciun francmason și din toate cărțile pe care le-am citit n-am înțeles nimic asupra francmasoneriei. Nu știu ce vor acești…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • 7 lucruri pe care femeia ta nu le spune, dar pe care vrea să le știi
    01.07.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doamnelor și domnișoarelor, cred că sunteți extraordinare, dar, să nu mă înțelegeți greșit, a vă înțelege este echivalent cu a înțelege un…
  • Ce este inteligența? + VIDEO (RO)
    26.08.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE INTELIGENȚA?  Preambul Un catolic, un protestant și un ortodox vorbeau cu un prieten căruia tocmai i se spusese că mai…
  • Compasiunea față de animale + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    09.02.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMPASIUNEA FAȚĂ DE ANIMALE Atâta timp cât oamenii masacrează animalele, se vor omorî și între ei. Cel care seamănă semințele crimei…
  • Legile industriei farmaceutice + VIDEO (RO)
    04.10.2013 - 0 Comments
    --> LEGILE INDUSTRIEI FARMACEUTICE dr. Matthias Rath Nu este în interesul financiar al cartelurilor farmaceutice să prevină bolile. Menținerea și răspândirea bolilor este…
  • Armurariul - salvatorul ficatului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ARMURARIUL – salvatorul ficatului Armurariul (Silybum marianum) este o planta ţepoasă, cam de un metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roșiatice, care fac…
  • 12 fapte curioase despre alte țări din lume pe care probabil că le-ai ratat
    01.06.2023 - 0 Comments
    Se întâmplă adesea ca, atunci când vizitează o țară nouă, oamenii să nu facă un efort pentru a învăța despre obiceiurile și modul de viață local. Cu toate acestea, acest lucru poate fi o greșeală,…
  • De ce a ales prizonierul pâinea în loc de cheie?
    12.08.2023 - 0 Comments
    Dacă aveți răspunsul, vă puteți numi filozof. Era în poziția de a pleca, dar în schimb a ales să nu o facă.În binecunoscuta fabulă "Prizonierul și pâinea", un prizonier este închis singur într-o…
  • Terapia cu sunete + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA CU SUNETE Terapia cu sunete este o terapie alternativă, bazată pe efectele sunetelor şi ale vibraţiilor de joasă frecvenţă asupra sănătăţii umane. Cercetările privind…
  • Ce tipuri de oase pot consuma câinii?
    05.12.2021 - 0 Comments
    Este un pic mai complicat decât credeai.Câinii și oasele merg împreună ca untul cu dulceața, nu? Eh, într-un fel. Există unele oase pe care câinii le pot mânca (sau, tehnic vorbind, mesteca) și…
  • Cina cea de taină a ateilor + documentar (RO)
    04.11.2014 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8573190531"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CINA CEA DE TAINĂ A ATEILOR Galileo…
  • Cum să mâncăm sănătos
    22.03.2012 - 6 Comments
    --> CUM SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS Scuza cel mai des întâlnită la toţi cei care constată că nu se hrănesc sănătos, este timpul.  Nu ai timp să mănânci de 5 ori pe zi, nu ai…
  • 7 povești de dragoste antice care au zguduit lumea
    30.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul paginilor de istorie, se derulează povești de dragoste care depășesc constrângerile timpului și normele societății - romane care își pun amprenta de neșters asupra tapiseriei lumii. Fie…
  • 20 de lucruri neașteptate găsite pe fundul oceanului + FOTO
    29.11.2021 - 0 Comments
    Știm mai multe despre Lună decât despre ceea ce se află în oceanele noastre. Cele mai mici adâncimi ale apelor Pământului ne împiedică să descoperim mult mai multe creaturi, ecosisteme și cine știe…
  • Conceptul de frumusețe în diferite epoci + VIDEO
    06.08.2012 - 4 Comments
    --> CONCEPTUL DE FRUMUSEȚE ÎN DIFERITE EPOCI Nu se poate vorbi de canoane estetice înainte de secolul V î.e.n., când sculpturile grecești ilustrau concepția potrivit căreia corpul…
  • 21 de fapte amuzante despre bărbați
    05.06.2023 - 0 Comments
    Bărbații pot fi văzuți ca niște creaturi ciudate datorită unei combinații de așteptări sociale, factori biologici și ciudățenii individuale. Societatea îi prezintă adesea pe bărbați cu anumite…
  • 11 idei care ar trebui să fie implementate deja
    06.10.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; 1. Un temporizator la duș care să îți arate de…
  • Actualitatea lui Eminescu
    15.06.2014 - 1 Comments
    --> ACTUALITATEA LUI EMINESCU La 15 iunie, comemorăm trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, singurul român care a dat numele unei ştiinţe – eminescologia – studiată în 30…
  • În sfârșit știm de ce betonul roman antic a rezistat testului timpului
    15.08.2023 - 0 Comments
    Romanii antici au fost maeștri constructori și ingineri, poate cel mai bine reprezentați de apeductele încă funcționale. Iar aceste minuni arhitecturale se bazau pe un material de construcție unic:…
  • Pisica - cea mai bună prietenă a omului
    02.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PISICA – CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A OMULUI Un trandafir are spini și o pisică are gheare, dar amândouă merită riscul... Dacă…
  • Rețete pe bază de produse din cânepă
    17.01.2013 - 0 Comments
    --> REŢETE PE BAZĂ DE PRODUSE DIN CÂNEPĂ PÂINE CU FĂINĂ DE CÂNEPĂ ŞI SEMINŢE - 500 g făină integrală de grâu - 75 g făină de…
  • Rețete culinare - Sarmale de post cu ciuperci
    09.04.2012 - 2 Comments
    --> SARMALE DE POST CU CIUPERCI Ingrediente   varză murată sau dulce 1 kg ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci) 2-3 cepe 1-2 morcovi 1 ardei…
  • Misterioasa legătură dintre Sirius și istoria omenirii
    13.10.2013 - 6 Comments
    --> MISTERIOASA LEGĂTURĂ DINTRE SIRIUS ȘI ISTORIA OMENIRII În multe civilizații străvechi de pe glob, Sirius sau Steaua…
  • OSHO - Parabola despre iubire și ego
    01.08.2012 - 4 Comments
    --> OSHO - Parabolă despre iubire şi ego A fost odată un arbore bătrân şi maiestuos, cu ramurile întinse spre cer. Când…
  • Atenție la substanțele toxice din cosmetice!
    19.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATENȚIE LA SUBSTANȚELE TOXICE DIN COSMETICE! Mulţi oameni urmează diete extreme şi aplică diferite metode de detoxifiere, dar folosesc…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *