-->
LAPTELE - NUTRITIV SAU TOXIC?
Miliarde de dolari au fost investite de industria producătoare de lactate
pentru a ne convinge că laptele
și derivatele sale sunt sănătoase sau chiar vitale pentru funcționarea optimă a
organismului. Studiile sponsorizate de industria lactatelor, afirmă că laptele e foarte sănătos, că e cea
mai bune sursă de calciu și că previne osteoporoza, promovându-l ca veritabil
superaliment. Să fie oare așa? Este
laptele sănătos? Este laptele
o sursă bună de calciu? Poate laptele
să prevină osteoporoza? Este laptele
un aliment nutritiv? Să vedem:
Este
laptele sănătos?
Laptele de vacă are un conținut mare
de proteine, minerale precum calciu, potasiu, fosfor și vitamine precum
retinol, vitamina D, riboflavină, vitamina A și niacină. Sună bine, nu? La o
primă vedere, laptele pare un aliment sănătos. Un aliment-minune pentru
sănătate și longevitate. Și așa și este... pentru sănătatea și longevitatea
vițelului... Laptele oricărui
mamifer are exact cantitatea de proteine, calciu și vitamine necesară
creșterii și dezvoltării puilor acestora. Niciun alt aliment nu furnizează toți
nutrienții necesari într-un raport ideal pentru organismul puilor, decât laptele matern. Fiecare tip de lapte este
adaptat exclusiv pentru organismul unui anumit pui. „Laptele uman are ca rol de bază stimularea dezvoltării sistemelor
nervos și cerebral, în timp ce laptele
de vacă susține creșterea și dezvoltarea scheletului osos/musculaturii” (Robert
Morse).
Întrucât compoziția laptelui diferă în funcție de specia căreia îi este
destinat, a hrăni un alt pui sau, mai rău, un bebeluș uman cu lapte de vacă determină
apariția de carențe serioase în organismul lui. De exemplu, laptele de vacă e foarte sărac în
acizi grași esențiali, în lipsa cărora organismul bebelușului nu poate produce
țesuturile nervos și cerebral. Toți acești factori nu fac decât să împiedice
dezvoltarea optimă a bebelușului, predispunându-l la diverse boli și
scurtându-i viața.
Laptele de vacă are de 4 ori mai multe proteine, și de peste 6 ori mai multe minerale decât laptele uman. Asta însă nu-i o veste bună decât pentru viței. În lipsa unei concentrații așa de mari de nutrienți, vițeii n-ar putea ajunge să cântărească peste 200 de kg într-un an. Prezența acestei supra-concentrații de proteine și minerale nu este un aspect benefic pentru organismul uman. Cantitatea prea mare de proteină de origine animală înseamnă o abundență de factori de creștere, care în organismul adult au un potențial cancerigen. În plus, sistemul nostru digestiv nu poate digera cazeina (proteina din lapte), fapt care ne predispune la contactarea a tot felul de infecții.
Laptele mai are o
componentă care ne face vulnerabili în fața infecțiilor: histamina.
Doctorul Călin Mărginean spune despre histamină că este una dintre cele mai alergice
substanțe, care sporește drastic sensibilitatea organismului, predispunându-l
la alergii și infecții.
Sistemul nostru digestiv nu poate digera nici lactoza (zahărul din
lapte), după ce trecem de vârsta de 4 ani. Lactoza nedigerată și aciditatea specifică
laptelui pasteurizat duc la creșterea numărului de bacterii nesănătoase în
intestine. Iar mediul acid, anaerob, creat astfel, favorizează dezvoltarea de
celule canceroase în organism.
Alte forme de cancer provocate de consumul de lactate sunt: cancerul de
prostată, cancerul ovarian, cancerul la sân, cancerul de colon și cancerul
testicular. În cartea Studiul China,
prof. Colin Campbell scrie că unul dintre principalii factori care promovează
dezvoltarea cancerului este cazeina: „ …cazeina afectează felul în care
celulele interacționează cu carcinogenii, felul în care ADN-ul reacționează la
carcinogeni și felul în care cresc celulele canceroase”.
Robert Morse spune că incapacitatea corpului de a descompune laptele are ca rezultat intensificarea
producerii de mucus și, implicit, dezvoltarea unor probleme inflamatorii.
Mucusul este o secreție internă, produsă de corp pentru a proteja suprafețele
membranelor. Această substanță se îngroașă, devenind lipicioasă și tulbure când
ingeram alimente toxice.
Laptele este de departe cel mai
iritant aliment pentru tractul gastrointestinal. În combinație cu amidonul,
mucusul creat din cauza consumului de lapte duce la formarea de plăci mucoidale
pe pereții intestinali.
Un alt factor care face laptele
de vacă nesănătos constă în hormonii de creștere cu care sunt injectate
bovinele, pentru a le spori producția de lapte. Robert Morse afirmă că acești
hormoni duc la dezvoltarea celulelor canceroase în organismul uman. Hormonii de
creștere (rBGH) stimulează funcționarea sistemului endocrin (în special
tiroida și suprarenalele), fapt care duce la dezechilibre hormonale serioase.
Laptele are un rol important și în
apariția bolilor cardiovasculare. Afecțiunile sistemului cardiovascular
constituie principalul motiv de deces în țări ca Marea Britanie și SUA, unde
oamenii consumă lapte cu regularitate.
Studii publicate în Revista
Internațională de Cardiologie, atestă faptul că laptele promovează bolile
cardiovasculare atât din cauza cantității mari de colesterol și de grăsimi
conținute, cât și din cauza cazeinei, lactozei și carbohidraților prezenți în
lactate.
Laptele favorizează apariția
diabetului. Cu cât consumăm mai mult lapte și produse lactate, cu
atât mai mare este riscul să ajungem să suferim de diabet. Însă cu cât consumăm
mai multe vegetale și mai puține lactate, cu atât scade mai dramatic acest
risc. Acestea sunt concluziile unui studiu intercultural, realizat pe copii din
40 de țări.
În consecință, laptele nu
este un aliment sănătos pentru nici o ființă adultă. Este ideal doar pentru
sugarii din specia pentru care este destinat. Consumul de lapte după perioada
înțărcării are consecințe dramatice asupra organismului, care depășesc cu mult
puținele lui beneficii.
Este
laptele o sursă bună de calciu?
Laptele de vacă are o concentrație
mai mare de calciu, decât de magneziu, fapt care îngreunează enorm asimilarea
calciului în organism. Se estimează că organismul nostru reușește să
asimileze cel mult 20% din concentrația de calciu a laptelui de vacă. Și asta
doar în cazul în care acesta e crud, adică nepasteurizat și nefiert. „Laptele
pasteurizat este acid, fapt ce crește riscul de apariție a calculozei,
epuizarea musculară, inflamația tractului gastrointestinal și alte afecțiuni”,
afirmă dr. Robert Morse. El adaugă că „prin preparare termică se distrug toate
vitaminele solubile în apă, în special vitamina C și complexul B. Fierberea
laptelui determină saturarea grăsimilor și formarea de legături glicozidice cu
proteinele, mărindu-le potențialul alergen”.
Dr. Călin Mărginean afirmă că raportul dintre acizii grași saturați
(grăsimile solubile) și cei nesaturați (grăsimile lichide) trebuie să fie de
1/4 – 1/5 ca să se poată asimila calciul. Iar în cazul laptelui de vacă,
valoarea raportului este 1. Ceea ce înseamnă că laptele de vacă nu este defel o sursă sigură de calciu. Potrivit
doctorului Mărginean, mucusul produs la nivel nazal, bronșic și intestinal din
cauza consumului de lactate crește riscul infecțios și astmatic. În consecință,
va scădea drastic rata de asimilare a vitaminelor și a mineralelor, favorizând
astfel absorbția toxinelor. Ceea ce înseamnă că laptele de vacă nu numai că îngreunează foarte mult absorbția
calciului, ci și creează un mediu propice absorbției toxinelor.
Probabil te gândești deja că dacă nu poți să-ți iei calciul din lapte,
poate vei reuși să-l iei din brânzeturi. Nu te sfătuiesc să faci asta.
Gândește-te că dacă laptele are
efecte atât de dramatice asupra corpului, atunci ce rezultate poate avea
consumul aceluiași lucru, într-o formă mult, mult mai concentrată? Într-un
litru de lapte există 500 de mg de sodiu. Este nevoie de 7-9 l de lapte pentru
a face un kilogram de brânză. Asta înseamnă că un kilogram de brânză poate avea
până la 4500 de mg de sodiu. Concentrația mare de sodiu din laptele de vacă împiedică absorbția
calciului în organism. Mai mult, în cazul unui consum îndelungat, are ca efecte
apariția cariilor, artritei, osteoporozei și bolilor autoimune.
În cartea Medicamente miraculoase pe care nu le cunoașteți, Chase
Ravel scrie: „Proteinele și fosforul, aflate în cantitate mare în laptele de vacă, fac ca organismul să
piardă mai mult calciu decât câștigă. Întrucât sistemul nostru digestiv nu
este făcut să digere lapte după vârsta de 3 ani, și cu atât mai puțin laptele altei specii, este nevoit să
ia măsuri drastice pentru a neutraliza acidul lactic prezent în lactate”.
Doctorul Robert Young spune că organismului nostru nu-i rămâne altă soluție
decât aceea de a-și destabiliza rezervele proprii de calciu, pentru a putea
contracara acțiunea acidului lactic. Fapt care explică foarte bine carențele de
calciu pe care le au cei care consumă lactate. Prin urmare, laptele de vacă nu este o sursă bună
de calciu pentru organismul uman. Beneficiile palide pe care ni le aduce pălesc
în fața efectelor negative pe care le are asupra corpului nostru. Cele mai bune
surse de calciu sunt exclusiv de natură vegetală. Corpul nostru este proiectat
de natură să consume 100% produse vegetale și, prin urmare, asimilăm cel mai
bine calciul prezent în legume, fructe, cereale și semințe.
Robert Morse spune că asimilarea optimă a calciului se face în prezența
magneziului, cel mai bun raport între calciu și magneziu existând în vegetale. Salatele
cu frunze verde închis au o cantitate foarte mare de calciu, magneziu și
flavonoide, combinația ideală pentru absorbția optimă a acestor nutrienți. Exemple
de astfel de salate sunt: urzicile, măcrișul, ruccola, kale, spanacul cu frunze
mature (frunzele tinere nu sunt indicate, din cauza prezenței unei toxine -
acidul oxalic), valeriana, lăptuca etc. Alte surse excelente de calciu sunt:
semințele de susan, semințele de chia, migdalele, nucile, semințele germinate,
vlăstarii, algele (spirulină, wakame, dulse, chlorella). Ca să-ți faci o idee,
semințele de susan conțin 975 miligrame de calciu la 100 de grame, 100% asimilabil,
față de lapte, care conține doar 113 miligrame la 100 de grame.
Nimeni nu spune că trebuie să te privezi de gustul sau textura specifice
laptelui. Soluția este foarte simplă: laptele
din semințe sau nuci. Ai nevoie doar de un blender sau o râșniță pentru a-l
face și țin să-ți spun că e foarte gustos. În plus, e foarte sănătos și gata
cât ai zice... lapte!
Dă click aici pentru a afla cum se face
laptele vegetal din susan: http://www.rawlifestyle.ro/lapte-de-susan/
Poate
laptele să prevină osteoporoza?
În primul rând, ce este osteoporoza? Este o boală care afectează drastic
organismul, scăzând dramatic densitatea oaselor. Doctorul Robert Morse spune că
osteoporoza este o „afecțiune în cadrul căreia se pierd mineralele din oase,
acestea devenind tot mai poroase și mai fragile”. Potrivit lui, această boală
se datorează acidozei și hipotiroidiei. Numai în America se ajunge la costuri
anuale de peste 10 biloane de dolari investiți în tratarea osteoporozei.
Problema majoră este că osteoporoza e o boală pe care nu o poți descoperi
întotdeauna la timp, mulți oameni aflând că suferă de osteoporoză de-abia atunci
când capătă o fractură. Se estimează că în SUA, una din două femei cu vârste de
peste 50 de ani și unu din opt bărbați vor suferi o fractură osteoporotică în
acest cadru de vârstă. Într-un studiu făcut de cercetători de la Universitatea
Harvard, pe 78 de mii de femei, pe durata a 12 ani, s-a demonstrat faptul că
acele femei care au folosit laptele
și derivatele lui ca surse de calciu au avut mai multe fracturi osoase decât
cele care au evitat aceste produse. Țările cu cel mai mare consum de lactate pe
cap de locuitor (SUA, Anglia, Suedia și Canada) au și cea mai mare incidență a
apariției osteoporozei din lume. Ceea ce nu face decât să evidențieze faptul că
o alimentație în care laptele și
derivatele lui ocupă un loc important, nu numai că nu previne osteoporoza, ci este
responsabilă de apariția acestei boli.
Dr. Neal Barnard afirmă că decalcifierea oaselor, apărută în special la
femeile aflate la menopauză, este în primul rând rezultatul dietei și stilului
de viață adoptat. Iar consumul de lactate și sedentarismul sunt factorii de
bază în declanșarea osteoporozei.
În Revista Americană de Nutriție
Clinică (p. 61, 1995) există următoarea concluzie: „Proteinele din
lactate cresc producția de acid din sânge, care va fi neutralizat prin mobilizarea
calciului din oase”. În Revista Americană de Epidemiologie (p. 139, 1994)
apare următoarea informație: „Consumul de produse lactate, în special la vârsta
de 20 de ani, a fost asociat cu un risc crescut de fracturi la șold…
metabolismul proteinelor din dietă cauzează o creștere a excreției urinare a
calciului”. Cercetători de la Universitatea Yale au descoperit, în urma
analizării a 34 de studii, publicate in 16 țări, că statele cu cea mai mare incidență a osteoporozei sunt
cele în care se consumă cele mai mari cantități de lactate și carne.
Persoanele care au consumat, în medie, mai mult de 1000 de mg de calciu pe
zi, din surse animale, sunt de 9 ori mai predispuse la fracturi de șold, decât
cele care aveau un consum de 196 de mg de calciu pe zi. Doctorul John McDougall
spune că oamenii care consumă mult calciu din sursă animală au cele mai
slabe oase și cea mai mare rată de osteoporoză.
Este laptele un aliment
nutritiv sau unul toxic?
Încă mai crezi că laptele
este sănătos pentru adulți? Că este cea mai bună sursă de calciu? Sau că
previne osteoporoza? Nicio problemă. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Nici
măcar atunci când totul e argumentat. Vrei să știi adevărul despre lactate?
Există o singură soluție: descoperă-l pe cont propriu. Caută-l pe internet,
citește cărți de specialitate, abonează-te la reviste medicale, uită-te la
documentare pe temă. Și, mai ales, fă un test pe propria piele: renunță o
perioadă la lactate și vezi cum te simți. Fă o comparație: înainte și după. Și
spune-mi la ce concluzii ai ajuns.
Ce m-a interesat a fost să plantez o sămânță. A îndoielii. Să-ți arăt și
aspectele negative legate de consumul lactatelor. Aspecte pe care industria laptelui
are tot interesul să le țină ascunse. Să te impulsionez să descoperi singur
adevărul despre lactate. Și, mai ales, să-ți arăt că există alternative
sănătoase la consumul de lactate. Frunzele închise la culoare, algele,
semințele și nucile sunt cele mai bune surse de calciu, asimilabil de organismul
nostru. Din nuci și semințe se pot face atât lapte, cât și brânzeturi foarte
gustoase. Te invit să-mi urmărești blogul, pentru a descoperi cum să-ți faci
singur „lactate” vegetale, cu adevărat sănătoase și delicioase.
John McDougall - Pericolele
la care ne expune industria lactatelor
Partea 1
Partea 2
Partea 3
Partea 4
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.