Alimente sănătoase - liderii cap de serie (VIDEO + slideshow)

-->

ALIMENTE SĂNĂTOASE - LIDERII CAP DE SERIE

A MÂNCA SĂNĂTOS ÎNSEAMNĂ ȘI A GĂTI SĂNĂTOS

Există persoane care, deși suferă de pe urma mâncării mai puțin sănătoase, ezită să adopte un stil sănătos de a găti, deoarece nu acceptă să sacrifice gustul. Acest punct de vedere este însă greșit. Odată schimbările puse în aplicare, gustul se va reeduca într-un timp scurt. Astfel, la câteva luni, cel mult un an de la comutarea pe sănătos, mâncarea sănătoasă va părea delicioasă, pe când cea gătită cu mult ulei și sărată „normal” va părea grețoasă și rea la gust. De fapt, sacrificarea gustului este doar temporară (asta, bineînțeles, cu condiția de a nu consuma, pe lângă mâncarea gătită sănătos, acasă, și produse de tip fast-food, care întrețin nevoia gustului gras și sărat).

Iată pașii ce trebuie făcuți pentru a schimba felul în care vă preparați mâncarea:

- Evitați capcana excesului de glucide concentrate. Pentru aceasta, cuvântul de ordine este „varietatea”. Cartofii, orezul și fasolea nu sunt singurele garnituri posibile la preparatele din carne și nici măcar nu trebuie să fie cel mai frecvente mâncăruri: aveți la dispoziție varza, ardeii (pe care îi puteți congela pentru iarnă), morcovii, ciupercile etc.

- Cumpărați făinoase din cereale integrale în locul celor albe, rafinate. Înlocuiți pastele albe cu cele brune, făina albă cu făina integrală, orezul alb, decorticat, cu cel întreg. În acest fel, veți beneficia de un surplus de fibre, care contribuie la prevenirea diabetului, a cancerului de colon, a bolilor cardiovasculare și a obezității. În cazul bolnavilor, o astfel de schimbare în alimentație este în măsură să ajute la stoparea evoluției diabetului sau a bolilor de inimă și la recăpătarea unei siluete și a unei condiții fizice normale. În plus, cerealele integrale sunt mai bogate în vitamine (în special cele din complexul B) decât cele rafinate, asigurând o funcționare mai bună a creierului și un ritm mai lent de degradare a țesutului cerebral.

- Folosiți numai condimente naturale în locul bazelor alimentare sau a condimentelor agregate de la supermarketuri, care includ multă sare iodată și aditivi. După ce vă veți obișnui cu aromele mirodeniilor și condimentelor din plante, veți prepara mâncăruri nu doar mai sănătoase, ci și mult mai gustoase decât cele care conțin amestecuri de „condimente” în cea mai mare parte artificiale, create chimic în laborator, și asezonate cu conservanți și coloranți.

- Renunțați la zahărul din prăjituri. Înlocuiți-l cu miere, de preferință de salcâm. Diferența de preț față de zahărul rafinat e destul de mare, dar dacă veți mânca dulciuri ponderat, această diferență va fi nesemnificativă în bugetul familiei. Consumul de zahăr alb, chiar și în cantități modeste, crește riscul de diabet, de cancer și de alte boli grave.

- Folosiți numai sare de mină (grunjoasă, pe care o puteți râșni cu râșnița de cafea) sau sare de mare. Puneți sarea la sfârșit și numai după ce mâncarea s-a mai răcorit. În acest fel, veți putea simți gustul sărat la o cantitate mai mică de sare. În timp, reduceți treptat cantitatea de sare adăugată în mâncare. În acest fel, vă veți obișnui simțul gustativ cu mai puțină sare. În general, oamenii consumă mai multă sare decât ar trebui. Excesul de sare contribuie sau chiar cauzează afecțiuni cardiovasculare și renale.

- Renunțați definitiv la prăjeli și folosiți tigăi neaderente, pentru a găti „uscat”, fără ulei. Aceasta înseamnă să uitați pentru totdeauna de cartofii prăjiți, de ouăle prăjite, de chiftele etc. Pare greu? După doar 2-3 luni în care nu ați mâncat nicio prăjeală, chiar cuvântul „prăjit” o să vă repugne. Alternativele sănătoase sunt fierberea, coacerea în cuptor și gătitul la abur (dry cooking). Dacă trebuie să căliți ceapa, folosiți foarte puțin ulei, adăugând și câteva picături de apă.

Acestea fiind zise, luați seama și la ce spun specialiștii în nutriție, pentru a fi sănătoși și fericiți! Dar mai înainte, să ne amuzăm puțin, pentru că, nu-i așa, și râsul este sănătos.

BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ CONDAMNĂ TIGAIA DRY COOKER


Patriarhul Daniel ne aminteşte un episod din Vechiul Testament în care Dumnezeu distruge toţi idolii din teflon, pentru că aceştia prăjeau fără ulei. Mai marii Bisericii Ortodoxe Române au criticat foarte aspru tigaia Dry Cooker pentru pretenţiile ei exagerate în domeniul minunilor. „Biserica a hotărât că este imposibil ca o tigaie să dărâme munţii sau să cânte la două piane fără ajutorul Satanei”, a declarat Patriarhul Daniel. „Pentru asemenea cuvinte înşelătoare, în urmă cu trei secole tigaia Dry Cooker ar fi fost arsă pe rug”, a continuat Preafericirea Sa. În ceea ce priveşte minunea gătitului fără ulei, Patriarhul BOR a fost cât se poate de tranşant: „Biblia spune clar că păcatul gătitului fără de ulei este un păcat de moarte, la fel de grav ca uciderea cuiva sau ca neachitarea taxelor către Biserică”. În cele din urmă, Patriarhul a avut şi o vorbă bună despre tigaia Dry Cooker: „Tigaia asta are dreptate atunci când spune că fiecare bănuţ contează! Ăsta parcă e şi un citat din Biblie... sau cel puţin ar trebui să fie. Amin!” Sursa: aici

Gătitul fără apă (RO)


-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *