-->
A MÂNCA SĂNĂTOS
Există persoane care, deși suferă de pe urma mâncării mai puțin sănătoase,
ezită să adopte un stil sănătos de a găti, deoarece nu acceptă să sacrifice
gustul. Acest punct de vedere este însă greșit. Odată schimbările puse în aplicare,
gustul se va reeduca într-un timp scurt. Astfel, la câteva luni, cel mult un an
de la comutarea pe sănătos, mâncarea sănătoasă va părea delicioasă, pe când cea
gătită cu mult ulei și sărată „normal” va părea grețoasă și rea la gust. De
fapt, sacrificarea gustului este doar temporară (asta, bineînțeles, cu condiția
de a nu consuma, pe lângă mâncarea gătită sănătos, acasă, și produse de tip
fast-food, care întrețin nevoia gustului gras și sărat).
- Evitați capcana excesului de glucide concentrate. Pentru aceasta, cuvântul de ordine este „varietatea”.
Cartofii, orezul și fasolea nu sunt singurele garnituri posibile la preparatele
din carne și nici măcar nu trebuie să fie cel mai frecvente mâncăruri: aveți la
dispoziție varza, ardeii (pe care îi puteți congela pentru iarnă), morcovii,
ciupercile etc.
- Cumpărați făinoase din cereale integrale în locul
celor albe, rafinate. Înlocuiți pastele
albe cu cele brune, făina albă cu făina integrală, orezul alb, decorticat, cu
cel întreg. În acest fel, veți beneficia de un surplus de fibre, care
contribuie la prevenirea diabetului, a cancerului de colon, a bolilor
cardiovasculare și a obezității. În cazul bolnavilor, o astfel de schimbare în alimentație
este în măsură să ajute la stoparea evoluției diabetului sau a bolilor de inimă
și la recăpătarea unei siluete și a unei condiții fizice normale. În plus,
cerealele integrale sunt mai bogate în vitamine (în special cele din complexul
B) decât cele rafinate, asigurând o funcționare mai bună a creierului și un
ritm mai lent de degradare a țesutului cerebral.
- Folosiți numai condimente naturale în locul bazelor alimentare sau a
condimentelor agregate de la supermarketuri, care includ multă sare iodată și aditivi.
După ce vă veți obișnui cu aromele mirodeniilor și condimentelor din plante, veți
prepara mâncăruri nu doar mai sănătoase, ci și mult mai gustoase decât cele
care conțin amestecuri de „condimente” în cea mai mare parte artificiale, create
chimic în laborator, și asezonate cu conservanți și coloranți.
- Renunțați la zahărul din prăjituri. Înlocuiți-l cu miere, de preferință de salcâm.
Diferența de preț față de zahărul rafinat e destul de mare, dar dacă veți mânca
dulciuri ponderat, această diferență va fi nesemnificativă în bugetul familiei.
Consumul de zahăr alb, chiar și în cantități modeste, crește riscul de diabet,
de cancer și de alte boli grave.
- Folosiți numai sare de mină (grunjoasă, pe care
o puteți râșni cu râșnița de cafea) sau sare de mare. Puneți sarea la sfârșit
și numai după ce mâncarea s-a mai răcorit. În acest fel, veți putea simți gustul sărat la o cantitate mai mică de
sare. În timp, reduceți treptat cantitatea de sare adăugată în mâncare. În
acest fel, vă veți obișnui simțul gustativ cu mai puțină sare. În general,
oamenii consumă mai multă sare decât ar trebui. Excesul de sare contribuie sau
chiar cauzează afecțiuni cardiovasculare și renale.
- Renunțați definitiv la prăjeli și folosiți tigăi neaderente, pentru a găti „uscat”,
fără ulei. Aceasta înseamnă să uitați pentru totdeauna de cartofii prăjiți, de ouăle
prăjite, de chiftele etc. Pare greu? După doar 2-3 luni în care nu ați mâncat
nicio prăjeală, chiar cuvântul „prăjit” o să vă repugne. Alternativele sănătoase
sunt fierberea, coacerea în cuptor și gătitul la abur (dry cooking). Dacă trebuie
să căliți ceapa, folosiți foarte puțin ulei, adăugând și câteva picături de
apă.
Acestea fiind zise, luați seama și la ce spun specialiștii în nutriție,
pentru a fi sănătoși și fericiți! Dar mai înainte, să ne amuzăm puțin, pentru
că, nu-i așa, și râsul este sănătos.
BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ CONDAMNĂ TIGAIA DRY COOKER
Patriarhul
Daniel ne aminteşte un episod din Vechiul Testament în care Dumnezeu distruge
toţi idolii din teflon, pentru că aceştia prăjeau fără ulei. Mai marii
Bisericii Ortodoxe Române au criticat foarte aspru tigaia Dry Cooker pentru
pretenţiile ei exagerate în domeniul minunilor. „Biserica a hotărât că este
imposibil ca o tigaie să dărâme munţii sau să cânte la două piane fără ajutorul
Satanei”, a declarat Patriarhul Daniel. „Pentru asemenea cuvinte înşelătoare,
în urmă cu trei secole tigaia Dry Cooker ar fi fost arsă pe rug”, a continuat
Preafericirea Sa. În ceea ce priveşte minunea gătitului fără ulei, Patriarhul
BOR a fost cât se poate de tranşant: „Biblia spune clar că păcatul gătitului
fără de ulei este un păcat de moarte, la fel de grav ca uciderea cuiva sau ca
neachitarea taxelor către Biserică”. În cele din urmă, Patriarhul a avut şi o
vorbă bună despre tigaia Dry Cooker: „Tigaia asta are dreptate atunci când spune
că fiecare bănuţ contează! Ăsta parcă e şi un citat din Biblie... sau cel puţin
ar trebui să fie. Amin!” Sursa: aici
Gătitul fără apă (RO)
-->
Foarte util articolul! Multumim pentru sfaturi :)
RăspundețiȘtergere