Criza economică pe înțelesul tuturor (slideshow)

-->

 CRIZA ECONOMICĂ PE ÎNȚELESUL TUTUROR


Pe scurt, istoria crizei economice mondiale declanșată în 2008 este următoarea: În ultimii 10 ani, decidenții politici monopoliști ai principalelor monede din lume au purces la reducerea ratei dobânzii bancare și la o expansiune monetară, convinși că astfel vor înlătura obstacolele din calea prosperității economice. Originile recesiunii monetare trebuie căutate în anii de expansiune monetară, promovată generos de Federal Reserve System (FED) – Banca Centrală a SUA. Din 2001 și până în 2008, FED a invadat piețele financiare cu valuri de monedă, care s-au scurs în credite artificial ieftine și, în consecință, în dezvoltări economice imprudente din punct de vedere al investițiilor. Aceeași politică a banilor ieftini a fost adoptată și de Banca Japoniei, care a vărsat în băncile subordonate bani cu o dobândă nominală zero. La fel s-a comportat și Banca Centrală Europeană, care a suflat în pânzele ciuruite ale creșterii economice din Europa cu reducerea ratei dobânzii la cca 2%, timp de mai mulți ani. În SUA, sistemul bancar a expandat nesăbuit creditul către categorii tot mai largi de debitori, cu ipoteci garantate de guvern, sub sloganul „O casă pentru fiecare”. Dobânzile extrem de scăzute promovate de FED au distrus instinctul de economisire și au deschis robinetul împrumuturilor și al consumului. Astfel, povara datoriilor s-a umflat dramatic. De aceea, responsabilitatea actualei crize economice revine tocmai autorităților monetare, cele care, periodic, eliberează astfel de injecții financiare. Ca și în cazul dopajului, iluzia prosperității e de scurtă durată, după care „organismul economic” resimte acut nevoia de a-și curăța plăgile de tip bubble speculativ.

-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *