21 decembrie 2012 - o zi ca oricare alta + documentar (RO)

-->

21 DECEMBRIE 2012 - O ZI CA ORICARE ALTA
 
Iată câteva precizări autorizate privind ziua de 21 decembrie 2012 – doomsday sau „ziua sfârșitului lumii” – făcute de David Morrison, cercetător NASA la Institutul pentru Științele Lunii și director al Centrului Carl Sagan pentru Studierea Vieții în Univers. Vă invit să le parcurgeți, după care... să vă bucurați de ziua respectivă ca de oricare alta din viața dumneavoastră:

- Calendarul Maya. Mayașii au întocmit un calendar ingenios, care prezintă o socotire a zilelor pe diferite cicluri. Calendarul lor nu se sfârșește anul acesta, ci doar arată că se termină un ciclu de 144.000 de zile (394 de ani) și începe următorul ciclu.

- Profețiile Maya. Mayașii nu au prezis nicăieri sfârșitul lumii sau vreun dezastru de proporții în decembrie 2012. Prezicerile de felul acesta sunt zvonuri înșelătoare moderne.

- Planeta Nibiru. Nibiru este probabil numele unui zeu găsit în scrierile mesopotamiene antice. Nu există nicio planetă numită Nibiru, iar afirmațiile lui Zecharia Sitchin, care a scris în 1976 că a descoperit și tradus tăblițe sumeriene conform cărora o planetă numită Nibiru va distruge Pământul, sunt pură ficțiune.

- O planetă rătăcitoare se îndreaptă către Pământ. În ultimii 10 ani s-au tot făcut afirmații cum că un obiect – Planeta X, Planeta Nibiru, Hercubolus sau chiar Cometa Elenin – se va ciocni cu Pământul în decembrie 2012. Aceste afirmații nu sunt adevărate. Dacă un asemenea corp ceresc ar exista, el ar fi cel mai strălucitor obiect de pe cer, iar astronomii l-ar fi observat și urmărit cu câțiva ani în urmă. Dacă ar fi real, forța lui gravitațională ar modifica orbitele planetelor sistemului nostru solar, în special a lui Marte și a Terrei. Astronomii știu că așa ceva nu există.

- Alinierea planetelor. Nu va exista nicio aliniere a planetelor în 2012. Va avea loc o oarecare aliniere a Pământului cu Soarele și cu centrul galaxiei noastre în ultimele zile ale lui decembrie, dar asta se întâmplă în fiecare an. Și în orice caz, alinierea planetelor nu produce nici un efect asupra Pământului.

- Inversarea polilor. Nu se va petrece nimic ciudat anul acesta, nici în ceea ce privește schimbarea polilor magnetici și nici în ceea ce privește sensul de rotație al Pământului. Polaritatea magnetică terestră se schimbă la cca un milion de ani, dar niciodată brusc și probabil vor mai trece câteva mii de ani până când acest lucru se va întâmpla. O schimbare bruscă a axei de rotație a planetei noastre ar fi dovedită instantaneu prin aceea că niciun sistem GPS n-ar mai funcționa.

- Creșterea numărului de dezastre naturale. Planeta noastră s-a comportat ca de obicei și în 2012, deși ne-au fost prezentate ceva mai multe știri despre calamități naturale petrecute în diferite părți ale globului. Nu a existat o intensificare a activității scoarței terestre, care să fie materializată prin mai multe cutremure sau erupții vulcanice. Am avut parte doar de mai multe fenomene meteorologice extreme, de felul inundațiilor sau secetei prelungite, care pot fi parțial atribuite încălzirii globale. Dar acestea nu au nimic de-a face cu „apocalipsa din 2012”.

- Exploziile solare. Ciclul de 11 ani de activitate solară intensă este așteptat să atingă apogeul în anul 2013, nu în 2012. Ejecțiile de masă coronară pot defecta sateliții circumtereștri, dar nu vor ajunge să afecteze suprafața Pământului. Iar în 2013, activitatea solară de acest tip este așteptată să fie chiar mai scăzută decât media de până acum, nu mai mare.

- Conspirația buncărelor. Acuzația că guvernele ar mușamaliza adevărul privind așa-zisele evenimente catastrofale pentru omenire, punându-se totodată la adăpost sunt un nonsens. Niciun guvern n-ar putea ascunde cetățenilor un pericol iminent de mărimea unui corp ceresc și n-ar putea reduce la tăcere miile de oameni de știință. Zvonurile precum că au fost construite buncăre enorme pe teritoriul Statelor Unite sau altundeva pentru a adăposti elita sunt minciuni. Se pare că există câțiva oameni care-și construiesc adăposturi subterane particulare, însă teama lor de 2012 este deplasată și nu fac altceva decât să-și risipească banii.  

- Copiii înfricoșați. Cel mai vulnerabil segment din populație referitor la ziua sfârșitului lumii sunt copiii. Profesorii declară că mulți din elevii lor sunt înspăimântați de apropierea zilei fatidice, iar unii se gândesc chiar să se sinucidă. Aceasta este cea mai tragică consecință a zvonurilor înșelătoare privind 2012.

- Sfârșitul lumii. Ideea unui sfârșit brusc al lumii este absurdă. Pământul a rămas la locul lui de mai bine de 4 miliarde de ani și aici va rămâne câteva miliarde de ani de-acum încolo, până când strălucirea Soarelui va descrește într-atât, încât să-l facă nelocuibil. Între timp, nu se cunoaște nicio amenințare de natură astronomică sau geologică ce ar putea distruge Pământul.

Cosmofobia. Mulți tineri îmi scriu că sunt înspăimântați de astronomie. De câte ori citesc sau aud la știri despre vreo nouă descoperire, primul lucru care le vine în minte este acela că viața lor ar putea fi pusă în primejdie, chiar dacă fenomenul se petrece într-o galaxie îndepărtată. Asemenea temeri, pe care eu le numesc „cosmofobie” sau frica de Univers, nu au nicio rațiune. Aceste gânduri obsesive par să fie rezultatul prea multor teorii ale conspirației, al postărilor cu subiect senzațional de pe Internet și al unor știri iresponsabile difuzate prin mass media. Obiectele astronomice sunt atât de îndepărtate, încât n-au cum să amenințe Pământul. Vă rog, nu vă fie frică de Soare, de planete, de comete sau de asteroizi! Universul nu este dușmanul vostru.

Doomsday 2012 Fact Sheet
David Morrison
Senior Scientist, NASA LUNAR SCIENCE INSTITUTE
Director – Carl Sagan Centre for Study of Life Science in the Universe

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)
 
2012 - Știință sau superstiție? (RO)

Dați click pe acest link pentru a viziona filmul:

-->

Comentarii

  1. Nu cred absolut nimic din ce spune NASA !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu inteleg de ce multor oameni le place să creadă toate afirmatiile privind nenorociri iminente. Din cate stiu, urmasii mayasilor au inaintat chiar cateva proteste, privind zvonurile injuste conform carora stramosii lor ar fi calculat sfarsitul lumii... maine. Calendarul lor, spun ei, arată doar o serie de cicluri temporale si reprezinta o metodă de calcul, care se poate aplica la infinit. Restul sunt speculatii si chiar rezultatul unor minti bolnave. Ce spune oficialul NASA in articol e perfect logic si de bun simt. Nu vad ce n-ar fi de crezut aici. Si mi se pare o postare binevenita, la momentul potrivit. Felicitari bloggerului pentru idee si pentru munca de traducere a articolului original!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu cred ca dupa 21 decembrie 2012 nu vom mai exista; schimbari au fost in istorie. E posibil ca toate schimbarile politice, sociale din istorie sa aiba legatura cu astrologia, insa nu cred ca se va sfari lumea.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *