Mircea Badea despre curve + documentar (RO)

-->

MIRCEA BADEA DESPRE CURVE

Acest text a fost scris în 2009.  
Aleg să-l public din nou, ușor adăugit, pentru că e, poate, mai valabil ca atunci.

„În opinia mea, curva nu e persoana care face sex pe bani. Aceea e prostituata. O postură neonorabilă, dar corectă. Nu te iubesc, nu simt atracție fizică, dar stau capră pentru că mă plătești. Ok. Cinstit. Curva însă e dezgustătoare. Ea îți spune că te iubește, că o atragi teribil, în timp ce stă capră pentru bani. Lucru pe care nu l-ar recunoaște nici în ruptul capului. Ba chiar o jignește. O ultragiază. O face să plângă, pentru că i-ai lezat delicatețea.

Dar noțiunea de curvă, în opinia mea, repet, n-are legătură exclusivă cu sexul. Ba chiar este egal distribuită între sexe. Are legătură cu viața. Cu a fi în realitate ceva, dar a face eforturi teribile, ostentative de a părea exact opusul. Curva e libidinoasă și invazivă. N-are limite. Îți declară dragostea cu gura plină. Te trage de mânecă. E ca spălătorii de parbrize din intersecții: nu se dă dusă ușor. Poate n-ai înțeles din prima. Îți repetă. Ea are principii – atât de solide, încât par inaccesibile până și unui martir creștin halit de lei. E cultă – Biblioteca din Alexandria era cât raftul ei pentru seara asta. E inteligentă – Kasparov s-a retras când ea i-a explicat că s-a terminat cu șmecheria. Are un suflet sensibil – salvează tot, de la copacii patriei, până la copiii din Africa și tigrii din Sumatra. Ce să mai, dacă tragi linie, Iisus a avut noroc cu poziționarea în timp, altfel nu intra nici în top ten.

Fiecare colțișor al ființei auguste a curvei este descris de hiperbolă. Acțiunile, de superlativ. Evaluările, de suprem. Curva este atât de artificială, încât dacă prostește fără probleme pe adoratorii carpetei cu răpirea din serai, unui om de bun simț nu-i poate provoca decât dezgustul pe care l-ar simți Casanova în fața femeii gonflabile. Dacă îi întorci oglinda în față, curva practică eschiva, explicația, atenuarea. Ea va minimaliza momentul și-ți va face un compliment gros, ca să-ți ia fața.

Eu nu pledez pentru adevărul brut, slinos ca un porc, de multe ori puturos ca o hazna. Înțeleg și aprob seducția, jocul, povestea, ficțiunea, magia, trucul, spectacolul, itinerariul dramatic. Dar diferența dintre seducție și prestația curvei este dată de rafinament. Așa cum tot pe portativ încap și Mozart și Salam Fermecătoru’. Cum tot pe tavan dau cu pensula și Michelangelo, și un zugrav din Ștefănești.

În sfârșit, curva are complexul perfecțiunii și vocația ostentației. Până și Șeherazada, când vedea zorii mijind, sfioasă tăcea. Sfioasă! Curva nu poate fi sfioasă niciodată. Demersul ei de marketing este prea agresiv. Dă-i dracului de zori mijind. Poți să-i vâri și lanterna în ochi, ea tot își va face numărul. De aceea, consider că uneori e bine să-i vorbești pe limba ei. Daca îi cânți în strună, s-ar putea să nu mai fie evidente diferențele dintre voi. Chiar dacă o întâlnești la Ateneu, spune-i pe bune că dă din buric aiurea. E ca în bancul cu poliglotul care întâlnește ciobanul – și la ce i-a folosit? Invoc acum un motto care mi-a plăcut mult:„ Cu samuraii lupți ca samuraii, cu tâlharii lupți ca tâlharii”.

După ce mopul și andrelele au trecut în desuet, veșmintele roz delapidate de la pantera cu aceeași culoare au fost reevaluate, după ce și șoferii de tir au ostenit de atâta fantezie a menajului „a deux” cu propria admiratoare, nu-ți (Nuți) rămâne decât să schimbi sexul războinicului luminii și să pui becuri pe cruci. Fără număr...”


„Nu sunt ce par a fi...” (I Am Fishead) (RO)

Documentarul pe care vi-l prezint azi ne arată modul în care psihopații și medicamentele antidepresive ne influențează viața și lumea în care trăim. Este un lucru cunoscut faptul că societatea noastră este structurată ca o piramidă, cei foarte puțini aflați în vârf punând condițiile și dictând pentru majoritatea de dedesubt. Dar cine sunt acești oameni care ne conduc? Sunt ei oare vinovați de problemele cu care se confruntă societatea noastră astăzi? Acest documentar deosebit ne arată că de fapt acest lucru este foarte adevărat și că cei care dețin puterea, oamenii cu cel mai înalt rang, e foarte probabil să fie psihopați. Sau cel puțin au un profil psihopatic mult mai ridicat decât noi, ceilalți. Citiți întregul articol aici: http://sub-lupa.blogspot.ro/2012/03/psihopatul-corporatist-dopat.html


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *