joi, 21 martie 2013

Colesterolul, o problemă? + VIDEO

-->


COLESTEROLUL, O PROBLEMĂ?

Mass-media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate fizică telefonează la cabinet şi cer cu o voce tremurândă programare pentru „colesterol”. Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării.

Am două sute! E grav, dom' doctor? Răspundem: nu, nu e grav. Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge. Dacă-i aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care valori de 181 mg % sunt trecute ca anormal de mari? Ei bine, aici e o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă. Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează. Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze...

Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul. În anii '80, singurul medicament cu această proprietate era acidul nicotinic. Acesta era foarte ieftin şi avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei ce vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980 vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg%. Intervalul 260-280 mg% impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.


Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Deoarece numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat.

Pentru că, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici, în baza unor studii, au început a se întruni „vârfurile cercetării medicale”, mai întâi în congrese, odată la doi ani, prin capitale europene, mai nou în congrese anuale, prin locaţii exotice. La astfel de „întruniri ştiinţifice mondiale”, de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori fine, la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări „ştiinţifice”, în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost OK înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc. Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi, în măsură ceva mai mică, pentru glicemie. Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sanguină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestor rânduri vor afla că suferă de o grupă sanguină de-a dreptul toxică...

Tratamentul hipercolesterolemiei

Dacă valoarea colesterolului e până la 260 mg%, nu e necesar niciun tratament. Nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie. Dacă valoarea lui este între 260 şi 279 mg %, e recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL). În cazul în care valoarea colesterolului e între 280 şi 299 mg%, e necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânii, untului, laptelui gras şi cărnii grase. Se va limita numărul de gălbenuşuri la max. 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol). Se recomandă un regim bogat în peşte şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului. Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă. Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui. Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg% sau peste, recomand tratament medicamentos. De regulă, cu Vasilip, o tabletă de 10 mg/zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă, în funcţie de datele culese la consultul medical. Se impune o reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.

Tipuri de întrebări frecvente

- Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: above normal range. Când mi-a înmânat buletinul de analiză, doamna de la laborator m-a rugat să stau jos. Vecinii şi familia sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris 6 tablete de Sortis pe zi, ca să nu fac infarct. Ce-i de făcut?

Răspuns: Dacă încă nu aţi citit acest articol, citiţi-l. Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii ale unui grup de 95% dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a „normalului”. Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou. Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât era atunci colesterolul normal.

- Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol. E adevărat?

Răspuns: Niciun ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fructe, legume sau cereale sunt la fel de bune din punct de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar câteva de plante sunt în mod deosebit indicate: merele, usturoiul, cimbrul, seminţele de  muştar, uleiul şi seminţele de cânepă. Este esenţial să nu mâncaţi deloc carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi brânzeturile conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.

- Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?

Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, este riscant, cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente deloc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.

- Urmez un regim vegetarian şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg%. De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?

Răspuns: Această situaţie (relativ rară) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe dintre numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral etc.

- Am colesterolul mărit, dar nu suport peştele, iar usturoiul îmi face rău. Ce-i de făcut?

Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

- Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce să fac?

Răspuns: Raportul dintre colesterolul bun (HDL) şi colesterolul rău (LDL) are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită. Deci, în cazul dumneavoastră nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.

- Mereu aud despre problema colesterolului crescut. Dar eu am colesterolul sub limita normală. E vreo problemă?

Răspuns: Nu, deoarece nu există boli care să fie declanşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul prea scăzut şi depresie, fără a putea spune dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de altă natură.

Dr. Mihnea Dragomir


O națiune de statine (Statin Nation) - primele 13 minuteDr. Derrick DeSilva: Medicii - spălați pe creier în privința colesterolului

În acest scurt interviu, dr. Derrick DeSilva afirmă că colesterolul nu este nici pe departe dușmanul atât de incriminat de medici. El menționează o serie de studii și realități care ne-ar putea face să ne schimbăm părerea despre rolul colesterolului în organism.

-->

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.