Pepenele roșu - un aliment extrem de sănătos + VIDEO



PEPENELE ROȘU

UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS

Dr. Călin Mărginean

Ei bine, pepenele roșu...

- Conține aproape 90% apă, fiind unul dintre puținele fructe care se poate bucura de o asemenea proporție (alături de pepenele galben și castraveți). Cele mai sănătoase alimente sunt cele care au procentul de apă egal sau peste cel al organismului uman: 58-70%, în funcție de vârstă (mai mult la copii, mai puțin la vârstnici).

- Conține colorantul natural roșu numit LICOPEN, factor antioxidant excepțional. În primul rând, antioxidant = anticancer. Previne și tratează orice localizare tumorală, dar mai ales cancerele de prostată, uter, sân, vezica urinară, pancreas și ovar. Licopenul este de cel puțin 5 ori mai puternic decât betacarotenul, antioxidantul galben-portocaliu conținut în toate fructele și legumele de această culoare (interesant este că nu el dă această culoare). Dacă vom mânca pepenele roșu ca atare, doar 5% din cantitatea de licopen se va absorbi, iar restul se va elimina, deoarece acest colorant antioxidant excepțional se absoarbe slab în mediul apos. Dacă însă vom lua înainte, în timpul sau imediat după consumul pepenelui roșu 1 linguriță de ulei de măsline sau de in, absorbția licopenului va fi totală. Acest colorant există în majoritatea legumelor și fructelor de culoare roșie.

Pepenele furnizează cele mai puține calorii la 100g de produs dintre toate alimentele (25 kcal%). Tocmai aici se află una dintre cele mai mari capcane: „Dar practic, conține numai apă”, ar spune un nespecialist (din păcate și unii doctori). Așa este, dar doar aparent, deoarece nimeni nu mănâncă doar 100 g de pepene la o masă! Dacă o persoană ajunge să mănânce 1,5-2 kg de pepene la o masă (ceea ce, să recunoaștem, nu e prea greu) asta înseamnă 375-500 kcal o dată, ceea ce echivalează cu o ciocolată de 100 g. Iar dacă cele 500 kcal sunt consumate seara, după ora 18:00, depunerea este de peste 90% și atunci să nu ne mirăm de creșterea alarmantă în greutate, mai ales a persoanelor de sex feminin și a celor sedentare (dar nu numai). Dacă există persoane care nu prea obișnuiesc să consume lichide pe parcursul unei zile, ingestia bruscă/brutală a unei cantități așa de mari de lichid poate determina creșterea la fel de bruscă a tensiunii arteriale, plus riscurile aferente acestei boli. Pepenii, indiferent de culoare, au și un puternic efect diuretic, putând mobiliza o piatră renală „mută” simptomatic până atunci. Pepenele galben, alături de usturoi și de propolis, conține un antibiotic natural extrem de puternic.

Sfat medical: consumați cu înțelepciune alimentul excepțional numit PEPENE ROȘU!

Sursa: http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/05/atentie-la-un-aliment-extrem-de-sanatos.html

Cum să tai rapid un pepene

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *