PEPENELE ROȘU
UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS
UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS
Dr.
Călin Mărginean
- Conține aproape 90% apă, fiind unul dintre puținele fructe care se poate
bucura de o asemenea proporție (alături de pepenele galben și castraveți). Cele
mai sănătoase alimente sunt cele care au procentul de apă egal sau peste cel al
organismului uman: 58-70%, în funcție de vârstă (mai mult la copii, mai puțin
la vârstnici).
- Conține colorantul natural roșu numit LICOPEN, factor antioxidant excepțional.
În primul rând, antioxidant = anticancer. Previne și tratează orice localizare
tumorală, dar mai ales cancerele de prostată, uter, sân, vezica urinară,
pancreas și ovar. Licopenul este de cel puțin 5 ori mai puternic decât betacarotenul,
antioxidantul galben-portocaliu conținut în toate fructele și legumele de
această culoare (interesant este că nu el dă această culoare). Dacă vom mânca
pepenele roșu ca atare, doar 5% din cantitatea de licopen se va absorbi, iar
restul se va elimina, deoarece acest colorant antioxidant excepțional se absoarbe
slab în mediul apos. Dacă însă vom lua înainte, în timpul sau imediat după
consumul pepenelui roșu 1 linguriță de ulei de măsline sau de in, absorbția
licopenului va fi totală. Acest colorant există în majoritatea legumelor și fructelor
de culoare roșie.
Pepenele furnizează cele mai puține calorii la 100g de produs dintre toate
alimentele (25 kcal%). Tocmai aici se află una dintre cele mai mari capcane:
„Dar practic, conține numai apă”, ar spune un nespecialist (din păcate și unii
doctori). Așa este, dar doar aparent, deoarece nimeni nu mănâncă doar 100 g de
pepene la o masă! Dacă o persoană ajunge să mănânce 1,5-2 kg de pepene la o
masă (ceea ce, să recunoaștem, nu e prea greu) asta înseamnă 375-500 kcal o
dată, ceea ce echivalează cu o ciocolată de 100 g. Iar dacă cele 500 kcal sunt
consumate seara, după ora 18:00, depunerea este de peste 90% și atunci să nu ne
mirăm de creșterea alarmantă în greutate, mai ales a persoanelor de sex feminin
și a celor sedentare (dar nu numai). Dacă există persoane care nu prea obișnuiesc
să consume lichide pe parcursul unei zile, ingestia bruscă/brutală a unei
cantități așa de mari de lichid poate determina creșterea la fel de bruscă a
tensiunii arteriale, plus riscurile aferente acestei boli. Pepenii, indiferent
de culoare, au și un puternic efect diuretic, putând mobiliza o piatră renală
„mută” simptomatic până atunci. Pepenele galben, alături de usturoi și de
propolis, conține un antibiotic natural extrem de puternic.
Sfat medical: consumați
cu înțelepciune alimentul excepțional numit PEPENE ROȘU!
Sursa: http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/05/atentie-la-un-aliment-extrem-de-sanatos.html
Cum să tai
rapid un pepene
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.