Cine și când a început Al Doilea Război Mondial

-->

 CINE ȘI CÂND A ÎNCEPUT AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

„23 August 1944 - ziua eliberării patriei noastre de sub jugul fascist”. Timp de peste patru decenii, 23 august a fost ziua națională a României, marcată cu parade miliare, steaguri și spectacole grandioase ținute pe stadioanele țării.


Astăzi, pentru români, această dată aproape că și-a pierdut semnificația. Manualele de istorie consemnează totuși că în urmă cu 69 de ani, țara noastră s-a aflat într-un moment de răscruce. Actul de la 23 august 1944 a constituit sfârșitul unei serii de evenimente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care au marcat ieşirea României din alianţa cu Puterile Axei şi alăturarea la Puterile Aliate. Semnificaţia acestor evenimente a fost interpretată de istorie diferit. Ele au fost deturnate şi distorsionate de perioada comunistă, viciate de politica forţat naţionalistă anterioară lui 1989, condamnate uneori ca acte de trădare sau ca acţiuni regretabile, care au determinat intrarea României în sfera de influenţă a comunismului sovietic. Rămâne realitatea faptului că actul de la 23 august a scurtat durata războiului în Europa, lipsind trupele germane de aprovizionarea cu petrol din România şi destabilizând frontul din Balcani. Germania a fost obligată să se retragă repede din Bulgaria, apoi din Grecia, Macedonia, Albania, Serbia şi o parte din Bosnia. Pe plan politic, exemplul României a fost urmat, la scurt timp, de Finlanda, Bulgaria şi Ungaria. Marcăm și noi această zi, crucială pentru istoria României timp de 45 de ani, printr-un articol foarte interesant, care dezvăluie realități ale acelor vremuri trecute sub tăcere de către manualele de istorie.

Cine și când a început Al Doilea Război Mondial? Manualele de istorie și istoricii noștri răspund: Al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939, când Hitler a invadat Polonia. Simplu și clar. Știm când a început, știm cine este vinovat. Treaba e clară, nu mai avem nevoie de lămuriri suplimentare. Dar dacă e altfel?

Ce făcea Uniunea Sovietică în septembrie 1939? Păi ce să facă, invada Polonia pe 17 septembrie și apoi trupele sovietice defilau cot la cot cu trupele naziste la Brest-Litovsk. Și totuși Uniunea Sovietică n-are nicio responsabilitate cu privire la declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial! Voi recurge la raționamentul lui Viktor Suvorov, din volumul „Spărgătorul de gheață”, pentru a vedea care a fost rolul Uniunii Sovietice în acei ani:

Care este data intrării Uniunii Sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial? Toată lumea este de acord că aceasta este 22 iunie 1941, când Uniunea Sovietică a fost invadată de Germania nazistă și aliații ei (printre care se număra și România). Aici avem de-a face cu o incoerență: Al Doilea Război Mondial începe pe 1 septembrie 1939 prin invadarea Poloniei de către Germania nazistă. Uniunea Sovietică se alătură invadării Poloniei pe 17 septembrie 1939 și totuși... Uniunea Sovietică participă la război abia din 22 iunie 1941! Soldații germani și polonezi morți în septembrie 1939 au participat la Al Doilea Război Mondial, dar soldații sovietici morți în Polonia în septembrie 1939 nu au participat la acest război.

Cât de neutră a fost Uniunea Sovietică? În istoriografia rusă (și nu numai!) în perioada dintre 1 septembrie 1939 și 22 iunie 1941 Uniunea Sovietică este considerată... neutră! Aproape doi ani de neutralitate, în care Al Doilea Război Mondial bântuia prin toată lumea, iar URSS era NEUTRĂ! A fost atât de neutră în acești doi ani, încât a reușit să cucerească 23 de milioane de oameni, invadând câteva țări cu adevărat neutre. Dar să vedem în ce a constat neutralitatea Uniunii Sovietice de la 1 septembrie 1939 până la 22 iunie 1941.

Pe 30 noiembrie 1939 neutra Uniune Sovietică (neparticipantă în acel moment la cel de-Al Doilea Război Mondial!) a invadat Finlanda. A urmat un război crâncen, care a durat până pe 13 martie 1940, încheiat cu un tratat de pace valabil și în ziua de azi. În timpul luptelor din Finlanda, neutra Uniune Sovietică a înregistrat 126.000 de soldați morți și dispăruți plus 188.000 de răniți. Tot ca un act de neutralitate, în toamna anului 1939 Uniunea Sovietică a transmis țărilor baltice ultimatumuri prin care a impus instalarea de baze militare sovietice. Continuând această originală politică de neutralitate, Uniunea Sovietică a anexat țările baltice în iunie 1940. Tot în iunie 1940, Uniunea Sovietică a transmis României un ultimatum, prin care a cerut Basarabia și Bucovina. România a cedat, dar dacă n-ar fi făcut-o, cu siguranță am fi avut de-a face cu un alt exemplu de neutralitate manifestat sub forma unui război.
Uniunea Sovietică își motivează „neutralitatea” spunând că nu au existat declarații de război în conflictele enumerate mai sus. După această logică, și Germania nazistă a fost la fel de neutră. Când a invadat Danemarca și Norvegia pe 9 aprilie 1940, Hitler nu a declarat război acestor țări, ci a spus că a venit să le apere neutralitatea. Practic, acțiunile Uniunii Sovietice sunt identice cu ale Germaniei naziste în perioada 1 septembrie 1939 - 22 iunie 1941. Și totuși Uniunea Sovietică a fost neutră, iar Germania nazistă a declanșat cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe 22 septembrie 1939, la Brest-Litovsk, trupele Germaniei naziste mărșăluiau alături de cele ale Uniunii Sovietice în cea mai ciudată paradă din întreaga istorie. Soldații a două ideologii autodeclarate inamice își dădeau mâna și făceau schimb de țigări după ce sfâșiaseră Polonia. Părintele trupelor de tancuri naziste, generalul Heinz Guderian, se saluta și primea această ciudată paradă alături de unul dintre cei mai valoroși comandanți de blindate ai sovieticilor, generalul Semion Moiseevici Krivoșein. Sovieticii salutau steagul cu svastică, iar arcul de triumf al paradei reunea secera și ciocanul cu svastica.

Arcul de triumf purtând svastica alături de seceră și ciocan, cu inscripția:
„Trăiască Armata Roșie, eliberatoarea clasei muncitoare din Belarus și Ucraina de vest”

Hitler și Stalin își dădeau mâna zâmbind peste cadavrul Poloniei. O paradă aproape necunoscută în istorie, ale cărei imagini au ieșit cu greu din arhive – e vorba de imagini provenind exclusiv din arhivele germane. Probabil că sovieticii nu au făcut fotografii la Brest-Litovsk pe 22 septembrie 1939 – sau dacă au făcut, atunci fotograful a murit prin cine știe ce lagăr, iar imaginile au fost distruse.

Toată această poveste a venit ca o concluzie logică a pactului încheiat între Hitler și Stalin prin miniștrii lor de externe, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov, semnat la Moscova pe 23 august 1939. Cei doi dictatori și-au împărțit atunci Europa, Polonia a fost sfâșiată în două, iar Basarabia românească a fost dată cadou sovieticilor. După ce Germania a atacat Polonia pe 1 septembrie 1939, generalul Heinz Guderian a ajuns pe 17 septembrie la Brest Litovsk, dincolo de linia de demarcație de pe râul Bug. Guderian a așteptat aici sosirea sovieticilor, care au ajuns la Brest pe 22 septembrie, sub comanda generalului S.M. Krivoșein. Cei doi generali au căzut de acord pentru desfășurarea unei parade comune în orașul Brest, care a început la orele 16:00. Krivoșein a exprimat în timpul discuțiilor speranța că Germania nazistă și Uniunea Sovietică vor reuși să înfrângă inamicul comun – imperialista Marea Britanie. Un eveniment istoric ocultat, care exprimă un adevăr geopolitic: când Rusia și Germania își dau mâna, țări din Europa de Est dispar, iar Marea Britanie este izolată și pusă în pericol. Generalul polonez Plisowski, comandantul trupelor care au apărat Brestul, a fost luat prizonier de sovietici și mai apoi executat în masacrul din pădurea Katyn.



Guderian și Krivoshein primesc împreună parada sovieto-nazistă

Trupele germane defilează

Sovieticii și naziștii asistă la paradă

Defilarea naziștilor

Tancuri sovietice trec pe lângă motocicliștii naziști

Sovieticii se salută cu naziștii

Cei mai buni prieteni: sovieticii și naziștii


Două coifuri alăturate: steaua în cinci colțuri și vulturul nazist

Naziștii și sovieticii își dau mâna

Prietenie fără seamăn...
-->

Comentarii

  1. incredibil..... nu cred ca va rezista pe site cateva ore...spulbera toata istoria cunoscuta de noi ,oficial.. va felicit ...sper sa reziste pe site cateva ore.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista cateva articole asemanatoare si pe alte site-uri. Sunt preluate din scrierile unor istorici onesti, care au cercetat arhivele vremii. Istoria acelor vremuri nu este cea invatata la scoala si nici cea prezentata la televizor. Informatiile care te-au lasat perplex(a) nu vor fi cenzurate, pentru ca astazi sunt prea putini cei carora le pasa ce s-a intamplat cu tara lor, si inca si mai putini cei pe care-i mai intereseaza si altceva in afara de ultima moda sau ultimul tip de BMW.

      Ștergere
  2. Felicitari! Un articol foarte bun. Merita recomandat tuturor. Poate contribui cu succes la eforturile noastre de schimbare!

    RăspundețiȘtergere
  3. bunicul meu era polonez a fugit in timpul razboiului din polonia de nemti la rusi apoi in romania iar dupa razboi ,cu ocupatia rusa de la noi, si-a schimbat numele in 1947.vanatoarea polonezilor a continuat si dupa razboi chiar si la noi in tara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel de al doilea razboi mondial a inceput in ziua in care a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov, 23 August 1939. Unii erau pregatiti si doreau foarte mult ceilalti mai aveau nevoie de timp sa se pregateasca.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *