Salar de Uyuni - Oglinda lumii + VIDEO

-->

SALAR DE UYUNIOGLINDA LUMII

Cu o suprafață de 12.000 km², Salar de Uyuni din Bolivia este o imensă suprafață de sare, considerată una din cele 7 minuni naturale ale lumii. Aceasta este atât de plată, încât agențiile spațiale din întreaga lume o folosește pentru a-și calibra altimetrele de pe sateliții din jurul Pământului (neexistând valuri, aici reflectivitatea este de 5 ori mai bună decât cea a unui ocean). Platoul de sare este situat la o altitudine de 3.656 m, în podișul Altiplano, și s-a format după ce un lac enorm, numit Minchin, s-a evaporat treptat în ultimii 20.000 de ani. Rămășițele lacului sunt vizibile și astăzi: în apropiere de pustiul sărat din Uyuni, lacurile Poopo și Uru Uru, plus marele lac Titicaca se unesc în timpul sezonului ploios, reconstituind o parte din suprafața lacustră a vechiului Minchin. Stratul de sare, cu o grosime ce variază între 2 și 20 m, este responsabil pentru suprafața uimitor de plată. În sezonul ploios, apa topește partea superficială a depozitului de sare, platoul căpătând aspectul unui lac. De-a lungul miilor de ani, procesul a dus la aplatizarea aproape perfectă a zonei. Denumirea de „oglinda lumii” i-a fost dată deoarece, în momentul în care plouă, toată suprafața platoului se acoperă cu un strat fin de apă, care oglindește cerul. Atunci, priveliștea este de o frumusețe ce-ți taie respirația. Pur și simplu nu-ți dai seama unde se termină pământul și unde începe cerul.


S-a estimat că Salar de Uyuni ar conține 10 miliarde de tone de sare, din care se extrag 25.000 de tone anual. Metoda tradițională este strângerea sării în movile, care sunt mai întâi lăsate la soare, pentru ca apa să se evapore înainte de transportare. Tot aici, se găsesc 70% din rezervele de litiu ale planetei (folosit la fabricarea bateriilor electrice) și mari cantități de potasiu și  magneziu. În mod surprinzător, peisajul nu este lipsit de viață. Platoul de sare de la Uyuni este locul preferat de păsările flamingo pentru împerechere. Când acestea își fac apariția în număr mare, platoul capătă o frumoasă nuanță roz. 
Imensa mare albă Salar de Uyuni are în centru mai multe „insule”, vârfuri ale unor vechi vulcani, care în vechime ieșeau dintr-o mare de apă. Fascinant este că vârfurile stâncoase sunt acoperite de corali fosilizați și de sedimente cu urme de viață marină. Aventurierii care vin să viziteze platoul au ca punct de pornire orașul Uyuni, situat la doar câțiva kilometri distanță de marginea sărăturii, și pot înnopta într-unul dintre hotelurile construite din blocuri de sare, extrase din fostul lac. Mobilierul... ați ghicit, este și el făcut tot din sare.


Să vizităm și noi această minune a naturii...


20 cele mai frumoase locuri din lume

-->

Comentarii

  1. Superb! Ca in vis! La multi ani si sa visezi frumos (in verde) si in anul ce vine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Iar tu să visezi în roz, și ce visezi să ți se împlinească.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *