Sfaturi pentru femei... și bărbați

-->

SFATURI PENTRU FEMEI

George Călinescu (1899-1965)
- poet, romancier, dramaturg, eseist și istoric literar -


Pentru o fată, reușita în viață nu este o chestiune de studiu și energie. Rostul femeii este să placă; afară de asta, nu poate fi fericire.

Poți fi savantă, poți fi artistă, dar nu uita că ești femeie. Nu trece în tabăra bărbaților.

Esențialul nu este de a fi desăvârșită trupește, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feței. Sunt femei care par distinse facial și care sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.

Nu-ți fortifica în așa fel caracterul, încât să nu mai poți plânge. O femeie care nu știe să plângă și-a pierdut jumătate din farmec.

Ferește-te de puterea pe care o au asupra fetelor fine firile înapoiate și brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul. Dar nici nu cădea în greșeala contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învățat. Nu rareori, aceștia sunt primitivi și egoiști și sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un bărbat adevărat.

Dacă soțul tău va fi un bărbat excepțional, nu te extazia în fața celorlalți de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli; îl vei obișnui să se considere intangibil.

Fiind căsătorită, nu îndepărta brutal pe bărbatul pe care-l stimezi și crezi că te iubește. Poți întuneca astfel o existență. O prietenie delicată nu e un adulter.

Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlnești la unele femei cu progenitură o voluptate și o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.

Numai cine nu poate să iubească îmbătrânește și moare.


SFATURI PENTRU BĂRBAȚI

Pitagora (580-495 î.e.n.)
- filozof și matematician grec -

Purifică-ți inima înainte de a îngădui iubirii să sălășluiască în ea: chiar și mierea cea mai dulce se amărăște într-un vas murdar.

Nu te așeza pe o piatră, dar nici pe genunchii unei femei la fel de rece ca piatra.

Să nu te măgulești cu gândul că ești prea iubit de o femeie care se iubește mult pe sine.

Nu fi nici sclavul, nici tiranul unei femei.

Dacă îți iei nevastă, nu te căsători doar cu sexul ei.

Nu ridica niciodată mâna asupra nevestei tale când ești mânios. Cel ce-și lovește femeia, se lovește pe sine.

Cinstește femeia care te face tată.

În fiecare an să aveți o zi de sărbătoare numită „pacea familiei”. În această zi, soțul și soția, la prânz, în mijlocul familiei, își vor da mâna și își vor ierta unul altuia greșelile făcute de-a lungul anului.

Părăsește-ți nevasta dacă nu poți trăi cu ea; dar nu te despărți de ea ca să iei o alta. Înțeleptul nu-și schimbă femeia.

La moarte, să nu-i lași fiului tău alte datorii în afară de cea a recunoștinței.

Surse: aici și aici
-->

Comentarii

  1. Am fost nevoita de viata sa trec ...si in tabara barbatilor. Am ramas a fi mama si tata pentru doi adolescenti. Practic sunt in trei tabere? Femeie, barbat si ...asexuat. Mirific, dar asta e! Si totusi... nu ma urasc, fac ceea ce am de facut, am ramas preponderent mama si cred ca - odata- lucrurile se vor schimba. Asa ca nu cred in sfaturi general valabile! Si nu. Nu tine aia cu : pana cand moartea ne va departi! Nu desparte nimic, ci uneste si mai mult. Candva ne vom regasi. Dar eu mai am treaba pe aici pana acolo.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *