Chiar avem nevoie de lapte?

-->

CHIAR AVEM NEVOIE DE LAPTE?

Nutriționiștii David Ludwig și Walter Willett de la Universitatea Harvard afirmă că laptele ar trebui să fie doar o preferință alimentară și nu o cerință nutrițională. De ani de zile, Guvernul și alte organisme oficiale recomandă ca toți americanii să consume zilnic lapte, ca parte a unei diete sănătoase. „Această recomandare este poate cel mai insistent sfat dat publicului american în privința dietei din ultima jumătate de secol”, spune profesorul de pediatrie David Ludwig, MD, Ph.D. După cum au demonstrat numeroase studii, sfatul este înșelător. Recent, cei doi specialiști au semnat împreună un comentariu în JAMA Pediatrics (revistă a Asociației Medicale Americane), în care fac apel la confrații lor să reconsidere rolul laptelui de vacă în alimentația umană.

Desființarea ideii că laptele este un aliment sacrosanct a șocat lumea științifică. Cu atât mai mult, cu cât Willett este nepotul unui renumit crescător de vaci și cel mai citat nutriționist din lume, conform revistei Boston Globe. Ludwig este, de asemenea, o autoritate științifică, fiind, printre altele, directorul fondator al „Programului de viață pentru o greutate optimă” de la Spitalul de copii din Boston, una dintre cele mai vechi și mai mari clinici din Statele Unite pentru tratarea obezității infantile.

Cei doi „grei” de la Harvard au acuzat USDA (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite) și Academia Americană de Pediatrie pentru faptul că încurajează populația să consume 3 căni de lapte pe zi. „Oamenii nu au nicio cerință nutrițională pentru laptele vreunui animal”, au scris ei. Și mai îngrijorător, au continuat ei, este faptul că USDA recomandă școlilor să le dea copiilor lapte degresat, sub motivul că acesta previne obezitatea. „Nu există nicio dovadă că trecerea la un lapte fără grăsimi ajută la pierderea în greutate, spune Ludwig. De fapt, lucrurile stau exact invers”. Niciunul dintre cei doi experți nu spune că iubitorii de lapte ar trebui să renunțe la el definitiv. Ei doar punctează faptul că laptele ar trebui considerat o opțiune personală și nu o recomandare guvernamentală.

Joseph Keon, Ph.D, un alt expert în nutriție și autorul cărții „Adevărul tulburător despre laptele de vacă și sănătatea ta”, este de acord cu cei doi: „De prea multă vreme am luat recomandarea de a consuma lapte ca pe o literă de evanghelie, încât puțini dintre noi au stat să se gândească cât de nenatural este obiceiul de a bea lapte”, spune el.

Pentru a afla mai multe despre avantajele și dezavantajele consumului de lapte și de lactate, acești experți vă invită să răspundeți la chestionarul următor:

Adevărat sau fals?

- Laptele este o parte esențială a unei alimentații sănătoase.

Fals. Dacă ai răspuns „adevărat”, probabil că asociezi laptele cu aportul de calciu, greșeală ușor de făcut, din cauza publicității agresive în acest sens. În realitate, lucrurile stau altfel. Laptele este o băutură comodă, iar în spatele ei se află o întreagă industrie. Calciul este un nutrient și este o parte esențială a unei diete sănătoase. E adevărat că laptele conține calciu, dar este departe de a fi cea mai bună sursă. Plantele, în special cele cu frunze de un verde închis, abundă în calciu – algele marine, spanacul, ruccola, păpădia etc. Și reține că organismul uman are nevoie în același timp de anumiți nutrienți care să transporte calciul la oase, cum ar fi vitaminele C și K, potasiu și magneziu. O combinație sănătoasă de plante alimentare ni le poate furniza pe toate. În plus, cam 25% din populația Statelor Unite prezintă intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că organismul lor nu are capacitatea de a o digera. Să nu uităm că timp de mii de ani oamenii și-au asigurat necesarul de calciu fără ajutorul industriei de lactate.

- Avem nevoie de foarte mult calciu.

Fals. Recomandările USDA sunt puternic influențate de industrie, care distorsionează adevărul, spun Ludwig și Willett. Pentru că americanii au o dietă foarte bogată în proteine animale, ei ar trebui să-și crească aportul de calciu, pentru că, în contrast cu promisiunea publicitară că laptele întărește oasele, de fapt, proteina animală scoate calciul din oase. Statele Unite, care este cel mai mare consumator de lapte și lactate de pe planetă, are în același timp și cea mai mare rată a fracturilor de os. În schimb, fracturile osoase sunt cele mai rare în țările în care se consumă foarte puțin lapte sau deloc. Ca să-ți menții oasele puternice, trebuie să consumi vegetale bogate în calciu. Numai calciul din plante este biodisponibil, adică absorbit de oase. 

- Dacă bei mult lapte n-o să faci osteoporoză.

Fals. Studii ample arată că stilul greșit de viață provoacă osteoporoza și nu lipsa laptelui din alimentație. Într-unul dintre cele mai extinse și riguroase astfel de studii, cercetătorii au ținut sub observație 78.000 de femei timp de 12 ani și au concluzionat că cele care au băut două sau mai multe pahare de lapte pe zi au făcut osteoporoză și au avut fracturi osoase într-o proporție covârșitor mai mare decât cele care au consumat lapte foarte rar.
Lista factorilor care fură calciul din oase arată ca o descriere a dietei standard americane: exces de sare, alcool, proteină animală și cafea. Cel mai bun mod de a preveni osteoporoza este mișcarea, mersul pe jos, exercițiile fizice (în special ridicarea de greutăți) și consumul de alimente bogate în nutrienți – legume, fructe și pește bogat în vitamina D (somon, sardine etc.)

- Toți copiii au nevoie de lapte.

Fals. Doar unii copii au nevoie de lapte, anume cei cu o alimentație deficitară, provenind din familii sărace. „Pentru acești copii, laptele ar putea fi alimentul de cea mai bună calitate pe care-l consumă într-o zi”, spune Ludwig. Dar Ludwig și Willett pun la îndoială recomandarea științifică a USDA de a încuraja școlile să înlocuiască laptele integral cu cel degresat, aromatizat și îndulcit. „O porție de lapte integral conține cca 12 grame de zahăr; o porție de lapte degresat și aromatizat poate conține până la 25 de grame de zahăr. A schimba grăsimea laptelui cu zahărul este un nonsens”, spune Ludwig. Eliminarea grăsimii nu duce la pierderea în greutate, mai ales în cazul laptelui. Dovadă stă și un studiu publicat în 2005 în „Arhivele medicinii pediatrice și ale adolescentului” (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine), care a concluzionat că copiii, cu cât beau mai mult lapte degresat, cu atât iau mai mult în greutate. Explicația, spune Ludwig, este aceea că grăsimea este mai sățioasă decât zahărul. Oamenii care trec pe o dietă săracă în grăsimi au mai des senzația de foame. El dă exemplul unui copil care, de obicei, când venea de la școală, bea un pahar de lapte integral cu două fursecuri. Atunci când a trecut pe lapte fără grăsime, el nu s-a mai simțit sătul și a mâncat încă un fursec. În timp, acest al treilea fursec i-a creat o problemă mai mare decât grăsimea din laptele integral. „Se știe că zahărul și făina albă sunt cauze ale îngrășării, spune Ludwig. Laptele degresat cu trei sau mai multe lingurițe de zahăr e o alegere mult mai proastă decât laptele nedegresat”.

- Laptele organic este mai sănătos decât laptele industrial.

Adevărat. Laptele organic este mai sănătos decât laptele convențional, deoarece fermierii care-l produc nu folosesc pesticide, antibiotice și hormoni de creștere. În plus, vacile sunt crescute în cea mai mare parte a timpului pe pășune și își iau substanțele nutritive din iarbă, care este bogată în acizi grași Omega-3 și acid linoleic, un acid gras care crește imunitatea. Acești nutrienți ajung și în laptele vacii. Dar nu tot laptele organic este la fel! „Tendința în creștere de a cumpăra lapte organic a dus la crearea unei adevărate industrii, încât linia dintre laptele convențional și cel organic a devenit din ce în ce mai estompată”, explică Mark Kastel, directorul „Proiectului pentru integritatea organică” de la Institutul Cornucopia, Wisconsin.

- Beneficiile pentru sănătate ale laptelui depășesc riscurile.

Și da și nu. Răspunsul depinde de alimentația ta uzuală. Dacă ideea ta de mic dejun este un pateu, o pizza congelată și chipsuri, răspunsul la întrebare este „adevărat”. Laptele va fi întotdeauna mai bun decât junk-food. Dar dacă hrana ta constă în multe vegetale, nuci, alune, semințe și pește, ar fi mai bine să nu adaugi și laptele acestei diete. Ludwig este categoric în această privință: „Persoanelor care au adoptat o dietă zilnică de calitate, respectarea recomandărilor USDA privind consumul de lapte le-ar putea crește riscul de boli, printre care și câteva tipuri de cancer”.
Legătura dintre lapte și cancer este deja bine stabilită. Pentru cei care nu știu, laptele de vacă este bogat în factorul de creștere de tip insulinic IGF-1, un hormon similar insulinei, care joacă un rol major în creșterea nou-născuților. Astfel, laptele de vacă este conceput de natură să-i ajute pe viței să crească, iar cel uman, pe bebeluși. IGF-1 stimulează înmulțirea celulelor și descurajează moartea acestora. Studiile arată că adulții care-și introduc prin lapte niveluri ridicate din acest hormon în organism au un risc crescut de a face un cancer de prostată, de sân și de colon. Iar acest risc poate fi căpătat încă din copilărie. Partea proastă este că industria crește vaci cu un nivel foarte ridicat de IGF-1, pentru că aceste vaci dau mai mult lapte. Iar partea și mai proastă este aceea că vacilor li se administrează și hormonul de creștere bovin recombinat (rBGH), care le ridică semnificativ nivelurile de IGF-1.
Un alt factor care crește riscul de cancer este estrogenul. Laptele conține 60 de hormoni naturali, între care estrogenul este predominant. Aceasta este o problemă pentru femeile sensibile la estrogen, care pot dezvolta cancere mamare, uterine sau ovariene. „Expunerea la estrogen pe termen lung constituie unul dintre riscurile primare de cancer de sân, iar influența lactatelor în apariția lui nu este deloc de neglijat”, spune expertul în nutriție Joseph Keon. Problema pare să fie practicile moderne de obținere a laptelui. Vacile de lapte – atât cele crescute convențional, cât și cele crescute organic – sunt mulse în jur de 300 de zile pe an. În cea mai mare a timpului, ele sunt însărcinate. Laptele unei vaci aflată în ultimul stadiu de sarcină conține de 33 de ori mai mult estrogen decât laptele unei vaci care nu mai este însărcinată. În concluzie, spune expertul în nutriție Walter Willett, „hormonii din lapte sunt un mare semn de îngrijorare, iar adulții ar trebui să cunoască toate riscurile și consecințele consumului de lapte, înainte de a-i hrăni pe copii cu acest aliment”.

-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Miracolul japonez + VIDEO
    06.08.2013 - 6 Comments
    --> MIRACOLUL  JAPONEZ Astăzi, 6 august 2013, s-au împlinit 68 de ani de când a fost lansată prima bombă atomică din istoria umanității, care a devastat orașul Hiroshima.…
  • 9/11 De ce luptăm (Why We Fight) (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    -->   DE CE LUPTĂM? (RO) Why We Fight? este o incursiune în măruntaiele mașinăriei de război americane, cu povestiri incredibile și comentarii făcute de oameni din interiorul…
  • Povestea lui Tommy - câinele care își așteaptă stăpâna în biserică
    27.11.2013 - 3 Comments
    --> POVESTEA LUI TOMMY CÂINELE CARE ÎȘI AȘTEAPTĂ STĂPÂNA ÎN BISERICĂ Povestea lui Tommy, un ciobănesc german în vârstă de 7 ani, a impresionat o lume întreagă, pe Facebook fiind…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Mitul proteinelor + VIDEO
    27.05.2014 - 3 Comments
    --> MITUL PROTEINELOR   Ideea unei alimentații fără carne este încă pentru mulți oameni greu de acceptat. Conform ideilor adânc înrădăcinate în mentalitatea comună, „nu se poate…
  • Jude Law spune că a fost pregătit pentru pandemia actuală în timp ce filma „Contagion”
    13.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Acum un deceniu, Jude Law a fost avertizat cu privire la o pandemie, ca cea pe care o trăim acum, când filma Contagion, o poveste extrem de…
  • Țigani = Romi?
    03.05.2012 - 2 Comments
    --> ŢIGANI = ROMI? În ultimul timp, temele principale ale ştirilor au fost legate de reacţia ostilă împotriva cetăţenilor români din Italia şi, mai nou, şi din alte ţări europene.…
  • Dr. Călin Mărginean - Exercițiul fizic (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • 16 fapte surprinzătoare despre inima ta
    01.05.2023 - 0 Comments
    Inima ta te face să mergi mai departe în fiecare zi, fără să i se ceară acest lucru. Continuă să citești pentru a afla 16 fapte interesante despre inima ta și sistemul cardiovascular.1. Inima ta…
  • Capra - cel mai rentabil animal domestic
    13.03.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPRA – CEL MAI RENTABIL ANIMAL DOMESTIC În gospodăriile țărănești, capra domestică (Capra hircus) este o prezență obișnuită. Este ușor…
  • 9/11 ZERO - O investigare a evenimentelor din 11 septembrie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});    ZERO  - O INVESTIGARE A EVENIMENTELOR DIN 11 SEPTEMBRIE 2001 -  Un documentar realizat după cartea lui Giulietto…
  • Bugetul negru al Statelor Unite
    19.08.2014 - 7 Comments
    --> BUGETUL NEGRU AL STATELOR UNITE Este deja evident pentru cei mai mulți dintre noi că informațiile care ni se oferă prin mass media reprezintă de obicei doar un aspect superficial al…
  • Despre frică + VIDEO (RO)
    08.05.2012 - 1 Comments
    --> DESPRE FRICĂ Realitatea fricii: Nu ți-e frică de întuneric, ți-e frică de ce se află în el. Nu ți-e frică de înălțimi, ți-e frică să nu cazi. Nu ți-e frică să…
  • Nuci, alune și semințe
    27.03.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA CU SEMINŢE Seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturiste. Statisticile spun că românii ronţăie mai multe seminţe decât americanii, consideraţi…
  • Omul Muntelui - Povestea fascinantă a lui Dashrath Manjhi
    21.03.2014 - 2 Comments
    --> OMUL MUNTELUI POVESTEA FASCINANTĂ A LUI DASHRATH MANJHI În 1960, locuitorii din Gehlaur, un sătuc de 25 de case din statul Bihar, nordul Indiei, râdeau și-și băteau joc de un…
  • Energia pentru toți + VIDEO (RO)
    01.06.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ENERGIA PENTRU TOŢI Cătălin Dan Cârnaru «Scriu această carte pentru toţi tinerii din şcolile ţării cărora continuă să li se spună că…
  • Epidemia de boli mintale
    29.03.2015 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1939022167"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 16 întrebuințări creative ale vaselinei
    21.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Vaselina este utilizată la scară largă în întreaga lume, de toată lumea, fie că este vorba de tineri, bătrâni sau chiar copii. A fost…
  • Înțelegerea bolii Alzheimer și a demenței
    25.06.2024 - 0 Comments
    Boala Alzheimer și demența sunt probleme semnificative de sănătate la nivel mondial, afectând milioane de persoane și reprezentând provocări profunde pentru familii, îngrijitori și sistemele de…
  • Manual de șpagă + eBook
    18.05.2012 - 0 Comments
    --> C-O ŞPAGĂ TOŢI SUNTEM DATORI! Cum bine a-ntrebat o recenzoră de naţionalitate ungurească: „V-aţi născut viu?”, aşa mă întreb şi eu: Cum trebuie să te naşti, ca să nu…
  • Fanatismul religios și nevoia de „sânge” + VIDEO
    21.11.2012 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FANATISMUL RELIGIOS ȘI NEVOIA DE „SÂNGE” Surprinzător de real, secolul…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? + VIDEO (RO)
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> APĂ DE LA ROBINET SAU APĂ ÎMBUTELIATĂ? La uzina de apă potabilă Roşu, opt biologi şi chimişti, ajutaţi de senzori şi de calculatoare, diagnostichează „apa brută” şi o tratează cu…
  • Unde e roșia românească? + VIDEO
    06.06.2013 - 2 Comments
    --> TOMATA, PĂTLĂGEAUA ROŞIE SAU SIMPLU, ROŞIA Dr. Călin Mărginean Roșia (Solanum lycopersicum) aparţine familiei Solanacee, clasa legumelor solano-fructoase, alături de cartof,…
  • 12 funcții ascunse ale Google Messages pe care ar trebui să le folosești
    06.12.2021 - 0 Comments
    Având în vedere că este aplicația emblematică a Google pentru mesaje text, Google Messages ascunde cu siguranță multe dintre cele mai bune caracteristici ale sale.Aplicația Google Messages este…
  • Tărâțele de grâu - un leac natural pentru o mulțime de boli
    22.11.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TĂRÂȚELE DE GRÂU  - UN LEAC NATURAL PENTRU O MULȚIME DE BOLI - Eugen Giurgiu - biochimist Tărâţele de grâu sunt…
  • Trenul de ciocolată
    13.06.2013 - 4 Comments
    --> TRENUL DE CIOCOLATĂ În noiembrie 2012, cu ocazia sărbătorii anuale din Belgia intitulată „Săptămâna ciocolatei”, un tren…
  • 5 feluri de mâncăruri japoneze incredibile + VIDEO
    06.10.2015 - 0 Comments
    1. Calmar dansator la bol Ați mai văzut vreodată felul de mâncare „calmar dansator la bol”? Este cel mai discutat fel de mâncare japonez. Calmarul se mișcă în bol! Acest lucru este posibil…
  • De ce foloseau anticii vase de cupru? + VIDEO
    06.05.2013 - 25 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU? Cuprul este capabil să distrugă bacteriile și virușii nedoriți. Este interesant că medicina…
  • Piramidele din Caral, Peru - documentar (RO)
    27.06.2012 - 0 Comments
    --> PIRAMIDELE DIN CARAL Filmul documentar „Piramidele pierdute din Caral” încearcă să explice motivele care au stat la baza dezvoltării sociale prin studierea civilizațiilor…
  • Regina Elisabeta a II-a - detalii mai puțin cunoscute + slideshow
    12.06.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGINA ELISABETA A II-A – DETALII MAI PUȚIN CUNOSCUTE – Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926) este regină a 16 state suverane,…
  • Rețete culinare - Budincă de tapioca
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> BUDINCĂ DE TAPIOCA Deserturile pe bază de tapioca sunt extrem de populare în America Latină. Tapioca este o substanță asemănătoare amidonului, extrasă din rădăcina plantei de…
  • Tehnologia HAARP - Acum și în România + documentar
    07.10.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TEHNOLOGIA HAARP – ACUM ȘI ÎN ROMÂNIA În 1983, Brooks Agnew, expert în tomografia Pământului, folosind doar 30W energie,…
  • AFORISME
    22.04.2012 - 2 Comments
    --> CITATE DIN OAMENI CELEBRI  - Ai grijă când citești o carte pentru sănătate. Poți muri din cauza unei simple greșeli de tipar. Mark Twain - Cercetarea științifică…
  • Cum pregătesc societățile secrete Guvernul Mondial + documentar (RO)
    14.06.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM PREGĂTESC SOCIETĂȚILE SECRETE   GUVERNUL MONDIAL GRUPUL BILDERBERG Unul dintre cele mai mari grupuri de fațadă ale…
  • Codul etic al amerindienilor
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> CODUL ETIC AL AMERINDIENILOR - Trezeşte-te împreună cu Soarele şi fă-ţi rugăciunea. Roagă-te singur. Roagă-te des. Marele…
  • Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)
    17.05.2013 - 0 Comments
    --> SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN 1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman. 1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *