Chiar avem nevoie de lapte?

-->

CHIAR AVEM NEVOIE DE LAPTE?

Nutriționiștii David Ludwig și Walter Willett de la Universitatea Harvard afirmă că laptele ar trebui să fie doar o preferință alimentară și nu o cerință nutrițională. De ani de zile, Guvernul și alte organisme oficiale recomandă ca toți americanii să consume zilnic lapte, ca parte a unei diete sănătoase. „Această recomandare este poate cel mai insistent sfat dat publicului american în privința dietei din ultima jumătate de secol”, spune profesorul de pediatrie David Ludwig, MD, Ph.D. După cum au demonstrat numeroase studii, sfatul este înșelător. Recent, cei doi specialiști au semnat împreună un comentariu în JAMA Pediatrics (revistă a Asociației Medicale Americane), în care fac apel la confrații lor să reconsidere rolul laptelui de vacă în alimentația umană.

Desființarea ideii că laptele este un aliment sacrosanct a șocat lumea științifică. Cu atât mai mult, cu cât Willett este nepotul unui renumit crescător de vaci și cel mai citat nutriționist din lume, conform revistei Boston Globe. Ludwig este, de asemenea, o autoritate științifică, fiind, printre altele, directorul fondator al „Programului de viață pentru o greutate optimă” de la Spitalul de copii din Boston, una dintre cele mai vechi și mai mari clinici din Statele Unite pentru tratarea obezității infantile.

Cei doi „grei” de la Harvard au acuzat USDA (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite) și Academia Americană de Pediatrie pentru faptul că încurajează populația să consume 3 căni de lapte pe zi. „Oamenii nu au nicio cerință nutrițională pentru laptele vreunui animal”, au scris ei. Și mai îngrijorător, au continuat ei, este faptul că USDA recomandă școlilor să le dea copiilor lapte degresat, sub motivul că acesta previne obezitatea. „Nu există nicio dovadă că trecerea la un lapte fără grăsimi ajută la pierderea în greutate, spune Ludwig. De fapt, lucrurile stau exact invers”. Niciunul dintre cei doi experți nu spune că iubitorii de lapte ar trebui să renunțe la el definitiv. Ei doar punctează faptul că laptele ar trebui considerat o opțiune personală și nu o recomandare guvernamentală.

Joseph Keon, Ph.D, un alt expert în nutriție și autorul cărții „Adevărul tulburător despre laptele de vacă și sănătatea ta”, este de acord cu cei doi: „De prea multă vreme am luat recomandarea de a consuma lapte ca pe o literă de evanghelie, încât puțini dintre noi au stat să se gândească cât de nenatural este obiceiul de a bea lapte”, spune el.

Pentru a afla mai multe despre avantajele și dezavantajele consumului de lapte și de lactate, acești experți vă invită să răspundeți la chestionarul următor:

Adevărat sau fals?

- Laptele este o parte esențială a unei alimentații sănătoase.

Fals. Dacă ai răspuns „adevărat”, probabil că asociezi laptele cu aportul de calciu, greșeală ușor de făcut, din cauza publicității agresive în acest sens. În realitate, lucrurile stau altfel. Laptele este o băutură comodă, iar în spatele ei se află o întreagă industrie. Calciul este un nutrient și este o parte esențială a unei diete sănătoase. E adevărat că laptele conține calciu, dar este departe de a fi cea mai bună sursă. Plantele, în special cele cu frunze de un verde închis, abundă în calciu – algele marine, spanacul, ruccola, păpădia etc. Și reține că organismul uman are nevoie în același timp de anumiți nutrienți care să transporte calciul la oase, cum ar fi vitaminele C și K, potasiu și magneziu. O combinație sănătoasă de plante alimentare ni le poate furniza pe toate. În plus, cam 25% din populația Statelor Unite prezintă intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că organismul lor nu are capacitatea de a o digera. Să nu uităm că timp de mii de ani oamenii și-au asigurat necesarul de calciu fără ajutorul industriei de lactate.

- Avem nevoie de foarte mult calciu.

Fals. Recomandările USDA sunt puternic influențate de industrie, care distorsionează adevărul, spun Ludwig și Willett. Pentru că americanii au o dietă foarte bogată în proteine animale, ei ar trebui să-și crească aportul de calciu, pentru că, în contrast cu promisiunea publicitară că laptele întărește oasele, de fapt, proteina animală scoate calciul din oase. Statele Unite, care este cel mai mare consumator de lapte și lactate de pe planetă, are în același timp și cea mai mare rată a fracturilor de os. În schimb, fracturile osoase sunt cele mai rare în țările în care se consumă foarte puțin lapte sau deloc. Ca să-ți menții oasele puternice, trebuie să consumi vegetale bogate în calciu. Numai calciul din plante este biodisponibil, adică absorbit de oase. 

- Dacă bei mult lapte n-o să faci osteoporoză.

Fals. Studii ample arată că stilul greșit de viață provoacă osteoporoza și nu lipsa laptelui din alimentație. Într-unul dintre cele mai extinse și riguroase astfel de studii, cercetătorii au ținut sub observație 78.000 de femei timp de 12 ani și au concluzionat că cele care au băut două sau mai multe pahare de lapte pe zi au făcut osteoporoză și au avut fracturi osoase într-o proporție covârșitor mai mare decât cele care au consumat lapte foarte rar.
Lista factorilor care fură calciul din oase arată ca o descriere a dietei standard americane: exces de sare, alcool, proteină animală și cafea. Cel mai bun mod de a preveni osteoporoza este mișcarea, mersul pe jos, exercițiile fizice (în special ridicarea de greutăți) și consumul de alimente bogate în nutrienți – legume, fructe și pește bogat în vitamina D (somon, sardine etc.)

- Toți copiii au nevoie de lapte.

Fals. Doar unii copii au nevoie de lapte, anume cei cu o alimentație deficitară, provenind din familii sărace. „Pentru acești copii, laptele ar putea fi alimentul de cea mai bună calitate pe care-l consumă într-o zi”, spune Ludwig. Dar Ludwig și Willett pun la îndoială recomandarea științifică a USDA de a încuraja școlile să înlocuiască laptele integral cu cel degresat, aromatizat și îndulcit. „O porție de lapte integral conține cca 12 grame de zahăr; o porție de lapte degresat și aromatizat poate conține până la 25 de grame de zahăr. A schimba grăsimea laptelui cu zahărul este un nonsens”, spune Ludwig. Eliminarea grăsimii nu duce la pierderea în greutate, mai ales în cazul laptelui. Dovadă stă și un studiu publicat în 2005 în „Arhivele medicinii pediatrice și ale adolescentului” (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine), care a concluzionat că copiii, cu cât beau mai mult lapte degresat, cu atât iau mai mult în greutate. Explicația, spune Ludwig, este aceea că grăsimea este mai sățioasă decât zahărul. Oamenii care trec pe o dietă săracă în grăsimi au mai des senzația de foame. El dă exemplul unui copil care, de obicei, când venea de la școală, bea un pahar de lapte integral cu două fursecuri. Atunci când a trecut pe lapte fără grăsime, el nu s-a mai simțit sătul și a mâncat încă un fursec. În timp, acest al treilea fursec i-a creat o problemă mai mare decât grăsimea din laptele integral. „Se știe că zahărul și făina albă sunt cauze ale îngrășării, spune Ludwig. Laptele degresat cu trei sau mai multe lingurițe de zahăr e o alegere mult mai proastă decât laptele nedegresat”.

- Laptele organic este mai sănătos decât laptele industrial.

Adevărat. Laptele organic este mai sănătos decât laptele convențional, deoarece fermierii care-l produc nu folosesc pesticide, antibiotice și hormoni de creștere. În plus, vacile sunt crescute în cea mai mare parte a timpului pe pășune și își iau substanțele nutritive din iarbă, care este bogată în acizi grași Omega-3 și acid linoleic, un acid gras care crește imunitatea. Acești nutrienți ajung și în laptele vacii. Dar nu tot laptele organic este la fel! „Tendința în creștere de a cumpăra lapte organic a dus la crearea unei adevărate industrii, încât linia dintre laptele convențional și cel organic a devenit din ce în ce mai estompată”, explică Mark Kastel, directorul „Proiectului pentru integritatea organică” de la Institutul Cornucopia, Wisconsin.

- Beneficiile pentru sănătate ale laptelui depășesc riscurile.

Și da și nu. Răspunsul depinde de alimentația ta uzuală. Dacă ideea ta de mic dejun este un pateu, o pizza congelată și chipsuri, răspunsul la întrebare este „adevărat”. Laptele va fi întotdeauna mai bun decât junk-food. Dar dacă hrana ta constă în multe vegetale, nuci, alune, semințe și pește, ar fi mai bine să nu adaugi și laptele acestei diete. Ludwig este categoric în această privință: „Persoanelor care au adoptat o dietă zilnică de calitate, respectarea recomandărilor USDA privind consumul de lapte le-ar putea crește riscul de boli, printre care și câteva tipuri de cancer”.
Legătura dintre lapte și cancer este deja bine stabilită. Pentru cei care nu știu, laptele de vacă este bogat în factorul de creștere de tip insulinic IGF-1, un hormon similar insulinei, care joacă un rol major în creșterea nou-născuților. Astfel, laptele de vacă este conceput de natură să-i ajute pe viței să crească, iar cel uman, pe bebeluși. IGF-1 stimulează înmulțirea celulelor și descurajează moartea acestora. Studiile arată că adulții care-și introduc prin lapte niveluri ridicate din acest hormon în organism au un risc crescut de a face un cancer de prostată, de sân și de colon. Iar acest risc poate fi căpătat încă din copilărie. Partea proastă este că industria crește vaci cu un nivel foarte ridicat de IGF-1, pentru că aceste vaci dau mai mult lapte. Iar partea și mai proastă este aceea că vacilor li se administrează și hormonul de creștere bovin recombinat (rBGH), care le ridică semnificativ nivelurile de IGF-1.
Un alt factor care crește riscul de cancer este estrogenul. Laptele conține 60 de hormoni naturali, între care estrogenul este predominant. Aceasta este o problemă pentru femeile sensibile la estrogen, care pot dezvolta cancere mamare, uterine sau ovariene. „Expunerea la estrogen pe termen lung constituie unul dintre riscurile primare de cancer de sân, iar influența lactatelor în apariția lui nu este deloc de neglijat”, spune expertul în nutriție Joseph Keon. Problema pare să fie practicile moderne de obținere a laptelui. Vacile de lapte – atât cele crescute convențional, cât și cele crescute organic – sunt mulse în jur de 300 de zile pe an. În cea mai mare a timpului, ele sunt însărcinate. Laptele unei vaci aflată în ultimul stadiu de sarcină conține de 33 de ori mai mult estrogen decât laptele unei vaci care nu mai este însărcinată. În concluzie, spune expertul în nutriție Walter Willett, „hormonii din lapte sunt un mare semn de îngrijorare, iar adulții ar trebui să cunoască toate riscurile și consecințele consumului de lapte, înainte de a-i hrăni pe copii cu acest aliment”.

-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Leoaica și puiul de babuin
    16.05.2014 - 1 Comments
    --> LEOAICA ȘI PUIUL DE BABUIN Fotografii Evan Schiller și Lisa Holzwarth se îndreptau într-o zi cu mașina spre rezervația Selinda, din nordul Botswanei. La un moment dat, au întâlnit o…
  • Criptomonedele - 15 fapte fascinante și mai puțin cunoscute despre acestea
    10.06.2023 - 0 Comments
    Criptomoneda este o formă digitală sau virtuală de monedă care utilizează criptografia pentru securitate. Funcționează pe o tehnologie numită blockchain, care este un registru descentralizat și…
  • Cartelul petrolului și al medicamentelor + VIDEO (RO)
    12.04.2014 - 0 Comments
    --> CARTELUL PETROLULUI ȘI AL MEDICAMENTELOR Dr. Matthias Rath Sfârșitul ignoranței cu privire la cartelul petrolului și medicamentelor ca arhitect al celor două războaie…
  • Țiganii în istoria României + VIDEO
    19.02.2017 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ȚIGANII ÎN ISTORIA ROMÂNIEI Într-o abordare obișnuită, istoria României poate fi scrisă și fără a aminti ceva despre țigani.…
  • Ingredientele care fac delicioși cartofii prăjiți de la McDonald’s
    05.11.2013 - 2 Comments
    --> INGREDIENTELE CARE FAC DELICIOȘI CARTOFII PRĂJIȚI DE LA MCDONALD’S Corect ar fi să presupunem că în cartofii prăjiți de la McDonald’s se găsesc trei ingrediente: cartofi, ulei și…
  • Fii un model pentru copilul tău + VIDEO (RO)
    05.01.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FII UN MODEL PENTRU COPILUL TĂU În reuşita educaţiei unui copil, foarte importantă este consecvenţa dintre vorbă şi faptă. Copiii nu fac…
  • 40+ obiecte de zi cu zi cu caracteristici ascunse ale căror scop îți era necunoscut + FOTO
    26.12.2022 - 0 Comments
    Folosim atât de multe obiecte în fiecare zi fără să știm că le-am folosit în mod greșit toată viața noastră. Atunci când sunt folosite în mod corect, aceste articole pot rezolva cu ușurință toate…
  • Eliberarea creativității: Puterea transformatoare a LEGO în dezvoltarea copiilor
    06.05.2024 - 0 Comments
    În peisajul colorat al copilăriei, puține jucării au farmecul durabil și potențialul educațional al LEGO. Aceste cărămizi umile care se întrepătrund au traversat generațiile, captivând mințile tinere…
  • Megaliții gemeni din România + documentar (RO)
    20.11.2013 - 1 Comments
    --> MEGALIȚII GEMENI DIN ROMÂNIA Dragostea de tradiții și patriotismul au făcut ca un cercetător amator al megaliților din România –…
  • România versus SUA
    04.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROMÂNIA VERSUS STATELE UNITE ALE AMERICII ROMÂNIA STATELE UNITE ALE AMERICII circa 20.000.000 locuitori …
  • Quinoa - o sursă de proteină sănătoasă
    29.03.2012 - 0 Comments
    --> QUINOA - O SURSĂ DE PROTEINĂ SĂNĂTOASĂ În boabele de quinoa se găsesc proteine mai uşor de digerat decât cele din carne, arată dr. Gillian McKeith în volumul Hrană vie pentru…
  • Dăunătorii din Grădina Domnului + VIDEO
    19.11.2012 - 3 Comments
    --> DĂUNĂTORII DIN GRĂDINA DOMNULUI – SPECIA HOMO RELIGIOSUS PROFITORIUS – Primii indivizi ai acestei specii au apărut…
  • Aciditatea și alcalinitatea corpului nostru
    19.03.2012 - 2 Comments
    --> ACIDITATEA ŞI ALCALINITATEA CORPULUI NOSTRU În natură, valoarea PH-ului variază între zero – acid clorhidric şi 14 – sodă caustică (ambele valori fiind în afara zonei…
  • 16 dintre cele mai bine păstrate secrete ale istoriei
    30.10.2023 - 0 Comments
    În analele istoriei umane, nenumărate povești, mistere și enigme ne-au captat imaginația și ne-au stârnit curiozitatea. Cu toate acestea, în paginile trecutului se ascund secrete care au scăpat de…
  • 20 de reguli de viață bună + VIDEO (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> 20 DE REGULI DE VIAȚĂ BUNĂ Institutul pentru anxietate și stres din Paris a definit 20 de reguli în viață. Experții spun că dacă cineva reușește să-și însușească măcar 10 dintre…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…
  • Povestea lui Tommy - câinele care își așteaptă stăpâna în biserică
    27.11.2013 - 3 Comments
    --> POVESTEA LUI TOMMY CÂINELE CARE ÎȘI AȘTEAPTĂ STĂPÂNA ÎN BISERICĂ Povestea lui Tommy, un ciobănesc german în vârstă de 7 ani, a impresionat o lume întreagă, pe Facebook fiind…
  • Rețete culinare - Preparate cu linte
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> PREPARATE CU LINTE Salată cu linte 1 Această salată o fac atunci când am chef de ceva proaspăt, dar și consistent, fără a fi plin de calorii. Nu este întotdeauna aceeași, în…
  • Metroul din Moscova
    16.03.2016 - 0 Comments
    METROUL DIN MOSCOVA – O OPERĂ DE ARTĂ DE 300 DE KILOMETRI – Știați că sub străzile Moscovei se află o altă lume?  Este cea a unei arhitecturi opulente, de o frumusețe ce-ți taie…
  • Pașapoartele de-a lungul timpului: De la „scrisori de siguranță” la documente digitale
    16.12.2023 - 0 Comments
    Explorarea teritoriilor străine pentru a întâlni țări noi, culturi diverse și limbi necunoscute este o pasiune universală. Călătoriile sunt o activitate plăcută care ne extinde constant…
  • 11 fapte despre serialul „How I Met Your Mother” + VIDEO
    26.08.2015 - 0 Comments
    How I Met Your Mother (Cum am cunoscut-o pe mama voastră) 1. Cel mai vizionat episod a fost „Pineapple Incident” din sezonul 1, iar cel mai puțin vizionat episod a fost „Landmarks” din sezonul…
  • Colesterolul - realități pe care doctorul nu ți le spune + VIDEO
    30.05.2013 - 21 Comments
    --> COLESTEROLUL – REALITĂȚI PE CARE DOCTORUL NU ȚI LE SPUNE – Tocmai ai primit rezultatele analizelor de sânge iar nivelul colesterolului total este 300! Intri în panică și asculți…
  • 23 de ilustrații uimitoare care arată cum ar fi dacă oamenii și animalele ar face schimb de roluri
    05.05.2016 - 0 Comments
    Iubim animalele și facem totul ca animalele noastre de companie să fie fericite. Dar oare chiar le facem fericite? Și cum rămâne cu animalele pe care le folosim ca hrană sau pentru…
  • Medicina călugăriței Hildegard von Bingen
    13.04.2012 - 2 Comments
    --> MEDICINA LUI DUMNEZEU  DATĂ CĂLUGĂRIȚEI HILDEGARD VON BINGEN După o dispariţie de 800 de ani, au fost descoperite cunoştinţele detaliate ale călugăriței germane Hildegard…
  • Misterul celor două culturi gemene
    24.04.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERUL CELOR DOUĂ CULTURI GEMENE  DE PE MALURILE OPUSE ALE ATLANTICULUI Richard Cassaro Egiptenii antici din Africa…
  • 18 poze la care s-ar putea să trebuiască să te uiți de două ori ca să realizezi ce reprezintă
    31.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Faptul că scrisul cursiv rusesc arată astfel:2. Faptul că plantele știu cum arată păsările:Florile magnoliei Yulan arată ca niște…
  • Istoria secretă a giganților și a galeriei subterane hiperboreene din România
    26.04.2024 - 0 Comments
    Având în vedere că Roșia Montană a fost o zonă minieră, de-a lungul anilor au fost scoase la iveală o serie de descoperiri interesante, una dintre cele mai interesante fiind scheletul unui gigant de…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • 9 puteri vindecătoare ale torsului unei pisici
    07.04.2016 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; 1. Pisicile torc cu vibrații cuprinse în intervalul…
  • Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav
    29.06.2018 - 0 Comments
    Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav Încă din 1879, când Charles Chamberland a inventat autoclavul - pe atunci conceput sub forma unui vas -…
  • Cânepa - planta minune + documentar (RO)
    21.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – PLANTA MINUNE „Plantați multă cânepă în zona Fukushima. Vibrația cânepii are puterea de a purifica mediul contaminat de…
  • 5 îmbunătățiri ușoare pentru locuința ta
    03.06.2023 - 0 Comments
    Dacă locuința dvs. începe să pară veche, este timpul să o actualizați. Îmbunătățirile aduse casei nu trebuie să fie costisitoare sau să necesite multă muncă pentru a avea un impact. Există o mulțime…
  • „El Presidente” - Un președinte pentru popor + VIDEO
    18.11.2012 - 0 Comments
    --> EL PRESIDENTE – UN PREȘEDINTE PENTRU POPOR „Se pare că ne-am născut să consumăm, să consumăm și iar să consumăm. Trăim o viață a risipei. Suntem o civilizație împotriva…
  • Antibiotice uitate de acum câteva decenii ar putea fi un super-ucigaș de bacterii
    18.05.2023 - 0 Comments
    Un antibiotic dezvoltat în urmă cu 80 de ani, înainte de a fi abandonat și uitat, ar putea oferi din nou soluții noi și interesante, de data aceasta în fața amenințării emergente a superbacteriilor…
  • Rețete culinare - Hrana crudă
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REȚETE DIN CADRUL BUCĂTĂRIEI CRUDIVORE Există multe moduri de a mânca și a bea care ne permit să dobândim o bună stare de sănătate.…
  • Coincidențe stranii legate de unii președinți americani + VIDEO
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> COINCIDENȚE STRANII LEGATE DE UNII PREȘEDINȚI AMERICANI Iată ce se întâmplă când președintele SUA este ales într-un an cu "0" la sfârșit.  Povestea se repetă la fiecare 20…
  • Armata permanentă (Standing Army) (RO) - documentar
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ARMATA PERMANENTĂ Doi italieni, Enrico Parenti şi Thomas Fazi, lansau în 2010 primul lor documentar de lung-metraj, Standing Army, invitat la 20 de festivaluri…
  • Oul și sănătatea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OUL ŞI SĂNĂTATEA   Unul dintre miturile despre alimentaţie: oul este un aliment toxic şi, consumat frecvent, duce la creşterea colesterolului şi la dureri de ficat. Fals!…
  • Busuiocul - plantă magică și vindecătoare
    04.04.2013 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BUSUIOCUL - PLANTĂ MAGICĂ ȘI VINDECĂTOARE Busuiocul este o plantă originară din India, cunoscută și folosită încă în urmă cu 3…
  • 15 trucuri practice pe care fiecare domnișoară ar trebui să le știe
    07.09.2015 - 1 Comments
    1. Folosiți o cutiuță de Tic Tac pentru a vă ține toate agrafele la un loc. 2. Spray-ați-vă agrafele cu fixativ pentru o rezistență mai mare în susținerea coafurii dvs. 3. Organizați-vă…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *