-->
GERMENII – ALIMENTELE VIEȚII
Condiţii pe care trebuie să le
îndeplinească alimentul secolului XXI
Numeroase echipe de nutriţionişti şi dieteticieni se străduiesc de mult
timp să descopere „schemele ideale” de hrănire pentru omul modern. Hrana ideală
ar trebui să îndeplinească niște condiţii ce cu greu pot fi întrunite în
acelaşi timp:
1. Să fie ieftină şi să poată fi produsă din abundenţă.
2. Să conţină întregul complex de minerale, vitamine şi alte elemente
necesare vieţii.
3. Să susţină fiinţa umană din punct de vedere nervos, constituind un
sprijin în lupta contra stresului care a devenit un element caracteristic al
omului care locuieşte în marile metropole.
4. Să confere putere şi energie de acţiune.
5. Să nu necesite mult timp pentru a fi preparată.
6. Pe cât posibil, să prevină degenerarea şi îmbătrânirea.
Toate acestea par foarte greu de îndeplinit, producătorii din domeniul alimentar
mulţumindu-se să dea răspunsuri doar la o parte dintre cerinţe, prin conserve,
semipreparate sau alimente îmbogăţite cu minerale şi vitamine. Acestea pot
rezolva într-o anumită măsură problema timpului, a stocării, gătirii și a
prezenţei unor componente nutritive. Dar cu ce preţ? Nu mai este pentru nimeni
astăzi un secret faptul că hrana conservată cu ajutorul aditivilor chimici,
alimentele congelate sau preparate industrial sunt în mare parte MOARTE şi prin
urmare ele nu pot să dea toată energia şi nutrienţii necesari organismului viu.
Consumul îndelungat de hrană lipsită de principii vitale accentuează degenerarea,
bătrâneţea şi boala...
Totul a început în Statele
Unite...
În anii ‘60, un medic pe atunci
necunoscut, pe nume Ann Wigmore, avea să producă o revoluţie în tratamentul
uneia dintre cele mai grele boli cunoscute: cancerul. Medicamentele „super-sofisticate”
pe care le folosea ea nu erau altceva decât un pumn de seminţe încolţite de
grâu, orz, lucernă etc. Acestea, administrate oral ori sub formă de clismă,
produceau minuni, și asta nu numai în cancer, ci şi în bolile de piele, în
alergii, în bolile articulare, în cazurile de îmbătrânire prematură etc.
Mulţimea cazurilor vindecate a atras atenţia; mai întâi a opiniei publice, apoi
a cercetătorilor, care au descoperit că seminţele, când încep să germineze, declanşează
energiile vieţii, ce pot fi de un real folos în vindecarea celor mai diverse
boli. Aşa a început povestea tratamentelor miraculoase cu seminţe încolţite, din
care vom depăna câteva file în continuare.
Misterul germenilor
Umeziţi un bob de grâu cu puţină apă şi lăsaţi-l într-un loc cald. În mai
puţin de o zi apare miracolul: o întreagă uzină intră în funcţiune, producând
cantităţi impresionante de substanţe bioactive. În micul bob de grâu se
declanşează un incredibil flux de energie; sunt produse din abundenţă enzime,
cantitatea de fosfor, magneziu, calciu şi alte minerale se triplează în câteva
ore şi încep tot acum eforturile micii plante de a se dezvolta. Fiecare sămânţă
conţine vitamine, minerale, proteine, grăsimi şi alte rezerve, aşteptând
condiţiile de mediu propice pentru creştere; odată cu procesul germinării, prin
diferite procese metabolice şi transmutaţii biologice, toate cantităţile de
substanţe nutritive se modifică spectaculos. În cazul boabelor de linte, de
exemplu, vitamina C este în cantităţi infime înainte de germinare. La scurt
timp, însă după apariţia mlădiţei, proporţia acestei vitamine creşte
spectaculos, plasând germenii de linte între cele mai valoroase surse vegetale
de vitamină C. Fără îndoială că astfel de „condensatori” de energie vitală sunt
capabili să impulsioneze eficient procesele de refacere pentru organism lipsit
de vigoare şi energie vitală.
Faptul că germenii pot încetini sau chiar face ireversibilă îmbătrânirea
poate părea exagerat. Totuşi, cercetările realizate de mai mulţi specialişti
(Duck Person şi Sandy Shaw, dr. Benyiamin Frank, dr. Edward Howell şi alţii),
au evidenţiat existenţa în seminţele germinate a numeroşi factori
anti-îmbătrânire. Este vorba în primul rând de vitaminele antioxidante, dar şi
de o gamă largă de enzime, existente din abundenţă în germenii proaspeţi
(aceasta nu este însă valabil în aceeaşi măsură pentru germeni uscaţi!)
Vitaminele tinereţii
În ultima vreme a apărut tot mai des noţiunea de radicali liberi,
vorbindu-se despre efectele lor adverse asupra sănătăţii omului. Renumiţii
radicali liberi sunt de fapt fragmente moleculare care înconjoară celulele şi
pot provoca îmbătrânirea corpului. Ei sunt foarte instabili şi tind să întrerupă
activitatea normală a celulelor pe care le întâlnesc. Vitaminele A,C şi E,
existente în aproape toţi germenii, inhibă formarea radicalilor liberi în corp.
Un mare avantaj îl constituie faptul că, în cazul seminţelor germinate, aceste
vitamine se află într-un complex echilibrat, asociate cu substanţe care le fac
uşor asimilabile.
Enzimele
Dr. Edward Howell consideră că tinereţea depinde de cantitatea şi de puterea
enzimelor din corp. Conform cercetărilor sale, lipsa enzimelor din alimentaţie
provoacă perturbări grave: „[...] conduce la accelerarea îmbătrânirii, este
responsabilă în mare măsură de moartea prematură și reprezintă una dintre
cauzele majore ale instalării bolilor degenerative. Dar enzimele nu pot fi obţinute
dintr-o hrană preparată termic, deoarece la mai mult de 60°C ele sunt în
totalitate distruse. Folosirea alimentelor moarte din punct de vedere enzimatic
obligă organismul să cedeze din propriile rezerve de enzime, pentru ca
procesele metabolice să se desfăşoare normal. Aceasta face ca cei care consumă
preponderent hrană preparată termic să fie mult mai expuşi la afecţiuni cardiovasculare,
la boli ale pancreasului, la cancer şi la tulburări hormonale”.
Oamenii şi animalele domesticite sunt singurele fiinţe de pe pământ care
mănâncă mâncare fără enzime naturale (gătită). Dr. Howell crede că acesta este
unul dintre motivele pentru care oamenii suferă de cancer şi alte boli
degenerative pe care animalele sălbatice nu le fac. Procesul de îmbătrânire se
accelerează şi obligă corpul să apeleze la rezervele deja împuținate de enzime
metabolice. Când germenii sunt consumaţi cruzi, ei ajută atât la propria lor
digestie, cât și la digerarea altor alimente. Dacă fructele şi legumele sunt mai
puţin accesibile în perioada de iarnă, germenii proaspeţi pot fi obţinuţi, cu
minimum de efort, oricând și de către oricine. Ei sunt adevărate concentrate
naturale de enzime, fitohormoni, proteine, glucide, vitamine şi minerale.
Germenii - un medicament
printre alimente
Aceste proprietăți au dus la o răspândire considerabilă a produselor şi
preparatelor pe bază de germeni. În Occident, ei pot fi procuraţi cu uşurinţă
din orice supermagazin. Germenii au jucat un rol de bază în răspândirea
liniilor de restaurante cu autoservire în care se consumă în special salate şi,
recent, au apărut chiar şi în sandviciurile produse de principalele reţele de
fast-food. Există o adevărată explozie a firmelor producătoare de germeni, dar
şi de aparate manuale sau automate pentru obţinerea acasă. În SUA,
cercetătoarea Ann Wigmore a promovat folosirea alimentelor vii şi în special a
germenilor şi a înfiinţat fundaţia care-i poartă numele. În cadrul acesteia,
funcţionează un centru de sănătate renumit pentru faptul că cel puţin 50% din
hrana servită celor care vin pentru tratament în cadrul acestui centru constă
în germeni şi verdeţuri proaspete. Ann Wigmore însăşi s-a vindecat de colită şi
artrită reumatoidă urmând un regim vegetarian bazat pe germeni, iar
la vârsta de 77 de ani părul ei şi-a recăpătat culoarea naturală.
Alimentele bogate în enzime (germenii, legumele proaspete, fructele şi
sucul lor) sunt cei mai importanţi factori în încetinirea ceasului
îmbătrânirii. Carnea şi alte alimente gătite, grele, mai ales cele grase sau
dulci, sunt deficitare în enzime. Acestea încetinesc metabolismul şi slăbesc
sistemul imunitar. Alimentele vii, dimpotrivă, ajută corpul să-şi conserve
enzimele vitale, stimulând metabolismul şi procesele de curăţare şi regenerare;
ele au capacitatea de a întări sistemul imunitar şi ne ajută să avem o viaţă
lungă şi sănătoasă. Germenii consumaţi proaspeţi sunt, fără îndoială,
alimentele cele mai vii dintre cele cunoscute, fiind un element important în combaterea
bolilor, deoarece declanşează procese foarte intense de dezintoxicare şi
reîntinerire. În lumina acestor informaţii, fără îndoială că modul de obţinere
şi de administrare a germenilor, precum şi indicaţiile lor terapeutice prezintă
un maxim interes.
Cum obţinem germenii în casă?
Iată câteva metode simple de obţinere a germenilor din cereale. Seminţele
pe care vrem să le punem la germinat trebuie spălate de 3 ori, pentru a elimina
praful și substanţele chimice de suprafaţă. Urmează înmuierea lor: Se umple un
borcan cu apă călduţă şi se lasă seminţele acoperite cu apă timp de 4-6 ore, se
scurge apa şi se lasă o pauză de 12 ore. După acest interval, seminţele se
pregătesc pentru germinare. Pentru aceasta, ele vor fi puse pe o tavă care va
fi acoperită cu tifon, într-o caserolă sau în câteva borcane. Seminţele trebuie
distribuite uniform. Germinaţia durează 2-4 zile şi se încheie atunci când
lungimea germenului atinge lungimea bobului (3-5 mm). Dacă temperatura în
mediul ambiant este mai ridicată, se recomandă stropirea uşoară a seminţelor cu
apă, pentru a nu se usca complet. Timpul de germinare trebuie respectat cu
strictețe, deoarece după 4 zile radicelele tind să se „împâslească”, formând o
ţesătură, iar proporţia de substanţe active nu mai creşte, deoarece se trece la
o altă fază de dezvoltare a plantei (transformarea în mlădiţe) în care vor fi
implicate alte substanţe.
Administrarea germenilor
Dacă vrem să consumăm germenii în stare proaspătă, vom respecta următoarele
cantităţi:
- 1 linguriţă pe zi pentru copii
- 2 linguriţe pe zi pentru adolescenţi şi bătrâni
- 1-2 linguri pentru persoanele adulte
Cel mai adesea, pentru a fi mai uşor de consumat, germenii se mărunţesc sau
se macină. Pentru a obţine însă efecte mai intense de regenerare a fiinţei se
poate trece la o alimentaţie vegetariană preponderent crudivoră (bazată pe
alimente nepreparate termic) în care germenii sunt incluşi în cantităţi mai
mari. Ei pot intra în componenţa salatelor de crudităţi, a pâinilor din
cereale, a prăjiturilor, a unor sucuri şi băuturi nutritive precum şi a
majorităţii mâncărurilor vegetariene. Experienţa ne va face ca în scurt timp să
descoperim cele mai potrivite combinaţii de germeni, precum şi ingredientele
care fac ca gustul preparatelor noastre să devină agreabil.
7 super-medicamente obţinute
din seminţe germinate
1. Germenii de grâu. Sursă excelentă de proteine şi vitamine, sunt
utili pentru reglarea activităţii nervoase, calmează, măresc rapid vitalitatea,
înfrumuseţează pielea, elimină disfuncţiile sexuale, au efecte în afecţiunile
degenerative.
2. Germenii de năut. Sunt un excelent aliment pentru bărbaţi,
amplifică energia şi vigoarea, iar cantitatea mare de proteine îi face să fie
foarte hrănitori. Năutul germinat este bogat în calciu, potasiu, magneziu şi
vitamine.
3. Germenii de linte. Conţinutul crescut de vitamina C şi fier îi
recomandă în carenţele acestor elemente; se utilizează cu succes în atrofii
musculare, devitalizare, slăbiciune.
4. Germenii de varză. Sunt o bună sursă de vitamine A, C, de iod şi
sulf. Sunt recomandaţi în afecţiuni respiratorii, anemii, tulburări nervoase,
afecţiuni digestive, rahitism, tulburări de ciclu.
5. Germenii de lucernă. Reprezintă unul dintre cele mai hrănitoare
alimente, fiind o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate şi de vitamine
(A şi C). Sunt indicaţi în perioada sarcinii, în carenţele de calciu (au calciu
asimilabil, nu ca cel din suplimente), în anemii şi îmbătrânire.
6. Germenii de dovleac. Binecunoscutele seminţe se transformă prin
germinare în remedii concentrate pentru afecţiunile hepatice, ale prostatei şi
renale. Conţin în cantităţi importante zinc, un element ce lipseşte adesea din
alimentaţia modernă.
7. Germenii de floarea soarelui. Pe lângă efectele terapeutice
remarcate în cazurile de anorexie, ateroscleroză şi afecţiuni respiratorii, ei
sunt foarte gustoşi şi nutritivi, fiind utilizaţi la majoritatea salatelor de
crudităţi şi a preparatelor cu germeni.
Dacă această prezentare nu v-a făcut încă să pregătiţi primele seminţe
pentru germinare, vă dăm încă 5 motive pentru care germenii proaspeţi pot fi
suplimente nutritive demne de luat în seamă.
1. Sunt ieftini. Germenii de fasole, de exemplu, cresc în volum
odată cu germinarea de aproape 10 ori, simultan cu creşterea cantităţii de
substanţe hrănitoare din compoziţia lor. Dintr-un kilogram de boabe de fasole
puteţi obţine prin germinare o valoare nutritivă echivalentă cu cea din câteva
kilograme de carne. Dacă avem în vedere preţurile celor două alimente, putem
constata că folosirea germenilor este simţitor mai ieftină şi, în plus, mult
mai sănătoasă! Proporţii asemănătoare putem regăsi, de altfel, şi la
majoritatea germenilor de cereale şi legume. În plus, în afară de căldură,
puţină apă și o tavă adecvată, germinarea nu necesită nicio investiţie suplimentară.
2. Sunt uşor de obţinut. În numai 2-3 zile, indiferent de perioada
anului în care vă aflaţi, puteţi avea în propria bucătărie o sursă naturală de
hrană sănătoasă, cu întregul complex de enzime, minerale şi vitamine. În
special iarna sau în cazurile de lipsă a crudităţilor în alimentaţie, germenii
sunt un supliment de o valoare greu de egalat.
3. Sunt un aliment complet. Accesibili oricărei vârste (de la copii mici
până la bunici) ei reprezintă o sursă de proteine şi nutrienţi care dau energia
necesară pentru dezvoltarea întregii fiinţe, acoperind cea mai mare parte a
necesarului de vitamine esenţiale pentru organism. Un caz grăitor este
folosirea în anul 1940 a germenilor de cereale ca mijloc de combatere a
carenţelor alimentare şi efectelor cumplite ale foametei şi scorbutului dintr-o
zonă foarte săracă a Indiei. Programul a cuprins administrarea germenilor
pentru un număr de 200.000 de oameni. După 4 luni în care oamenii au fost
învăţaţi să utilizeze germenii nu se mai înregistra niciun caz de scorbut, iar mortalitatea
a scăzut în această perioadă cu peste 70% faţă de cazurile similare din aceeaşi
zonă.
4. Germenii vindecă. De la cazurile de îmbătrânire prematură,
malnutriţie, obezitate, carenţe de vitamine şi minerale până la bolile de inimă
şi chiar cancer, toate pot fi tratate prin introducerea în alimentaţie a
germenilor proaspeţi. Salatele de crudităţi cu germeni, sucurile din germeni,
precum şi germenii ca atare determină efecte rapide de eliminare a toxinelor
existente în sânge în cazul multor afecţiuni. În plus, studiile realizate în
California de dr. Thelma Arthur pe mai multe sute de pacienţi au evidenţiat o
creştere considerabilă a imunităţii la consumatorii consecvenţi de germeni
proaspeţi faţă de persoanele cu o alimentaţie obişnuită.
5. Cresc longevitatea şi întreţin sănătatea. Prin substanţele conținute, ei
încetinesc mult procesele de îmbătrânire (efect constatat în special la germenii
de grâu), amplifică potenţa şi armonizează funcţia sexuală (prin aportul energetic
şi prezenţa vitaminei E) și sporesc vigoarea. Aceste proprietăţi se datorează
în mare măsură şi faptului că substanţele valoroase din germeni sunt
uşor de asimilat chiar de către un organism slăbit, îmbătrânit sau bolnav.
Din ce se obţin germenii
La început, pentru obţinerea germenilor au fost folosite mai ales boabele
de cereale: grâu, orz şi ovăz. În timp însă au apărut şi germenii de
leguminoase (mazăre, năut, soia, linte, fasole), de oleaginoase (floarea soarelui,
dovleac), precum şi cei obţinuţi din anumite plante medicinale – schinduful
este cel mai reprezentativ în acest sens. În total, în prezent sunt folosite în
jur de 40 de feluri de germeni în terapie.
Ce conţin exact aceşti germeni? Dincolo de substanţele cu efecte binecunoscute
(vitamine, săruri minerale, proteine), compoziţia chimică a germenilor
diferitelor specii este încă un mister. Cert este că producătorii de
medicamente hormonale (şi nu numai ei) au în față un câmp enorm de cercetare,
pentru a cunoaşte uimitoarele proprietăţi terapeutice ale acestor embrioni de
plante ce conţin substanţe cu efecte hormonale spectaculoase.
Timpul de
înmuiere și germinare
Semințele, nucile, cerealele
și boabele de păstăioase sunt acoperite de substanțe protectoare, numite
inhibitori de enzime, care împiedică germinarea lor prematură și le asigură
păstrarea nutrienților necesari creșterii. Când sunt consumate ca atare, acești
inhibitori de enzime reduc absorbția unor minerale și vitamine importante,
putând duce la deficiențe nutriționale sau la alte probleme de sănătate. Prin
înmuierea lor prealabilă în apă, le permitem să germineze, să elibereze
substanțele nutritive și să neutralizeze inhibitorii:
- Floarea soarelui: 2 ore
înmuiere, 2-3 zile germinare
- Porumb: 12 ore înmuiere, 2-3
zile germinare
- Orez integral: 9 ore
înmuiere, 3-5 zile germinare
- Mei: 8 ore înmuiere, 2-3
zile germinare
- Quinoa: 2 ore înmuiere, 1-2
zile germinare
- Hrișcă: 15 minute înmuiere,
1-2 zile germinare
- Orz: 6-8 ore înmuiere, 2
zile germinare
- Grâu: 7 ore înmuiere, 2-3
zile germinare
- Ovăz: 8 ore înmuiere, 2-3
zile germinare
- Fasole Mung: 24 ore
înmuiere, 3-5 zile germinare
- Linte: 8 ore înmuiere, 12
ore germinare
- Năut: 12 ore înmuiere, 12
ore germinare
- Susan: 8 ore înmuiere, 1-2
zile germinare
- Schinduf: 8 ore înmuiere,
3-5 zile germinare
Unele nuci și semințe se lasă
doar la înmuiat câteva ore, după care se pot consuma: nucile românești, nucile
braziliene, migdalele, nucile pecan, macadamia, fisticul, semințele de in și de
pin.
Preparate din germeni și
efectele lor binefăcătoare
Din nevoia de a economisi timp, se preferă ca germenii să fie preparaţi în
forme uşor de administrat şi care să conserve cât mai multe dintre
proprietăţile lor ca medicamente vii. În afara cazului în care preparăm zilnic
germeni pentru consum, vă recomandăm câteva metode de preparare care să
favorizeze conservarea enzimelor şi a fitohormonilor, substanţe foarte
sensibile la modificările mari de temperatură.
1. Maceratele în miere
Preparare: 300 g germeni
zdrobiți se amestecă cu 700 g miere. Se lasă la macerat 2 săptămâni.
Administrare: se consumă 1
lingură de macerat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
Este un remediu excelent pentru probleme digestive și constipaţie şi de
asemenea foarte indicat în procesul de reîntinerire. Este un excelent tonic şi
revitalizant pentru copii, bătrâni şi convalescenţi, prezintă efecte de
stimulare a creşterii şi dezvoltării armonioase la copii. Germenii pot să
încetinească sau chiar să inverseze într-o anumită măsură procesul de
îmbătrânire al organismului, fiind tot mai numeroase cazurile persoanelor
vârstnice care şi-au recăpătat prin consumul constant de germeni unele dintre
calităţile specifice maturităţii sau tinereţii. Duke Pearson, Sandy Shaw, dr.
Benjamin Frank şi alţi cercetători susţin că această activitate regenerantă se
datorează antioxidanţilor, unei game largi de enzime, precum şi vitaminelor
antioxidante A, C, E. Acestea împiedică oxidarea grăsimilor din sânge, inhibând
astfel formarea radicali liberi. Iată însă şi câteva indicaţii particulare:
- germenii de grâu în miere –
sunt revitalizantul universal recomandat în special persoanelor care au nevoie
de multă energie, convalescenţilor, bătrânilor şi copiilor. Se fac cure de
minimum o lună, care măresc capacitatea de regenerare a organismului.
- germenii de ovăz în miere – au
ca proprietate marcantă acţiunea întineritoare intensă. Sunt extrem de utili şi
în tratarea afecţiunilor cardiovasculare asociate vârstei înaintate, precum şi
pentru eliminarea efectelor unei alimentaţii neadecvate.
- germenii de năut în miere –
sunt un revigorant masculin şi un afrodiziac remarcabil. Sunt utilizaţi de mii
de ani în Orientul Mijlociu pentru tratarea sterilităţii şi impotenţei, dar şi
a sensibilităţii la frig şi la variaţiile climatice.
- germenii de dovleac în miere –
conţin proteine și grăsimi de mare calitate, vitamina E, fosfor, fier şi zinc
(un oligoelement care adesea lipseşte din dieta modernă). Sunt excelenţi ca
stimulent imunitar şi reglator endocrin (este remarcabil efectul lor în
cazurile de pubertate prematură, dereglarea producţiei de hormoni sexuali
etc.).
2. Tinctura de germeni
Preparare: 400 g germeni
se mixează cu 1 litru de alcool alimentar de 70°. Se lasă la macerat 8-10 zile,
într-o sticlă bine închisă, după care se strecoară prin tifon şi se păstrează
în sticluţe mici, închise la culoare.
Administrare: Se consumă 1
linguriţă la un pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
În amestec cu tinctură de echinacea şi licheni, tincturile de germeni sunt
indicate pentru afecţiuni respiratorii, gripă, tuse de diverse etiologii, astm,
faringită, anorexie. În acest caz, rolul tincturii de germeni este de a potenţa
efectul imunostimulator al primelor două tincturi, dar şi de a
stimula capacitatea naturală de regenerare a corpului.
Indicaţii speciale ale tincturilor de germeni:
- tinctura de germeni de lucernă – este un stimulent nervos puternic şi
blând în acelaşi timp. Se foloseşte în cazuri de astenie, somnolenţă, depresie
asociată unor boli cronice sau vârstei.
- tinctura de germeni de soia – previne apariţia tumorilor benigne la
femei, în special a celor cu localizare mamară şi genitală. Mai este folosită
cu succes în tratamentul hirsutismului, menopauzei premature, tulburărilor de
ciclu menstrual, frigidităţii asociată insuficienţei hormonale.
- tinctura de germeni de schinduf – este un remarcabil protector al
rinichilor şi al aparatului urinar pe ansamblu. Despre germenii de schinduf se spune
că „purifică sângele”, motiv pentru care tinctura obţinută din aceştia este
recomandată în diferitele forme de alergie, în infecţiile cronicizate, în
tratarea anemiei hemolitice, dar şi în anumite forme de leucemie.
3. Loţiune pe bază de germeni (pentru uz cosmetic)
Preparare: 100 g germeni
proaspeţi de soia, 20 g glicerină, 10 ml alcool 96° şi eventual o frunză de
aloe se mixează bine în blender (mixer) timp de 10 minute. Apoi se filtrează şi
se păstrează în sticle bine închise.
Administrare: Se întinde
pe piele ca o cremă obişnuită, se lasă 15-30 de minute să pătrundă în
straturile profunde ale pielii, după care se face un masaj uşor de 5 minute. În
final, se spală faţa cu un tampon de vată înmuiat în ceai de muşeţel. Pentru regenerarea părului, 1 lingură din acest preparat se amestecă cu
câteva picături de tinctură de ardei iute şi un gălbenuş. Se spală bine părul
după care se clăteşte. Nu se foloseşte şampon.
Împăcarea cu iarna
Sistemele terapeutice străvechi, cum sunt medicina chineză şi Ayurveda
(sistemul medical indian), recomandă câţiva paşi simpli pentru a ne pune fiinţa
în acord cu energiile iernii:
1. Amplificaţi căldura corporală: consum de hrană şi lichide calde,
folosirea alimentelor picante, protejarea corpului prin haine călduroase,
temperatură ambientală agreabilă, băi calde.
2. Folosiţi condimentele aromatice, care stimulează digestia, mai ales în
cazul consumului de alimente grele. Se recomandă în special ghimbirul,
cardamonul, piperul negru, boiaua de ardei, sovârful, măghiranul, cimbrul,
cimbrişorul, busuiocul, muştarul.
3. Evitaţi sedentarismul (mai accentuat în acest interval).
4. Consumaţi cât mai puțină carne şi lactate.
5. Folosiţi alimentele vii (în măsura în care mai sunt încă accesibile). Fructele
şi legumele păstrate peste iarnă este bine să fie consumate ca atare,
neprelucrate termic, eventual sub formă de sucuri sau salate. Germenii
proaspeţi, preparaţi în casă, pot constitui acum cel mai valoros şi, în acelaşi
timp, cel mai ieftin supliment natural cu rol terapeutic.
Grâul germinat şi viaţa
sexuală
- Numeroase studii evidenţiază faptul că adăugarea cerealelor încolţite în
alimentaţie a determinat creşterea lactaţiei la femeile care alăptau, creşterea
fertilităţii şi chiar eliminarea sterilităţii. Acest fapt nu este surprinzător
dacă avem în vedere că grâul conţine vitamina E în cantitate mare, fiind o
sursă importantă a acestei vitamine a fertilităţii. Chiar dacă grâul este una
din sursele cele mai bogate de vitamina E naturală, conţinutul său de vitamina
E se triplează atunci când este supus încolţirii. Și alte cereale încolţite, în
special ovăzul şi secara, constituie surse excelente de vitamina E, la fel ca
şi toate seminţele oleaginoase încolţite.
Poate să ajute grâul germinat
la combaterea cancerului?
Dr. Thelma Arthur de la centrul de cercetare Arthur Testing Labs din Chula Vista, California, a făcut cercetări
pe 200 de pacienţi bolnavi de cancer, care ţineau regimuri vegetariene şi care
includeau în dietă şi seminţe germinate. Concluziile au evidenţiat
creşteri semnificative ale imunităţii organismului în aproape toate cazurile.
Nivelul de toxicitate al sângelui, care de obicei e mare în boli precum
cancerul, a fost de asemenea mic în aproape toate cazurile.
În 1978, la Centrul de cercetări oncologice al Universităţii din Texas, SUA,
dr. Charles Shaw şi dr. Chiu-na Lai au testat mai multe alimente vegetale
pentru a descoperi eventualele elemente anticanceroase. Printre ele s-au aflat
grâul germinat, germenii de linte și de fasole mung, precum şi morcovii şi
pătrunjelul. Cu toate că morcovii şi pătrunjelul au avut într-adevăr un efect
inhibant asupra substanţelor carcinogene, aceștia nu s-au dovedit nici pe
departe la fel de puternici ca germenii de grâu în ceea ce priveşte acţiunea
anticancerigenă.
Sursa: L. Gheorghe și V. Godeanu - Principii și direcții
în vindecarea naturală, Ed. Kamala, 2006
-->
Dupa citirea articolului, am incercat sa pun linte rosie la germinat.
RăspundețiȘtergereNu se intampla nimic, din nefericire. E cumva gresita reteta?
Lintea verde germinează cel mai repede și fără greș. Am încercat și eu la un moment dat cu linte roșie și doar după mai multe zile o mică parte dintre boabe au dat lăstari. Explicația pe care mi-am dat-o a fost că lintea respectivă era prea veche și boabele „muriseră”. De atunci, de fiecare dată când cumpăr boabe (linte, năut, soia...) pun câteva la încolțit, să mă asigur că sunt încă vii. Altfel, nu mai au nicio valoare nutritivă, chiar dacă sunt fierte. Multe astfel de alimente stau cu anii pe rafturile magazinelor și consumatorul habar n-are ce cumpără.
Ștergere