Teiul - copacul care vindecă și trupul și sufletul

-->

TEIUL

COPACUL CARE VINDECĂ ȘI TRUPUL ȘI SUFLETUL

Dacă este adevărat că bolile trupești sunt provocate de boli sufletești, și reciproca este la fel de valabilă: remediile naturii care vindecă sufletul, vindecă sigur și trupul. Că este adevărat, o dovedește planta magică celebrată la începutul lui iunie: teiul. Acest arbore ne este atât de aproape de suflet nouă, românilor, încât e de-ajuns să-i simțim mireasma și deja putem să-i decodificăm calitățile de leac. Parfumul florilor de tei ne aduce pace în suflet, ne face meditativi și ne îmblânzește inima, pregătind-o pentru marile împliniri ale verii. Totuși, să pășim dincolo de domeniul inspirației și să căutăm în limbajul sec al enciclopediilor și al studiilor de specialitate descrierea calităților terapeutice concrete ale acestui copac.

Unde găsim și cum culegem florile de tei

La noi în țară există 3 feluri de tei: teiul cu frunza în formă de inimă (Tilia cordata), care înflorește la începutul lui iunie și are pe dosul frunzelor niște perișori gălbui; teiul cu frunza mare (Tilia platyphillos), care înflorește ceva mai târziu și are frunzele mai mari decât celelalte specii înrudite; teiul argintiu (Tilia argentea), care înflorește abia în iulie, având frunze și flori alburii. Indiferent de tipul lor, toți teii au aceleași întrebuințări medicinale. Îi găsim în asociații dense, adevărate păduri, mai ales în Dobrogea și în sudul Munteniei. Dar teiul crește și în celelalte zone ale țării, de la câmpie și până spre zona montană. Culegerea florilor de tei se face prin simpla rupere de pe ramuri. Este o operațiune delicată, din cauza înălțimii mari a arborilor și a fragilității extreme a ramurilor, care nu o dată s-au rupt, accidentându-i pe culegătorii imprudenți. De aceea, recoltarea florilor de tei trebuie făcută de pe o scară bine asigurată, pentru a evita situațiile periculoase. Obligatoriu, culesul se face pe timp frumos. La minimum o zi după ce a plouat, pe timp uscat, florile de tei au maximum de principii active. Se desprind florile de pe ramuri cu tot cu bractee și se pun în săculețe de pânză. Uscarea se face la umbră, în locuri bine aerisite, într-un strat gros de cca 5 cm. Din 1 kg de flori proaspete se obține ceva mai mult de ¼ kg plantă uscată, care va fi depozitată în locuri fără umiditate și răcoroase.

Cum se prepară și se administrează florile de tei

Pulberea. Se obține prin măcinarea cu râșnița a plantei uscate. O linguriță rasă de pulbere (cca 1,5 g) se ține câteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă. Se ia pe stomacul gol, de 3-4 ori/zi. Dozele maxime admise pentru pulberea de tei: copiii între 2 și 4 ani - maximum 2 g/zi, cei între 5 și 9 ani  - maximum 3 g/zi, în timp ce copii între 10 și 14 ani - maximum 6 g/zi. Persoanele peste 14 ani vor lua aceeași doză ca și adulții, care este de maximum 12 g/zi.
Infuzia fierbinte. Se folosește pentru a provoca transpirația, element foarte important în tratarea răcelilor și a unor boli ce apar pe fondul intoxicării organismului. Se prepară prin opărirea a 2 lingurițe de flori cu o cană de apă clocotită, după care se lasă un sfert de oră să infuzeze. Se bea fierbinte, așa încât efectul sudorific să fie maxim.
Infuzia combinată. Combină extracția la rece cu cea la cald, pentru conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 2-3 lingurițe de flori de tei mărunțite se lasă la înmuiat în ½ cană de apă de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se strecoară, iar pulberea rămasă se opărește cu încă ½ cană apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 minute și se strecoară; se combină cele două extracte; preparatul se bea cu o jumătate de oră înainte de mese. Doza: 3 căni pe zi.
Tinctura. Se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de flori de tei, completându-se restul cu alcool de 40°. După ce conținutul a fost omogenizat prin amestecarea alcoolului cu planta, se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 8 zile. Lichidul se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.
Băile terapeutice. Două mâini de flori de tei se lasă la înmuiat timp de 12 ore (de seara până dimineața) într-o oală cu 4 litri de apă călduță, după care se filtrează. Maceratul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă se mai opărește cu 1 litru de apă timp de 10 minute și se filtrează. Se toarnă ambele preparate în cada de baie, peste apa fierbinte. De regulă, băile cu flori de tei se fac seara, deoarece au un puternic efect somnifer.

Tratamente interne

Anxietate (stări de teamă fără un motiv aparent) - teiul diminuează stările de anxietate, precum și unele tulburări asociate lor: atacuri de panică, distonie neurovegetativă etc. În terapia contra anxietății se administrează pulberea de tei, din care se iau câte 2 g de 3 ori/zi, în cure de 6 săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză.
Iritabilitate nervoasă, isterie - se face o cură cu infuzie combinată de tei, din care se bea câte o cană (250 ml) de 3 ori/zi, în cure de 28 de zile. Este un tratament recomandat și persoanelor la care aceste probleme emoționale apar pe fondul insomniei, al epuizării sau al anumitor tulburări hormonale (sindrom premenstrual, menopauză).
Insomnie - se bea un pahar de infuzie combinată de tei la câteva ore după masa de seară, imediat înainte de culcare. Florile de tei conțin principii active care induc starea de somn, acționând printr-un mecanism similar cu cel al medicamentului Benzodiazepină. Atenție însă, o doză prea mare de tei poate avea un efect contrar, alungând somnul.
Dureri de cap, migrenă - se beau 1-3 căni de ceai de tei fierbinte, pe stomacul gol. Acest tratament are efecte sedative rapide, diminuând intensitatea durerii de cap. În migrenele biliare, infuzia de tei poate declanșa reflexul vomitiv - un element care vă poate contraria, dar care este pozitiv. Dați curs acestui reflex natural care deblochează colecistul și grăbește sfârșitul migrenei.
Adjuvant în hipertensiune arterială - se administrează pulbere de tei, din care se ia câte o linguriță, de 4 ori/zi, în cure de 60 de zile, urmate de 15 zile de pauză. Teiul acționează prin efect vasodilatator, prin acțiune sedativă la nivelul sistemului nervos central și prin efect depurativ, eliminând surplusul de apă din organism.
Adjuvant în febră - 2 căni de infuzie de tei caldă stimulează o transpirație intensă, ceea ce va duce la scăderea temperaturii. Se bea mai ales în accesele de febră asociate infecțiilor acute.
Răceli (viroze respiratorii), gripă - teiul nu are un efect antiviral, dar ajută la reglarea temperaturii, la eliberarea căilor respiratorii, reduce și elimină durerile musculare și de cap asociate acestor afecțiuni. Se ia infuzie combinată, îndulcită cu miere, câte 1 litru/zi, până la vindecare.
Tuse iritativă, tuse productivă, bronșită - în florile de tei există anumite substanțe emoliente (mucilagii), care reduc senzația de iritare de pe căile respiratorii și, ca atare, calmează tusea uscată. Aceste principii active sunt utile și în tusea productivă, deoarece ajută la eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii. Se bea infuzie combinată, câte o cană de 3 ori/zi. În bronșită, se bea infuzie fierbinte de tei, 2 căni/zi. Are efect calmant: diminuează intensitatea acceselor de tuse, ajută la eliminarea secrețiilor de pe căile respiratorii și combate accesele de febră.
Adjuvant în retenția de lichide - se face o infuzie combinată de tei ceva mai concentrată (50 g la 1 litru de apă), care se ia cu lingura, pe parcursul a 2 zile. Această infuzie amplifica diureza și stimulează eliminarea surplusului de lichide prin transpirație. Suplimentar, se fac băi generale cu flori de tei, care au efect diuretic și calmant, fiind utile și contra cistitei și a nefritei.
Gastrită - durerile de tip arsură, specifice acestei afecțiuni, sunt alinate și vindecate cu pulbere de tei. Pe de o parte, reduce nivelul de stres și tensiunea psihică, iar pe de alta, protejează și cicatrizează mucoasa gastrică. Se ia câte o linguriță de pulbere de 3-4 ori/zi, înainte de mese. În perioadele de criză puternică, cu dureri intense, nu se mănâncă nimic timp de 24 de ore. Se beau mari cantități de infuzie combinată de tei, neîndulcită. Pentru o mai mare eficiență, se pune la macerat, împreună cu teiul, și o cantitate egală de rădăcină de lemn-dulce.
Adjuvant în hepatita de tip B și C - Principiile active din teiul argintiu au efect hepatoprotector. Efectul de protejare a celulei hepatice, combinat cu cel de stabilizarea și de calmare psihică, recomandă teiul în tratarea hepatitelor cu posibilă evoluție spre ciroză (evoluție accelerată de stres). Se recomandă administrarea a 2-3 căni de infuzie combinată de tei/zi, în cure de 4 săptămâni, urmate de altele 4 de pauză.
Dureri articulare în artrită - Administrarea infuziei combinate de tei reduce inflamația și mai ales durerile articulare. Acest efect se datorează flavonoidelor din florile de tei. Se țin cure de 21 de zile, timp în care se consumă 3 căni/zi de infuzie combinată de tei, înainte de mese.
Adjuvant în limfom malign - Un studiu argentinian indică o acțiune antitumorală a florilor de tei cu frunza în formă de inimă. Se recomandă administrarea a 2-3 căni de infuzie combinată/zi. Are efect de inhibare a multiplicării celulelor tumorale și induce autodistrugerea acestora. Aceste efecte se datorează substanței scopoletina, conținută de florile acestei specii de tei.

Tratamente externe

Insomnie, agitație la bebeluși - unul din cei mai mari fitoterapeuți contemporani, francezul Maurice Messegue, povestea că prima sa inițiere în arta tămăduirii cu plante a primit-o la doar 4 ani, când tatăl sau îl îmbăia cu flori de tei. Sub influența acestei băi, starea lui de spirit se alchimiza brusc: tensiunile și supărarea îi dispăreau ca prin farmec și un somn binefăcător îl cuprindea imediat. Această plantă îi inducea vise atât de frumoase și de intense, încât le-a ținut minte toată viața. În aceste vise vedea „zâne-flori”, a căror prezență îl făcea fericit. Și în medicina noastră populară băile cu flori de tei erau folosite pentru a liniști somnul celor mici, dar și pentru tratarea cu succes a tusei convulsive.
Coșmaruri, tulburări de somn - Se umple o față de pernă cu flori de tei uscate și se folosește în locul pernei, în timpul somnului. Este un tratament de medicină populară cu o eficiență incredibilă, deși mecanismele biologice prin care acționează sunt încă inexplicabile.

Precauții și contraindicații la tratamentul cu flori de tei

Administrat în doze normale, niciun studiu făcut până acum nu a pus în evidență vreo formă de toxicitate a teiului, nici măcar asupra femeilor care alăptează sau a celor însărcinate.

Teiul și magia

- În Roma Antică, teiul simboliza iubirea conjugală și fidelitatea în cuplu, fiind în același timp și arborele lui Venus (zeița iubirii) și al Iunonei (zeița înțelepciunii). Cuplurile tinere își împodobeau altarul casei cu ramuri de tei înflorite, pentru a beneficia de înțelepciune și stabilitate.
- Poetul Ovidiu, cel exilat pe țărmul Pontului Euxin, afirma că de sărbătoarea dedicată zeiței fertilității, fecioarele se împodobeau cu coroane din flori de tei.
- Triburile germanice de acum două milenii considerau teiul ca fiind un arbore al păcii și dreptății. În fiecare an, vara, era adorat ca arbore sacru și sărbătorit cu dansuri și muzică. Judecata tribală se făcea la tulpina unui tei, pentru a ajuta judele să dea verdictul corect.
- Prezicătorii sciți împărțeau o frunză de tei în trei bucăți egale, pe care le înfășurau în jurul degetelor de la mâna stângă, pentru a obține inspirația și a căpăta puterea de a ghici viitorul.
- În folclorul polonez există și acum credința că teiul plantat în fața casei apără familia de spiritele rele, aduce noroc și pace și ajută oamenii să nu cedeze diferitelor ispite.
- Conform credinței populare franceze, o căsătorie nu se mai destrăma dacă mirii treceau la nuntă pe sub doi tei cu coroanele împreunate.
- În Estonia și în Lituania există obiceiul ca femeile tinere să aducă ofrande de hrană la un tei înflorit, cerând fertilitate și liniște în familie.
- La români, ramurile de tei înflorit sunt aduse acasă de Rusalii, după ce au fost sfințite de preot la biserică, fiind ținute la ușă ori lângă icoane. Se păstrează toată vara, având darul de a alunga grindina și furtunile distrugătoare, menținând seninul în casă. În satele din Bucovina se împodobesc mormintele cu ramuri de tei înflorite, pentru a le aduce morților pacea și împăcarea. Se crede că strămoșii îmbunați cu flori de tei veghează asupra celor vii și-i feresc de necazuri.
Încă din Evul Mediu, cărbunele din lemn de tei era folosit în satele românești ca leac sigur contra ulcerului stomacal, flatulenței și constipației. Se luau 2 lingurițe de cărbune pisat, în apă.
- În multe situri arheologice din Elveția s-au descoperit veșminte imprimate cu extract de tei. Obiceiul a fost păstrat și de popoarele slave, până în timpurile moderne.
- În creștinismul primitiv, lemnul de tei era considerat sfânt și exista obligația ca statuetele Fecioarei Maria și catapetesmele să fie cioplite din lemn de tei (Lignum sacrum).
- În astrologie, teiul este asociat cu luna, miresmei sale fiindu-i atribuit un efect afrodiziac.
- În antichitate, vindecătorii transferau bolile asupra teiului. Mulți părinți plantau un tei când li se năștea un copil, convinși fiind că astfel va fi ocrotit de boli. În caz că totuși se îmbolnăveau, erau întinși la umbra unui tei înflorit.
- În coroana teiului, nu cad niciodată săgeţile trăsnetelor, explicaţia fiind magnetismul diferit al teiului, faţă de cel al altor arbori. Este ştiut că ţăranii, prinşi pe câmp de ploile repezi de vară, aleargă să se adăpostească sub un tei singuratic, evitând alţi arbori care ar atrage fulgerele. În plus, umbra teiului nu provoacă răceli sau boli pulmonare, aşa cum se poate întâmpla cu persoanele care dorm la umbra nucului.

Mierea de tei are o puternică aromă de flori de tei, cu reflexe luminoase, galbene-portocalii. Cristalizează uşor, mai ales dacă este ţinută la rece. Mierea de tei produsă în România este exportată în toată Europa de Vest, fiind foarte căutată datorită calităţilor deosebite pe care le are. În primul rând, această miere are proprietăţi antimicrobiale şi antiinflamatorii. Este folosită în tratarea crampelor şi a bolilor renale şi foarte frecvent împotriva guturaiului, răcelii, tusei şi iritaţiilor gâtului, pentru că are o puternică acțiune antibacteriană la nivelul căilor respiratorii, dizolvând mucusul şi curăţând gâtul. Fiind un calmant al sistemului nervos, este recomandată împotriva insomniei, oboselii sau stresului. În prezent, România deţine cea mai mare suprafaţă de pădure de tei din toată Europa.

Recent, Agenţia de Protecţie a Mediului din Iaşi a încheiat inventarierea arborilor seculari şi a celor cu valoare biologică, considerați monumente ale naturii, protejate de lege. Printre aceștia, se află şi Teiul lui Eminescu. Specialiştii afirmă că acesta are exact 458 de ani. Este al şaselea ca vârstă, fiind devansat de trei stejari, care au între 530 şi 600 de ani, și de un păr, care are puţin peste 6 secole. Întâmplarea face însă ca cel mai vârstnic arbore să fie tot un tei. El se află în incinta Mânăstirii Bârnova şi are peste 650 de ani.

Surse: aici, aici și aici
-->

Comentarii

  1. Se consuma doar floarea de tei? fara frunzulite? adevarat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se consumă florile de tei împreună cu „bracteele”, adică frunzulițele de la baza florilor. Lucrul acesta este specificat la începutul articolului. Deci așa cum știați și dv.

      Ștergere
  2. Ceaiul de tei este preferatul meu, ca gust, cu toate ca se spune ca nu prea este bun pentru baieti, pentru ca scade tensiunea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant .Am aflat cum se prepara pulberea ,tinctura si fiind consumatoare de miere in locuind de cativa ani zaharul ,m-am bucurat ca mierea de tei are atatea calitati.Chiar recent am cumparat miere de tei .In legatura cu teii de la Iasi care au fost taiati de curand nu pot sa spun ca exista oameni si sunt destui care pentru bani nu mai tin cont de nimic ,nici de valoarea acelor tei magnifici de pe b-dul Copou care aveau ceva sute de ani ,nici de renumele Iasului si datorita frumosilor tei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doream doar să știu dacă este ocrotit de lege teiul, mulțumesc anticipat pt un raspuns

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 cele mai romantice destinații din Europa
    13.02.2017 - 0 Comments
    Ai în minte numai melodii de dragoste și ești în căutarea unei escapade romantice, împreună cu iubitul/iubita? Descoperă cele mai bune escapade romantice din Marea Britanie, cele mai romantice orașe…
  • Invențiile revoluționare ale lui Nikola Tesla + VIDEO (RO) + documentar
    10.07.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INVENȚIILE REVOLUȚIONARE ALE LUI NIKOLA TESLA Einstein a fost întrebat la un moment dat cum se simte ca cel mai deștept om de…
  • Pasul următor - demiterea lui Băsescu
    23.07.2012 - 7 Comments
    --> PASUL URMĂTOR - DEMITEREA LUI BĂSESCU prof. Ion Coja Pasul hotărâtor este demiterea lui Băsescu la referendumul din 29 iulie. Votul nostru trebuie să împingă lucrurile…
  • Pledoarie pentru viață lungă + VIDEO
    29.11.2012 - 0 Comments
    --> PLEDOARIE PENTRU VIAȚĂ LUNGĂ Ovidiu Bojor Ovidiu Bojor, doctor în farmacie, membru al Academiei de Științe…
  • Actualitatea lui Eminescu
    15.06.2014 - 1 Comments
    --> ACTUALITATEA LUI EMINESCU La 15 iunie, comemorăm trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, singurul român care a dat numele unei ştiinţe – eminescologia – studiată în 30…
  • André Gernez - Cel mai ilustru doctor necunoscut din lume + VIDEO (RO)
    27.02.2015 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ANDRÉ GERNEZ CEL MAI ILUSTRU DOCTOR NECUNOSCUT DIN LUME „Un doctor din Roubaix primește o distincție internațională. O veche dogmă…
  • Alimentația anticancer - o terapie cu gust delicios
    02.04.2012 - 6 Comments
    --> ALIMENTAŢIA ANTICANCER  - O TERAPIE CU GUST DELICIOS - Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pe care naturismul o susţine de mult timp: o alimentaţie corectă…
  • Românii care au inventat elicopterul
    02.01.2016 - 1 Comments
    ROMÂNII CARE AU INVENTAT ELICOPTERUL Știaţi că elicopterul a fost inventat de inginerul Paul Cornu? Pe data de 13 noiembrie 1907, acesta a reuşit primul zbor din lume, cu un elicopter ce…
  • Comunicarea telepatică + VIDEO
    03.09.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMUNICAREA TELEPATICĂ Germanul Hans Bender, într-o pasionantă carte apărută în 1976, intitulată „Universul parapsihologiei”,…
  • Piperul - un bob de sănătate
    28.03.2012 - 0 Comments
    --> PIPERUL – un bob de sănătate Piperul (Piper nigrum) este originar din sudului Indiei, ţară care astăzi, alături de Indonezia şi Brazilia, este cel mai mare producător  mondial.…
  • Telefonul mobil dăunează grav sănătății
    05.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TELEFONUL MOBIL DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII Folosirea curentă a telefonului mobil implică un risc de trei ori mai mare de a face o tumoare…
  • 12 teorii ale conspirației care chiar s-au dovedit a fi adevărate
    17.11.2023 - 0 Comments
    Adagiul este adevărat: Adevărul depășește adesea ficțiunea. Nu este o minciună - fiecare dintre aceste presupuse "teorii ale conspirației" s-a dovedit a fi autentică.Nu sunt eu nebun, voi toți…
  • 30 de trucuri folositoare pentru pantofi frumoși și picioare fericite
    02.07.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pantofii sunt unul din lucrurile pe care le folosim cel mai des, deci e absolut esențial ca ei sa fie comozi. Uneori, poți chiar tu să…
  • 21 de imagini aleatorii, dar minunate, care ne-au făcut să spunem „Ce tare!” + FOTO
    15.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ai nevoie de o mică distragere a atenției?De pe vârful Everestului până la o toaletă antică, aceste imagini vă vor face să rămâneți cu gura…
  • Efectele televiziunii și Internetului asupra sănătății mentale + VIDEO
    27.10.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Puțină istorie ne face mai deștepți + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    01.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUŢINĂ ISTORIE NE FACE MAI DEŞTEPŢI – FAMILIILE ROTHSCHILD, MORGAN ȘI ROCKEFELLER – În anul 1815, Nathan Rothschild a preluat…
  • Lucruri la care să renunți
    19.10.2013 - 1 Comments
    -->   LUCRURI LA CARE SĂ RENUNȚI În general, oamenii nu țin cont de sfaturi, nici măcar de cele bune. Nici măcar când acestea sunt…
  • Acest tată îi trimite 20 de fotografii mamei pentru a-i dovedi că bebelușul este bine
    05.12.2021 - 0 Comments
    Când întrebarea „Copiii sunt bine?” devine prea repetitivă, este timpul să rupeți rutina. Kenny Deuss a găsit o modalitate creativă de a dovedi o dată și pentru totdeauna că ei sunt cât se poate de…
  • Plante de top în vindecarea cancerului + eBook
    24.05.2014 - 0 Comments
    --> PLANTE DE TOP ÎN VINDECAREA CANCERULUI În ziua de azi, când din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu cancer, iar tratamentele agresive ale medicinii alopate le fac mai…
  • Chemtrails - Dârele morții + VIDEO
    09.05.2012 - 0 Comments
    --> CHEMTRAILS - DÂRELE MORȚII Mărturii privind chemtrails - dârele care apar pe cer în urma unor avioane Top of Form Tot mai multe avioane care zboară chiar şi la mică…
  • Melania Trump - drumul către visul american + VIDEO
    03.02.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELANIA TRUMP  - DRUMUL CĂTRE VISUL AMERICAN - Până de curând, Melania Trump a fost percepută de publicul larg ca „soția-trofeu”…
  • Pericolul din ambalajele alimentelor
    05.04.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLUL DIN AMBALAJELE ALIMENTELOR Ne fac viața mai ușoară, dar ne pot îmbolnăvi la fel de ușor! Ambalajele care protejează mâncarea și băuturile ne pot face mult rău, dacă nu…
  • 17 fapte interesante despre Las Vegas care te vor pune pe gânduri
    16.08.2023 - 0 Comments
    Istoria Vegasului este plină de culoare și, uneori, incredibilă, dar Sin City este unul dintre cele mai diverse și unice locuri din Statele Unite. Deși astăzi este cunoscut pentru luxul de neegalat…
  • Mircea Badea despre curve + documentar (RO)
    09.12.2012 - 0 Comments
    --> MIRCEA BADEA DESPRE CURVE Acest text a fost scris în 2009.   Aleg să-l public din nou, ușor adăugit, pentru că e, poate, mai valabil ca atunci. „În opinia mea, curva nu…
  • 20 de lucruri pe care nu le știai despre Michael Jackson
    17.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Michael Jackson a avut o cariera lunga, întinsă de-a lungul a 45 de ani din cei 50 de ani de viață ai săi. De la suișurile până la…
  • 6 moduri neobișnuite prin care corpul tău te avertizează că ceva ar putea fi în neregulă
    08.04.2023 - 0 Comments
    De obicei, nu ne facem griji cu privire la sănătatea noastră până când ceva începe să ne deranjeze. Deși chiar și cei mai sănătoși oameni pot experimenta disconfort ocazional, există unele semnale…
  • Hrana vie - Ernst Günter (eBook)
    15.04.2012 - 2 Comments
    -->   HRANA VIE - O SPERANȚĂ PENTRU FIECARE  Motto: Doar hrana vie şi proaspătă îi poate permite omului să rămână sănătos,  să fie fericit şi să simtă adevărul.…
  • 23 de ilustrații uimitoare care arată cum ar fi dacă oamenii și animalele ar face schimb de roluri
    05.05.2016 - 0 Comments
    Iubim animalele și facem totul ca animalele noastre de companie să fie fericite. Dar oare chiar le facem fericite? Și cum rămâne cu animalele pe care le folosim ca hrană sau pentru…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • Chestiunea femeii
    08.03.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "9627982567"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CHESTIUNEA FEMEII  Sofia Nădejde În…
  • 9/11 La vedere (In Plane Site) (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> 9/11 - IN PLANE SITE Există în SUA o nouă generație de regizori de documentare despre drepturile şi libertăţile civile, despre ororile războiului şi noua propagandă politică de…
  • OSHO - Viața e aici și acum + VIDEO
    10.06.2012 - 1 Comments
    --> OSHO - Viaţa e aici şi acum Cel mai mare duşman al adevărului e atoateștiutorul, iar cel mai bun prieten e acela care ştie că nu ştie. Trăieşte total, trăieşte cu…
  • Sfaturi în tratarea cancerului + VIDEO (RO)
    07.07.2016 - 0 Comments
    SFATURI ÎN TRATAREA CANCERULUI - Cu toţii avem celule canceroase în corp. Acestea nu apar însă la testele standard dacă nu sunt în număr de miliarde. Când doctorii le spun bolnavilor că nu mai…
  • De ce este învățământul japonez atât de eficient + VIDEO
    27.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE ESTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL JAPONEZ ATÂT DE EFICIENT Trebuie să recunoaștem, Japonia este una dintre cele mai renumite țări din lume.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *