OSHO despre frumusețea fizică +VIDEO (EN)

-->

OSHO despre frumusețea fizică

În cadrul uneia dintre ședințele cu discipolii săi, Osho a fost rugat de două femei din sală să le dea soluții la probleme psihice legate de aspectul lor fizic. Iată ce le-a sfătuit maestrul spiritual:  

– Nu-mi place corpul meu. Ce pot face?

OSHO: Tu ai o idee preconcepută despre felul în care ar trebui să arate corpul tău şi, ca orice idee preconcepută, asta te duce la suferinţă. Corpul este cel care trebuie să fie. Dacă ți-ai făcut deja o imagine despre felul în care ar trebui să arate corpul tău, ai să suferi; de aceea, îți spun să renunţi la asemenea idei. Acesta este corpul pe care îl ai, care ți-a fost dat. Folosește-l, bucură-te de el. Dacă vei începe să-l iubești, vei descoperi cu uimire că el începe să se schimbe, pentru că atunci când cineva îşi iubeşte corpul, are grijă de el. Nu-l mai îndoapă cu alimente care nu-i sunt necesare, pentru că-i pasă de el. Nici nu-l înfometează, căci ţine la el. Tu ascultă de cerinţele trupului, de impulsurile, de dorințele lui, de momentul în care apar aceste dorinţe. Când îţi pasă, când îl iubeşti, te pui practic în rezonanţă cu trupul tău, iar acesta se armonizează automat. Dacă nu-ţi iubeşti corpul, vei avea o problemă, căci vei deveni indiferentă, neglijentă cu el. Cui îi pasă de duşmanul lui? Nu-l vei mai privi în faţă; vei ajunge chiar să-l eviţi. Nu-i vei mai asculta mesajele şi vei ajunge să-l urăşti şi mai mult. Şi astfel, în realitate, tu ți-ai creat întreaga problemă. Corpul nu creează niciun fel de probleme; mintea este cea care le creează.

Ideea că nu-ți place propriul corp este pur mentală. Niciun animal nu suferă din cauza asta, nici măcar hipopotamul... Animalele sunt perfect mulţumite, căci mintea lor nu creează probleme artificiale. Altminteri, hipopotamul s-ar frământa: „De ce oi fi arătând eu așa?” Dar lui nu-i pasă.

Renunţă la idealul abstract. Iubește-ți corpul aşa cum este, consideră-l un dar de la Dumnezeu.  Bucură-te de el şi îngrijește-l aşa cum merită. Fă mișcare, mănâncă atât cât trebuie, dormi atât cât trebuie. Ia-ţi toate precauţiile necesare, căci acesta este instrumentul tău, la fel ca şi maşina pe care o cureţi și la ale cărei semnale ești atentă tot timpul, ca să vezi dacă nu cumva ceva e în neregulă. Ai grijă de corpul tău și dacă este afectat de o zgârietură. Ai grijă de corpul tău, şi el va deveni frumos. Este un mecanism atât de superb, atât de complex, și care lucrează cu atâta eficienţă timp de 70 de ani și chiar mai mult. Indiferent dacă dormi sau ești trează, dacă ești conştientă de el sau nu, el continuă să funcţioneze în tăcere. Și chiar dacă nu ai grijă de el, el tot se străduiește să meargă bine, având grijă de tine. Orice om ar trebui să-i fie recunoscător corpului său.

Schimbă-ţi atitudinea şi vei constata că în şase luni corpul tău îşi va schimba forma. E la fel ca atunci când un bărbat se îndrăgosteşte de o femeie: ea devine imediat mai frumoasă. Până atunci, și-a ignorat corpul, dar din clipa în care un bărbat se îndrăgosteşte de ea, femeia începe să aibă grijă de felul cum arată. Își petrece ore întregi în faţa oglinzii... căci cineva o iubeşte! Acelaşi lucru se va petrece şi cu tine. Iubește-ți corpul şi vei vedea că el începe să se schimbe. Se simte iubit, îngrijit, util. Corpul este un instrument foarte delicat, iar oamenii se folosesc de el în mod violent, fără menajamente. Schimbă-ţi atitudinea şi vei vedea ce se întâmplă!

– Sunt îngrozitor de urâtă. Ce ar trebui să fac să nu mai sufăr din această cauză?

OSHO: Urâţenia nu are nimic de-a face cu tine. De altfel, nici frumuseţea nu are prea mult de-a face cu tine. Frumuseţea şi urâţenia corpului fizic sunt aspecte superficiale; adevărul vine din interior. Dacă te vei transforma, devenind frumoasă în interior, veţi începe să strălucești și la exterior. Când devine meditativă, chiar şi cea mai urâtă persoană pare mai frumoasă. Am văzut de multe ori acest lucru întâmplându-se. Când vin aici, oamenii au feţe complet diferite. Când încep să mediteze, să cânte, să danseze, feţele lor se relaxează. Tensiunile lor dispar. Încetul cu încetul, durerea, care făcea parte integrantă din expresia feţei lor, dispare. Oamenii devin relaxaţi ca niște copii. Feţele lor încep să strălucească de o bucurie interioară nouă, devin luminoase.



Frumuseţea şi urâţenia fizică nu sunt importante. Adevărul nu poate veni decât din interior. Eu te pot învăţa cum să devii frumoasă în interior, şi aceasta este frumuseţea reală. De îndată ce aceasta va ieşi la lumină, aspectul corpului tău nu va mai conta așa de mult. Ochii vor începe să-ți strălucească de bucurie; faţa ta va avea întipărită pe ea o luminozitate aparte. Forma fizică va tinde să devină imaterială. Atunci când graţia începe să curgă în interiorul fiinţei, forma ei exterioară îşi pierde semnificaţia. De aceea, nu fi îngrijorată. Meditează, iubește, dansează, cântă, fă din viaţă o sărbătoare, şi urâţenia ta va dispărea. Înalţă-ţi fiinţa pe un plan superior, şi ceea ce este inferior în ea va fi uitat, căci nu e decât ceva relativ. Când aduci în fiinţa ta o vibraţie superioară, e ca şi cum ai aduce într-o cameră în care arde o lumânare o lumină mai puternică: lumina lumânării va trece pur şi simplu neobservată. Adu-ți la suprafaţă frumuseţea din interior! Nu-i deloc greu să faci asta.

În privința aspectului fizic nu pot te pot ajuta; nu sunt chirurg plastician. Ai putea apela la unul, dar nu vei realiza mare lucru. Poate îți va face un nas mai scurt, cu o formă mai frumoasă, dar asta nu te va face mai fericită. Dacă rămâi neschimbată în interior, frumuseţea ta exterioară nu va face decât să scoată şi mai tare în relief urâţenia ta interioară, prin contrast. Trezește-ți frumuseţea interioară! 

Sursa: OSHO – Cartea despre femei, Editura MIX, 2002

OSHO - Acceptă-te așa cum ești (Accept Yourself) (EN)

Să te accepți așa cum ești este cel mai greu lucru din lume, pentru că este împotriva educației care ți s-a dat, culturii în care ai crescut. Încă de la început ți s-a spus cum ar trebui să fii. Nimeni nu ți-a spus vreodată că ești bun așa cum ești. Nu mai fi obsedat de tine însuți, pur și simplu iubește-te. Numai așa vei putea să iubești și pe altcineva. Acceptă-te, iubește-te așa cum ești. Nimeni altcineva până acum n-a mai fost ca tine și nimeni altcineva nu va mai fi vreodată ca tine. Ești pur și simplu unic, incomparabil. Acceptă lucrul ăsta, iubește lucrul ăsta, celebrează-l, și în această celebrare vei începe să vezi unicitatea celorlalți, frumusețea lor incomparabilă. Iubirea este posibilă numai acolo unde există o acceptare profundă a celorlalți, a restului lumii. Acceptarea creează mediul în care iubirea poate crește, solul în care iubirea poate înflori.


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *