SECRETELE
UNEI VIEȚI SĂNĂTOASE
Ai grijă de corpul tău. Este singurul loc în care ești obligat să
trăiești. Jim Rohn, om de afaceri american
Mâncați alimente cu un conţinut ridicat de apă
70% din
suprafaţa planetei noastre este acoperită cu apă. 70% din organismul vostru
este apă. Ce credeţi că trebuie să conţină un mare procent din alimentaţia
voastră? Trebuie să vă asiguraţi că 70% din alimentele pe care le mâncați
conţin multă apă. Aceasta înseamnă fructe şi legume proaspete sau suc proaspăt,
obţinut prin stoarcerea lor. Unii recomandă să bem 8-12 pahare cu apă pe zi
pentru a „spăla cu jet organismul”. Ştiţi ce nebunie e asta? Mai întâi că, în cele
mai multe cazuri, apa nu este aşa de bună de băut. Există riscul să conţină
clor, fluor şi alte substanţe toxice. O idee mai bună ar fi să beţi apă
distilată. Dar indiferent de ce fel de apă beţi, nu vă înecați organismul! Cantitatea
de apă pe care o beţi trebuie să fie dictată de sete.
În loc să vă
inundați organismul, mai bine mâncați alimente care conţin apă în mod natural.
Nu sunt decât de trei feluri pe planeta noastră: fructe, legume şi seminţe
încolțite. Toate acestea vă vor furniza din abundenţă apă – substanţa care
curăţă şi care este dătătoare de viaţă. Alimentația voastră ar trebui să vă
ajute organismul în procesul de curăţare, nu să vi-l împovăreze cu o hrană
nedigerabilă. Acumularea reziduurilor în organism favorizează apariţia bolilor.
Pentru a avea cât mai puţine reziduuri şi substanţe toxice în circuitul sanguin
şi în organism am putea, pe de-o parte, să limităm ingerarea acelor alimente
sau substanţe care îngreunează funcţionarea organelor de eliminare, iar pe de
altă parte, ar trebui să alimentăm organismul cu suficientă apă, pentru a ajuta
la diluarea şi eliminarea reziduurilor. Apa este cel mai bun solvent din câți
există.
De ce boala de
inimă este ucigaşul vostru numărul unu? De ce auzim de oameni căzând pe
neaşteptate din picioare şi murind pe terenul de tenis la vârsta de 40 de ani?
Unul dintre motive ar putea fi că şi-au petrecut viaţa înfundându-și organismul.
Țineți minte: calitatea vieţii voastre depinde de calitatea celulelor voastre.
Dacă circuitul sanguin este încărcat cu produşi reziduali, restul organismului
nu poate asigura o viaţă celulară sănătoasă şi înfloritoare și nici o biochimie
capabilă să genereze o viaţă afectivă echilibrată pentru un individ. Dr. Alexis
Carrel, deţinător al Premiului Nobel în 1912 şi membru al Institutului
Rockefeller, a pornit să demonstreze această teorie prelevând ţesuturi de la
pui (care în mod normal au o medie de vârstă de 11 ani). A păstrat celulele în viaţă
eliberându-le de propriile reziduuri şi alimentându-le cu substanţele
hrănitoare de care aveau nevoie. Aceste celule au putut fi ţinute în viaţă timp
de 34 de ani, după care cei de la Institutul Rockefeller s-au convins că puteau
să le ţină în viaţă la nesfârșit şi au încheiat experimentul.
Ce procent din
dieta voastră îl formează alimentele cu conţinut ridicat de apă? Dacă ar fi să
faceţi o listă cu tot ce aţi ingerat în ultima săptămână, ce procent de apă aţi
găsi? Ar fi 70%? Mă îndoiesc. Când pun această întrebare la seminarele mele, constat
că majoritatea oamenilor mănâncă alimente care conţin 15-20% apă. Să vă spun
ceva: 15% este un procent sinucigaş. Dacă vă uitaţi la natură, la animalele
cele mai mari şi mai puternice, veţi descoperi că acestea sunt erbivore. Gorilele,
elefanţii, rinocerii mănâncă doar hrană bogată în apă. Erbivorele trăiesc mai
mult decât carnivorele. O construcţie poate fi doar atât de solidă pe cât sunt
părţile din care este făcută. Acelaşi lucru este valabil şi pentru organismul
vostru. Dacă vreţi să vă simţiţi plin de viaţă, mâncați alimente vii/proaspete,
cu un conţinut ridicat de apă. Cum să vă asiguraţi că 70% din dieta voastră
este formată din alimente cu conţinut ridicat de apă? Foarte simplu. Aveţi
grijă ca de acum încolo să mâncați o salată la fiecare masă. Ca gustare, să
aveţi întotdeauna la îndemână un fruct, în loc de un baton de ciocolată. Vă
veţi da seama cât de mult contează asta atunci când veţi vedea că organismul vostru
funcţionează mai eficient, făcându-vă să vă simţiţi cât se poate de bine!
Respectați principiul combinării eficiente a
alimentelor
Nu demult, un
doctor în medicină pe nume Steven Smith a sărbătorit 100 de ani de viață. Când
a fost întrebat cum de-a reuşit să trăiască atât de mult, a răspuns: „Ai grijă
de stomacul tău în primii 50 de ani şi el va avea grijă de tine în următorii 50”.
Nu s-au spus vreodată vorbe mai adevărate.
Numeroşi savanţi au studiat combinarea alimentelor.
Dr. Herbert Shelton este cel mai cunoscut în acest domeniu. Ştiţi însă cine a fost primul savant care avea studii vaste în acest domeniu?
Dr. Ivan Pavlov, devenit celebru prin studiul său de avangardă despre stimul/răspuns.
Unii oameni fac din combinarea alimentelor o problemă foarte complicată, când,
de fapt, ea e foarte simplă: unele alimente pur şi simplu nu trebuie mâncate împreună
cu altele. Fiecare tip de hrană are nevoie de un anumit tip de suc gastric şi
nu toate sucurile gastrice sunt compatibile. De exemplu, mâncați carne
în combinaţie cu cartofi? Dar brânză cu pâine, sau lapte cu cereale sau peşte
cu orez? Ce-aţi zice dacă v-aş spune că aceste
combinaţii sunt distructive şi vă vlăguiesc de energie? Probabil că mi-aţi
răspunde că tot ce am spus până acum a avut sens, dar că acum nu sunt în toate
minţile.
Să vă explic
de ce aceste combinaţii sunt distructive şi cum să faceţi să economisiţi cât
mai multă energie. Fiecare aliment este digerat diferit. Alimentele care conţin
amidon (orez, pâine, cartofi etc.) au nevoie de un mediu digestiv alcalin
(bazic), care este furnizat iniţial în gură de enzima ptialină. Alimentele care
conţin proteine (carne, lactate, alune, seminţe şi altele de acest fel) au
nevoie de un mediu acid pentru digerare – acidul clorhidric şi pepsina. Există
în chimie o lege care spune că două medii cu efect contrar (acizi şi baze) nu
pot acţiona în acelaşi timp. Se neutralizează unul pe celălalt. Dacă mâncați o
proteină împreună cu un amidon, digestia este îngreunată sau complet blocată.
Hrana nedigerată este un mediu fertil pentru bacterii, care o fermentează şi o
descompun, dând naştere la tulburări digestive şi gaze.
Combinaţiile
de alimente incompatibile vă secătuiesc de energie şi orice fenomen care
provoacă pierdere de energie este potenţial generator de boală. Creează acid în
exces, care face ca sângele să se îngroașe şi să circule mai greu prin vase, consumându-i
astfel oxigenul. Aveţi grijă să nu mâncați carbohidraţi cu amidon şi proteine
la aceeaşi masă. Nu mai mâncați carnea cu cartofi. Dacă nu puteţi trăi fără amândouă,
mâncați una la prânz şi alta seara. Nu-i prea greu să faceţi aşa, nu? Puteţi să
mergeţi la restaurant din lume şi să spuneţi: ,,Aş vrea friptura fără cartofi,
dar cu o salată mare şi nişte legume fierte în abur”. Astfel nu-i nicio
problemă: proteinele merg cu salată şi legume pentru că sunt alimente cu
conţinut ridicat de apă. Puteţi comanda şi cartofii, dar fără carne, cu o
salată mare şi cu legume fierte în abur. Credeţi că plecaţi de la o asemenea
masă fără să vă săturaţi? Nicidecum.
Vă sculaţi
obosiţi dimineaţa, chiar şi după 7-8 ore de somn? Ştiţi de ce? Pentru că atunci
când dormiţi, organismul lucrează peste program ca să digere combinaţiile
incompatibile de alimente pe care vi le-aţi băgat în stomac. Cei mai mulţi oameni
consumă pentru digestie mai multă energie decât pe orice altceva. Atunci când alimentele
sunt combinate necorespunzător în tractul digestiv, timpul necesar digestiei
este de 8, 10, 12 sau chiar 14 ore. Atunci când alimentele sunt combinate
corect, organismul este capabil să-şi facă datoria eficient, iar digestia
durează 3-4 ore, astfel încât nu trebuie să vă risipiţi energia pe digestie.
Respectați legea consumului controlat
Vă place să mâncați?
Şi mie. Vreţi să învățați cum puteţi mânca mult? Vă spun eu: mâncați puţin. În felul
acesta veţi trăi destul ca să puteţi mânca mult. Nenumărate studii medicale au
arătat acelaşi lucru. Cel mai sigur mod de a prelungi viaţa unui animal este
să-i daţi să mănânce mai puţin.
Dr. Clive
McCay a condus un studiu celebru la Cornell University. În experimentul său a
folosit şobolani de laborator, cărora le-a micşorat raţia de hrană la jumătate.
Acest lucru le-a dublat durata de viaţă. Dr. Edward J. Masaro de la
Universitatea din Texas a continuat studiul precedent cu unul şi mai
interesant. El a folosit trei grupe de şobolani: celor din prima grupă li s-a
dat hrană la discreţie; celor din a doua grupă li s-a redus raţia la 60%, iar
celor din a treia li s-a dat hrană la discreţie, dar conţinutul de proteine al
acesteia a fost redus la jumătate. Vreţi să ştiţi ce s-a întâmplat? După 810
zile, doar 13% din prima grupă mai erau în viaţă. Din a doua grupă, a celor cu
reducerea hranei, 97% mai erau în viaţă. Din a treia grupă, unde hrana a fost
la discreţie, dar consumul de proteine a fost redus la jumătate, doar 50% mai
erau vii.
Există oare un
mesaj aici? Dr. Ray Walford, un celebru cercetător UCLA, trăgea următoarea concluzie:
„Subnutriţia este până în prezent singura metodă despre care ştim că întârzie
procesul de îmbătrânire şi împinge la maximum durata de viaţă a animalelor cu sânge
cald. Aceste studii sunt, fără îndoială, aplicabile şi fiinţelor umane, pentru
că s-au verificat la toate speciile studiate până în prezent”. Ele au arătat că degradarea fiziologică, inclusiv degradarea firească a sistemului
imunitar, a fost vizibil întârziată prin restricţii alimentare. Aşadar, mesajul
e simplu şi limpede: mâncați mai puţin și veţi trăi mai mult. Şi eu
sunt ca voi. Îmi place să mănânc. Dar aveţi
grijă să nu vă omoare plăcerea asta. Dacă vreţi să mâncați mult, puteţi s-o
faceţi. Dar aveţi grijă să fie alimente cu conţinut ridicat de apă. Mâncați mai des salată și mai rar friptură şi veți rămâneți sănătoși şi plini de
viaţă.
Mâncați fructe
Fructele
constituie hrana perfectă. Pentru digerarea lor este nevoie de cea mai mică
cantitate de energie, oferind în schimb răsplata cea mai mare. Singura hrană de
care are nevoie creierul este glucoza. Fructele constau în primul rând din
fructoză (care poate fi transformată cu uşurinţă în glucoză), şi cel mai adesea
conţin 90-95% apă. Aceasta înseamnă că ele pot curăţa şi hrăni în acelaşi timp.
Singura problemă cu fructele este că cei mai mulţi oameni nu ştiu cum să le mănânce
pentru ca organismul să folosească eficient substanţele lor hrănitoare.
Întotdeauna mâncați
fructele pe stomacul gol. De ce? În primul rând, pentru că fructele nu sunt
digerate în stomac, ci în intestinul subţire. Fructele trec prin stomac în câteva
minute şi ajung în intestine, unde își eliberează zaharurile. Dar dacă în stomac
se află deja carne, cartofi ori amidon, fructele rămân prinse acolo ca într-o
capcană şi încep să fermenteze. Aţi mâncat vreodată fructe ca desert după o
masă copioasă şi vi s-a întâmplat să regurgitaţi izul neplăcut tot restul
serii? A fost din pricină că nu le-aţi mâncat când trebuia. Fructele se mănâncă
totdeauna pe stomacul gol. E bine să mâncați fructe și sub formă de suc proaspăt
stors. Băut pe stomacul gol, este digerat atât de repede, încât puteţi mânca
după numai 15-20 de minute. Nu beţi suc dintr-un recipient de aluminiu sau
plastic. În procesul de îmbuteliere, sucul este încălzit și devine acid. Vreţi
să faceţi cea mai valoroasă achiziţie? Cumpăraţi-vă un storcător de fructe!
Aveţi maşină? Vindeţi-vă maşina şi cumpăraţi-vă un storcător. Cu storcătorul
veţi ajunge mult mai departe.
După ce aţi mâncat
o masă combinată corect, trebuie să aşteptaţi cel puţin 3 ore şi jumătate până
să mâncați orice altceva. De asemenea, este important să ştiţi că dacă beţi
lichide înainte, în timpul sau imediat după mese, acestea diluează sucurile
gastrice şi încetinesc procesul de digestie.
Este la fel de
important şi când mâncați. Nu mâncați înainte de a merge la culcare. Nu mâncați
altceva decât fructe după ora 9:00 seara. Să știți că nu vorbesc doar ca să mă
aflu în treabă. Dr. William Castillo, conducătorul celebrului studiu asupra
inimii efectuat pe rezidenții din Framington, Massachusetts, afirmă că fructele
sunt cele mai bune alimente pe care ar trebui să le mâncăm pentru a ne proteja
de bolile de inimă. Ele conţin flavonoizi care împiedică îngroșarea sângelui şi
blocarea arterelor. Aceste substanţe fortifică şi capilarele, care, dacă devin
fragile, favorizează hemoragiile interne şi atacurile de cord. Nu demult am
stat de vorbă cu un maratonist la unul din seminarele despre sănătate pe care
le ţin. Era un tip sceptic, dar a fost de acord să introducă fructele în dieta
lui. Ştiţi ce s-a întâmplat? Timpul necesar pentru parcurgerea distanţei de
maraton i-a scăzut cu 9,5 minute, şi-a redus la jumătate timpul de revenire
după maraton şi s-a şi calificat pentru Maratonul din Boston pentru prima oară
în viaţa lui.
Iată acum un
ultim amănunt pe care aş vrea să-l ţineţi minte în legătură cu fructele. Cu ce
trebuie să începeți ziua? Ce trebuie să mâncați la micul dejun? Credeţi că e o
idee strălucită să săriţi din pat şi să vă înfundați organismul cu un maldăr de
mâncare pentru care să vă trebuiască o zi întreagă să o digeraţi? Sigur că nu!
Ceea ce vă trebuie e ceva uşor de digerat, care să vă furnizeze fructoză, pe care
organismul vostru s-o poată folosi imediat şi care să ajute şi la curăţarea
lui. Când vă treziţi din somn, nu mâncați altceva decât fructe proaspete sau
beţi suc de fructe proaspăt stors. Ţineţi-vă de acest program zilnic, cel puţin
până la ora prânzului. Cu cât rezistaţi mai mult doar cu fructe în organism, cu
atât aveţi şanse mai mari să vi-l purificaţi. Dacă decideți să renunţaţi la cafea
şi alte gunoaie cu care v-ați împovărat până acum organismul la începutul
zilei, vă veţi simţi așa de plin de vitalitate, de n-o să vă vină să credeţi. Încercați
acest regim timp de 10 zile şi vă veţi convinge singuri.
Vă amintiţi ce
vă spuneam despre puterea apei? Aţi văzut vreodată un incendiu într-o clădire
cu doar câteva intrări? Toată lumea se năpusteşte spre aceleaşi uşi. La fel se întâmplă
şi cu corpul vostru. Va începe să elimine gunoiul care s-a adunat în grămezi în
organismul vostru ani la rând şi-și va folosi noua energie pentru evacuare
rapidă. Aşa că s-ar putea să începeți să strănutaţi tot mucusul în exces. Înseamnă
asta că aţi răcit? Nu, aţi creat o „răceală” prin ani de proaste obiceiuri
alimentare. S-ar putea ca corpul vostru să aibă acum energia necesară ca să
scape de produşii reziduali depozitaţi în ţesuturi şi în sânge. Câțiva dintre voi
s-ar putea să elimine atâta otravă din ţesuturi, încât să se aleagă cu dureri
de cap. Veţi lua antinevralgic? Nu! Unde vreţi să fie otrava, înăuntru sau în afara corpului vostru? Unde vreţi să rămână acel mucus în exces, în batistă sau
în plămâni? E un preţ mic pe care-l plătiţi ca să vă curăţaţi după ani de
obiceiuri proaste. Cei mai mulţi însă nu vor reacţiona negativ la toate astea,
ci vor avea o senzație de bine.
Sursa: Anthony Robbins - Putere
nemărginită, Ed. Amaltea, 2001
Multumim,
RăspundețiȘtergereAstept si un articol despre forma care influenteaza gustul alimentelor, si poate si calitatea / eficienta lor - de exemplu, un mar taiat felii, are alt gust decat un mar intreg din care musti.
Numai bine!
felicitari pentru aceste avertismente. Este bine sa mai traga cineva cateva un semnal de alarma. Oricum lumea s-a mai desteptat. si nu mai cumpara toate prostiile ca acum cativa ani. Poate si din cauza ca nu mai sunt atatia bani. :P
RăspundețiȘtergere