FAST-FOOD DĂ ACEEAȘI
DEPENDENȚĂ CA ȘI DROGURILE
Într-un studiu publicat de
Institutul Scripps Research din Florida, SUA, oamenii de știință au demonstrat
pentru prima oară că același mecanism molecular
care-i face pe oameni dependenți de cocaină sau heroină stă și la baza
supra-alimentării obsesive, care duce la obezitate. Cercetările au fost conduse
de prof. Paul J. Kenny și de proaspătul absolvent Paul M. Johnson, și publicate
pe 28 martie 2010, în ediția online a revistei Nature Neuroscience.
Descoperirile surprinzătoare (ca să nu spunem alarmante)
ale celor doi au beneficiat de o publicitate extinsă imediat după ce rezumatul
studiului a fost prezentat în cadrul unei sesiuni de comunicări a Societății
pentru Științe Neuronale, informațiile fiind preluate imediat de numeroase
publicații științifice și medicale din întreaga lume. Motivul interesului
pentru rezultatele acestui studiu a fost acela că el confirmă ceea ce pacienții
obezi spun de multă vreme, anume că le este imposibil să renunțe la alimentele
de tip fast-food sau junk-food, hipercalorice și extrem de gustoase.
[n.n.:
Termenul „junk-food” se referă la alimentele comercializate prin supermarketuri,
McDonald’s, KFC etc., care sunt bogate în calorii, grăsimi, zahăr, sare sau
cafeină. Acestea sunt îmbogățite cu diverși aditivi chimici, care le fac extrem
de apetisante, dar au o valoare nutritivă foarte scăzută. În cadrul
preparatelor junk-food intră hamburgerii, crenvurștii, salamurile, bomboanele,
chipsurile, prăjiturile, cartofii prăjiți, sosurile, înghețata, jeleurile, sucurile
răcoritoare și chiar cerealele pentru micul dejun].
Experimentele
echipei de cercetare Scripps Research au arătat că la șoarecii de laborator
obezitatea a apărut concomitent cu alterarea progresivă a balanței chimice a
circuitului de recompensă din creier implicat în dependenţe. Pe măsură ce
centrii plăcerii reacționau din ce în ce mai slab, șoarecii mâncau din ce în ce
mai mult junk-food, foarte apetisant și înalt caloric, până când deveneau
obezi. Iar modificările chimice la nivelul creierului lor erau similare cu cele
ale grupului de șoareci cărora li se administrase, experimental, cocaină sau
heroină.
Prof.
Kenny spune că acest studiu, întins pe 3 ani, confirmă proprietățile adictive
ale alimentelor de tip junk-food: „Studiul aduce cea mai clară dovadă că
dependența de droguri și obezitatea au la bază același mecanism neuro-biologic.
În studiul nostru, animalele și-au pierdut total controlul, continuând să
mănânce chiar și atunci când știau că vor primi un șoc electric. Aceasta arată
cât de motivați erau să consume alimentele delicioase”.
În
cadrul studiului, cercetătorii au hrănit șoarecii cu aceleași alimente care
contribuie la îngrășarea oamenilor: hamburgeri, cârnați, slănină, dulciuri.
Curând după demararea experimentelor, animalele au început să ia proporții în
mod spectaculos. „La început, le-am pus șoarecilor în față ambele tipuri de
hrană – povestește prof. Kenny – cea vegetală, nutritivă, cu care fuseseră
obișnuiți, și cea de tip junk-food. În același timp, grupul de control primea
numai hrana vegetală cu care fuseseră obișnuiți. Ei bine, grupul de experiență
alegea întotdeauna hrana de calitate proastă. Iar când le-am scos-o din meniu
și le-am lăsat numai hrana de tip salată, pur și simplu au refuzat să mai
mănânce. Schimbarea preferințelor lor alimentare a fost atât de drastică,
încât, practic, s-au înfometat timp de două săptămâni după ce am încetat să le
mai oferim junk-food. Animalele ne-au arătat în felul acesta că distrugerea
circuitului de recompensă din creier a dus la o schimbare profundă a
gusturilor, în favoarea dietei apetisante, dar nesănătoasă. Gândiți-vă numai,
acești șoareci continuau să mănânce chiar dacă știau că vor fi electrocutați!”
Cum
este posibil așa ceva explică tot prof. Kenny: „Ceea ce duce la dependență este
cât se poate de simplu: circuitul recompensei din creier a fost stimulat în așa
măsură, încât, practic, sistemul s-a blocat singur, adaptându-se noii realități
– dependența – fie că vorbim de cocaină sau de prăjituri. Marea problemă e că
organismul se adaptează în mod remarcabil la orice schimbare. Atunci când
animalul își supra-stimulează centrii plăcerii cu alimente extrem de gustoase,
sistemele își încetinesc activitatea. Și atunci, pentru a nu intra în starea
negativă, de depresie, animalul are nevoie de o stimulare constantă, pe care o
obține din hrana gustoasă”.
Cei doi cercetători au mers mai departe cu studiul fenomenului, punând
în evidenţă stimularea continuă a receptorilor de dopamină la șobolanii obezi.
Dopamina este o substanţă chimică eliberată în creier de experienţele plăcute,
cum ar fi hrana, sexul sau drogurile. Ea joacă un rol complex în
controlul comportamentului. Fiind un neurotransmiţător puternic, dopamina reglează
senzația de plăcere, capacitatea cognitivă şi apetitul. Atunci când nivelul
dopaminei e mic, pofta de viaţă e scăzută şi devenim predispuşi la afecţiuni
neuro-degenerative, precum Alzheimer şi Parkinson. Ingerarea de droguri, cum ar
fi cocaina, blochează retragerea dopaminei, care astfel supra-stimulează
receptorii, inundând creierul, ceea ce, în cele din urmă, duce la modificări
ale modului în care acesta răspunde la drog. Studiul demonstrează clar că
aceleași procese chimice au loc în dependența de junk-food. Consumarea
constantă de alimente înalt calorice și foarte bune la gust declanșează în
creier un răspuns adaptiv, care determină mâncatul obsesiv compulsiv. Acest
mecanism, care duce invariabil la obezitate, este similar cu cel care creează
dependența de droguri.
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)
CALENDAR FAST-FOOD
Fetelor,
dacă sunteți cliente împătimite ale restaurantelor de tip fast-food, cu
siguranță acest calendar o să vă demotiveze să le mai frecventați. Uitați-vă
bine la aceste femei! Aveți toate șansele ca nu peste multă vreme să arătați la
fel ca ele, dacă nu vă schimbați acum preferințele alimentare. Da, preparatele
fast-food au un aspect atrăgător și sunt extrem de gustoase, dar asta, pentru
că au în compoziție coloranți și aditivi, și nu pentru că bucătarii companiilor
respective ar fi niște genii ale artei
culinare. De fapt, geniul lor constă în adăugarea în aceste așa-zise alimente
de substanțe chimice care ne fac să mâncăm de șase ori mai mult decât necesarul
real al organismului. Și de tot atâtea ori mai repede să ne urâțim și să ne îmbolnăvim...
Acești oameni au voința slaba, sunt lenesi, se complac intr-un asemenea stil de viata. Ei își sapa groapa de mormânt cu propria gura. Și așa lumea e suprapopulata, nu le plâng de mila nici la obezi și nici la cei dependenți de droguri.
RăspundețiȘtergere