Produsele cosmetice - un cocktail mortal de chimicale


PRODUSELE COSMETICE
– UN COCKTAIL MORTAL DE CHIMICALE –

Trăim într-o lume cancerigenă. Aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem, mâncarea cu care ne hrănim, gazele pe care le folosim în bucătărie, materialele din care este construită locuinţa noastră, hainele pe care le purtăm... toate sunt cancerigene. Noi înşine purtăm în corpul nostru radionuclizi cancerigeni, iar fiecare individ care intră în locuinţa noastră aduce cu sine un spor de agenţi cancerigeni. În plus, suntem iradiaţi 24 de ore din 24 cu radionuclizi din profunzimea solului, care se infiltrează în locuinţele noastre, la locul de muncă şi în alte destinaţii diurne.


Pe lângă sursele cancerigene enumerate mai sus, punem pe noi zilnic o sumedenie de chimicale toxice, sub formă de produse cosmetice, care ne îmbolnăvesc ireversibil. Acestea împiedică lumina solară să ajungă la epiderma noastră pentru reglarea sintezei vitaminei D la nivel cutanat (vitamină responsabilă cu absorbţia calciului necesar sistemului osos). Dar ecranarea luminii solare antrenează şi alte disfuncţionalităţi organice şi psihice. Cercetări medicale recente au relevat faptul că indivizii cu carenţă de vitamină D (provocată de lipsa luminii solare) au un risc crescut de apariţie a osteoporozei, hipertensiunii arteriale, sclerozei multiple, tuberculozei, cancerului, depresiei, schizofreniei, bolilor afective bipolare, bolilor autoimune, durerilor cronice şi a bolilor dinţilor.

În sezonul rece, singurele zone ale corpului nostru care intră în contact cu lumină solară sunt faţa, gâtul şi palmele. Tocmai aceste zone, prin aportul reclamelor pe care le fac fabricanţii de produse cosmetice, sunt acoperite cu chimicale toxice. Cât de nocive sunt ingredientele chimice din produse cosmetice şi la ce riscuri ne expunem prin folosirea acestora, ne vom face o idee din articolul documentat, intitulat The ugly truth about beauty products (Adevărul urât despre produsele de înfrumuseţare), scris de Charu Bahri și apărut în NEXUS New Times Magazine:

«Pielea este un înveliş viu, care respiră, cel puţin atât cât îi dăm voie. Prin urmare, când o umplem cu creme şi loţiuni, abilitatea ei naturală de a respira, şi deci a trăi, diminuează. Fiind un organ cu o mare capacitate de absorbţie, pielea practic încorporează compuşii chimici aplicaţi pe suprafaţa ei. Dacă aceste produse conţin substanţe chimice cu efecte adverse asupra pielii şi organelor corpului nostru, mai ales un efect cumulativ, ce se poate manifesta după mulţi ani de folosire a unui produs, elementarele noastre obiceiuri de igienă se vor transforma într-un stil de viaţă sinucigaş, care ne apropie de boală şi de moarte.

Deci, ce conţin în mod obişnuit produsele cosmetice şi de îngrijire? Poate părea surprinzător, dar acestea sunt de obicei nişte cocktailuri de chimicale toxice:
- substanțe cancerigene
- iritanţi ai pielii
- toxine care afectează în special dezvoltarea fizică şi mentală la copii
- perturbatori endocrini, care blochează hormonii din corp şi se interpun dezvoltării fizice
- agenţi mutageni (care cauzează mutaţii ale ADN-ului)
- neurotoxine (substanţe chimice care afectează sistemul nervos)
- toxine de reproducere (agenţi care afectează sistemul reproductiv)
- sensibilizatori (substanţe chimice care provoacă reacţii alergice în țesuturi, în urma expunerii repetate la acestea)

Ftalaţii (săruri sau esteri ai acidului ftalic, care se utilizează în industria maselor plastice) sunt doar câteva dintre foarte multe substanţe chimice care intră în componența produselor pe care le folosim cu inocenţă în fiecare zi. O cercetare semnificativă asupra impactului ftalaţilor asupra sănătăţii a fost realizată de către dr. Shanna Swan, profesor de obstetrică şi ginecologie la Universitatea din Rochester, care a găsit o legătură între această substanţă chimică şi feminizarea băieţilor. Cercetarea a identificat o legătură clară între expunerea prenatală la ftalaţi şi distanţa ano-genitală redusă la bebeluşii masculi, o descoperire care arată că aceşti bebeluşi sunt susceptibili să sufere de o coborâre incompletă a testiculelor şi de o subdezvoltare a penisului. Aceste modificări au apărut în urma expunerii la ftalaţi, care au fost înregistrate la un sfert dintre femeile din Statele Unite. De asemenea, potrivit concluziilor recente la care au ajuns cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, SUA, ftalaţii din lacul de unghii şi din fixativ pot provoca diabet, informează http://www.femalefirst.co.uk/ .

Grupul de Activităţi pentru Mediu, o organizaţie de control din SUA, estimează că doar 11% dintre cele aproximativ 10.500 de ingrediente obişnuite ale  produselor de îngrijire personală au fost testate. Imaginaţi-vă o mamă care îşi îmbăiază copilul într-o baie cu spumă. Copiilor le place să se bălăcească în cadă printre balonaşe de săpun, aşa că o baie cu spumă este modalitatea ideală de a încuraja copilul să facă baie. Dar câte mame sunt conştiente de faptul că spumantul de baie conţine dietanolamină, trietanolamină şi monoetanolamină. Aceste trei substanţe, când se combină cu nitriţi – asociere inofensivă atâta cât timp produsul se află pe raftul magazinului – produce nitrosamine, precum NDEA (N-nitrozodietanolamină, o substanţă puternic cancerigenă, care afectează în special rinichii şi care este foarte uşor absorbită de piele, mai ales de pielea delicată a copiilor). Se ştie, de asemenea, că aceste substanţe cauzează reacţii alergice, irită ochii şi duc la uscarea firului de păr. Multe şampoane, săpunuri şi loțiuni de corp conţin acest amestec fatal de substanţe chimice.

Iată câteva dintre ingredientele aflate în produsele cosmetice, care pătrund prin piele în organismul nostru şi efectele dezastruoase pe care le provoacă:

Formaldehida, imidazolidinyl ureea şi DMDM hydantoin sunt conservanţi folosiţi în produsele pentru îngrijirea corpului (săpunuri, lac de unghii, vopsele de păr). Provoacă alergii, ameţeli, dureri de cap şi dureri cumulate. Formaldehida este halucinogenă şi cancerigenă (produsul mai apare şi sub denumirea formalină sau MDM).

Gudronul de cărbune este folosit ca bază în vopseaua de păr şi şampoanele contra mătreții. Provoacă o întreagă serie de afecţiuni şi boli fatale, precum cancerul. Un studiu efectuat în SUA a stabilit o importantă relaţie între frecvenţa şi durata vopsirii părului şi cancerul de sân.

Petrolatum este un amestec de hidrocarbon, cunoscut ca jeleu mineral, jeleu petroleum, vaselină, parafină sau liquidum. Are capacitatea nefastă de a bloca eliminarea toxinelor din corp. Provocă de asemenea sensibilitate la lumină, sărăceşte pielea de propriile grăsimi naturale, contribuind la uscarea şi îmbătrânirea ei, acnee şi diverse alte afecţiuni ale pielii.

Talcul (pudra de talc) intră în componenţa unor produse cosmetice pentru faţă şi corp. Se găseşte şi în contraceptive, în special în prezervative. Este un produs cancerigen cunoscut. Studiile îl identifică ca fiind una dintre cauzele apariţiei cancerului ovarian.

Lauryl–sulfatul de sodiu (LSS) este utilizat pe scară largă la fabricarea şampoanelor, a balsamurilor pentru păr, a pastei de dinţi şi a altor produse de igienă corporală. Este folosit şi pentru degresarea motoarelor. În combinaţie cu alte ingrediente, devine cancerigen. Pătrunde foarte uşor prin piele şi poate ajunge la inimă, plămâni, ficat şi creier.

Padimate-O, cunoscut drept octil-dimetil sau PABA, este un ingredient obișnuit în cremele solare. Cercetătorii îl suspectează de posibilitatea ca energia calorică absorbită de acest ecran de protecţie să fie transformată în radicali liberi, ceea ce ar spori riscul de cancer al pielii.

Alcoolul sau izopropilul este folosit în produsele de curăţare a vopselei de păr, în produsele de exfoliere corporală, în loţiunile pentru mâini, after-shave-uri şi parfumuri. Usucă pielea, provocând crăpături ce pot înlesni dezvoltarea bacteriilor. Provoacă greaţă, vomitare, dureri de cap, înroşiri ale pielii şi depresii.

Parabenii sunt un grup de conservanți, adăugați frecvent în alimente și cosmetice și nelipsit din deodorante și antiperspirante (unde stau alături de aluminiu!). Aceste chimicale au intrat recent în atenția cercetătorilor, deoarece, în studiile făcute pe animale și celule, s-a demonstrat efectul lor estrogenic (hormonal). Estrogenii joacă un rol important în instalarea și progresarea cancerului.

Petroleum stă de obicei la baza parfumurilor. Provoacă dureri de cap, ameţeli, alergii, și probleme respiratorii. Irită pielea şi cresc sensibilitatea chimică a organismului.

Pe lângă cele descrise mai sus, produsele cosmetice conţin şi substanţe chimice care provoacă dependenţă. Dacă nu le mai folosiţi, pielea devine iritată şi mai uscată decât înainte de folosire. Fabricanţii de produse cosmetice se asigură astfel că le veţi folosi produsele toată viaţa. Multe companii de cosmetice au început să lanseze aşa numitele produse „naturale”. Dar acestea nu sunt alternative legitime, pentru că nu există standarde pentru ceea ce înseamnă „natural”.»

Pe piaţa românească a produselor cosmetice lucrurile sunt şi mai grave. Potrivit opiniei specialiştilor, peste 60% dintre cosmeticele puse în vânzare sub diferite mărci sunt contrafăcute! Deci ingredientele folosite la fabricarea acestor cosmetice nu sunt verificate calitativ.

Am prezentat doar un segment din partea invizibilă a aisbergului nocivităţii produselor cosmetice. Prin urmare, domnişoarelor, doamnelor – şi într-o oarecare măsură, domnilor – înainte să folosiţi produse de înfrumuseţare, gândiţi-vă bine dacă merită să vă asumaţi riscul deteriorării grave a sănătăţii voastre pe termen lung.

P.S. Angajaţii televiziunilor, care trebuie să apară pe post machiaţi, actorii și cântăreţii, ar putea cere, prin sindicatele de resort, un spor de periclitate la salariu. Nu se pune problema la politicienii care-şi vopsesc părul şi sprâncenele şi-şi dau cu produse cosmetice pe faţă pentru a arăta mai tineri, mai viguroşi şi mai frumoşi. Aceștia intră în caruselul selecţiei naturale.    

Sursa:

Pe același  subiect citiți și articolele:
„Cosmeticele îngrașă” și „Cosmetice bio sau cosmetice de marcă?”, aici:

Comentarii

  1. http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/04/ingredientele-toxice-din-viata-noastra.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *