Bambusul - această plantă miraculoasă + documentar


BAMBUSUL - ACEASTĂ PLANTĂ MIRACULOASĂ

Plantăm o sămânță de bambus chinezesc în pământ fertil și o udăm regulat. În primul an nu se întâmplă nimic. Nici un indiciu că ar crește ceva. Același lucru se întâmplă, sau mai bine zis nu se întâmplă în anul următor. Nimic nu răsare. Dar să nu ne pierdem speranța. În al treilea an continuăm să udăm locul și aplicăm și ceva îngrășământ. Mai trece un an. Tot nimic... Asta e, nu i-a sosit timpul. Nu disperăm. Mergem regulat la locul însămânțării și mai turnăm câte o găleată de apă. Au trecut cinci ani... Orice om normal la cap s-ar resemna și ar abandona ideea de a obține un bambus. Nu însă și noi, care cunoaștem secretul acestei plante. După 6 ani, uneori chiar mai mult, miracolul se întâmplă. Într-o zi, din senin, apare o mlădiță. Fericirea care ne cuprinde nu poate fi descrisă în cuvinte. Bambusul chinezesc ne răsplătește, cu o neașteptată generozitate, efortul și determinarea: în doar trei luni, el va depăși 10 metri înălțime!


Bambusul este o plantă exotică, cunoscută și sub numele de „arborele de fier”, datorită durității lemnului ajuns la maturitate. În lume există în jur de 1000 de specii de bambus. Dintre toate plantele cunoscute pe pământ, bambușii sunt plantele arborescente care cresc cel mai repede. Au o mare importanță economică și culturală în Asia de est și sud-est, însă pot fi întâlniți și în Africa subecuatorială și în cele două Americi – Statele Unite, Argentina și Chile. Există și bambuși care înfloresc anual, dar majoritatea speciilor înfloresc foarte rar, unele chiar la intervale de 60-100 de ani. Însă odată ce un bambus a înflorit, planta va intra în declin și va muri.

Între speciile de bambus, cel chinezesc are o particularitate interesantă: După ce se plantează sămânța, timp de 5 până la 10 ani, la suprafață nu se întâmplă nimic. Toată creșterea are loc în subteran – un rizom cu o structură complexă, care se întinde vertical și orizontal în pământ, prinde formă. Abia la capătul celui de-al cincilea an, uneori și mai târziu, bambusul chinezesc străpunge solul în sus, crescând chiar și cu un metru pe zi, până ce atinge înălțimea de 25 de metri, ceea ce îl face planta cu cea mai rapidă creștere din lume. În anii următori, tulpina nu se mai îngroașă, ci doar se întărește. Iar o altă caracteristică uimitoare a acestei plante este longevitatea ei. Specia asiatică Madake, de pildă, cultivată cu precădere în Japonia, poate trăi până la 120 de ani!

Lujerii de bambus sunt comestibili și sunt folosiți cu precădere în bucătăria chineză și cea japoneză. Singura specie care nu poate fi consumată este așa-numitul bambus gigantic, care conține cianură. Frunzele și mlădițele de bambus sunt sursa principală de hrană a urșilor panda din China și a lemurienilor din Madagascar, iar gorilele africane le consumă cu plăcere.


Bambusul este folosit și în medicina tradițională. Este antimicrobian și tratează cu succes infecțiile. Dar cele mai răspândite utilizări sunt în construcții, pentru schele, garduri, podețe, mobilier de grădină și de interior, lambriuri, parchet, canoe... și lista poate continua. Tot din lemnul de bambus se fac jucării, pălării, împletituri, instrumente muzicale etc. În metoda tradițională chineză, fibrele de bambus sunt folosite la fabricarea unei hârtii de înaltă calitate și a unor materiale textile, iar în Vietnam, China și Japonia, din lemnul de bambus se fac pipele atât de apreciate de cunoscători.   


Multe temple japoneze (șintoiste sau budiste) au plantat în jurul lor crânguri de bambus, ca apărare împotriva duhurilor rele, iar în India, bambusul este nelipsit din viața oamenilor: ombilicul nou-născuților se taie cu o unealtă din bambus, bebelușii sunt puși în leagăne de bambus, adulții lucrează cu unelte de bambus, pe schele de bambus, la bătrânețe au toiege de bambus, iar când mor sunt puși în sicrie de bambus. În sfârșit, bambusul este unul dintre cele mai populare remedii feng shui. Influențează pozitiv casa și locul de muncă.


PĂDUREA DE BAMBUS DIN DUMBRĂVIȚA - MARAMUREȘ

În curând ciobanii din Maramureş nu vor mai folosi toiagul, ci se vor sprijini în bote de bambus, pentru că acestea sunt mai estetice, mai uşoare şi mai rezistente. Cum e posibil așa ceva? Foarte bine! Am găsit dovada că bambusul creşte în Maramureş ca la el acasă. În comuna Dumbrăviţa există două locuri unde bambuşii s-au înmulţit în aşa fel, încât au format o pădure.

Deşi mulţi ar spune că e imposibil, pentru că se ştie că bambusul este o plantă exotică, doctorul Andrei Prie a demonstrat că orice om bine informat poate obţine rezultatele pe care şi le doreşte, dacă-şi face temele dinainte. Domnul Prie a reuşit performanţa ca în 5 ani să formeze două mici păduri de bambus, una în satul Rus şi alta în satul Dumbrăviţa.


„Am dus bambuşi şi în Rus, dar prima dată am pus la Dumbrăviţa, că ştiam sigur că la tata sunt îngrijiţi, pentru că el locuiește acolo. Cum mi-a venit ideea? M-am întrebat ce plantă s-ar preta pentru gard viu, care să rămână verde și iarna şi să crească şi să se întindă repede, să nu aştept 20 de ani. Am tot căutat pe Internet şi am găsit bambuşii. Şi m-am interesat de speciile de bambuşi care rezistă la temperaturi scăzute, că sunt specii de bambus care trăiesc pe munte. Am identificat speciile şi am mers la sigur să le achiziționez. N-a fost pe încercări. De obicei, când vreau ceva, îmi fac lecţiile dinainte. Aşa a fost şi cu bambuşii. Am adus din Ungaria patru firicele din patru specii diferite şi toate patru s-au prins”.

L-am întrebat dacă bambuşii au nevoie de îngrijiri speciale. „Absolut niciuna. Nici măcar umezeală multă nu le trebuie. Primăvara, da, dar vara nu trebuie nici măcar udaţi. La noi, este mai secetos și le place zona. Primăvara le trebuie umezeală, dar nu să stea în apă. Sunt şi specii din acelea, dar nu și acestora. Pur şi simplu le plac solurile argiloase, cum sunt la noi, la deal”.

L-am mai întrebat pe tatăl bambuşilor din Dumbrăviţa cum se înmulţesc, pentru că în mod sigur multe doamne se gândesc în acest moment că-şi vor lua un fir de bambus, din acela cu vârf răsucit, cum există în florării, îl vor pune în apă, va face rădăcină şi îl vor planta în curte să se poată lăuda prietenelor cu recolta exotică. Dar am primit un răspuns surpriză: „Ăla de la florării, pe care-l ştim cu toţii că are formă răsucită în partea de sus, nu-i bambusul adevărat. Nu are nicio treabă cu bambusul. Chinezii îi spun „bambusul norocos”, dar de fapt nu e bambus. Bambusul se poate înmulţi prin rădăcină (rizomi). Se ia unul din puii de pe margine. Sau se poate înmulţi la fel ca viţa de vie, adică una dintre tulpini se îngroapă în pământ, păstrând legătura cu rădăcina. Au o creştere foarte interesantă. Primăvara, mugurii din rădăcină cresc foarte repede. Uneori, chiar 20-30 cm pe zi, deci văzând cu ochii. Prin China şi alte părţi cresc 60-70 cm pe zi”.

Se ştie că mugurii de bambus sunt comestibili, aşa că l-am întrebat pe doctorul Prie dacă a mâncat din producţia proprie: „De la noi nu am mâncat, pentru că i-am lăsat să se întindă mai întâi. Dar i-am gustat. Sunt nişte rădăcini dulci, pe care le-au identificat însă şi câinii ca fiind bune, aşa că trebuie să fim atenţi atunci când cresc”.


Ce spun oamenii din Dumbrăviţa când văd ciudăţenia? Cu atât mai mult, cu cât frunzele de bambus nu se scutură iarna, deci este ciudat să vezi o tufă verde înconjurată de omăt: „Nu ştiu dacă oamenii din Rus şi din Dumbrăviţa ştiu ce tufă verde am eu acolo iarna. Cei din jurul casei mele ştiu despre ce este vorba, dar cei care au văzut iarna tufa verde precis s-au mirat. În comună n-am dat rădăcini de bambus, nu mi-au cerut, probabil n-au îndrăznit. Dar am dat la mai mulţi cunoscuţi. Bambuşi de Dumbrăviţa au ajuns să crească și în Bucureşti. Bambusul înfloreşte o dată la 100 de ani, după care planta moare. Chinezii fac pâine din seminţe, dar eu sper ca în cursul vieţii mele să nu înflorească. Dar chiar dacă planta moare, din seminţe ies alte plante”.

Bineînţeles că am vorbit şi cu tatăl doctorului Andrei Prie, cu Constantin Prie, fostul doctor binecunoscut de maramureşeni, care după pensionare s-a stabilit în Dumbrăviţa, pentru că pe terenul acestuia au crescut primii bambuşi din Maramureş: „Bambusul creşte în ţări tropicale, dar s-a adaptat foarte bine şi la Dumbrăviţa. Tot ce vedeţi aici a crescut în 5 ani. Care-i utilitatea? Pentru mine sunt numai cu rol decorativ, dar au multe întrebuințări. Ultima dată i-am folosit când a trebuit să pun nişte araci la roşii şi la fasole, pentru că lemnul de bambus nu putrezeşte. Oamenii din sat nu ştiu că noi avem bambus şi că el creşte în Dumbrăviţa şi în Rus. Cei care văd cred, probabil, că este răchită. Interesant este că bambusul rămâne verde şi peste iarnă. S-a aclimatizat, pentru că Europa nu e zona lor. Într-un an, bambusul creşte 4 metri. Sunt comestibili doar mugurii, atunci când ies din pământ. După aceea, lemnul devine foarte tare”. 

Vom urmări subiectul şi, dacă pe viitor apare în Dumbrăviţa şi un urs panda, vă anunţăm!


Multiplele întrebuințări ale bambusului
The Many Uses of Bamboo

De-a lungul vremii, pentru japonezi, bambusul a fost și a rămas o plantă extrem de importantă. În cultura japoneză, bambusul este asociat cu bunăstarea, fericirea, armonia, prietenia, dar și longevitatea și permanența. În același timp, această plantă deține mistere încă nedezlegate de către cei care o studiază. Cum se face că crește atât de repede? De ce înflorește după atât de mulți ani? De ce moare după ce a înflorit? O mulțime de caracteristici ale acestei plante uimitoare nu sunt încă pe deplin înțelese. Documentarul difuzat de Japanology Plus explorează misteriosul ciclu de viață al bambusului, evidențiind în același timp cât de important este el în cultura și economia japonezilor. Pentru explicații competente, realizatorii filmului au apelat la dr. Shozo Shibata, profesor de ecologia bambusului la Universitatea Kyoto. Urmăriți acest documentar interesant!






Comentarii

  1. Imi plac foarte mult bambusii! Interesant articol, as vrea si eu o tufa in gradina!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Rețete culinare - Hrana vie în 238 rețete (eBook)
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> BUCĂTĂRIA FĂRĂ FOC Elena Niță Ibrian «Hrana naturală, crudă, întinerește, regenerează țesuturile și hrănește bucuria de a trăi. Eu am avut o viața foarte grea. Și din toate…
  • 15 cele mai interesante upgrade-uri ale iOS 9
    17.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce lumea încă se obișnuiește cu iOS 9, noi am făcut o listă cu cele mai interesante 15 upgrade-uri ale noului iOS, pe care le vei…
  • Papa Benedict şochează: Calendarul creştin e greşit! + documentar (RO)
    23.12.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău?
    04.12.2018 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău? Atunci când te pregătești de plecare într-o călătorie împreună…
  • Criza economică pe înțelesul tuturor (slideshow)
    15.08.2012 - 1 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Erich von Däniken și teoria astronautului antic + eBook + documentare (RO)
    16.10.2013 - 2 Comments
    --> TEORIA ASTRONAUTULUI ANTIC În a doua jumătate a secolului XX, câțiva autori nonconformiști au lansat în scrierile lor teoria fascinantă a extratereștrilor antici. Este vorba de…
  • Remedii naturale pentru memorie slăbită
    29.03.2012 - 0 Comments
    ALZHEIMER, TULBURĂRI DE MEMORIE, ÎMBĂTRÂNIRE  - REMEDII NATURALE - După vârsta maturizării, de obicei în jurul vârstei de 30 de ani, organismul începe să se deterioreze cu o rată de…
  • 22 ALEGERI DE DESIGN NEFERICITE (FOTO)
    05.05.2018 - 0 Comments
    1. Această faianță distinctă 2. Acest dar generos 3. Acest covor care pare că ar fi infestat de furnici 4. Telescaun cu „beneficii” 5. Liftul spânzuraților 6. Noua abilitate…
  • Cele mai bune 9 trucuri pentru a lucra de acasă
    01.12.2021 - 0 Comments
    Lucrul de acasă poate fi o provocare, în special pentru echipele care nu sunt obișnuite să lucreze de la distanță. Dar, cu sfaturi, instrumente și mentalitate potrivite pentru munca de acasă, puteți…
  • Valeriu Popa - De ce ne îmbolnăvim? + documentar (RO)
    12.07.2013 - 3 Comments
    --> DE CE NE ÎMBOLNĂVIM? Valeriu Popa (1924 - 1997) Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, mai ales dacă este vorba de o maladie ereditară…
  • 7 beneficii ale semințelor de avocado care îți pot stimula sănătatea și frumusețea
    23.12.2022 - 0 Comments
    Există atât de multe produse care au proprietăți utile despre care nu știm. De exemplu, o sămânță de avocado. De câte ori am aruncat una?Vrem să vă vorbim despre proprietățile utile ale semințelor de…
  • Puterea minții versus medicină + VIDEO (RO)
    01.02.2014 - 0 Comments
    --> PUTEREA MINȚII VERSUS MEDICINĂ – DOVEZI ȘTIINȚIFICE CĂ TE POȚI VINDECA SINGUR – Ni se spune că ne îmbolnăvim din cauze…
  • Un act de acuzare adevărat împotriva evreilor + VIDEO (RO)
    07.07.2015 - 18 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN ACT DE ACUZARE ADEVĂRAT ÎMPOTRIVA EVREILOR Marcus Eli Revici (1884-1965) a fost un scriitor evreu născut în România, la…
  • 42 de „câini răi” în spatele semnelor cu „ATENȚIE, CÂINE RĂU!” (FOTO)
    11.01.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • Cineva a decis să inverseze fotografiile celebrităților în funcție de sex, iar rezultatul este mai bun decât ne-am fi așteptat + 30 FOTO
    28.01.2022 - 0 Comments
    Cu mult înainte ca Instagram și Snapchat să existe, mulți dintre noi au folosit diverse filtre și efecte pentru a-și îmbunătăți fotografiile. Dar s-a gândit vreodată vreunul dintre noi la ce ne…
  • Josef Mengele - Îngerul morții + documentare (RO)
    03.07.2012 - 3 Comments
    --> JOSEF MENGELE - „ÎNGERUL MORȚII”   Josef a fost cel mai mic din cei trei fii ai soților Karl și Walburga Mengele. A venit pe lume la Günzburg, în Bavaria, la 16 martie…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • Ce este inteligența? + VIDEO (RO)
    26.08.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE INTELIGENȚA?  Preambul Un catolic, un protestant și un ortodox vorbeau cu un prieten căruia tocmai i se spusese că mai…
  • Dale Carnegie - Tehnici fundamentale de a te purta în lume
    01.11.2012 - 1 Comments
    --> SECRETELE SUCCESULUI Dale Carnegie Dale Breckenridge Carnegie (24 noiembrie 1888 - 1 noiembrie 1955) a fost un celebru autor american de cărți de dezvoltare personală,…
  • Un bărbat și un pește adorabil au devenit cei mai buni prieteni, timp de aproape 30 de ani, după ce acesta l-a ajutat să revină la viață + VIDEO
    01.06.2023 - 0 Comments
    Câinii sunt adesea considerați cei mai buni prieteni ai noștri, dar țineți-vă bine cățelușilor, pentru că un scafandru japonez a descoperit o prietenie neobișnuită și specială cu un pește. Da, ați…
  • Rețete culinare - Micul dejun Kollath
    03.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MICUL DEJUN KOLLATH Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie să fie cât mai…
  • ADN-ul este influențat de cuvinte și vibrații
    05.04.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ADN-UL ESTE INFLUENŢAT DE CUVINTE ŞI VIBRAŢII Cercetări ruseşti recente au găsit…
  • 18 invenții uimitor de utile
    19.11.2015 - 0 Comments
    1. O saltea ideală pentru cupluri. Cu această saltea nu îți va mai amorți mâna atunci când îți ții în brațe partenera. 2. Ștecherul cu extragere rapidă din priză. 3. Tastatură portabilă…
  • 25 de celebrități care au adoptat animale din adăposturi sau le-au salvat de pe străzi + FOTO
    16.10.2020 - 0 Comments
    Ați fi surprinși de câte vedete fac ceea ce trebuie și adoptă animale de companie din adăposturi sau îi salvează direct de pe străzi.Jennifer Aniston, Selena Gomez, Ryan Reynolds, Arnold…
  • Virusurile patogene - Unde sunt dovezile pentru existența lor?
    10.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUSURILE PATOGENE UNDE SUNT DOVEZILE PENTRU EXISTENȚA LOR? Rezumatul unor articole ale biologului şi virologului german dr. Stefan…
  • Rolul mineralelor în organism
    27.03.2012 - 6 Comments
    --> ROLUL MINERALELOR ÎN ORGANISM   Mineralele sunt substanţe esenţiale, fără de care viaţa n-ar exista. Alături de vitamine, substanţele minerale intră în componenţa hranei…
  • Acești oameni au descoperit „greșeli” uimitoare în natură + FOTO
    30.11.2021 - 0 Comments
    Avem tendința de a considera de la sine înțeles că lumea din jurul nostru arată cam la fel tot timpul. Copacii sunt verzi, cerul este albastru, iar pământul este maro. Cu toate acestea, odată ce ne…
  • 9 gadget-uri de buzunar ingenioase
    18.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Unealtă utilitară-mască cheie Această multi-unealtă îți învelește una din cheile tale și este dotată cu deschizător de sticle, pilă de…
  • Românii care au inventat elicopterul
    02.01.2016 - 1 Comments
    ROMÂNII CARE AU INVENTAT ELICOPTERUL Știaţi că elicopterul a fost inventat de inginerul Paul Cornu? Pe data de 13 noiembrie 1907, acesta a reuşit primul zbor din lume, cu un elicopter ce…
  • Mâncarea ucigașă
    26.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MÂNCAREA UCIGAŞĂ Un studiu despre securitatea alimentară dat publicităţii în Franţa spune că jumătate din produsele alimentare din…
  • Dr. Roman Morar și leacul diabetului
    14.04.2012 - 4 Comments
    --> DR. ROMAN MORAR –   CREATORUL LEACULUI ROMÂNESC PENTRU DIABET Doctorul clujean a creat în anul 1994 Eridiarom-ul, un concentrat de fructe de afin care tratează diareea, cu…
  • 30 de moduri geniale de întrebuințare a WD-40 care sunt în mare parte necunoscute
    17.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WD-40 este produsul la care apelează mulți oameni care doresc să deșurubeze un șurub încăpățânat, să reducă la tăcere o balama de ușă care…
  • Omraam Mikhael Aivanhov - Yoga nutriției
    21.09.2013 - 1 Comments
    --> YOGA NUTRIŢIEI Omraam Mikhael Aivanhov Cei interesați pot descărca textul de aici. Azi voi vorbi despre nutriţie şi vă voi spune lucruri de o maximă importanţă. Foarte puţini,…
  • Tablete de stil de viață (Dynamic Living) - eBook
    13.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TABLETE DE STIL DE VIAŢĂ (Dynamic Living) Aileen Ludington și Hans Diehl – Lifestyle Medicine Institute, Loma…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Vino mamă să mă vezi la spitalul de obezi
    01.11.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINO MAMĂ SĂ MĂ VEZI LA SPITALUL DE OBEZI În februarie 2010, un reporter al Jurnalului Naţional s-a internat incognito la Institutul…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • OSHO - Meditația - calea perfectă (eBook + VIDEO)
    08.06.2012 - 0 Comments
    -->   MEDITAȚIA - CALEA PERFECTĂ DESPRE OSHO 1931 – 11 decembrie, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) se naşte într-o familie modestă jaină, la Kuchwada în Madhya Pradesh…
  • Cazul OSHO + VIDEO
    07.06.2012 - 1 Comments
    --> Cazul OSHO Există oameni înverşunați împotriva mea. Nu m-au văzut vreodată, nu m-au ascultat niciodată,  nu ştiu ce fac şi totuşi sunt împotriva mea. E surprinzător. Chiar şi…
  • Principalii factori ruinători ai sănătății + documentar (RO)
    19.07.2012 - 2 Comments
    --> PRINCIPALII FACTORI RUINĂTORI AI SĂNĂTĂŢII, CARE VĂ POT PRIVA DE CEL PUȚIN 10 ANI DIN VIAŢĂ dr. Călin Mărginean - Consumaţi în fiecare zi băuturi alcoolice; - Fumaţi…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *