Bambusul - această plantă miraculoasă + documentar


BAMBUSUL - ACEASTĂ PLANTĂ MIRACULOASĂ

Plantăm o sămânță de bambus chinezesc în pământ fertil și o udăm regulat. În primul an nu se întâmplă nimic. Nici un indiciu că ar crește ceva. Același lucru se întâmplă, sau mai bine zis nu se întâmplă în anul următor. Nimic nu răsare. Dar să nu ne pierdem speranța. În al treilea an continuăm să udăm locul și aplicăm și ceva îngrășământ. Mai trece un an. Tot nimic... Asta e, nu i-a sosit timpul. Nu disperăm. Mergem regulat la locul însămânțării și mai turnăm câte o găleată de apă. Au trecut cinci ani... Orice om normal la cap s-ar resemna și ar abandona ideea de a obține un bambus. Nu însă și noi, care cunoaștem secretul acestei plante. După 6 ani, uneori chiar mai mult, miracolul se întâmplă. Într-o zi, din senin, apare o mlădiță. Fericirea care ne cuprinde nu poate fi descrisă în cuvinte. Bambusul chinezesc ne răsplătește, cu o neașteptată generozitate, efortul și determinarea: în doar trei luni, el va depăși 10 metri înălțime!


Bambusul este o plantă exotică, cunoscută și sub numele de „arborele de fier”, datorită durității lemnului ajuns la maturitate. În lume există în jur de 1000 de specii de bambus. Dintre toate plantele cunoscute pe pământ, bambușii sunt plantele arborescente care cresc cel mai repede. Au o mare importanță economică și culturală în Asia de est și sud-est, însă pot fi întâlniți și în Africa subecuatorială și în cele două Americi – Statele Unite, Argentina și Chile. Există și bambuși care înfloresc anual, dar majoritatea speciilor înfloresc foarte rar, unele chiar la intervale de 60-100 de ani. Însă odată ce un bambus a înflorit, planta va intra în declin și va muri.

Între speciile de bambus, cel chinezesc are o particularitate interesantă: După ce se plantează sămânța, timp de 5 până la 10 ani, la suprafață nu se întâmplă nimic. Toată creșterea are loc în subteran – un rizom cu o structură complexă, care se întinde vertical și orizontal în pământ, prinde formă. Abia la capătul celui de-al cincilea an, uneori și mai târziu, bambusul chinezesc străpunge solul în sus, crescând chiar și cu un metru pe zi, până ce atinge înălțimea de 25 de metri, ceea ce îl face planta cu cea mai rapidă creștere din lume. În anii următori, tulpina nu se mai îngroașă, ci doar se întărește. Iar o altă caracteristică uimitoare a acestei plante este longevitatea ei. Specia asiatică Madake, de pildă, cultivată cu precădere în Japonia, poate trăi până la 120 de ani!

Lujerii de bambus sunt comestibili și sunt folosiți cu precădere în bucătăria chineză și cea japoneză. Singura specie care nu poate fi consumată este așa-numitul bambus gigantic, care conține cianură. Frunzele și mlădițele de bambus sunt sursa principală de hrană a urșilor panda din China și a lemurienilor din Madagascar, iar gorilele africane le consumă cu plăcere.


Bambusul este folosit și în medicina tradițională. Este antimicrobian și tratează cu succes infecțiile. Dar cele mai răspândite utilizări sunt în construcții, pentru schele, garduri, podețe, mobilier de grădină și de interior, lambriuri, parchet, canoe... și lista poate continua. Tot din lemnul de bambus se fac jucării, pălării, împletituri, instrumente muzicale etc. În metoda tradițională chineză, fibrele de bambus sunt folosite la fabricarea unei hârtii de înaltă calitate și a unor materiale textile, iar în Vietnam, China și Japonia, din lemnul de bambus se fac pipele atât de apreciate de cunoscători.   


Multe temple japoneze (șintoiste sau budiste) au plantat în jurul lor crânguri de bambus, ca apărare împotriva duhurilor rele, iar în India, bambusul este nelipsit din viața oamenilor: ombilicul nou-născuților se taie cu o unealtă din bambus, bebelușii sunt puși în leagăne de bambus, adulții lucrează cu unelte de bambus, pe schele de bambus, la bătrânețe au toiege de bambus, iar când mor sunt puși în sicrie de bambus. În sfârșit, bambusul este unul dintre cele mai populare remedii feng shui. Influențează pozitiv casa și locul de muncă.


PĂDUREA DE BAMBUS DIN DUMBRĂVIȚA - MARAMUREȘ

În curând ciobanii din Maramureş nu vor mai folosi toiagul, ci se vor sprijini în bote de bambus, pentru că acestea sunt mai estetice, mai uşoare şi mai rezistente. Cum e posibil așa ceva? Foarte bine! Am găsit dovada că bambusul creşte în Maramureş ca la el acasă. În comuna Dumbrăviţa există două locuri unde bambuşii s-au înmulţit în aşa fel, încât au format o pădure.

Deşi mulţi ar spune că e imposibil, pentru că se ştie că bambusul este o plantă exotică, doctorul Andrei Prie a demonstrat că orice om bine informat poate obţine rezultatele pe care şi le doreşte, dacă-şi face temele dinainte. Domnul Prie a reuşit performanţa ca în 5 ani să formeze două mici păduri de bambus, una în satul Rus şi alta în satul Dumbrăviţa.


„Am dus bambuşi şi în Rus, dar prima dată am pus la Dumbrăviţa, că ştiam sigur că la tata sunt îngrijiţi, pentru că el locuiește acolo. Cum mi-a venit ideea? M-am întrebat ce plantă s-ar preta pentru gard viu, care să rămână verde și iarna şi să crească şi să se întindă repede, să nu aştept 20 de ani. Am tot căutat pe Internet şi am găsit bambuşii. Şi m-am interesat de speciile de bambuşi care rezistă la temperaturi scăzute, că sunt specii de bambus care trăiesc pe munte. Am identificat speciile şi am mers la sigur să le achiziționez. N-a fost pe încercări. De obicei, când vreau ceva, îmi fac lecţiile dinainte. Aşa a fost şi cu bambuşii. Am adus din Ungaria patru firicele din patru specii diferite şi toate patru s-au prins”.

L-am întrebat dacă bambuşii au nevoie de îngrijiri speciale. „Absolut niciuna. Nici măcar umezeală multă nu le trebuie. Primăvara, da, dar vara nu trebuie nici măcar udaţi. La noi, este mai secetos și le place zona. Primăvara le trebuie umezeală, dar nu să stea în apă. Sunt şi specii din acelea, dar nu și acestora. Pur şi simplu le plac solurile argiloase, cum sunt la noi, la deal”.

L-am mai întrebat pe tatăl bambuşilor din Dumbrăviţa cum se înmulţesc, pentru că în mod sigur multe doamne se gândesc în acest moment că-şi vor lua un fir de bambus, din acela cu vârf răsucit, cum există în florării, îl vor pune în apă, va face rădăcină şi îl vor planta în curte să se poată lăuda prietenelor cu recolta exotică. Dar am primit un răspuns surpriză: „Ăla de la florării, pe care-l ştim cu toţii că are formă răsucită în partea de sus, nu-i bambusul adevărat. Nu are nicio treabă cu bambusul. Chinezii îi spun „bambusul norocos”, dar de fapt nu e bambus. Bambusul se poate înmulţi prin rădăcină (rizomi). Se ia unul din puii de pe margine. Sau se poate înmulţi la fel ca viţa de vie, adică una dintre tulpini se îngroapă în pământ, păstrând legătura cu rădăcina. Au o creştere foarte interesantă. Primăvara, mugurii din rădăcină cresc foarte repede. Uneori, chiar 20-30 cm pe zi, deci văzând cu ochii. Prin China şi alte părţi cresc 60-70 cm pe zi”.

Se ştie că mugurii de bambus sunt comestibili, aşa că l-am întrebat pe doctorul Prie dacă a mâncat din producţia proprie: „De la noi nu am mâncat, pentru că i-am lăsat să se întindă mai întâi. Dar i-am gustat. Sunt nişte rădăcini dulci, pe care le-au identificat însă şi câinii ca fiind bune, aşa că trebuie să fim atenţi atunci când cresc”.


Ce spun oamenii din Dumbrăviţa când văd ciudăţenia? Cu atât mai mult, cu cât frunzele de bambus nu se scutură iarna, deci este ciudat să vezi o tufă verde înconjurată de omăt: „Nu ştiu dacă oamenii din Rus şi din Dumbrăviţa ştiu ce tufă verde am eu acolo iarna. Cei din jurul casei mele ştiu despre ce este vorba, dar cei care au văzut iarna tufa verde precis s-au mirat. În comună n-am dat rădăcini de bambus, nu mi-au cerut, probabil n-au îndrăznit. Dar am dat la mai mulţi cunoscuţi. Bambuşi de Dumbrăviţa au ajuns să crească și în Bucureşti. Bambusul înfloreşte o dată la 100 de ani, după care planta moare. Chinezii fac pâine din seminţe, dar eu sper ca în cursul vieţii mele să nu înflorească. Dar chiar dacă planta moare, din seminţe ies alte plante”.

Bineînţeles că am vorbit şi cu tatăl doctorului Andrei Prie, cu Constantin Prie, fostul doctor binecunoscut de maramureşeni, care după pensionare s-a stabilit în Dumbrăviţa, pentru că pe terenul acestuia au crescut primii bambuşi din Maramureş: „Bambusul creşte în ţări tropicale, dar s-a adaptat foarte bine şi la Dumbrăviţa. Tot ce vedeţi aici a crescut în 5 ani. Care-i utilitatea? Pentru mine sunt numai cu rol decorativ, dar au multe întrebuințări. Ultima dată i-am folosit când a trebuit să pun nişte araci la roşii şi la fasole, pentru că lemnul de bambus nu putrezeşte. Oamenii din sat nu ştiu că noi avem bambus şi că el creşte în Dumbrăviţa şi în Rus. Cei care văd cred, probabil, că este răchită. Interesant este că bambusul rămâne verde şi peste iarnă. S-a aclimatizat, pentru că Europa nu e zona lor. Într-un an, bambusul creşte 4 metri. Sunt comestibili doar mugurii, atunci când ies din pământ. După aceea, lemnul devine foarte tare”. 

Vom urmări subiectul şi, dacă pe viitor apare în Dumbrăviţa şi un urs panda, vă anunţăm!


Multiplele întrebuințări ale bambusului
The Many Uses of Bamboo

De-a lungul vremii, pentru japonezi, bambusul a fost și a rămas o plantă extrem de importantă. În cultura japoneză, bambusul este asociat cu bunăstarea, fericirea, armonia, prietenia, dar și longevitatea și permanența. În același timp, această plantă deține mistere încă nedezlegate de către cei care o studiază. Cum se face că crește atât de repede? De ce înflorește după atât de mulți ani? De ce moare după ce a înflorit? O mulțime de caracteristici ale acestei plante uimitoare nu sunt încă pe deplin înțelese. Documentarul difuzat de Japanology Plus explorează misteriosul ciclu de viață al bambusului, evidențiind în același timp cât de important este el în cultura și economia japonezilor. Pentru explicații competente, realizatorii filmului au apelat la dr. Shozo Shibata, profesor de ecologia bambusului la Universitatea Kyoto. Urmăriți acest documentar interesant!






Comentarii

  1. Imi plac foarte mult bambusii! Interesant articol, as vrea si eu o tufa in gradina!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Serghei Lazarev - Cauzele spirituale ale bolilor + documentar (RO)
    10.12.2013 - 0 Comments
    --> CAUZELE SPIRITUALE ALE BOLILOR Serghei Lazarev Bioenergeticianul rus Serghei Lazarev este autorul unor cărţi de succes, între care „Karma sau armonia dintre fizic, psihic şi…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • 7 motive pentru care ești mușcat de țânțari mai des decât alții
    28.08.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te-ai întrebat vreodată ce face ca sângele tău să fie atât de delicios pentru nenorociții ăștia zburători? Se pare că sunt multe motive…
  • Cum să ne curățăm corpul de paraziți + VIDEO (RO)
    31.03.2016 - 3 Comments
    CUM SĂ NE CURĂȚĂM CORPUL DE PARAZIȚI Ai grijă de corpul tău! Este singurul loc în care va trebui să trăiești. Jim Rohn Lumea în care trăim este plină de paraziți oportuniști, iar corpul nostru…
  • Romanian Christmas Traditions and Customs
    17.12.2022 - 0 Comments
    What they say it's good to do on Christmas Eve to have a fruitful next yearThe Christmas holiday is fast approaching and Romanians are making efforts to finish preparations for the Christmas…
  • Gogorița militară
    14.03.2016 - 1 Comments
    GOGORIȚA MILITARĂ Pentru că de o bucată de vreme se tot vehiculează prin presă, mai ales cea digitală, niște articole care afirmă că, în contextul geopolitic actual, tinerii cu vârsta între 20…
  • Misterele Antichității + VIDEO (RO)
    10.07.2014 - 2 Comments
    --> MISTERELE ANTICHITĂȚII Ca să înțelegem ce se întâmplă în zilele noastre și ce se va întâmpla cu noi în viitor este esențial să ne cunoaștem trecutul. Dar cât cunoaștem noi,…
  • 23 August 1944 - Un eveniment controversat
    23.08.2014 - 0 Comments
    --> 23 AUGUST 1944 – UN EVENIMENT CONTROVERSAT – General maior (r) dr. Mihail E. Ionescu în „Revista de istorie militară” nr. 113-114/2009 Unul dintre punctele culminante ale celui…
  • Insula Socotra - Galapagosul Oceanului Indian + VIDEO
    07.01.2013 - 3 Comments
    --> INSULA SOCOTRA – GALAPAGOSUL OCEANULUI INDIAN – Socotra este un arhipelag format din patru insule, situat în Oceanul Indian, în apropierea Golfului Aden. Aflată la 400 de…
  • 46 de fapte, superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume
    21.12.2022 - 0 Comments
    Anul Nou marchează sfârșitul unui an vechi și începutul unui nou an.  Oamenii tind să sărbătorească această zi în funcție de modul în care le spune inima pentru a o face memorabilă. …
  • Cei mai bogați oameni din lume + cele mai scumpe mașini din lume + VIDEO
    04.08.2014 - 4 Comments
    --> CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN LUME Oxfam este o confederație de 17 organizații active în 94 de țări, care încearcă să găsească soluții la sărăcia și nedreptatea prezente în toată lumea.…
  • Pisica și câinele acesta adoră să călătorească împreună, iar fotografiile lor sunt absolut epice (FOTO)
    27.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasionații excursioniști Cynthia Bennett și prietenul ei l-au adoptat pe Henry, câinele, în 2014. Inițial, Bennett urma să aleagă un metis de…
  • Ah, bărbații!
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> UN BĂRBAT DESPRE BĂRBAŢI articol de Mircea Badea Bărbatul este o oaie! „Păi, o oaie este capabilă de ură? - o să mă întrebaţi. N-ai citit Mioriţa?” E adevărat! Acolo,…
  • Ororile războiului (WARTORN 1861-2010) - documentar (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ORORILE RĂZBOIULUI Atât de multe orori şi atât de multă durere, indiferent de epocă, indiferent de generaţiile care le-au căzut victimă, că, uneori, este aproape insuportabil să…
  • Bitterul suedez – un remediu natural universal
    27.05.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BITTERUL SUEDEZ - UN REMEDIU NATURAL UNIVERSAL Prezentare generală Cu toţii am auzit de beneficiile bitterului suedez, un tratament…
  • Khazarii de ieri - evreii de azi + documentar (RO)
    02.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KHAZARII DE IERI – EVREII DE AZI «O stranie poveste a fost mereu lansată de-a lungul timpului de evrei, relativ la închipuita lor…
  • Paradisul din Letonia
    23.03.2016 - 3 Comments
    PARADISUL DIN LETONIA Letonia este una dintre țările baltice din nordul Europei, având ca vecine Estonia, Lituania, Rusia, Belarus și Suedia. Aici, la 80 km de capitala Riga, există un tărâm de…
  • 50 de oameni împărtășesc semnele care i-au făcut să-și dea seama că au fost crescuți de părinți toxici
    17.10.2022 - 0 Comments
    Nu este neobișnuit să ai o relație mai mult sau mai puțin complicată cu părinții tăi. La urma urmei, ei sunt oameni la fel ca și tine, navigând prin aceleași sentimente și emoții complexe. Cu toate…
  • De ce a traversat găina strada? + slideshow
    06.05.2012 - 0 Comments
    --> DE CE A TRAVERSAT GĂINA STRADA? – ESEU EXISTENȚIAL – „Filozofia - spunea un participant la Congresul mondial de la…
  • Dr. Călin Mărginean - Colesterolul, prieten sau dușman? + documentar (RO)
    02.04.2012 - 1 Comments
    -->    TOTUL DESPRE COLESTEROL Când mergem la doctor şi aflăm că avem prea mult colesterol în sânge suntem mai degrabă nedumeriţi decât speriaţi. Puţini sunt cei care pot…
  • Sfaturi în tratarea cancerului + VIDEO (RO)
    07.07.2016 - 0 Comments
    SFATURI ÎN TRATAREA CANCERULUI - Cu toţii avem celule canceroase în corp. Acestea nu apar însă la testele standard dacă nu sunt în număr de miliarde. Când doctorii le spun bolnavilor că nu mai…
  • Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!
    27.11.2024 - 0 Comments
    Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr.,…
  • Sarea în bucate
    07.08.2016 - 5 Comments
    SAREA ÎN BUCATE Dacă vă simțiți confuz(ă) după ce ați citit nenumăratele mesaje din mass media și de pe Internet despre ce alimente și suplimente sunt bune sau rele pentru dumneavoastră,…
  • Liniștea minții + VIDEO
    18.01.2013 - 1 Comments
    --> LINIȘTEA MINȚII Pare contradictoriu să vorbești sau să scrii despre liniște, căci liniștea e ceva ce trebuie doar…
  • Marijuana legalizată: Canada se întoarce la înțelepciunea veacurilor trecute
    22.01.2024 - 0 Comments
    În 1997, în Cehoslovacia a fost găsită o frânghie de cânepă datând din 26.900 î.Hr., fiind cel mai vechi obiect cunoscut asociat cu marijuana.  De atunci, cânepa a jucat un rol important în…
  • Falun Gong - o luptă între bine și rău + VIDEO (RO) + documentare (RO)
    19.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FALUN GONG – O LUPTĂ ÎNTRE BINE ȘI RĂU Falun Gong (sau Falun Dafa) este o practică străveche a corpului, minții și spiritului, profund…
  • Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii + VIDEO (RO)
    04.07.2014 - 2 Comments
    --> DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ A STATELOR UNITE ALE AMERICII Înfiriparea ideii de independență în mințile americanilor se produce odată cu publicarea broșurii lui Thomas…
  • 13 lucruri pe care oamenii puternici din punct de vedere mental nu le fac
    13.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii puternici din punct de vedere mental au obiceiuri sănătoase. Își gestionează emoțiile, gândurile și comportamentele în moduri care îi pregătesc pentru succesul în viață. Aruncați o privire la…
  • Epidemia de boli mintale
    29.03.2015 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1939022167"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 15 lucruri pe care cuplurile uită să le discute înainte de a se căsători
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lipsa de compatibilitate și de comunicare sunt două dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii divorțează. Persoanele care doresc…
  • 40 de alimente de evitat pentru bărbații de peste 40 de ani
    23.10.2023 - 0 Comments
    Pe măsură ce îmbătrânești, sunt zile în care îți dai seama că nu mai ești la fel de în formă, puternic sau în formă ca înainte. În unele zile, îți dai seama că nu mai poți face lucrurile pe care le…
  • Uriașa minciună a roșiilor românești + VIDEO + documentar
    10.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); URIAȘA MINCIUNĂ A ROȘIILOR ROMÂNEȘTI O substanţă controversată care face legumele să crească mai repede este folosită intens de către…
  • Rețete culinare - Micul dejun Kollath
    03.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MICUL DEJUN KOLLATH Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie să fie cât mai…
  • Rețete culinare - Dovlecei cu iaurt
    08.04.2012 - 0 Comments
    DOVLECEI CU IAURT Ingrediente dovlecei măsline ceapă ardei roșu rozmarin, piper smântână sau iaurt orez – o ceașcă Preparare Într-o tigaie wok, dovleceii și ardeiul roșu…
  • 10 fapte despre cumpărăturile online care vă vor ajuta să fiți mai atenți la fiecare achiziție
    17.08.2023 - 0 Comments
    Când a fost ultima dată când ați cumpărat ceva online? Să recunoaștem - cumpărăturile online sunt foarte convenabile. Nu mai trebuie să așteptați la coadă, nu mai plătiți benzină și nu mai trebuie să…
  • Aspartamul - otrava cu zero calorii
    04.06.2015 - 0 Comments
    ASPARTAMUL – OTRAVA CU ZERO CALORII – Aspartamul este o substanţă care aduce prejudicii grave sănătăţii. Producătorii au ştiut de la început de pericolele acestei substanţe şi de faptul că ea…
  • 9 puteri vindecătoare ale torsului unei pisici
    07.04.2016 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; 1. Pisicile torc cu vibrații cuprinse în intervalul…
  • Legile industriei farmaceutice + VIDEO (RO)
    04.10.2013 - 0 Comments
    --> LEGILE INDUSTRIEI FARMACEUTICE dr. Matthias Rath Nu este în interesul financiar al cartelurilor farmaceutice să prevină bolile. Menținerea și răspândirea bolilor este…
  • 9 situații amuzante care explică perfect ce este marketing-ul
    30.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Vezi o fată superbă la o petrecere. Te duci la ea și îi spui: „Sunt foarte bogat. Mărită-te cu mine!” - Acesta este marketing…
  • Spanacul - mătura intestinului
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SPANACUL - mătura intestinului Calităţile curative ale spanacului se cunosc din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *