DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE
Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite
sortimente de lactate, reprezintă un aliment de bază, indispensabil,
obligatoriu și esențial. Pentru creștere, pentru calciu, pentru oase, pentru
proteine. Practic, pentru sănătatea și însăși viața noastră. Ne este băgată pe
gât imaginea văcuței fericite, care ne oferă cu dragoste lăpticul ei, pentru a
crește noi mari, frumoși și sănătoși. Astfel, în orice supermarket sau
hipermarket raionul de lactate este cel mai întins ca suprafață și cel mai bine
aprovizionat. Ați observat lucrul acesta? Poate că da, poate că nu. Nici nu-i
atât de important.
Ceea ce e de luat în seamă e că există pe lume și o altă perspectivă asupra
lactatelor. Una nu atât de roz ca cea cu care suntem intoxicați sistematic. Cu
convingerea că cititorii acestui blog sunt oameni inteligenți și cu mintea
deschisă, dornici să-și îmbunătățească starea de sănătate și să-și corecteze
greșelile de alimentație, vă ofer astăzi 10 motive pentru care n-ar trebui să
beți lapte:
1. Laptele este doar
pentru sugari. Omul este singura ființă care bea laptele altui mamifer și, în plus, face
acest lucru și după înțărcare și ca adult. Putem spune că există și excepții: câinii și pisicile, care beau laptele cu care-i hrănim noi, oamenii.
Este lesne de înțeles, totuși, că fac asta pentru că sunt animale domesticite, îndopate de noi
cu tot felul de alimente nepotrivite pentru ei, după
cum consideram noi că e bine. Un om care are un câine sau o pisică știe cât de
rău îi face laptele animalului său. De altfel, orice
medic veterinar interzice hrănirea câinilor și pisicilor cu lapte. Așa că,
repet: într-un mediu natural, firesc, nepervertit, toți puii mamiferelor beau doar
laptele matern și doar până când sunt înțărcați.
E nefiresc ca oameni maturi, în toată firea, să bea lăptic, ca bebelușii.
Pe lângă ridicolul evident al situației, există și temeiul fiziologic pentru
care laptele nu e bun pentru adulți. Pentru ca lactoza din lapte să fie
digerată, e nevoie ca organismul să producă o enzimă numită lactază. Aceasta
însă dispare aproape complet după primii ani de viață ai copilului. De aceea,
laptele este greu digerabil și, în consecință, total nepotrivit consumului de
către adulți. În plus, laptele cel mai des consumat este cel de vacă, acesta
fiind, prin compoziție, cel mai îndepărtat de cel uman, cel mai greu digerabil
și cel mai dăunător pentru oameni.
„Oamenii nu au nevoi nutriționale pentru laptele animal”, susține Walter Willett, unul dintre cei mai mari nutriționiști ai lumii. De reținut e
faptul că acesta și-a petrecut copilăria la o fermă și nici măcar nu este
vegetarian. Aceasta este concluzia lui de savant la Harvard School of Public Health. Desigur că nu poate fi vorba de
niciun fel de nevoi nutriționale, din moment ce obiceiul de a consuma laptele
animalelor și de a prepara tot felul de produse din el este unul foarte recent, de doar câteva mii de ani, raportat la istoria de câteva milioane de ani a
ființei umane.
2. Laptele este
cancerigen. Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard a
ajuns la concluzia ca laptele este cauzator de cancer, mai ales din cauza
estrogenului, un hormon pe care acesta îl conține într-o cantitate foarte mare.
Studiul a comparat rata cancerului și modul de alimentație a 42 de țări ale
lumii. Concluzia a fost că în țările unde se consumă multe lactate rata
cancerului testicular este mai mare. Un alt studiu, realizat tot de oamenii de
știința de la Harvard, a ajuns la concluzia că există o legătură directă între
cancerul ovarian și consumul de lapte, iar studii similare demonstrează
legătura dintre lapte și alte forme de cancer (de prostată, de sân etc.).
3. Laptele extrage
calciul din oase. Da, ați citit bine! Mult lăudatul lapte, fără de care nu putem, chipurile,
să trăim, datorită calciului pe care îl conține, în realitate, ne scoate din
oase acest prețios mineral. Pare greu de crezut, nu-i așa? Există însă o
explicație. Calciul are un puternic efect anti-acidifiant, iar a combate
efectele negative ale acidității provocate de lapte și a se reechilibra
(alcaliniza), organismul folosește calciul existent în oase. Iată ce simplu e!
Toată povestea asta halucinantă cu calciul pe care ni l-ar da nouă laptele nu
este altceva decât un mit, fabricat și răspândit de industria mondială a
lactatelor.
Dr. John McDougall, autorul unui studiu pe această temă, susține că „mitul
conform căruia osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu a fost creat cu
scopul de a vinde produse lactate și suplimente cu calciu. Femeile americane
sunt printre cele mai mari consumatoare de calciu din lume și în același timp au una dintre
cele mai mari incidențe ale osteoporozei de pe planetă. Iar consumarea unei
cantități mari de produse lactate și suplimente cu calciu nu va schimba
niciodată această situație”.
Nu trebuie însă să ne panicăm. Desigur că avem nevoie de calciu și, din
fericire, există multe alte surse care să ni-l ofere. Susanul, spre exemplu,
conține de 4 ori mai mult calciu decât laptele. În plus, acesta, spre deosebire
de cel din lapte, este asimilabil în totalitate de către organism. Alte surse
bogate în calciu sunt nucile, migdalele, semințele, spanacul, broccoli,
varza, fructele, algele.
4. Laptele provoacă
numeroase boli: afecțiuni ale stomacului și colonului, inflamații și dureri articulare,
artrită, acnee, anemie, alergii, obezitate, boli cardiovasculare, diabet, celulită,
afecțiuni ale pielii.
5. Laptele conține
hormoni, dioxină, analgezice, antibiotice. Dioxina este una dintre cele mai toxice
substanțe din lume, iar hormonii, antibioticele și analgezicele cu care sunt
îndopate animalele au efecte devastatoare, de multe ori ireversibile, asupra
organismului uman.
6. Laptele conține
puroi, provenit din ugerul vacilor. În sistemul industrial, vacile sunt mulse cu
niște aparate metalice care rănesc și infectează ugerele. Astfel, în lapte
ajunge o mare cantitate de puroi care, din păcate, va ajunge să fie ingerat mai
târziu de către consumatori.
7. Laptele dă dependență. Prin compoziția lui, laptele are un efect similar
morfinei, creând o dependență foarte puternică. Pare greu de crezut,
dar gândiți-vă că foarte mulți oameni declară că n-ar putea renunța pentru
nimic în lume la lactate. Această dependență, la fel ca toate celelalte,
dăunează organismului uman pe termen lung.
8. Laptele de pe
piață nici măcar nu e lapte. O mare parte din laptele din comerț este
falsificat. El conține apă, untură de porc, seu, uleiuri vegetale hidrogenate,
aditivi, lapte praf, făină de grâu, sare, făină de oase.
9. Există alternative
mult mai bune, mai firești și mai sănătoase. Laptele vegetal (de migdale, de cocos, de
susan sau de cânepă) este foarte sănătos, hrănitor și chiar mai gustos. În
plus, din caju, din nuci braziliene sau din soia se poate face o „brânză”
foarte bună.
10. Laptele este
rezultatul uneia dintre cele mai crude și inumane forme de exploatare a
animalelor. Știu că există oameni care cred că vacilor li se face un bine atunci
când sunt mulse. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. În realitate, vaca dă
lapte doar atunci când a născut și își alăptează vițelul. Sau când ar trebui să-l
alăpteze, dar nu mai are pe cine, pentru că vițelul îi este răpit după câteva
zile. Ar fi bine ca noi, oamenii, să ne impunem anumite limite propriilor porniri
barbare. Această formă de exploatare a animalelor, total inutilă, este deja
prea mult. Nu credeți?
Sursa: aici
Dr. Walter J. Veith – Laptsolut uimitor
(RO)
Este oare laptele bun pentru noi? Timp de secole am fost
făcuți să credem că produsele lactate ar trebui să constituie o componentă
esențială a alimentației noastre. Cu toate acestea, se știe că multe națiuni nu
tolerează laptele și că chiar în cadrul comunităților care-l tolerează există
mulți indivizi care sunt alergici la lapte. Iar cercetările recente asociază
consumul de lapte și produse lactate cu boli grave, unele potențial letale,
precum osteoporoza, leucemia, diabetul, cancerul și multe altele. Prof. dr.
W.J. Veith prezintă pe larg și bine documentat aceste pericole în prelegerea de
mai jos, care face parte din seria sa de conferințe intitulată „Viața la
superlativ”. Vă invităm să-l urmăriți cu atenție și apoi să decideți în
cunoștință de cauză dacă mai vreți să consumați acest aliment, sub orice formă
s-ar prezenta el – cu cacao, cu fructe, cu semințe, cu mucegai...
Nici nu mai stim ce sa mancam!
RăspundețiȘtergereBa știm, dacă ne dăm puțină osteneală să ne informăm.
Ștergere