De ce nu ar trebui să bem lapte + documentar (RO)




DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE

Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate, reprezintă un aliment de bază, indispensabil, obligatoriu și esențial. Pentru creștere, pentru calciu, pentru oase, pentru proteine. Practic, pentru sănătatea și însăși viața noastră. Ne este băgată pe gât imaginea văcuței fericite, care ne oferă cu dragoste lăpticul ei, pentru a crește noi mari, frumoși și sănătoși. Astfel, în orice supermarket sau hipermarket raionul de lactate este cel mai întins ca suprafață și cel mai bine aprovizionat. Ați observat lucrul acesta? Poate că da, poate că nu. Nici nu-i atât de important.


Ceea ce e de luat în seamă e că există pe lume și o altă perspectivă asupra lactatelor. Una nu atât de roz ca cea cu care suntem intoxicați sistematic. Cu convingerea că cititorii acestui blog sunt oameni inteligenți și cu mintea deschisă, dornici să-și îmbunătățească starea de sănătate și să-și corecteze greșelile de alimentație, vă ofer astăzi 10 motive pentru care n-ar trebui să beți lapte:

1. Laptele este doar pentru sugari. Omul este singura ființă care bea laptele altui mamifer și, în plus, face acest lucru și după înțărcare și ca adult. Putem spune că există și excepții: câinii și pisicile, care beau laptele cu care-i hrănim noi, oamenii.  Este lesne de înțeles, totuși, că fac asta pentru că sunt animale domesticite, îndopate de noi cu tot felul de alimente nepotrivite pentru ei, după cum consideram noi că e bine. Un om care are un câine sau o pisică știe cât de rău îi face laptele animalului său. De altfel, orice medic veterinar interzice hrănirea câinilor și pisicilor cu lapte. Așa că, repet: într-un mediu natural, firesc, nepervertit, toți puii mamiferelor beau doar laptele matern și doar până când sunt înțărcați.
E nefiresc ca oameni maturi, în toată firea, să bea lăptic, ca bebelușii. Pe lângă ridicolul evident al situației, există și temeiul fiziologic pentru care laptele nu e bun pentru adulți. Pentru ca lactoza din lapte să fie digerată, e nevoie ca organismul să producă o enzimă numită lactază. Aceasta însă dispare aproape complet după primii ani de viață ai copilului. De aceea, laptele este greu digerabil și, în consecință, total nepotrivit consumului de către adulți. În plus, laptele cel mai des consumat este cel de vacă, acesta fiind, prin compoziție, cel mai îndepărtat de cel uman, cel mai greu digerabil și cel mai dăunător pentru oameni.
Oamenii nu au nevoi nutriționale pentru laptele animal”, susține Walter Willett, unul dintre cei mai mari nutriționiști ai lumii. De reținut e faptul că acesta și-a petrecut copilăria la o fermă și nici măcar nu este vegetarian. Aceasta este concluzia lui de savant la Harvard School of Public Health. Desigur că nu poate fi vorba de niciun fel de nevoi nutriționale, din moment ce obiceiul de a consuma laptele animalelor și de a prepara tot felul de produse din el este unul foarte recent, de doar câteva mii de ani, raportat la istoria de câteva milioane de ani a ființei umane.

2. Laptele este cancerigen. Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard a ajuns la concluzia ca laptele este cauzator de cancer, mai ales din cauza estrogenului, un hormon pe care acesta îl conține într-o cantitate foarte mare. Studiul a comparat rata cancerului și modul de alimentație a 42 de țări ale lumii. Concluzia a fost că în țările unde se consumă multe lactate rata cancerului testicular este mai mare. Un alt studiu, realizat tot de oamenii de știința de la Harvard, a ajuns la concluzia că există o legătură directă între cancerul ovarian și consumul de lapte, iar studii similare demonstrează legătura dintre lapte și alte forme de cancer (de prostată, de sân etc.).

3. Laptele extrage calciul din oase. Da, ați citit bine! Mult lăudatul lapte, fără de care nu putem, chipurile, să trăim, datorită calciului pe care îl conține, în realitate, ne scoate din oase acest prețios mineral. Pare greu de crezut, nu-i așa? Există însă o explicație. Calciul are un puternic efect anti-acidifiant, iar a combate efectele negative ale acidității provocate de lapte și a se reechilibra (alcaliniza), organismul folosește calciul existent în oase. Iată ce simplu e! Toată povestea asta halucinantă cu calciul pe care ni l-ar da nouă laptele nu este altceva decât un mit, fabricat și răspândit de industria mondială a lactatelor.
Dr. John McDougall, autorul unui studiu pe această temă, susține că „mitul conform căruia osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu a fost creat cu scopul de a vinde produse lactate și suplimente cu calciu. Femeile americane sunt printre cele mai mari consumatoare de calciu din lume și în același timp au una dintre cele mai mari incidențe ale osteoporozei de pe planetă. Iar consumarea unei cantități mari de produse lactate și suplimente cu calciu nu va schimba niciodată această situație”.
Nu trebuie însă să ne panicăm. Desigur că avem nevoie de calciu și, din fericire, există multe alte surse care să ni-l ofere. Susanul, spre exemplu, conține de 4 ori mai mult calciu decât laptele. În plus, acesta, spre deosebire de cel din lapte, este asimilabil în totalitate de către organism. Alte surse bogate în calciu sunt nucile, migdalele, semințele, spanacul, broccoli, varza, fructele, algele.

4. Laptele provoacă numeroase boli: afecțiuni ale stomacului și colonului, inflamații și dureri articulare, artrită, acnee, anemie, alergii, obezitate, boli cardiovasculare, diabet, celulită, afecțiuni ale pielii.

5. Laptele conține hormoni, dioxină, analgezice, antibiotice. Dioxina este una dintre cele mai toxice substanțe din lume, iar hormonii, antibioticele și analgezicele cu care sunt îndopate animalele au efecte devastatoare, de multe ori ireversibile, asupra organismului uman.

6. Laptele conține puroi, provenit din ugerul vacilor. În sistemul industrial, vacile sunt mulse cu niște aparate metalice care rănesc și infectează ugerele. Astfel, în lapte ajunge o mare cantitate de puroi care, din păcate, va ajunge să fie ingerat mai târziu de către consumatori.

7. Laptele dependență. Prin compoziția lui, laptele are un efect similar morfinei, creând o dependență foarte puternică. Pare greu de crezut, dar gândiți-vă că foarte mulți oameni declară că n-ar putea renunța pentru nimic în lume la lactate. Această dependență, la fel ca toate celelalte, dăunează organismului uman pe termen lung.

8. Laptele de pe piață nici măcar nu e lapte. O mare parte din laptele din comerț este falsificat. El conține apă, untură de porc, seu, uleiuri vegetale hidrogenate, aditivi, lapte praf, făină de grâu, sare, făină de oase.

9. Există alternative mult mai bune, mai firești și mai sănătoase. Laptele vegetal (de migdale, de cocos, de susan sau de cânepă) este foarte sănătos, hrănitor și chiar mai gustos. În plus, din caju, din nuci braziliene sau din soia se poate face o „brânză” foarte bună.


10. Laptele este rezultatul uneia dintre cele mai crude și inumane forme de exploatare a animalelor. Știu că există oameni care cred că vacilor li se face un bine atunci când sunt mulse. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. În realitate, vaca dă lapte doar atunci când a născut și își alăptează vițelul. Sau când ar trebui să-l alăpteze, dar nu mai are pe cine, pentru că vițelul îi este răpit după câteva zile. Ar fi bine ca noi, oamenii, să ne impunem anumite limite propriilor porniri barbare. Această formă de exploatare a animalelor, total inutilă, este deja prea mult. Nu credeți?

Sursa: aici 

Dr. Walter J. Veith – Laptsolut uimitor (RO)

Este oare laptele bun pentru noi? Timp de secole am fost făcuți să credem că produsele lactate ar trebui să constituie o componentă esențială a alimentației noastre. Cu toate acestea, se știe că multe națiuni nu tolerează laptele și că chiar în cadrul comunităților care-l tolerează există mulți indivizi care sunt alergici la lapte. Iar cercetările recente asociază consumul de lapte și produse lactate cu boli grave, unele potențial letale, precum osteoporoza, leucemia, diabetul, cancerul și multe altele. Prof. dr. W.J. Veith prezintă pe larg și bine documentat aceste pericole în prelegerea de mai jos, care face parte din seria sa de conferințe intitulată „Viața la superlativ”. Vă invităm să-l urmăriți cu atenție și apoi să decideți în cunoștință de cauză dacă mai vreți să consumați acest aliment, sub orice formă s-ar prezenta el – cu cacao, cu fructe, cu semințe, cu mucegai...


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Cele mai sănătoase alimente care ne protejează organele + VIDEO
    07.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI SĂNĂTOASE ALIMENTE  CARE NE PROTEJEAZĂ ORGANELE Care sunt criteriile după care putem alcătui o listă a celor mai…
  • Cum să deosebiți tipurile de băuturi de CAFEA
    12.10.2021 - 0 Comments
    Există câteva zeci de băuturi cu cafea în lume, deci nu este surprinzător că le poți confunda între ele. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se ia în considerare faptul că acestea constau…
  • 10 mituri despre alergare pe care cei mai mulți dintre noi le cred adevărate
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrivit datelor oficiale, aproximativ 621 de milioane de persoane aleargă ca hobby sau sport, iar peste 11 miliarde de dolari sunt…
  • Principalii factori ruinători ai sănătății + documentar (RO)
    19.07.2012 - 2 Comments
    --> PRINCIPALII FACTORI RUINĂTORI AI SĂNĂTĂŢII, CARE VĂ POT PRIVA DE CEL PUȚIN 10 ANI DIN VIAŢĂ dr. Călin Mărginean - Consumaţi în fiecare zi băuturi alcoolice; - Fumaţi…
  • 6 moduri de a alege coada cea mai rapidă de la casa de marcat
    19.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce toate celelalte cozi de la casele de marcat se mișcă mai repede decât coada la care stai tu? În noua sa carte „Why Does The…
  • Sarea în bucate
    07.08.2016 - 5 Comments
    SAREA ÎN BUCATE Dacă vă simțiți confuz(ă) după ce ați citit nenumăratele mesaje din mass media și de pe Internet despre ce alimente și suplimente sunt bune sau rele pentru dumneavoastră,…
  • OSHO - Farmacie pentru suflet + VIDEO (RO)
    06.07.2013 - 2 Comments
    --> FARMACIE PENTRU SUFLET OSHO Noi trăim unii cu alții, dar nu știm ce înseamnă să trăiești în cuplu. Putem trăi ani de zile…
  • Faceți cunoștință cu Kea - papagalul alpin cu un penaj unic! + FOTO
    02.12.2021 - 0 Comments
    Când vine vorba de păsări deosebite, kea este cu siguranță demn de menționat. Papagalii alpini s-au născut cu un penaj uimitor. Marginile măslinii-smarald venind în completarea penelor portocalii…
  • Știința cimaticii și misterioasele cercuri din lanuri + VIDEO (RO)
    15.12.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CIMATICII ŞI MISTERIOASELE CERCURI DIN LANURI Daniel Roxin Misterul nedezlegat al cercurilor din lanuri a făcut…
  • 10 fapte despre pisica Manul, cea mai expresivă pisică din lume + FOTO
    12.08.2023 - 0 Comments
    Pisicile manul sunt o specie de pisică sălbatică aproape amenințată cu dispariția, care trăiește în pajiștile și stepele montane din Asia Centrală. Cunoscute mai degrabă sub numele de pisicile lui…
  • Povestea lui Tommy - câinele care își așteaptă stăpâna în biserică
    27.11.2013 - 3 Comments
    --> POVESTEA LUI TOMMY CÂINELE CARE ÎȘI AȘTEAPTĂ STĂPÂNA ÎN BISERICĂ Povestea lui Tommy, un ciobănesc german în vârstă de 7 ani, a impresionat o lume întreagă, pe Facebook fiind…
  • 10 orașe scufundate (care nu sunt Atlantida) + FOTO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Când ne gândim la orașe scufundate, cei mai mulți dintre noi se gândesc la Atlantida. Potrivit lui Platon, acesta era un oraș de o bogăție imensă, fiind bogat în minerale naturale și vegetație…
  • Calea către o nouă medicină + VIDEO (RO)
    28.01.2015 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CALEA CĂTRE O NOUĂ MEDICINĂ Un doctor care prescrie tratamente identice pentru doi indivizi și se așteaptă la rezultate identice,…
  • OSHO - Dorința de perfecțiune
    14.09.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DORINȚA DE PERFECȚIUNE  OSHO Dorința de perfecțiune este căutarea pântecului pierdut, a paradisului pierdut. Cât timp s-a…
  • 12 fapte despre Rusia
    07.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. 20% din totalul apei neînghețate de pe Terra se află într-un singur lac: Lacul Baikal din Rusia 2. În timpul domniei sale, Petru I…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • Uluitoarele întâmplări de după scufundarea Titanicului + documentar (RO)
    15.07.2012 - 4 Comments
    --> ULUITOARELE ÎNTÂMPLĂRI  DE DUPĂ SCUFUNDAREA TITANICULUI Chiar din primele zile, naufragiul transatlanticului Titanic a fost împânzit de mituri şi legende. Pe lângă cele…
  • 10 random facts - part 6
    23.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Corpul tău este cel mai vulnerabil între orele 3:00-4:00 AM. Acesta este momentul când majoritatea oamenilor mor în somn. 2.…
  • 23 august 1944 - lovitura de stat
    23.08.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 23 AUGUST 1944 - LOVITURA DE STAT Actul de la 23 August a fost opera colectivă a membrilor oligarhiei tradiționale, a monarhiei și…
  • Argintul - un leac prețios
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> ARGINTUL -UN LEAC PREȚIOS Ştiaţi că… - Pentru a ameliora setea când nu aveți ce bea, puteţi ţine în gură un obiect de argint. - Organismul unui om de 70 kg conţine cca 0,07 mg…
  • Ce face corpul nostru într-o zi
    27.02.2016 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE FACE CORPUL NOSTRU ÎNTR-O ZI  Corpul uman este cea mai complexă și mai incredibilă mașinărie de pe fața pământului. Trăim într-o…
  • Proteinele animale între mit și realitate + documentar (RO)
    17.07.2012 - 4 Comments
    --> PROTEINELE ANIMALE ÎNTRE MIT ȘI REALITATE Avem nevoie de proteine animale, pentru a fi sănătoși? Vom suferi cumva de carențe de proteine, dacă nu consumăm produse de origine…
  • Caisele - nectarul zeilor
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CAISELE - nectarul zeilor Originea acestui arbore se pierde în negura timpului. Cu secole înaintea nașterii lui Christos, grecii au adus de pe teritoriul Armeniei de astăzi…
  • Structura din Antarctica + documentar (RO)
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> STRUCTURĂ VECHE DE PESTE 12.000 DE ANI DESCOPERITĂ ÎN ANTARCTICA Armata americană a cenzurat orice informaţii cu privire la această descoperire senzaţională. În ciuda…
  • Codex Alimentarius în România
    21.06.2013 - 1 Comments
    --> CODEX ALIMENTARIUS ÎN ROMÂNIA Din 31 decembrie 2009, Guvernul României a început, alături de alte 165 de state, reprezentând aproape 85% din populaţia planetei, implementarea Codex…
  • 50 de oameni împărtășesc semnele care i-au făcut să-și dea seama că au fost crescuți de părinți toxici
    17.10.2022 - 0 Comments
    Nu este neobișnuit să ai o relație mai mult sau mai puțin complicată cu părinții tăi. La urma urmei, ei sunt oameni la fel ca și tine, navigând prin aceleași sentimente și emoții complexe. Cu toate…
  • Test de cultură generală (slideshow)
    17.08.2012 - 2 Comments
    --> CULTURA GENERALĂ ÎN CITATE   Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Secrete din bucătăria vegetariană
    04.06.2012 - 0 Comments
    --> SECRETE DIN BUCĂTĂRIA VEGETARIANĂ În prezent, din ce în ce mai mulți oameni decid să excludă din alimentația lor zilnică produsele de origine animală. Deşi acest lucru este…
  • 16 situații care rezumă cum este să lucrezi în iadul vânzărilor
    16.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Să lucrezi în vânzări este, probabil, cel mai rău lucru pe care-l poți face în viața de angajat. După ce am lucrat în vânzări…
  • Medicul din Dublin care învinge cancerul + documentar (RO)
    14.12.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICUL DIN DUBLIN CARE ÎNVINGE CANCERUL „Nu-ți mai hrăni cancerul!” Pare un sfat ciudat, având în vedere miliardele cu care…
  • Viitor cu cap de mort - Radu Cinamar (eBook)
    18.06.2012 - 0 Comments
    -->  VIITOR CU CAP DE MORT - ÎN CULISELE PUTERII - Radu Cinamar Radu Cinamar este pseudonimul unui autor care a scris patru cărţi pline de dezvăluiri ale unor secrete care privesc…
  • Zahărul - criminalul perfid + documentar (RO)
    18.07.2013 - 2 Comments
    --> ZAHĂRUL – CRIMINALUL PERFID Zahărul este un criminal insidios, care ne poate afecta sănătatea în nenumărate feluri. Pe diferite căi, acest semnal de alarmă ne-a ajuns deja la…
  • Uleiurile vegetale
    03.04.2012 - 3 Comments
    --> ULEIURILE VEGETALE Secretul unei inimi sănătoase? Înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţie, aşa cum sunt cele din unt sau untură, cu cele nesaturate, provenite din uleiuri…
  • 15 trucuri practice pe care fiecare domnișoară ar trebui să le știe
    07.09.2015 - 1 Comments
    1. Folosiți o cutiuță de Tic Tac pentru a vă ține toate agrafele la un loc. 2. Spray-ați-vă agrafele cu fixativ pentru o rezistență mai mare în susținerea coafurii dvs. 3. Organizați-vă…
  • Misterul subconștientului
    11.04.2012 - 2 Comments
    --> MISTERUL SUBCONŞTIENTULUI Subconştientul reprezintă partea ascunsă a creierului nostru şi în acelaşi timp cea care ne influenţează în mod decisiv, pe tot parcursul vieţii.…
  • 18 pisici care sunt fascinate de bradul de Crăciun (FOTO)
    26.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Deja e Crăciunul??? Nu cred! 2. E cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată 3. Domn, Domn să-nălțăm! 4. Dumnezeule... e…
  • Comunități umane care demonstrează rolul alimentației naturale
    22.07.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMUNITĂȚI UMANE CARE DEMONSTREAZĂ ROLUL ALIMENTAȚIEI NATURALE Mulți oameni și-ar schimba mai degrabă religia decât stilul…
  • 15 curiozități fascinante de cultură generală
    17.10.2022 - 0 Comments
    În era internetului, poate fi dificil să-i impresionezi pe cei din jur cu cunoștințele tale nesfârșite. Dar există întotdeauna mai multe fapte surprinzătoare care pot fi găsite. Fie că este vorba…
  • Dr. Călin Mărginean - Atenție la vitamina C și la fructoză
    25.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATENȚIE MARE LA VITAMINA C ȘI LA FRUCTOZĂ! Dr. Călin Mărginean - Vitamina C, pe care a făcut-o Tata Dumnezeu și pe care a pus-o…
  • Descoperiți perla Orientului: 16 fapte fascinante despre Filipine + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Bine ați venit în arhipelagul captivant al Filipinelor!Aflată în inima Asiei de Sud-Est, această țară încântătoare se mândrește cu o tapiserie de culturi vibrante, peisaje care îți taie respirația și…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *