SAREA ÎN BUCATE
Dacă vă simțiți confuz(ă)
după ce ați citit nenumăratele mesaje din mass media și de pe Internet despre
ce alimente și suplimente sunt bune sau rele pentru dumneavoastră, consolați-vă
cu ideea că nu sunteți singur. Mulți oameni nu știu ce să mai ia de bun din
bombardamentul de informații contradictorii care se fac publice în ziua de azi.
Partea proastă este aceea că omul obișnuit, fără studii în domeniul nutriției,
va alege întotdeauna acele recomandări care se potrivesc cu gusturile și obiceiurile
lui alimentare. Dacă va citi, de pildă, un articol despre pericolele sării și
unul despre binefacerile acesteia, el va continua s-o folosească cu și mai mare
încredere, pentru că, oricum, a fost
învățat de mic că o mâncare fără sare n-are niciun gust. Logica lui imediată va
fi aceasta: Dacă nici experții nu se pot pune de acord cu ce e bun și ce e rău
pentru sănătate, atunci nimeni nu știe sigur cum stă treaba, așa că nu contează
ce și cum mănânci. Oricum, bolile sunt o fatalitate de care, mai devreme sau
mai târziu, nimeni nu scapă.
Realitatea e mai puțin simplă. Sarea nu e sare și-atât.
Puțini știu că există sare bună și sare rea. Iar și mai puțini știu că, de
fapt, noi nici n-avem nevoie să adăugăm sare în mâncare. E doar un obicei,
perpetuat în timp, probabil de pe vremea când am început să mâncăm carne, care,
știm cu toții, fără sare n-are niciun gust. Prin urmare, dacă nu putem renunța
la acest obicei, măcar să alegem sarea mai sănătoasă.
Ca și zahărul alb și făina albă, sarea albă este, practic,
un produs rafinat, fără nicio valoare nutritivă. Ca s-o facă mai puțin
perisabilă și să-i extindă valabilitatea la raft, sarea a fost complet
devitalizată, adăugându-i-se în același timp substanțe care sunt toxice pentru
organismul uman și care, prin urmare, n-au ce să caute în dieta noastră. Sarea
rafinată este un produs chimic, golit de toate mineralele și oligoelementele pe
care le conține în mod natural sarea. Mai mult, acestei sări i s-au introdus o
serie de aditivi artificiali, printre care ferocianură de sodiu (E-535),
ferocianură de potasiu (E-536) și silicat de aluminiu (E-559), cu rol de
antiaglomeranți. Sarea de masă rafinată poate provoca creierului nostru
aceleași efecte ca monoglutamatul de sodiu (E-621), care are proprietăți
adictive (creează dependență) și produce leziuni pe creier. Ceva de care, în
mod sigur, vrem să ne ferim. Cel mai important mineral care lipsește din sarea
rafinată este magneziul, necesar, între altele, pentru echilibrul hormonal,
metabolizarea calciului, fosforului, sodiului, potasiului și vitaminei C, ca și
pentru producția de insulină.
Vestea bună este că există (încă) în comerț și tipuri de sare
naturală, benefică organismului nostru. Pe primul loc se situează sarea de
Himalaya, care conține peste 80 de minerale esențiale, între care magneziu,
calciu și potasiu. Acestea ajută corpul să-și păstreze ph-ul alcalin și nu
influențează aproape deloc tensiunea arterială. Pe locul doi aș pune sarea de
mare (nerafinată!), bogată în iod natural, un mineral care nu este produs de
organismul nostru, și care este important nu numai pentru buna funcționare a
tiroidei, ci și a hormonilor. Iodul natural are proprietăți antibacteriale,
antiparazitice, antivirale și anticancer. În sfârșit, nici sarea noastră
grunjoasă, de ocnă, nu-i mai prejos. Încă se mai poate cumpăra toamna, în
sezonul murăturilor, din piețe, și are prețul cel mai mic. Râșniți-o în râșnița
de cafea și folosiți-o! Moderat, dar cu încredere. Și un ultim pont: nu
adăugați niciodată sarea în mâncarea fierbinte: îi anulați toate proprietățile.
SAREA DE BUCĂTĂRIE SAU CLORURA DE SODIU
Dr. Călin Mărginean
Dr. Călin Mărginean
Consideraţii generale cu privire la substanţă
Formulă chimică:
NaCl (clorură de sodiu)
Masă moleculară:
58,5
Este o SARE
derivată dintr-un acid puternic (HCl) şi o bază puternică (NaOH). Caracter
neutru
• Moleculă
mică, formată dintr-un metal alcalin, extrem de reactiv (Na) şi un halogen (Cl)
• Legătura
dintre metal şi nemetal este puternică, de tip ionic
• Formează
cristale de culoare incoloră, ce se amestecă în orice proporţie cu apa, fiind
din acest motiv şi foarte higroscopică; se dizolvă şi în unii solvenţi organici
polari
• Gust sărat
(de unde-şi trage şi numele), datorat în cea mai mare clorului
• Se extrage
din mine, prin diverse metode („a saramurii”...), sau prin evaporarea apei de
mare; rezultă şi prin diverse reacţii de laborator
• În România,
zăcămintele de sare se numesc OCNE, iar muncitorii OCNAŞI
• În unele
zone (Africa occidentală) sarea a fost folosită timp de secole drept
monedă de schimb, fiind foarte rară
• Utilizări:
industria alimentară (dă gust specific mâncării, conservant, pentru murat...),
industria chimică de sinteză (a sodei caustice, a celei calcinate, obţinerea Na
metalic, a Cl2, tăbăcărie, diverse sinteze chimice...)
BIBLIA abundă în pasaje referitoare la SARE
• Vorbirea
voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu SARE, ca să ştiţi cum să răspundeţi
fiecăruia (Coloseni 4,6)
• SAREA e
bună, dar dacă-şi pierde gustul ei, prin ce i se va da înapoi acesta? (Luca
14,34)
• Voi sunteţi
SAREA pământului (Matei 5,13)
• Să aveţi
SARE în voi înşivă şi să trăiţi în pace unii cu alţii (Marcu 9,50)
• Pentru că
fiecare om va fi SĂRAT cu foc şi orice jertfă va fi sărată cu sare (Marcu 9,49)
ÎNŢELEPCIUNEA POPULARĂ a considerat SAREA de o
importanţă covârşitoare, incluzând-o în proverbe
• SAREA-i bună
la fiertură, însă nu peste măsură
• Nu e
meşteşug a găti mâncare, ci e meşteşug a o găti din SARE
• Ca SAREA-n
bucate
• Mănânci un
sac de SARE cu un om şi tot nu-l cunoşti
• Decât pâine
cu unt şi mă uit în pământ, mai bine pâine cu SARE şi mă uit la soare
• Cum SĂREZI, aşa
mănânci
• Îi
făgăduieşte marea cu SAREA şi-i dă ce curge pe apă
• Linguşirea
se lipeşte unde SAREA lipseşte
• Nimeni nu-ţi
pune SARE în mămăligă
• SARE până nu
cere, să nu-i dai cuiva
Cuvântul „SARE” poate avea mai multe sensuri,
în funcţie de particula care-l însoţeşte
• De bucătărie:
NaCl, denumirea populară
• Gemă: forma
de NaCl din zăcământ
• De mare:
amestec de săruri rezultate în urma evaporării apei de mare, cu predominanţa
netă a NaCl. Utilizaţi-o!
• Amară:
sulfatul de magneziu (MgSO4)
• Seignette:
tartratul dublu de potasiu şi sodiu
• De măcriş:
combinaţie de acid oxalic şi oxalat acid de potasiu
• De lămâie:
acidul citric (E 330)
• Fără sodiu:
amestec de KCl, MgCl2 şi NH4Cl
• Potasică:
îngrăşământ agricol format din KCl şi alte două componente: silvinit şi kainit
• De baie:
NaCl 96-99% + agent de spumare 1-4%
• Săruri: denumire generică,
dată unor substanţe rezultate în urma reacţiei unui acid cu o bază
Metabolismul SĂRII în organism
• Corpul
absoarbe Na+ la nivelul duodenului (cea mai mare parte) prin
mecanism activ, printr-o „pompă de sodiu”, cu mare consum energetic, cale pe
care se absoarbe şi glucoza (la fiecare atom de Na, o moleculă de glucoză)
• Organismul
are capacitatea să reabsoarbă Na+ la nivelul rinichiului
• Fiecare ion
de Na+ este urmat pasiv de un anion de Cl-
• În general,
absorbţia este strict dependentă de aport
• Eliminarea
sa se face preponderent pe cale renală şi secundar prin transpiraţie, sau scaun
• Necesarul
zilnic este de 2-3 g de NaCl (unii susţin că ar fi şi mai scăzut !), dar
cantitatea este frecvent, cu mult depăşită (10-15 g/zi)
• Există
persoane care răcesc mâncarea adăugându-i sare (Banat, Ardeal) cu
consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor
• Na+
este un cation extracelular, celulele organismului ţinând cu orice preţ să-l
scoată din celulă, pentru aceasta consumând o mare cantitate de energie
Funcţiile Na+ în organism
• Asigură
diferenţa de potenţial transmembranar, alături de K+
• Asigură
conducerea influxului nervos
• Are o
capacitate deosebită de a reţine apa în corp, iar în exces, determină creşterea
tensiunii arteriale sau/şi edeme
• Este
esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos central şi a inimii
• Asigură
volumul şi calitatea mediului intern. Un atom de Na+ este capabil să reţină
8-12 molecule de apă
• Menţine
permeabilitatea normală a membranelor celulare
• Surse: larg răspândit în
cereale, legume şi fructe, la valori de sub 100 mg/100 g produs, cu excepţia
spanacului (510) şi a ciupercilor (200). Toate alimentele de origine animală
conţin cantităţi de Na+ superioare valorii de 100 mg%, dar mai ales lactatele!
• Tratamentul
diuretic intempestiv, transpiratul abundent şi dieta hiposodată produc
stări asociate cu deficit de Na+
• Există grupe
populaţionale (rasa neagră) care au o capacitate înăscută de a reţine sarea
=> risc de hipertensiune arterială (HTA) la un consum normal
Funcţiile CL- în organism
• Din el,
stomacul face acid clorhidric, pentru a asigura pH-ul optim al digestiei
• Esenţial
pentru transmiterea influxului nervos
• Intră în
structura multor proteine structurale
• Surse (mg/100 g produs):
ciuperci (800), smochine (55), vinete (50), coacăze negre (15), alune, salată,
mere, pere, grepfrut, orez, piersici, struguri, caise
Excesul de SARE (prin alimentație) poate genera
multiple dereglări în organism
• Creşte pofta
de mâncare, iar până la exces ponderal/obezitate este numai un pas
• Creşte
volumul circulant, cu risc de edeme
• Risc major
de hipertensiune arterială: se ataşează de peretele vascular, absoarbe apă şi
„umflă” vasele spre înăuntru
• Ateroscleroză
• Creşterea
acidităţii gastrice cu risc ulcerogen
• Suprasolicitarea
funcţiei renale
• Scade durata
medie de viaţă
• Creşte riscul
de cancer, în special gastric
• Osteoporoză
Sfaturi utile!
• Reducerea cu
1/3 a consumului de sare se asociază cu creşterea duratei de viaţă cu 6-7 ani
(studiu finlandez) => numărul de ani ai vieţii dvs. va fi invers
proporţional cu cantitatea de sare pe care pe care o ingerați! În acest sens,
nu folosiţi preparatele care conţin E-621 (glutamat monosodic)!
• „Dacă vreţi
să fiţi sănăto(a)s(ă) nu puneţi niciodată solniţa pe masă!”
• Atenţie la
SAREA ASCUNSĂ din: produsele de panificaţie, murături, mezeluri, conserve...
• DOAR
DACĂ sunteţi hipotensiv(ă) şi DOAR DACĂ aveţi manifestări de intoleranţă
(cefalee, vertij, leşin...) creşteţi uşor consumul de sare, dublat de un consum
sporit de lichide
• Evitaţi sarea iodată!
Conţine iodat de potasiu (KIO3), agent pro-oxidant periculos. Dacă aveţi
deficit de iod, utilizaţi iodură şi nu iodat de potasiu/sodiu!!!
• Evitaţi murăturile: conţin
histamină, multă sare ascunsă şi sunt un aliment acid
• Evitaţi
magazinele/restaurantele fast-food, dar mai ales evitaţi să treceţi cu copiii
pe-acolo. Gusturile se pervertesc uşor, dar se reeducă cumplit de greu, adesea
niciodată!
Sursa: http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/05/sarea-de-bucatarie-sau-clorura-de-sodiu.html
Pe aceeași temă citiți și articolele:
Foarte bun, interesant si...de bagat la cap acest articol, ca si celelalte....felicitari si...la mai multe de acest gen
RăspundețiȘtergereMai studiati putin.
RăspundețiȘtergereSarea (sodiu) este necesar pt. o buna functionare a inimii. Daca o persoana transpira mult, sodiu din alimente nu este ecesar. Exemplu - maratonistii si ultra maratonistii consuma pastile de sare pe durata concursului.
Zaharul este NUTRIENT esential. Se transforma in glucoza, care este hrana creierului. Zaharul din vegetale, vine impreuna cu alti nutrienti, dar in esenta, este acelasi lucru cu zaharul rafinat. Problema la dulciuri nu este zaharul rafinat, cu produsele de origine animala folosite (lapte si oua) + uleiurile.
Anonim, ne spui și noua, ignorantilor, ce studii stiintifice recomanda consumul de sare si zahar rafinat? Caci intelegem din comentariul tau ca medicul Calin Marginean e intr-o mare eroare...
Ștergerehttps://chriskresser.com/shaking-up-the-salt-myth-the-dangers-of-salt-restriction/ Din experienta mea - daca esti sedentar aproximativ 3000 calorii din fructe si legume ii perfect. Daca te pui pe sport - atletism (sa zicem un minim de 30km alergati pe saptamana) - cere corpul extra sare (in special vara) si zahar. Problema apare, daca bagi prajituri si torturi - adica o combinatie zahar + lapte + ou. Dar, nu zaharul este problema, ci produsele animale.
ȘtergereRecomand, pt. sportivii vegani zaharul de nuca de cocos de la DM. hmmmmm - delicios.
Total de acord cu cele spuse mai sus! "daca esti sedentar aproximativ 3000 calorii din fructe si legume ii perfect. Daca te pui pe sport - atletism (sa zicem un minim de 30km alergati pe saptamana) - cere corpul extra sare" Asa este!
Ștergere