OMUL NU ESTE
FĂCUT SĂ MĂNÂNCE CARNE
Cu toate că unii istorici și
antropologi susțin că omul este omnivor, alcătuirea noastră anatomică – gura,
dinții, sistemul digestiv – indică mai degrabă că suntem făcuți pentru o
alimentație fără carne. Și o bună parte a omenirii încă trăiește în acest fel.
Iar în țările cele mai industrializate, pasiunea pentru carne are mai puțin de
100 de ani. De fapt, a început o dată cu frigiderul și societatea de consum.
Dar nici măcar în secolul XXI corpul omului nu s-a adaptat la mâncatul cărnii. Carl
von Linné, botanist, zoolog și medic din secolul al XVIII-lea, spunea:
„Alcătuirea internă și externă a omului, comparată cu cea a animalelor, indică
faptul că fructele și legumele suculente constituie hrana lui naturală”. Linné
avea dreptate. Dacă analizăm cu atenție structura anatomică a mamiferelor și a
oamenilor, reiese clar că suntem mult mai apropiați de animalele erbivore decât
de cele carnivore. Cu alte cuvinte, nu suntem programați de natură să ingerăm
și să digerăm carnea. Iată câteva dovezi clare:
Carnivore – au gheare
Erbivore – nu au gheare
Oameni – nu au gheare
Carnivore – nu au pori în piele și transpiră prin limbă
Erbivore –
transpiră prin porii pielii
Oameni – transpiră
prin porii pielii
Carnivore – au dinții din față ascuțiți
și nu au molari plați, pentru mestecat
Erbivore – nu
au dinții din față ascuțiți, iar molarii sunt plați și folosesc la mărunțirea
hranei
Oameni – nu au dinții frontali ascuțiți, iar molarii
sunt plați, folosind la mărunțirea hranei
Carnivore – au tractul intestinal
de 3 ori mai lung decât lungimea corpului, astfel încât carnea, care intră
rapid în descompunere, să nu stagneze mult timp în intestine
Erbivore – au tractul
intestinal de 10-12 ori mai mare decât lungimea corpului
Oameni – au tractul intestinal de 10-12 ori mai
mare decât lungimea corpului
Carnivore – secretă un acid clorhidric puternic în stomac, necesar digerării
cărnii
Erbivore – secretă un acid stomacal de 20 de ori mai slab decât al carnivorelor
Oameni – secretă un acid stomacal de 20 ori mai
slab decât al carnivorelor
Carnivore – nu au nevoie de
glande salivare, pentru pre-digerarea cerealelor și a fructelor
Erbivore – au glande salivare bine dezvoltate,
necesare pre-digerării cerealelor și fructelor
Oameni – au glande salivare bine dezvoltate, necesare
pre-digerării cerealelor și fructelor
Carnivore – au saliva
acidă, fără ptialină, enzima necesară pre-digerării cerealelor
Erbivore –
au saliva alcalină, cu ptialină, pentru pre-digerarea cerealelor
Oameni – au saliva alcalină, cu ptialină, pentru
pre-digerarea cerealelor
Din această scurtă analiză
comparativă reiese clar că, dacă oamenii ar fi fost creați de natură să mănânce
carne, n-ar fi avut aceste asemănări anatomice izbitoare cu animalele erbivore.
Vă
puteți întreba: „Dar dacă n-am fost creați să mâncăm carne, de ce o facem?”
Pentru că am fost condiționați de mici să mâncăm carne. Carnivorii au o vorbă:
„În natură, animale omoară alte animale pentru a se hrăni. Prin urmare, acest
obicei face parte din legile naturii”. Ei bine, nu-i chiar așa. În primul rând,
noi nu trăim în sălbăticie. În al doilea rând, noi nu am fost meniți să ucidem
animale și să le mâncăm. Am fi cu toții mai sănătoși dacă n-am face asta. Dacă
nu știați, aflați că, în decurs
de 4 ore de la ingerare, carnea intră în putrefacție, iar resturile ei se
lipesc de pereții intestinali, unde rămân timp de 72 de ore, și chiar mai mult
(luni sau ani),
dacă persoana suferă de constipație.
Ultimul punct pe
care aș vrea să-l ating în demonstrarea faptului că noi, oamenii, nu suntem
creați să mâncăm carne este acela că toate animalele carnivore sau omnivore își consumă
carnea crudă.
Atunci când un leu ucide un erbivor, primul lucru pe care-l face el este să-și
sfâșie prada în zona stomacului, pentru a-i mânca organele pline de sânge
(nutrienți). În timp ce mănâncă stomacul, ficatul, intestinele etc., leul linge
tot sângele din aceste zone. Chiar și urșii, care sunt omnivori, mănâncă
somonul crud. În schimb, nouă, oamenilor, carnea crudă, plină de sânge, ne face
silă. De aceea o gătim și o condimentăm, mascându-i astfel gustul. Un exemplu:
dacă o căprioară moare arsă într-un incendiu de pădure, niciun carnivor nu se va
atinge de carnea ei. Un alt exemplu: leii aflați în captivitate sunt hrăniți
exclusiv cu carne crudă, altfel ar muri de foame.
Dacă noi, prin
natura noastră, am fi carnivori, am putea mânca carnea crudă și îmbibată de
sânge. Și ni s-ar părea foarte bună la gust. Adevărul e că numai gândul la un
astfel de meniu ne întoarce stomacul pe dos. De aceea am inventat gătitul la
foc și asezonarea cărnii cu sare, condimente, ketchup, maioneză, muștar sau
diverse sosuri. Este singurul mod în care noi, oamenii, putem mânca carne.
Chiar și numai acest lucru ar trebui să ne dea de gândit.
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)
Devorând Pământul
(Devour the Earth) (RO)
Foarte interesant.Din pacate oamenii in general au fost obisnuiti cu hrana omnivora si desi unii consuma putina carne ,nu se pot lipsi de ea din cauza de obisnuinta.Asta nu inseamna ca nu se poate reduce treptat pana la renuntare, la carne.Cei care agreeaza in special legumele si fructele ,se pot adapta cred mai usor ,invatand sa introduca in alimentatia zilnica si tot ce inlocuieste carnea .Nu este usor,dar se poate .Cred ca este un proces mai lung de invatare a gustului pentru alimentatie ierbivora,de introducere in alimentatie a multor cereale ,legume cu care nu prea am fost obisnuiti.Dar pentru ca starea de bine a organismului sa se simta ,se poate incepe treptat .Poate tinerii vor invata si vor reusi sa fie si convinsi ca schimbarea alimentatiei ii vor face mai rezistenti in fata unei vieti atat de istovitoare pentru marea lor majoritate.Am inceput si eu cu o mica schimbare a alimentatiei ,mancand fructe ,legume,desi nu sunt o mare consumatoare de legume,dar nici carnea nu este un aliment folosit in cantitate mare si doar oadata pe saptamana.Mai greu mi-ar fi sa exclud untul si smantana.Doresc sanatate tuturor si ganduri bune !
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereAm mai citit cateva astfel de articole si mi se par partinitoare si incorecte. Leul din savana este carnivor si consuma carne cruda, omul este omnivor si consuma carne gatita adica deja "digerata pe jumatate". Fiecare animal, inclusiv omul, se adapteaza mediului in care traieste: la indieni vegetarismul este aproape regula dar asta deoarece nu-si permit carne atat dpdv climatic cat si economic. La clima noastra care nu-ti permite sa cultivi tot anul nu poti trece iarna cu fasole si mere, ai nevoie de carne. Ok, acum in sec XXI, probabil acest lucru nu mai tine de supravietuire, dar lucrurile nu difera f mult. Cu tot importul de alimente iarna si chiar tot anul, niciodata piata noastra nu va arata ca pietele tarilor calde.
Toate aceste articole care fac propaganda unei parti sau alteia, nu tin cont de context si anume omul nu este un simplu animal, el este evoluat, omul cultiva cereale, legume, domesticeste animale si isi gateste si conserva alimentele.
Iar condimentele nu au rol de a masca gustul mancarii ci de a-l desavarsii si, de asemenea, au si un rol medical, in predigestie (marinare), digestie si sterilizare. Condimentele se folosesc si in prepararea legumelor.
Cat despre sila pe care o declanseaza carnea cruda aceasta este o boala a vremurilor in care traim, unde oamenii nu isi respecta mancarea fie leguma sau animal. Cati dintre oraseni stiu diferenta intre rata si gasca daca nu scrie pe ambalaj sau pe cartonasul de la zoo, cati stiu ca laptele nu apare ca prin minune in cutie sau sticla, la untul se face din lapte sau ca pieptul de pui se plimba la un moment dat pe 2 picioruse? majoritatea orasenilr sunt rupti de natura, sunt scosi pur si simplu din context. Probabil de aceea si se mananca atata carne, ea creste in copac alaturi de "leguma" rosie si altele.
Si deoarece suntem in Post, ar trebui sa tinem seama si de povetele religiilor: cumpatare in orice fie mancare, ganduri sau fapte.
Stimate/stimată anonim, acest articol nu este unul de propagandă. Propaganda este o doctrină sau o teorie răspândită sistematic pentru a câștiga adepți. Acest blog nu se ocupă cu așa ceva. Este pur informativ și are ca scop informarea corectă a cititorilor săi, fără a impune ceva. Din domeniul sănătății selectăm texte scrise de specialiști, al căror conținut poate veni în ajutorul oamenilor deschiși la minte. Din comentariul dv. se vede clar că nu aveți nicio pregătire în acest sens. Vreți să mâncați carne? Perfect! Nu vă oprește nimeni... în afară de Dumnezeu, din când în când.
ȘtergereNu mai maninc carne de 25 de ani si ma simnt excelent . Carnea este cadavru plin de adrenalina ,hormonul mortii si miliarde de virusi si bacterii tipice cadavrelor . Consumul de carne este un semn de intirziere mintala .
RăspundețiȘtergere