Pericolele din apa îmbuteliată




PERICOLELE DIN APA ÎMBUTELIATĂ

Este apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată? Este o întrebare la care n-ar trebui să vă vină greu să răspundeți. Dacă vă dați puțin osteneala să vă informați asupra regulilor și criteriilor pe care trebuie să le respecte apa furnizată de municipalitate în țările dezvoltate (din care, cu onoare, facem parte), atunci răspunsul este DA, apa orașului este indiscutabil mai sigură decât cea cumpărată din supermarket. De fapt, în cele mai multe dintre cazuri, apa îmbuteliată, pe care o cumpărați la un preț de o mie de ori mai mare, nu este altceva decât apă de la robinet, trecută (sau nu) prin niște filtre. Rețineți: Nu există nicio dovadă științifică cum că apa îmbuteliată v-ar aduce vreun beneficiu. Singurul avantaj de care beneficiază această apă este acela al unui marketing agresiv, iar acest avantaj nu este al dumneavoastră, ci al industriei respective, care în felul acesta a creat o afacere care-i aduce profituri de miliarde.

Costurile apei îmbuteliate sunt substanţial mai mari în comparaţie cu cele pe care le plătim pentru apă potabilă de la robinet. Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că această apă îmbuteliată nu este nicidecum mai sănătoasă pentru organismul uman. Apa din magazine este supusă unor teste mult mai puţin stricte în comparaţie cu apa de la robinet şi este mult mai probabil să fie contaminată sau să devină o sursă de bacterii. În timp ce apa de la robinet trebuie verificată zilnic, sub un regim de inspecţie riguros, apa îmbuteliată este supusă doar lunar, și absolut aleatoriu, unor astfel de teste la sursă. În cazul în care acest control vi se pare greu de crezut, cu siguranţă informaţiile de mai jos vă vor convinge!

Ştiați că... plasticul este atât de permeabil, încât până şi detergentul cu care s-au spălat recent podelele se poate regăsi în apa îmbuteliată într-un recipient de plastic, la câteva ore de la depozitarea recipientului de plastic pe o podea proaspăt spălată?

Știați că... peturile din plastic sunt potenţial cancerigene? La fiecare schimbare de temperatură, din ele se eliberează în apă niște particule fine numite ftalați, care o contaminează. Mulți comercianţi ignoră acest aspect și depozitează peturile de apă afară, direct în bătaia soarelui în timpul zilei, temperatura lor putând scădea noaptea până la îngheţ. De câte ori n-aţi sesizat că vara peturile cu apă sunt încinse, iar iarna apa este adesea aproape îngheţată? Particulele fine de plastic, descompuse, devin astfel un potenţial cancerigen. În plus, majoritatea peturilor în care este îmbuteliată apa nu sunt biodegradabile, contribuind astfel la poluarea mediului înconjurător.


Știați că... apa minerală consumată în cantităţi mari duce la o acumulare de minerale în corp peste necesarul nostru? Totodată, sporeşte aciditatea din organism şi poate afecta stomacul. Copiii n-au voie să bea apă minerală, deoarece organismul lor nu este suficient de puternic, iar buna funcţionare a rinichilor nu trebuie să fie împiedicată de asimilarea mineralelor. De aceea, copiii n-ar trebui să bea apă cu un grad de mineralizare mai mare de 120 mg/l şi cu un conţinut de sodiu de peste 20 mg/l.

Știați că... nici măcar recipientele în care vreţi să transportaţi apa pe care o filtraţi acasă nu sunt sigure? Majoritatea conţin BPA (Bisphenol A), un monomer care intră în compoziţia mai multor polimeri, sub denumirea generică de „plastic”. Studiile au demonstrat că BPA este cauza multor boli: cancer, infertilitate, disfuncţii hormonale, boli cardiovasculare etc. BPA intră în organism şi se comportă ca un hormon agresiv, un disruptor endocrin. Recipientele/vasele din plastic cu BPA sunt şi mai periculoase la schimbarea de temperatură, aşa că nu le băgaţi în frigider sau congelator, nu le încălziți şi evitaţi să le folosiţi pentru apă sau alimente.

Știați că... în apă se află paraziţi, precum Giardia, care pot afecta serios organismul, pot dăuna ficatului şi ne pot pune sănătatea în pericol? Nici măcar apa îmbuteliată nu ne poate asigura garanţia purităţii în ceea ce priveşte paraziţii, dacă nu a fost filtrată cu o fineţe de minimum 1 micron, fiindcă paraziţii se pot ușor mula, plia și strecura prin filtrele care nu sunt din carbon activ bloc (adică dintr-o bucată condensată, dură, şi nu din granule).

Știați că... filtrele de cărbune activ nu sunt toate la fel de eficiente? De aceea, singură garanţie a apei pure este aceea pe care v-o asiguraţi/furnizaţi singuri, citind atent nu reclama, ci tabelul de performanţe al filtrelor. Oare comercianţii care îmbuteliază apă ne pun la dispoziţie şi metodele de filtrare a acesteia, tabelul de performanţe al filtrelor şi testele/analizele finale ale apei pe care o vând? N-am întâlnit așa ceva.

Știați că... filtrele din cărbune activ pot fi ele însele contaminate? Cărbunele activ este, de fapt, carbonul obţinut din diferite surse, cea mai curată şi sigură fiind cea vegetală. Sursa net superioară calitativ, vârful ierarhiei, este nuca de cocos presată. Dar alte surse pot fi periculoase şi deja contaminate, ca de pildă sursele animale de carbon activ.

Știați că... apa este mai importantă decât hrană? Organismul nostru conţine apă în proporţie de 70%. Creierul este format din 85% apă, oasele conţin 25% apă, sângele uman conţine 83% apă. Buna funcţionare a organelor şi sănătatea noastră, în general, depind în mare măsură de calitatea apei pe care o bem. Toate aceste pericole din apă trebuie şi mai atent luate în considerare de către viitoarele mămici sau de către cele care au copii mici, spre a-i feri de infestarea cu paraziţi, de modificările genetice pe care le pot cauza hormonii de sinteză din plastic sau de contaminanții care trec uşor prin pet-urile ultra permeabile de plastic.

APA DIN SUPERMARKETURI COLCĂIE DE BACTERII

Direcția Sanitar Veterinară a verificat 19 sortimente de apă dintr-un supermarket. Rezultatele sunt dezastruoase: 11 sticle depășesc limita de bacterii admisă. Trei dintre ele depăşesc limita de 15 ori, adică efectiv colcăie de microorganisme. Din punct de vedere tehnic, testul se referă la numărul de bacterii conţinut de un mililitru de apă plată de băut, și a fost repetat de două ori: o dată la temperatura de 22° C, apoi la 37°C. La primul test, apa nu trebuie să conţină mai mult de 100 de microorganisme, iar la al doilea, standardul este de 20 de microoroganisme.

Printre sortimentele testate, trei au fost de import, una dintre ele, San Benedetto, Italia, fiind apa necurată campioană, în sensul că depășește limita de bacterii de 15 ori! Dintre cele 19 sticle, doar 8 au trecut testul de puritate. Asta înseamnă că 68% din apa din magazine colcăie de bacterii! E uimitor că după scandalul din primăvara acestui an, când ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) a depistat 5 sortimente de apă cu depășiri ale normelor admise, nici până astăzi situația nu s-a ameliorat, iar românilor li se vinde în continuare otravă pe post de apă de băut. Mai mult, după investigația ANPC, s-a dat vina exclusiv pe firmele românești care îmbuteliază apă, adică acestea ar fi mai puțin serioase decât cele occidentale. Iată că nici apa de import nu respectă normele internaționale de puritate! Ba, în multe cazuri, importurile bat apa românească la capitolul mizerie!

O altă problemă a apei îmbuteliate este că în cca 30% dintre cazuri nu se specifică lotul din care face parte sticla respectivă. Practic, ea nu are trasabilitate. Degeaba ai detectat o sticlă cu „otravă”, dacă n-ai numărul de lot, ca să poți retrage la timp produsul infectat şi să eviți îmbolnăviri în masă. De reamintit cazurile de bebeluși din Argeș, din februarie, infectați cu E-coli O26, când s-au înregistrat și decese. În prima fază a anchetei, s-a dat vina pe o fabrică de brânzeturi din Curtea de Argeș. După ce fabrica a fost închisă, s-a constatat că acea firmă n-avea nicio vină. Nici până astăzi nu se cunoaște oficial cine şi ce a îmbolnăvit acei copii! În acest context, se poate spune că doar Dumnezeu îl ocroteşte pe consumatorul român.

Este sau nu periculos să bei apă cu microoroganisme? „Depinde de tipul şi de numărul de microorganisme – adică nu este periculos în toate cazurile. În general însă, în apă nu trebuie să existe decât... apă. În al doilea rând, standardele de conţinut au fost calculate în urma a numeroase studii, adică este ceva foarte serios, ce trebuie respectat. Organismul nu se poate proteja imunitar decât până la o anumită limită, după care se îmbolnăveşte. Iar dacă depăşirea de 15 ori a standardului de microorganisme este cu virus hepatic, de pildă, îmbolnăvirea este îngrozitoare”, explică medicul Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, despre rațiunea limitării conţinutului de microorganisme din apă.

Surse: aici și aici

Comentarii

  1. DIN CARTEA 'PASII LUI IISUS',SCRISA PRIN DICTEU DIVIN DE CATRE DOAMNA GEORGETA FLOREA,AM AFLAT CA APA 'izvorul minunilor' de la izvoarele Crisului Alb a fost binecuvantata de insusi Domnul IISUS HRISTOS IN TIMPUL CALATORIEI SALE DE 777 DE ZILE PE PAMANTUL VECHII DACII.CHIAR DUMNEAEI I-A FOST RECOMANDATA DE INSUSI INGERUL DE LUMINA CREDIN TA SI COROANA, CONDUCATORUL CETELOR DE INGERI DIN SEMINTIA NEAMULUI 25,DIN RAI SI IMPARATIA CERURILOR,CEL CARE ARE IN SUPRA-VEGHERE NEAMUL ROMAN.DIN ANALIZE SE PARE CA ESTE CEA MAI BINE PROPORTIONATA APA /PLATA/.VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Rețete culinare - Negresă
    09.04.2012 - 0 Comments
    NEGRESĂ Ingrediente 4 ouă 1/2 pahar lapte 4 linguri cacao 1 pachet unt sau margarină 1 pahar și jumătate făină 1 linguriță bicarbonat de sodiu sau praf de copt arome: rom sau…
  • Capra - cel mai rentabil animal domestic
    13.03.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPRA – CEL MAI RENTABIL ANIMAL DOMESTIC În gospodăriile țărănești, capra domestică (Capra hircus) este o prezență obișnuită. Este ușor…
  • Rețete culinare - Salată de macrou sau hering afumat
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALATĂ DE MACROU SAU HERING AFUMAT Ingrediente - 300 g pește afumat (macrou sau hering) - 300 g cartofi potriviți - 2-3 morcovi - 100…
  • Terapia Gerson - Aș fi dat orice să fi știut - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    -->   TERAPIA GERSON „AȘ FI DAT ORICE SĂ FI ȘTIUT” În Dying To Have Known, regizorul Steve Kroschel se angajează într-o odisee de 52 de zile, traversând continente şi…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • Omul - manual de utilizare + eBook
    21.04.2016 - 0 Comments
    OMUL - MANUAL DE UTILIZARE SCURT ÎNDRUMAR PENTRU ECHILIBRUL FIZIC, MENTAL ȘI EMOŢIONAL Francisc Manolescu Acest material este, cititorule, special pregătit pentru ca tu să beneficiezi de…
  • Utilizări geniale ale bicarbonatului de sodiu
    10.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bicarbonatul de sodiu este cu ușurință unul dintre cele mai comune elemente de uz casnic în orice parte a lumii. Și, deși cei mai mulți…
  • 12 fapte uimitoare despre anatomia umană
    14.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sigur, tu și corpul tău sunteți inseparabili, dar cât de multe știți cu adevărat despre el? Care sunt motivele pentru toate lucrurile…
  • Actualitatea lui Eminescu
    15.06.2014 - 1 Comments
    --> ACTUALITATEA LUI EMINESCU La 15 iunie, comemorăm trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, singurul român care a dat numele unei ştiinţe – eminescologia – studiată în 30…
  • Leoaica și puiul de babuin
    16.05.2014 - 1 Comments
    --> LEOAICA ȘI PUIUL DE BABUIN Fotografii Evan Schiller și Lisa Holzwarth se îndreptau într-o zi cu mașina spre rezervația Selinda, din nordul Botswanei. La un moment dat, au întâlnit o…
  • Un alt fel de a locui planeta + documentar (RO)
    28.11.2015 - 1 Comments
    UN ALT FEL DE A LOCUI PLANETA Motto: Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute şi a le asambla în moduri unice. Jacque Fresco - designer, creatorul Proiectului Venus …
  • 15 actori despre care nu știai că au apărut în videoclipuri muzicale înainte de a fi celebri
    02.06.2023 - 0 Comments
    O mulțime de actori și-au început cariera în proiecte neașteptate, de la aparițiile lui Ben Affleck în emisiuni speciale de după școală sau nenumăratele nume care și-au lansat cariera în telenovele.…
  • Noi credem în minciuni - documentar (RO)
    04.07.2012 - 0 Comments
    --> NOI CREDEM ÎN MINCIUNI  - CIA, HOLLYWOOD-UL ȘI BIOTERORISMUL - Leonard Horowitz, licențiat la Harvard, este un medic…
  • Blestemul lui Tutankhamon + slideshow + documentar (RO)
    29.11.2013 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BLESTEMUL LUI TUTANKHAMON Pe 29 noiembrie 1922, egiptologii Howard Carter și Lordul Carnarvon se aflau în fața mormântului lui…
  • Dr. Călin Mărginean - Soia, o plantă minune (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> SOIA, O PLANTĂ - MINUNE dr. Călin Mărginean Soia este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi…
  • Omul nu este făcut să mănânce carne + documentar (RO)
    26.11.2016 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU ESTE FĂCUT SĂ MĂNÂNCE CARNE Cu toate că unii istorici și antropologi susțin că omul este omnivor, alcătuirea noastră anatomică…
  • Produsele cosmetice - un cocktail mortal de chimicale
    03.02.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRODUSELE COSMETICE – UN COCKTAIL MORTAL DE CHIMICALE – Trăim într-o lume cancerigenă. Aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem,…
  • Cei mai bogați oameni din lume + cele mai scumpe mașini din lume + VIDEO
    04.08.2014 - 4 Comments
    --> CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN LUME Oxfam este o confederație de 17 organizații active în 94 de țări, care încearcă să găsească soluții la sărăcia și nedreptatea prezente în toată lumea.…
  • Cancerul adoră zahărul
    04.03.2016 - 2 Comments
    CANCERUL ADORĂ ZAHĂRUL „Nu zeii sunt vinovaţi pentru bolile oamenilor. Ele sunt rezultatul nesăbuinței lor”. Pitagora Toți doctorii au învățat la facultate despre Otto Warburg și…
  • Laptele ne poate scurta viața + VIDEO
    21.07.2016 - 1 Comments
    LAPTELE NE POATE SCURTA VIAȚA Dr. Elizabeth Noble Pe la mijlocul anilor ’70, când am înființat „Departamentul pentru sănătatea femeii”, osteoporoza nu era boala obișnuită și mortală care…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Antibiotice uitate de acum câteva decenii ar putea fi un super-ucigaș de bacterii
    18.05.2023 - 0 Comments
    Un antibiotic dezvoltat în urmă cu 80 de ani, înainte de a fi abandonat și uitat, ar putea oferi din nou soluții noi și interesante, de data aceasta în fața amenințării emergente a superbacteriilor…
  • Cânepa - drog sau medicament + VIDEO (RO)
    03.05.2016 - 1 Comments
    CÂNEPA – DROG SAU MEDICAMENT? În vreme ce unor bătrâni trecuţi de 80 de ani, care cultivă din moşi strămoşi pe ţarina lor cea mai veche plantă de cultură a omenirii, li se face dosar penal şi…
  • Un pas mic pentru om, o farsă uriașă pentru omenire? - documentar (RO)
    16.05.2012 - 0 Comments
    --> UN PAS MIC PENTRU OM, O FARSĂ URIAȘĂ PENTRU OMENIRE CHIAR AM FOST PE LUNĂ? …
  • Misteriosul mormânt nr. 10
    28.07.2012 - 2 Comments
    --> BISERICA DOMNEASCĂ A BASARABILOR MISTERIOSUL MORMÂNT NR. 10 Biserica domnească din Curtea de Argeș În timp ce autocarele cu turişti se varsă la Mănăstirea lui Manole,…
  • Brusturele - doctorul casei
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> BRUSTURELE – doctorul casei Brusturele (Arctium lappa) este una dintre cele mai răspândite plante din lume. Are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la…
  • E 951 - ASPARTAM
    01.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); E 951 - ASPARTAM Aspartam este denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure etc.…
  • 9 gadget-uri de buzunar ingenioase
    18.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Unealtă utilitară-mască cheie Această multi-unealtă îți învelește una din cheile tale și este dotată cu deschizător de sticle, pilă de…
  • OSHO despre invidie + VIDEO
    26.07.2012 - 1 Comments
    --> OSHO despre invidie Invidia este unul dintre cele mai puternice sentimente. Invidia înseamnă a trăi prin comparație. Cineva e mai sus decât tine. Te afli întotdeauna…
  • Stăpânirea gândului - o armă cu puteri nebănuite + documentar (RO)
    10.07.2012 - 6 Comments
    --> STĂPÂNIREA GÂNDULUI  - O ARMĂ CU PUTERI NEBĂNUITE - Mintea este cea mai puternică armă a omului. Dar, deși sunt folosite de secole, capacitățile uluitoare ale creierului…
  • Percepția extrasenzorială
    05.05.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERCEPȚIA EXTRASENZORIALĂ Vasile Rudan este cercetător în domeniul fenomenologiilor de frontieră. Timp de trei decenii, a efectuat…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • Islamul pe înțelesul tuturor + documentar (RO)
    13.03.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISLAMUL PE ÎNȚELESUL TUTUROR Islamul sau mahomedanismul este religia arabilor și singura religie apărută după Hristos. Întemeietorul…
  • Rețete culinare - Ciorbă de piept de pui cu tarhon
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> CIORBĂ DE PIEPT DE PUI CU TARHON Ingrediente pentru 4 porții: - doi morcovi - două linguri de ulei - o jumătate de piept de pui - un păstârnac - două cepe - un ardei gras -…
  • Sfaturi bisericești de la 1894
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> SFATURI BISERICEŞTI DE LA 1894 Din Codurile şi procedurile despre relaţii intime şi personale ale statutului marital întru marea sanctitate spirituală a acestei binecuvântate…
  • Prostia la români - sezonul estival (slideshow)
    12.05.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6203181050"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; Prostia la români - sezonul estival from…
  • Dușmanul dușmanului meu - Klaus Barbie - documentar (RO)
    26.05.2012 - 0 Comments
    --> DUȘMANUL DUȘMANULUI MEU   - Klaus Barbie - Nikolaus „Klaus” Barbie (1913-1991) a fost unul dintre cei mai cruzi torționari naziști. Ca şef al Gestapoului din Lyon, Franţa…
  • 10 moduri prin care câinele tău îți spune că are dureri
    29.12.2022 - 0 Comments
    Câinii își vor masca adesea durerea sau o vor exprima în moduri diferite. Deoarece durerea este un semn că ceva nu este în regulă, este important să recunoaștem simptomele durerii canine. Deși unele…
  • Inventivitatea la români
    18.09.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6203181050"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; INVENTIVITATEA LA ROMÂNI De obicei, se spune că…
  • 9 obiceiuri cotidiene de care ar fi bine să scapi cât mai repede posibil
    28.11.2021 - 0 Comments
    Așteptați cu nerăbdare o ceașcă de cafea fierbinte și parfumată în fiecare dimineață? Nu puteți urmări un film fără să ronțăiți niște popcorn sărat cu unt? Dacă răspunsul tău este da, atunci poți fi…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *