PERICOLELE DIN APA
ÎMBUTELIATĂ
Este apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată? Este o
întrebare la care n-ar trebui să vă vină greu să răspundeți. Dacă vă dați puțin
osteneala să vă informați asupra regulilor și criteriilor pe care trebuie să le
respecte apa furnizată de municipalitate în țările dezvoltate (din care, cu
onoare, facem parte), atunci răspunsul este DA, apa orașului este indiscutabil
mai sigură decât cea cumpărată din supermarket. De fapt, în cele mai multe
dintre cazuri, apa îmbuteliată, pe care o cumpărați la un preț de o mie de ori
mai mare, nu este altceva decât apă de la robinet, trecută (sau nu) prin niște
filtre. Rețineți: Nu există nicio dovadă științifică cum că apa îmbuteliată
v-ar aduce vreun beneficiu. Singurul avantaj de care beneficiază această apă
este acela al unui marketing agresiv, iar acest avantaj nu este al
dumneavoastră, ci al industriei respective, care în felul acesta a creat o
afacere care-i aduce profituri de miliarde.
Costurile apei îmbuteliate sunt substanţial
mai mari în comparaţie cu cele pe care le plătim pentru apă potabilă de la
robinet. Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că această apă
îmbuteliată nu este nicidecum mai sănătoasă pentru organismul uman. Apa din
magazine este supusă unor teste mult mai puţin stricte în comparaţie cu apa de
la robinet şi este mult mai probabil să fie contaminată sau să devină o sursă
de bacterii. În timp ce apa de la robinet trebuie verificată zilnic, sub un
regim de inspecţie riguros, apa îmbuteliată este supusă doar lunar, și absolut
aleatoriu, unor astfel de teste la sursă. În cazul în care acest control vi se
pare greu de crezut, cu siguranţă informaţiile de mai jos vă vor convinge!
Ştiați că... plasticul este atât de
permeabil, încât până şi detergentul cu care s-au spălat recent podelele se
poate regăsi în apa îmbuteliată într-un recipient de plastic, la câteva ore de
la depozitarea recipientului de plastic pe o podea proaspăt spălată?
Știați că... peturile din plastic sunt
potenţial cancerigene? La fiecare schimbare de temperatură, din ele se
eliberează în apă niște particule fine numite ftalați, care o contaminează.
Mulți comercianţi ignoră acest aspect și depozitează peturile de apă afară,
direct în bătaia soarelui în timpul zilei, temperatura lor putând scădea
noaptea până la îngheţ. De câte ori n-aţi sesizat că vara peturile cu apă sunt
încinse, iar iarna apa este adesea aproape îngheţată? Particulele fine de
plastic, descompuse, devin astfel un potenţial cancerigen. În plus, majoritatea
peturilor în care este îmbuteliată apa nu sunt biodegradabile, contribuind astfel
la poluarea mediului înconjurător.
Știați că... apa minerală consumată în
cantităţi mari duce la o acumulare de minerale în corp peste necesarul nostru?
Totodată, sporeşte aciditatea din organism şi poate afecta stomacul. Copiii
n-au voie să bea apă minerală, deoarece organismul lor nu este suficient de
puternic, iar buna funcţionare a rinichilor nu trebuie să fie împiedicată de
asimilarea mineralelor. De aceea, copiii n-ar trebui să bea apă cu un grad de
mineralizare mai mare de 120 mg/l şi cu un conţinut de sodiu de peste 20 mg/l.
Știați că... nici măcar recipientele în
care vreţi să transportaţi apa pe care o filtraţi acasă nu sunt sigure?
Majoritatea conţin BPA (Bisphenol A), un monomer care intră în compoziţia mai
multor polimeri, sub denumirea generică de „plastic”. Studiile au demonstrat că
BPA este cauza multor boli: cancer, infertilitate, disfuncţii hormonale, boli
cardiovasculare etc. BPA intră în organism şi se comportă ca un hormon agresiv,
un disruptor endocrin. Recipientele/vasele din plastic cu BPA sunt şi mai
periculoase la schimbarea de temperatură, aşa că nu le băgaţi în frigider sau
congelator, nu le încălziți şi evitaţi să le folosiţi pentru apă sau alimente.
Știați că... în apă se află paraziţi,
precum Giardia, care pot afecta serios organismul, pot dăuna ficatului şi ne
pot pune sănătatea în pericol? Nici măcar apa îmbuteliată nu ne poate asigura
garanţia purităţii în ceea ce priveşte paraziţii, dacă nu a fost filtrată cu o
fineţe de minimum 1 micron, fiindcă paraziţii se pot ușor mula, plia și
strecura prin filtrele care nu sunt din carbon activ bloc (adică dintr-o bucată
condensată, dură, şi nu din granule).
Știați că... filtrele de cărbune activ nu
sunt toate la fel de eficiente? De aceea, singură garanţie a apei pure este
aceea pe care v-o asiguraţi/furnizaţi singuri, citind atent nu reclama, ci
tabelul de performanţe al filtrelor. Oare comercianţii care îmbuteliază apă ne
pun la dispoziţie şi metodele de filtrare a acesteia, tabelul de performanţe al
filtrelor şi testele/analizele finale ale apei pe care o vând? N-am întâlnit
așa ceva.
Știați că... filtrele din cărbune activ pot
fi ele însele contaminate? Cărbunele activ este, de fapt, carbonul obţinut din
diferite surse, cea mai curată şi sigură fiind cea vegetală. Sursa net
superioară calitativ, vârful ierarhiei, este nuca de cocos presată. Dar alte surse
pot fi periculoase şi deja contaminate, ca de pildă sursele animale de carbon
activ.
Știați că... apa este mai importantă decât
hrană? Organismul nostru conţine apă în proporţie de 70%. Creierul este format
din 85% apă, oasele conţin 25% apă, sângele uman conţine 83% apă. Buna
funcţionare a organelor şi sănătatea noastră, în general, depind în mare măsură
de calitatea apei pe care o bem. Toate aceste pericole din apă trebuie şi mai
atent luate în considerare de către viitoarele mămici sau de către cele care au
copii mici, spre a-i feri de infestarea cu paraziţi, de modificările genetice pe
care le pot cauza hormonii de sinteză din plastic sau de contaminanții care
trec uşor prin pet-urile ultra permeabile de plastic.
APA DIN SUPERMARKETURI COLCĂIE DE BACTERII
Direcția Sanitar Veterinară a verificat 19
sortimente de apă dintr-un supermarket. Rezultatele sunt dezastruoase: 11 sticle
depășesc limita de bacterii admisă. Trei dintre ele depăşesc limita de 15 ori,
adică efectiv colcăie de microorganisme. Din punct de vedere tehnic, testul se referă la numărul de
bacterii conţinut de un mililitru de apă plată de băut, și a fost repetat de
două ori: o dată la temperatura de 22° C, apoi la 37°C. La primul test, apa nu
trebuie să conţină mai mult de 100 de microorganisme, iar la al doilea,
standardul este de 20 de microoroganisme.
Printre sortimentele testate, trei au fost de import, una
dintre ele, San Benedetto, Italia, fiind apa necurată campioană, în sensul că
depășește limita de bacterii de 15 ori! Dintre cele 19 sticle, doar
8 au trecut testul de puritate. Asta înseamnă că 68% din apa din magazine
colcăie de bacterii! E uimitor că după scandalul din primăvara acestui an, când
ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) a depistat 5
sortimente de apă cu depășiri ale normelor admise, nici până astăzi situația nu
s-a ameliorat, iar românilor li se vinde în continuare otravă pe post de apă de
băut. Mai mult, după investigația ANPC, s-a dat vina
exclusiv pe firmele românești care îmbuteliază apă, adică acestea ar fi mai
puțin serioase decât cele occidentale. Iată că nici apa de import nu respectă
normele internaționale de puritate! Ba, în multe cazuri, importurile bat apa
românească la capitolul mizerie!
O altă problemă a apei îmbuteliate
este că în cca 30% dintre cazuri nu se specifică lotul din care face parte
sticla respectivă. Practic, ea nu are trasabilitate. Degeaba ai detectat o
sticlă cu „otravă”, dacă n-ai numărul de lot, ca să poți retrage la timp
produsul infectat şi să eviți îmbolnăviri în masă. De reamintit cazurile de
bebeluși din Argeș, din februarie, infectați cu E-coli O26, când s-au
înregistrat și decese. În prima fază a anchetei, s-a dat vina pe o fabrică de
brânzeturi din Curtea de Argeș. După ce fabrica a fost închisă, s-a constatat
că acea firmă n-avea nicio vină. Nici până astăzi nu se cunoaște oficial cine
şi ce a îmbolnăvit acei copii! În acest context, se poate spune că doar
Dumnezeu îl ocroteşte pe consumatorul român.
Este sau nu periculos să bei apă cu
microoroganisme? „Depinde de tipul şi de numărul de microorganisme – adică nu
este periculos în toate cazurile. În general însă, în apă nu trebuie să existe
decât... apă. În al doilea rând, standardele de conţinut au fost calculate în
urma a numeroase studii, adică este ceva foarte serios, ce trebuie respectat.
Organismul nu se poate proteja imunitar decât până la o anumită limită, după
care se îmbolnăveşte. Iar dacă depăşirea de 15 ori a standardului de
microorganisme este cu virus hepatic, de pildă, îmbolnăvirea este
îngrozitoare”, explică medicul Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale
pentru Protecţia Pacienţilor, despre rațiunea limitării conţinutului de
microorganisme din apă.
DIN CARTEA 'PASII LUI IISUS',SCRISA PRIN DICTEU DIVIN DE CATRE DOAMNA GEORGETA FLOREA,AM AFLAT CA APA 'izvorul minunilor' de la izvoarele Crisului Alb a fost binecuvantata de insusi Domnul IISUS HRISTOS IN TIMPUL CALATORIEI SALE DE 777 DE ZILE PE PAMANTUL VECHII DACII.CHIAR DUMNEAEI I-A FOST RECOMANDATA DE INSUSI INGERUL DE LUMINA CREDIN TA SI COROANA, CONDUCATORUL CETELOR DE INGERI DIN SEMINTIA NEAMULUI 25,DIN RAI SI IMPARATIA CERURILOR,CEL CARE ARE IN SUPRA-VEGHERE NEAMUL ROMAN.DIN ANALIZE SE PARE CA ESTE CEA MAI BINE PROPORTIONATA APA /PLATA/.VA MULTUMESC.
RăspundețiȘtergere