Pericolele din apa îmbuteliată




PERICOLELE DIN APA ÎMBUTELIATĂ

Este apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată? Este o întrebare la care n-ar trebui să vă vină greu să răspundeți. Dacă vă dați puțin osteneala să vă informați asupra regulilor și criteriilor pe care trebuie să le respecte apa furnizată de municipalitate în țările dezvoltate (din care, cu onoare, facem parte), atunci răspunsul este DA, apa orașului este indiscutabil mai sigură decât cea cumpărată din supermarket. De fapt, în cele mai multe dintre cazuri, apa îmbuteliată, pe care o cumpărați la un preț de o mie de ori mai mare, nu este altceva decât apă de la robinet, trecută (sau nu) prin niște filtre. Rețineți: Nu există nicio dovadă științifică cum că apa îmbuteliată v-ar aduce vreun beneficiu. Singurul avantaj de care beneficiază această apă este acela al unui marketing agresiv, iar acest avantaj nu este al dumneavoastră, ci al industriei respective, care în felul acesta a creat o afacere care-i aduce profituri de miliarde.

Costurile apei îmbuteliate sunt substanţial mai mari în comparaţie cu cele pe care le plătim pentru apă potabilă de la robinet. Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că această apă îmbuteliată nu este nicidecum mai sănătoasă pentru organismul uman. Apa din magazine este supusă unor teste mult mai puţin stricte în comparaţie cu apa de la robinet şi este mult mai probabil să fie contaminată sau să devină o sursă de bacterii. În timp ce apa de la robinet trebuie verificată zilnic, sub un regim de inspecţie riguros, apa îmbuteliată este supusă doar lunar, și absolut aleatoriu, unor astfel de teste la sursă. În cazul în care acest control vi se pare greu de crezut, cu siguranţă informaţiile de mai jos vă vor convinge!

Ştiați că... plasticul este atât de permeabil, încât până şi detergentul cu care s-au spălat recent podelele se poate regăsi în apa îmbuteliată într-un recipient de plastic, la câteva ore de la depozitarea recipientului de plastic pe o podea proaspăt spălată?

Știați că... peturile din plastic sunt potenţial cancerigene? La fiecare schimbare de temperatură, din ele se eliberează în apă niște particule fine numite ftalați, care o contaminează. Mulți comercianţi ignoră acest aspect și depozitează peturile de apă afară, direct în bătaia soarelui în timpul zilei, temperatura lor putând scădea noaptea până la îngheţ. De câte ori n-aţi sesizat că vara peturile cu apă sunt încinse, iar iarna apa este adesea aproape îngheţată? Particulele fine de plastic, descompuse, devin astfel un potenţial cancerigen. În plus, majoritatea peturilor în care este îmbuteliată apa nu sunt biodegradabile, contribuind astfel la poluarea mediului înconjurător.


Știați că... apa minerală consumată în cantităţi mari duce la o acumulare de minerale în corp peste necesarul nostru? Totodată, sporeşte aciditatea din organism şi poate afecta stomacul. Copiii n-au voie să bea apă minerală, deoarece organismul lor nu este suficient de puternic, iar buna funcţionare a rinichilor nu trebuie să fie împiedicată de asimilarea mineralelor. De aceea, copiii n-ar trebui să bea apă cu un grad de mineralizare mai mare de 120 mg/l şi cu un conţinut de sodiu de peste 20 mg/l.

Știați că... nici măcar recipientele în care vreţi să transportaţi apa pe care o filtraţi acasă nu sunt sigure? Majoritatea conţin BPA (Bisphenol A), un monomer care intră în compoziţia mai multor polimeri, sub denumirea generică de „plastic”. Studiile au demonstrat că BPA este cauza multor boli: cancer, infertilitate, disfuncţii hormonale, boli cardiovasculare etc. BPA intră în organism şi se comportă ca un hormon agresiv, un disruptor endocrin. Recipientele/vasele din plastic cu BPA sunt şi mai periculoase la schimbarea de temperatură, aşa că nu le băgaţi în frigider sau congelator, nu le încălziți şi evitaţi să le folosiţi pentru apă sau alimente.

Știați că... în apă se află paraziţi, precum Giardia, care pot afecta serios organismul, pot dăuna ficatului şi ne pot pune sănătatea în pericol? Nici măcar apa îmbuteliată nu ne poate asigura garanţia purităţii în ceea ce priveşte paraziţii, dacă nu a fost filtrată cu o fineţe de minimum 1 micron, fiindcă paraziţii se pot ușor mula, plia și strecura prin filtrele care nu sunt din carbon activ bloc (adică dintr-o bucată condensată, dură, şi nu din granule).

Știați că... filtrele de cărbune activ nu sunt toate la fel de eficiente? De aceea, singură garanţie a apei pure este aceea pe care v-o asiguraţi/furnizaţi singuri, citind atent nu reclama, ci tabelul de performanţe al filtrelor. Oare comercianţii care îmbuteliază apă ne pun la dispoziţie şi metodele de filtrare a acesteia, tabelul de performanţe al filtrelor şi testele/analizele finale ale apei pe care o vând? N-am întâlnit așa ceva.

Știați că... filtrele din cărbune activ pot fi ele însele contaminate? Cărbunele activ este, de fapt, carbonul obţinut din diferite surse, cea mai curată şi sigură fiind cea vegetală. Sursa net superioară calitativ, vârful ierarhiei, este nuca de cocos presată. Dar alte surse pot fi periculoase şi deja contaminate, ca de pildă sursele animale de carbon activ.

Știați că... apa este mai importantă decât hrană? Organismul nostru conţine apă în proporţie de 70%. Creierul este format din 85% apă, oasele conţin 25% apă, sângele uman conţine 83% apă. Buna funcţionare a organelor şi sănătatea noastră, în general, depind în mare măsură de calitatea apei pe care o bem. Toate aceste pericole din apă trebuie şi mai atent luate în considerare de către viitoarele mămici sau de către cele care au copii mici, spre a-i feri de infestarea cu paraziţi, de modificările genetice pe care le pot cauza hormonii de sinteză din plastic sau de contaminanții care trec uşor prin pet-urile ultra permeabile de plastic.

APA DIN SUPERMARKETURI COLCĂIE DE BACTERII

Direcția Sanitar Veterinară a verificat 19 sortimente de apă dintr-un supermarket. Rezultatele sunt dezastruoase: 11 sticle depășesc limita de bacterii admisă. Trei dintre ele depăşesc limita de 15 ori, adică efectiv colcăie de microorganisme. Din punct de vedere tehnic, testul se referă la numărul de bacterii conţinut de un mililitru de apă plată de băut, și a fost repetat de două ori: o dată la temperatura de 22° C, apoi la 37°C. La primul test, apa nu trebuie să conţină mai mult de 100 de microorganisme, iar la al doilea, standardul este de 20 de microoroganisme.

Printre sortimentele testate, trei au fost de import, una dintre ele, San Benedetto, Italia, fiind apa necurată campioană, în sensul că depășește limita de bacterii de 15 ori! Dintre cele 19 sticle, doar 8 au trecut testul de puritate. Asta înseamnă că 68% din apa din magazine colcăie de bacterii! E uimitor că după scandalul din primăvara acestui an, când ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) a depistat 5 sortimente de apă cu depășiri ale normelor admise, nici până astăzi situația nu s-a ameliorat, iar românilor li se vinde în continuare otravă pe post de apă de băut. Mai mult, după investigația ANPC, s-a dat vina exclusiv pe firmele românești care îmbuteliază apă, adică acestea ar fi mai puțin serioase decât cele occidentale. Iată că nici apa de import nu respectă normele internaționale de puritate! Ba, în multe cazuri, importurile bat apa românească la capitolul mizerie!

O altă problemă a apei îmbuteliate este că în cca 30% dintre cazuri nu se specifică lotul din care face parte sticla respectivă. Practic, ea nu are trasabilitate. Degeaba ai detectat o sticlă cu „otravă”, dacă n-ai numărul de lot, ca să poți retrage la timp produsul infectat şi să eviți îmbolnăviri în masă. De reamintit cazurile de bebeluși din Argeș, din februarie, infectați cu E-coli O26, când s-au înregistrat și decese. În prima fază a anchetei, s-a dat vina pe o fabrică de brânzeturi din Curtea de Argeș. După ce fabrica a fost închisă, s-a constatat că acea firmă n-avea nicio vină. Nici până astăzi nu se cunoaște oficial cine şi ce a îmbolnăvit acei copii! În acest context, se poate spune că doar Dumnezeu îl ocroteşte pe consumatorul român.

Este sau nu periculos să bei apă cu microoroganisme? „Depinde de tipul şi de numărul de microorganisme – adică nu este periculos în toate cazurile. În general însă, în apă nu trebuie să existe decât... apă. În al doilea rând, standardele de conţinut au fost calculate în urma a numeroase studii, adică este ceva foarte serios, ce trebuie respectat. Organismul nu se poate proteja imunitar decât până la o anumită limită, după care se îmbolnăveşte. Iar dacă depăşirea de 15 ori a standardului de microorganisme este cu virus hepatic, de pildă, îmbolnăvirea este îngrozitoare”, explică medicul Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, despre rațiunea limitării conţinutului de microorganisme din apă.

Surse: aici și aici

Comentarii

  1. DIN CARTEA 'PASII LUI IISUS',SCRISA PRIN DICTEU DIVIN DE CATRE DOAMNA GEORGETA FLOREA,AM AFLAT CA APA 'izvorul minunilor' de la izvoarele Crisului Alb a fost binecuvantata de insusi Domnul IISUS HRISTOS IN TIMPUL CALATORIEI SALE DE 777 DE ZILE PE PAMANTUL VECHII DACII.CHIAR DUMNEAEI I-A FOST RECOMANDATA DE INSUSI INGERUL DE LUMINA CREDIN TA SI COROANA, CONDUCATORUL CETELOR DE INGERI DIN SEMINTIA NEAMULUI 25,DIN RAI SI IMPARATIA CERURILOR,CEL CARE ARE IN SUPRA-VEGHERE NEAMUL ROMAN.DIN ANALIZE SE PARE CA ESTE CEA MAI BINE PROPORTIONATA APA /PLATA/.VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Etichetă și ceremonial în Evul Mediu
    15.11.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ETICHETĂ ȘI CEREMONIAL LA CURȚILE SUVERANILOR DIN EVUL MEDIU Ca urmare a unei migăloase și trudnice activități de cercetare, istoricul…
  • Cele mai sănătoase alimente care ne protejează organele + VIDEO
    07.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI SĂNĂTOASE ALIMENTE  CARE NE PROTEJEAZĂ ORGANELE Care sunt criteriile după care putem alcătui o listă a celor mai…
  • Rețete culinare - Negresă
    09.04.2012 - 0 Comments
    NEGRESĂ Ingrediente 4 ouă 1/2 pahar lapte 4 linguri cacao 1 pachet unt sau margarină 1 pahar și jumătate făină 1 linguriță bicarbonat de sodiu sau praf de copt arome: rom sau…
  • Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet
    24.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet Sursa:http://www.hickoryfarms.com Coșurile cadou sunt o opțiune minunată pentru orice…
  • Dezvăluirea celor mai mari iluzii ale istoriei: Separarea realității de ficțiune
    04.08.2023 - 0 Comments
    În tapiseria mereu schimbătoare a timpului, istoria a fost țesută cu nenumărate povești, mituri și legende transmise din generație în generație. În timp ce aceste povești adaugă o notă de magie…
  • Cum arătau Statele Unite acum 100 de ani
    04.07.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM ARĂTAU STATELE UNITE ACUM 100 DE ANI Secolul XX a însemnat o perioadă de schimbări majore pentru țările occidentale, mai…
  • Pericolele din pâinea albă
    17.11.2013 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN PÂINEA ALBĂ Știați că, în urmă cu zeci de ani, guvernul elvețian, fiind informat asupra pericolului pentru sănătate…
  • OSHO - Sfârșitul eroilor
    08.06.2016 - 0 Comments
    SFÂRȘITUL EROILOR OSHO Întrebare: Bhagwan, ai spus odată că tu ești omul nou de care lumea are nevoie și că această comunitate este pregătirea pentru venirea lui. Vezi cumva aici, între…
  • Mafia uleiului de măsline + VIDEO
    11.09.2012 - 2 Comments
    --> MAFIA ULEIULUI DE MĂSLINE Făcăturile chimice au penetrat adânc și piața uleiurilor de măsline. Într-un mod chiar foarte toxic. Într-o societate corectă, am vedea semne de…
  • Din istoria creștinismului - Știați că... + documentar (RO)
    05.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN ISTORIA CREȘTINISMULUI ȘTIAȚI CĂ... Începând cu Conciliul de la Constantinopol, care a avut loc în anul 381 e.n. și a fost…
  • Diamantul memorial + VIDEO
    12.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0222328888"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; DIAMANTUL MEMORIAL Sub deviza „Noi imortalizăm…
  • România în reclame (slideshow)
    02.05.2012 - 0 Comments
    --> ERA O VREME ÎN ŢARA ASTA... Marin Sorescu Motor în 2 timpi, monocilindru, cu răcire forțată cu aer Capacitate…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • Un pas mic pentru om, o farsă uriașă pentru omenire? - documentar (RO)
    16.05.2012 - 0 Comments
    --> UN PAS MIC PENTRU OM, O FARSĂ URIAȘĂ PENTRU OMENIRE CHIAR AM FOST PE LUNĂ? …
  • Despre frică + VIDEO (RO)
    08.05.2012 - 1 Comments
    --> DESPRE FRICĂ Realitatea fricii: Nu ți-e frică de întuneric, ți-e frică de ce se află în el. Nu ți-e frică de înălțimi, ți-e frică să nu cazi. Nu ți-e frică să…
  • Motan curios dat afară din bibliotecă, obține sprijin masiv pe Internet + FOTO
    27.12.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faceți cunoștință cu Max, motanul, o felină curioasă care iubește să exploreze Colegiul Macalester din apropiere. Max a fost salvat de…
  • Misterul celor două culturi gemene
    24.04.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERUL CELOR DOUĂ CULTURI GEMENE  DE PE MALURILE OPUSE ALE ATLANTICULUI Richard Cassaro Egiptenii antici din Africa…
  • Soluția perfectă pentru curățarea covorului!
    28.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Urăsc petele de pe covor! Petele făcute de copii tăi, de animalele de companie sau chiar de tine! Dar nu îți mai face griji! Am găsit…
  • 30+ fapte mai puțin cunoscute despre animale + FOTO
    05.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Liliecii orfani care sunt salvați sunt înfășurați strâns în pături pentru a imita îmbrățișarea caldă a aripilor mamei…
  • Sfecla roșie - depozit de vitamine și minerale
    01.04.2012 - 2 Comments
    --> SFECLA ROŞIE - depozit de vitamine şi minerale PUȚINĂ ISTORIE Legumă banală în zilele noastre, sfecla roşie are un trecut glorios. Descoperită în urmă cu aproape patru…
  • 10 băuturi care pot face minuni pentru sănătatea ta
    23.12.2022 - 0 Comments
    Băuturile nutritive, precum ceaiul de yerba mate, sunt excelente pentru a vă împinge de la spate pe parcursul zilei, în timp ce cafeaua de cicoare poate fi un relaxant plăcut. De fapt, există…
  • Integrala manuscriselor Cantemir + VIDEO
    11.12.2012 - 0 Comments
    --> EVENIMENT CULTURAL EUROPEAN Au apărut primele 25 de volume din   „Integrala manuscriselor Cantemir” Lădiţa cu „Integrala manuscriselor Cantemir”, pe care a…
  • Unde este virusul hepatitei C?
    02.11.2013 - 2 Comments
    --> UNDE ESTE VIRUSUL HEPATITEI C?   „Unde este virusul hepatitei-C? L-a văzut cineva?” întreba Michael Houghton…
  • 40 de alimente de evitat pentru bărbații de peste 40 de ani
    23.10.2023 - 0 Comments
    Pe măsură ce îmbătrânești, sunt zile în care îți dai seama că nu mai ești la fel de în formă, puternic sau în formă ca înainte. În unele zile, îți dai seama că nu mai poți face lucrurile pe care le…
  • Comunicarea telepatică + VIDEO
    03.09.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMUNICAREA TELEPATICĂ Germanul Hans Bender, într-o pasionantă carte apărută în 1976, intitulată „Universul parapsihologiei”,…
  • Ah, femeile!
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> SPITALUL DE IUBIRI NERVOASE Veacul ne-a ales prost. Psihiatria nu recunoaşte, deocamdată, actele antisociale şi iraţionale pe care le faci din dragoste. Ca atare, nu primeşti…
  • Capra - cel mai rentabil animal domestic
    13.03.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPRA – CEL MAI RENTABIL ANIMAL DOMESTIC În gospodăriile țărănești, capra domestică (Capra hircus) este o prezență obișnuită. Este ușor…
  • Cătina - polivitamina naturii
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CĂTINA – polivitamina naturii Cătina albă (Hippophea rhamnoides) este un arbust întâlnit la noi în ţară în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile…
  • Combinarea corectă a alimentelor
    15.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMBINAREA CORECTĂ A ALIMENTELOR – GARANŢIA UNEI SĂNĂTĂŢI DE FIER – Hrana ingerată este divizată în trei părţi. Partea primară,…
  • Obezitatea și slăbirea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA  Cum slăbești? Tot așa cum te îngrași, numai că invers Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a…
  • RELIGULOUS - documentar (RO)
    09.07.2012 - 0 Comments
    --> RELIGULOUS „Religiozitatea nu este ceva în care să crezi - este un fapt care trebuie trăit, experimentat; ea nu este o credință pe care să o ai în minte, ci o cunoaștere a…
  • OSHO - Omul nu are un destin + VIDEO (RO)
    12.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU ARE UN DESTIN OSHO Viața ta este viața ta și nu poate fi trăită decât într-un singur fel; nu există alternativă. Iar…
  • Minimundus - Lumea în miniatură
    14.11.2013 - 0 Comments
    --> MINIMUNDUS – LUMEA ÎN MINIATURĂ – În Austria, la Klagenfurt, există un parc tematic de o rară frumusețe, în care poți face…
  • Soia - leguma vedetă
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SOIA – LEGUMA VEDETĂ Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se…
  • De ce nu ar trebui să bem lapte + documentar (RO)
    08.11.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate,…
  • Pavel Coruț - Ce se ascunde în spatele magiei?
    01.01.2015 - 32 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE MAGIEI? Pavel Coruț În lumea noastră modernă, un fenomen nociv, ruşinos pentru gradul nostru de…
  • Chestiunea femeii
    08.03.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "9627982567"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CHESTIUNEA FEMEII  Sofia Nădejde În…
  • Scurt istoric al bibliotecilor antice și moderne + VIDEO
    11.06.2012 - 0 Comments
    -->     SCURT ISTORIC AL BIBLIOTECILOR ANTICE ȘI MODERNE Colectarea și depozitarea de cunoștințe scrise este o practică veche de când lumea. Cele aproximativ 30.000 de…
  • 20 de lucruri costisitoare care și-au meritat banii pe termen lung
    29.01.2023 - 0 Comments
    Uneori, este dificil să iei o decizie atunci când ești pe cale să cumperi un lucru scump fără să știi dacă acesta va fi cu adevărat util sau nu. Dar anumite lucruri se dovedesc a fi atât de…
  • Rubrica mondenă în presa românească din secolul al XIX-lea
    02.12.2015 - 0 Comments
    RUBRICA MONDENĂ  ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ DIN SECOLUL AL XIX-LEA În 1865, în perioada în care Transilvania era încorporată Imperiului Austro-Ungar, renumitul cărturar Iosif Vulcan, devenit…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *