MITUL
VITAMINELOR
– DE CE CREDEM CĂ AVEM NEVOIE DE SUPLIMENTE –
– DE CE CREDEM CĂ AVEM NEVOIE DE SUPLIMENTE –
Mulți experți în nutriție se îndoiesc de faptul că tot
ceea ce avem nevoie pentru a rămâne sănătoși se găsește în hrana noastră
obișnuită. Reprezentanții industriei farmaceutice, bazându-se pe un istoric
fascinant, susțin că alimentele noastre nu conțin destui nutrienți și că avem
nevoie de suplimente. Din fericire, însă, multe studii obiective excelente au
rezolvat această problemă. Pe 10 octombrie 2011, cercetătorii de la
Universitatea Minnesota au publicat rezultatele unui studiu care arăta că
femeile care au luat suplimente multivitaminice sau multiminerale au decedat
într-un număr mai mare decât cele care nu și-au suplimentat dieta în acest fel.
Două zile mai târziu, cercetătorii de la Clinica din Cleveland au publicat un studiu
care demonstra că bărbații care au luat suplimente cu vitamina E aveau un risc
mai mare de a dezvolta un cancer de prostată. „A fost o săptămână grea pentru
vitamine”, a spus jurnalista Carrie Grann, de la ABC News.
Aceste rezultate nu au fost o premieră. Un număr de șapte
studii anterioare demonstraseră deja că suplimentele de vitamine cresc riscul
de cancer și boli de inimă și scurtează viața. Cu toate acestea, în 2012, mai
mult de jumătate dintre americani luau o formă sau alta de suplimente
vitaminice. Dar ceea ce puțini oameni știu, este faptul că fascinația lor
pentru vitamine a început de la un singur om. Un om care a avut atât de multă
dreptate, încât a primit două premii Nobel, și care s-a înșelat atât de mult,
încât a fost considerat unul dintre cei mai mari șarlatani ai lumii.
În 1931, Linus Pauling publica în Journal of the
American Chemical Society un articol intitulat „Natura legăturilor chimice”. Înainte de apariția
acestui studiu, chimiștii cunoșteau două tipuri de legături chimice: ionică (când un atom cedează altuia un electron) și covalentă (când atomii își pun în
comun unul sau mai mulți electroni). Pauling susținea că lucrurile nu sunt așa
de simple și că împărțirea electronilor se petrece undeva între ionic și
covalent. Ideea lui a revoluționat domeniul, îmbinând fizica cuantică cu
chimia. De fapt, conceptul lui era atât de revoluționar, încât atunci când
editorul revistei a primit manuscrisul, n-a putut găsi nicio persoană calificată
să-l recenzeze. Iar când Albert Einstein a fost întrebat ce crede despre
articolul lui Pauling, acesta ridicat din umeri: „E prea complicat pentru mine”.
Pentru acest singur articol, Pauling a primit Premiul Langmuir pentru
cel mai marcant tânăr chimist din Statele Unite, a devenit cea mai tânără
persoană membră a Academiei Naționale de Științe, a fost făcut profesor plin la
Caltech și a primit Premiul Nobel pentru Chimie. Toate acestea, la vârsta de 30
de ani.
În 1949, Pauling a publicat în revista Science un studiu intitulat „Anemia
celulelor seceră, o boală moleculară”. La vremea respectivă, oamenii de știință
cunoșteau faptul că hemoglobina (proteina din sânge care transportă oxigenul)
cristalizează în venele celor bolnavi de acest tip de anemie [n.n: numită „siclemie”], provocându-le
dureri de încheieturi, cheaguri de sânge și moarte. Dar nu știau de ce. Pauling
a fost primul care a arătat că hemoglobina cu celule seceră are o încărcătură
electrică ușor diferită, caracteristică ce afectează în mod dramatic modul în
care ea reacționează cu oxigenul. Această descoperire a sa a dat naștere
domeniului biologiei moleculare.
În 1951, Pauling a publicat un articol în „Lucrările
Academiei Naționale de Științe”, intitulat „Structura proteinelor”. Atunci se
știa deja că proteinele erau alcătuite dintr-o serie de aminoacizi. Pauling a
venit cu ideea că proteinele au și o structură secundară, determinată de felul
în care se pliază unele cu altele. El a numit o astfel de configurație „alpha
helix”, și a fost folosită mai târziu de către James Watson și Francis Crick
pentru a explica structura ADN-ului.
În 1961, Pauling a colectat sânge de la gorile, cimpanzei
și maimuțe aflate la Grădina zoologică din San Diego. Voia să vadă dacă
mutațiile din hemoglobină pot fi utilizate ca un fel de ceas evolutiv. Pauling a
arătat că oamenii s-au desprins din gorile cu 11 milioane de ani în urmă, mult
mai devreme decât bănuiau oamenii de știință. Ulterior, un coleg de breaslă remarca:
„Dintr-o singură lovitură, el a unit paleontologia cu biologia evoluționistă și
cu biologia moleculară”.
Dar realizările lui Linus Pauling nu s-au limitat la
știință. Începând din anii 1950, timp de 40 de ani el a fost unul dintre cei
mai cunoscuți activiști pentru pace din întreaga lume. S-a opus persecuțiilor
și încarcerării japonezilor americani în timpul celui de-Al Doilea Război
Mondial, a refuzat oferta lui Oppenheimer de a lucra la Proiectul Manhattan,
l-a înfruntat pe senatorul Joseph McCarthy prin refuzul de a depune un jurământ
de credință, s-a opus proliferării armelor nucleare, a forțat guvernul să
recunoască faptul că exploziile nucleare pot altera genele umane, a convins
alți deținători ai Premiului Nobel să se opună războiului din Vietnam și a
scris cartea devenită best-seller No More
War! (Stop războaielor!). Datorită eforturilor lui Pauling a fost încheiat
Tratatul pentru interzicerea testelor nucleare.
În 1962, Linus Pauling a primit Premiul Nobel pentru
Pace, devenind prima persoană din lume care a câștigat două Premii Nobel
neîmpărțite cu nimeni. Pe lângă alegerea sa în cadrul Academiei Naționale de
Științe și Medalia de Merit acordată de președintele Statelor Unite, Pauling a
mai primit diplome de onoare de la universitățile Cambridge, Londra și Paris.
În 1961 a apărut pe coperta revistei Time
drept „Bărbatul anului” și a fost onorat ca unul dintre cei mai mari oameni de
știință care au trăit vreodată.
Apoi, toată rigoarea, toată munca și ingeniozitatea care
l-au făcut pe Linus Pauling o legendă au dispărut. Ca să folosim cuvintele unui
confrate, „decăderea lui a fost la fel de măreață ca o tragedie clasică”. Punctul
de cotitură a venit în martie 1966, când Pauling avea 65 de ani. Tocmai primise
Medalia Carl Neuberg. „În timpul unei prelegeri la New York, își amintește
Pauling, am menționat câtă plăcere mi-a făcut să citesc despre descoperirile
oamenilor de știință în legătură cu natura lumii noastre și am spus că sper să
mai trăiesc vreo 25 de ani, pentru ca în continuare să am această plăcere. La
întoarcerea în California, am primit o scrisoare de la un biochimist pe nume
Irwin Stone, care asistase la prelegerea mea. Îmi scria că, dacă voi urma
recomandarea lui de a lua zilnic 3.000 de miligrame de vitamina C, voi trăi nu
doar încă 25 de ani, ci probabil mai mult”.
Acest Stone, care-și spunea „doctor Stone”, studiase timp
de doi ani chimia la facultate. Ulterior primise un grad onorific de la
Colegiul de chiropractică din Los Angeles și titlul de doctor în filozofie
(PhD) de la Universitatea Donsbach – Facultatea de nutriție, o instituție de
învățământ prin corespondență, neacreditată, din sudul Californiei.
Pauling i-a urmat sfatul lui Stone. „Am început să mă
simt mai cu viață și mai sănătos, spunea el. Răcelile puternice de care
sufeream de câteva ori pe an n-au mai apărut. După câțiva ani, mi-am crescut
doza de vitamina C de 10 ori, apoi de 20 de ori și apoi de 300 de ori. Acum iau
18.000 de miligrame pe zi”. Din acel moment, oamenii aveau să-și amintească de
Linus Pauling pentru un singur lucru: vitamina
C.
În 1970, Pauling a publicat „Vitamina C și răceala
comună”, îndemnând publicul să ia zilnic 3.000 de miligrame de vitamina C (cam
de 50 de ori mai mult decât doza zilnică recomandată). Pauling era convins că
răceala comună va fi în curând o afecțiune de domeniul trecutului: „Vor trece
câteva zeci de ani până când o vom eradica complet, dar cred că, în 2-3 ani, va
putea fi ținută sub control în Statele Unite și în câteva alte țări. Abia
aștept să fiu martorul acestui pas înainte spre o lume mai bună”. Cartea lui
Pauling a devenit instantaneu un best-seller. În 1971 și 1973 au fost tipărite
ediții broșate, iar trei ani mai târziu s-a publicat versiunea extinsă,
intitulată „Vitamina C, răceala comună și gripa”, care promitea să stopeze
prezisa pandemie de gripă porcină. Vânzările de suplimente de vitamină C s-au
dublat, s-au triplat... s-au înzecit. Farmaciile nu mai puteau ține pasul cu
cererea. Pe la mijlocul anilor ’70,
în jur de 50 de milioane de americani urmau sfatul lui Pauling, iar
producătorii de vitamine numeau acest fenomen „efectul Linus Pauling”.
Oamenii de știință nu erau însă la fel de entuziaști. Pe
14 octombrie 1942, cam cu 30 de ani înainte ca Pauling să-și publice cartea,
Donald Cowan, Harold Diehl și Abe Baker de la Universitatea Minesota
publicaseră un articol în Journal of the American Medical
Association,
intitulat „Vitaminele ca metodă de prevenire a răcelilor”. Autorii
concluzionau: „În condițiile acestui studiu controlat, în care au fost tratate
980 de cazuri de răceli, nu există niciun indiciu că vitamina C singură, o
antihistamină singură sau vitamina C plus o antihistamină au vreun efect
important asupra duratei sau severității infecțiilor tractului respirator
superior”.
Au urmat alte studii. După apariția cărții lui Pauling,
cercetătorii de la Universitatea Maryland au dat zilnic, timp de trei
săptămâni, 3.000 de miligrame de vitamina C unui număr de 11 voluntari și un
placebo (o pastilă cu zahăr) altor 10. Apoi i-au infectat pe voluntari cu
virusul răcelii comune. Toți au dezvoltat simptomele răcelii, pe aceeași
durată. La Universitatea din Toronto, cercetătorii au administrat vitamina C
sau placebo la 3.500 de voluntari. Din nou, vitamina C nu a prevenit gripa. În
2002, cercetătorii olandezi au administrat multivitamine sau placebo la 600 de
voluntari. Iarăși, nicio diferență. Cel puțin 15 studii au demonstrat că
vitamina C nu tratează răceala comună. În consecință, o serie de instituții de
profil nu au mai recomandat-o pentru prevenirea sau tratarea acesteia: FDA,
Academia Americană de Pediatrie, Asociația Medicală Americană, Asociația
Dietetică Americană, Centrul pentru Nutriția Umană de la Facultatea de sănătate
publică John Hopkins din Bloomberg, și nici Departamentul de Sănătate și
Servicii Umane.
Cu toate că studiu după studiu demonstra că se înșelase,
Pauling refuza să creadă, continuând să promoveze vitamina C în prelegeri,
articole și cărți. Iar când, uneori, apărea în fața jurnaliștilor cu simptome
evidente de răceală, spunea că suferă de alergii. Apoi, Linus Pauling a ridicat
miza. A afirmat că vitamina C nu numai că previne răcelile, dar vindecă și cancerul.
În 1971, Pauling a primit o scrisoare de la Ewan Cameron,
un chirurg scoțian dintr-un mic spital de lângă Glasgow. Acesta îi scria că
pacienții cu cancer care au fost tratați zilnic cu 10 grame de vitamina C dau
semne de regresie a bolii, în comparație cu ceilalți. Pauling a fost în extaz
și s-a decis să publice descoperirea lui Ewan Cameron în „Lucrările Academiei
Naționale de Științe” (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Presupunea că, în calitatea lui de membru al Academiei, putea publica în PNAS
oricând dorea; într-o jumătate de secol, numai trei lucrări propuse spre
publicare fuseseră respinse. Ei bine, articolul lui Pauling n-a fost acceptat,
pătându-i astfel reputația printre confrați. Mai târziu, acesta a fost publicat
în Oncology, revista specialiștilor
în cancer. Dar când cercetătorii au evaluat datele, punctul slab a devenit
evident: bolnavii de cancer tratați de Cameron cu vitamina C erau într-o stare
mai bună la începutul terapiei, așa că și rezultatele erau mai bune. Din acel
moment, oamenii de știință n-au mai luat în serios afirmațiile lui Pauling
privind suplimentele de vitamine.
Dar afirmațiile lui Linus Pauling aveau încă greutate în
mass media. În 1971 el declara că vitamina C va reduce cu 10% numărul deceselor
cauzate de cancer. În 1977 a mers mai departe: „Estimarea mea actuală este că
se poate atinge o reducere a deceselor cu 75%, doar utilizând vitamina C, și o
continuă scădere prin adăugarea altor suplimente nutritive”. Pauling prezicea:
„În viitorul apropiat, speranța de viață va fi de 100-110 ani, iar cu timpul,
vârsta maximă va fi de 150 de ani”.
Victimele cancerului aveau acum motive să spere. Dorind
să participe la miracolul lui Pauling, ei își îndemnau medicii să le
administreze doze masive de vitamina C. „Timp de 7-8 ani am primit nenumărate
cereri de acest fel din partea familiilor, își amintește John Maris, șeful
secției de oncologie și directorul Centrului pentru cancer juvenil de la
Spitalul de copii din Philadelphia. Dacă încercam să-i lămuresc, mi se
răspundea: Domnule doctor, dv. ați luat vreun Premiu Nobel?”
Cercetătorii cancerului au decis să testeze teoria lui
Pauling efectuând studii după metoda „orb”. Charles Moertel de la Clinica Mayo a testat 150 de victime ale
cancerului. Jumătate au primit câte 10 grame de vitamina C zilnic și jumătate
nu au primit. Ulterior, grupul tratat cu vitamina C nu a prezentat nicio
diferență față de grupul martor, în ceea ce privește simptomele sau rata
mortalității. Moertel a concluzionat: „Nu s-a putut observa vreun beneficiu
terapeutic al dozelor crescute de vitamina C”. Pauling a fost indignat la
culme. Le-a scris o scrisoare celor de la New England Journal of Medicine,
cei care publicaseră studiul, pretinzând că Moertel se înșelase. Bineînțeles că
vitamina C nu dăduse rezultate, deoarece pacienții lui Moertel fuseseră supuși anterior
la chimioterapie. Pauling susținea că vitamina C funcționează numai dacă
victimele cancerului nu au fost chimioterapiate. Moertel s-a lăsat convins de
argumentul lui Pauling și a efectuat un al doilea studiu. Rezultatele au fost aceleași,
iar Moertel a concluzionat: „Terapia cancerului cu doze crescute de vitamina C
nu se dovedește eficientă împotriva bolii maligne, indiferent dacă pacientul a
primit înainte chimioterapie sau nu”.
Pentru cei mai mulți medici, acesta a fost sfârșitul
poveștii. Dar nu și pentru Linus Pauling. Pur și simplu nu accepta să fie
contrazis. Cameron spunea: „Nu l-am văzut niciodată atât de supărat. A luat
povestea asta ca pe un atac la persoană”. Pauling spunea despre studiul lui
Moertel că este „un caz deliberat de fraudă și denaturare”. Și-a consultat
avocații pentru a-l da în judecată, dar aceștia l-au convins să renunțe. Mai
târziu, alte studii au demonstrat că vitamina C nu tratează cancerul.
Dar Pauling nu s-a lăsat doborât. Următorul lucru pe care
l-a făcut a fost să susțină că vitamina C, luată împreună cu doze masive de
vitamina A și vitamina E, plus seleniu și beta-caroten, pot nu doar să prevină
gripa și să vindece cancerul, ci să trateze toate bolile cunoscute de om:
pneumonia, hepatita, poliomielita, tuberculoza, alergiile, astmul, diabetul,
lepra, rănile, fracturile, răul de înălțime, glaucomul, otrăvirea cu radiații,
mușcăturile de șarpe, stresul, îmbătrânirea etc. Când a apărut SIDA în Statele
Unite, Pauling a pretins că vitaminele pot trata și această boală.
„Asociației naționale pentru alimente nutritive” (The National Nutritional Foods Association
NNFA), un grup care făcea lobby pentru fabricanții de vitamine
sintetice, nu-i venea să creadă ce noroc a dat peste ei. Au numit articolul
apărut în Time „un punct de cotitură
pentru industria suplimentelor alimentare”. În efortul de a scăpa de FDA (Agenția
de control al alimentelor și medicamentelor), NNFA a distribuit copii ale
revistei fiecărui membru al Congresului. Mai târziu, în 1992, în cadrul unui
târg de promovare, Anastasia Toufexis, editor asociat la Time, spunea: „În cei 15 ani la Time
am conceput multe coperte pe tema sănătății, dar n-am primit niciodată o
reacție ca cea de la coperta cu vitamine. Vânzările au explodat și am fost
inundați cu cereri de exemplare. Nu mai avem... ‘Vitaminele’ este numărul cu cele mai multe vânzări anul acesta”.
Deși studiile independente nu i-au susținut afirmațiile, Linus
Pauling credea că vitaminele și alte suplimente au o proprietate aparte, de tip
panaceu: sunt antioxidanți. El este cel care a promovat conceptul antioxidare
versus oxidare ca o luptă între bine și rău. Bătălia are loc la nivel celular,
în mitocondrii, acolo unde organismul convertește alimentele în energie, proces
care are nevoie de oxigen, și deci se numește oxidare. O consecință a oxidării
este generarea de captatori de electroni, numiți radicali liberi (răi).
Radicalii liberi pot vătăma ADN-ul, membrana celulelor și căptușeala arterelor;
prin urmare, nu-i de mirare că au fost asociați cu îmbătrânirea, cancerul și
bolile de inimă. Pentru a neutraliza radicalii liberi, corpul își fabrică
propriii antioxidanți (buni). Dar aceștia pot fi găsiți și în fructe și legume
– este vorba de seleniu, betacaroten, vitaminele A, C și E.
Studiile au demonstrat că oamenii care mănâncă multe
fructe și legume nepreparate termic au un risc foarte scăzut de cancer sau boli
de inimă și trăiesc mai mult. Logica ar fi următoarea: dacă fructele și
legumele conțin antioxidanți, iar oamenii care mănâncă multe fructe și legume
sunt mai sănătoși, atunci oamenii care iau suplimente de antioxidanți ar trebui
să fie, de asemenea, mai sănătoși. De fapt, aceștia din urmă sunt mai puțin
sănătoși.
În anul 1994, Institutul Național al Cancerului, în
colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică, au studiat 29.000 de
finlandezi, toți fumători de mult timp, cu vârste peste 50 de ani. Acești
subiecți au fost aleși deoarece aveau un risc crescut de a face cancer sau o
boală de inimă. Subiecților li s-a dat vitamina E, beta-caroten, ambele sau
nimic. Rezultatele au fost clare: cei care au luat suplimente de vitamine prezentau
un risc mai mare de a face un cancer la plămâni sau o boală de inimă decât cei
care nu au luat nimic, adică opusul a ceea ce anticipaseră cercetătorii.
În anul 1996, un grup de cercetători de la Centrul de
Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle au cercetat 18 subiecți
care, deoarece fuseseră expuși la azbest, aveau un risc crescut de a face
cancer la plămâni. Din nou, subiecții au primit vitamina A, beta-caroten,
ambele sau nimic. Cercetătorii au fost nevoiți să întrerupă studiul abrupt,
când au realizat că cei care luaseră vitamine mureau de cancer și inimă la rate
de 28%, respectiv 17% mai mari decât cei ce nu luaseră nimic.
În anul 2004, cercetătorii de la Universitatea din
Copenhaga au făcut o serie de studii în care au fost testate peste 170.000 de
persoane care au luat vitaminele A, C, E și beta-caroten, pentru a se vedea
dacă antioxidanții pot preveni cancerele intestinale. Din nou, antioxidanții de
sinteză nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, din contră, crescuseră rata
mortalității.
În anul 2007, cercetătorii de la Institutul Național al
Cancerului din Statele Unite au examinat 11.000 de bărbați care luaseră sau nu
luaseră multivitamine. Cei care luaseră aveau un risc de două ori mai mare de a
muri de cancer de prostată în formă avansată decât ceilalți.
În anul 2008, o reexaminare a tuturor studiilor, care a
implicat 230.000 de persoane ce primiseră sau nu primiseră antioxidanți sub
formă de suplimente, au concluzionat că suplimentarea cu vitamine a crescut, de
fapt, riscul de cancer și boli de inimă.
Pe 10 octombrie 2011, cercetătorii de la Universitatea
din Minnesota au evaluat 39.000 de femei
de vârsta a treia și au constatat că cele care luaseră multivitamine,
magneziu, zinc, cupru și fier au murit într-un număr mult mai mare decât cele
care nu luaseră nimic. Ei au concluzionat: „Pe baza dovezilor existente,
considerăm că nu există o justificare în ceea ce privește utilizarea pe scară
largă a suplimentelor alimentare”.
Două zile mai târziu, pe 12 octombrie 2011, cercetătorii
de la Clinica din Cleveland au publicat rezultatele unui studiu făcut pe 36.000
de bărbați care luaseră vitamina E, seleniu, ambele sau niciuna. Ei au
constatat că cei care primiseră vitamina E aveau un risc cu 17 procente mai
mare de a face un cancer la prostată. Ca răspuns la acest studiu, Steven
Nissen, șeful secției de cardiologie de la Clinica Cleveland a spus: „Conceptul
multivitaminelor a fost vândut americanilor de către o industrie nutraceutică,
pentru a genera profit. N-au existat niciodată date științifice care să susțină
folosirea acestora”. Iar pe 25 octombrie, un titlu din Wall Street Journal întreba: „Să fie acesta
sfârșitul vitaminelor?”
Studiile științifice nu au afectat vânzările. În 2010,
industria vitaminelor crescuse la 28 de miliarde de dolari, cu 4,4% mai mare
decât în anul precedent. „Ceea ce trebuie să facem este să le ignorăm, spunea Joseph
Fortunato, director executiv al General
Nutrition Centers. Nu vedem niciun impact asupra afacerii noastre”.
Cum e posibil? Știind că radicalii liberi în mod sigur
vatămă celulele și că oamenii care au o dietă bogată în substanțe care îi
neutralizează sunt mai sănătoși, de ce studiile au arătat că suplimentele cu
antioxidanți sunt dăunătoare? Cea mai plauzibilă explicație este aceea că
radicalii liberi nu sunt atât de răi cum sunt prezentați. Deși ei pot vătăma
ADN-ul și rupe membranele celulelor, acesta nu este întotdeauna un lucru rău. Noi
avem nevoie de radicali liberi ca să omorâm bacteriile și să eliminăm celulele
canceroase în formare. Dar atunci când ne introducem în organism doze mari de
antioxidanți, balanța dintre producerea și distrugerea radicalilor liberi poate
înclina prea mult într-o direcție, provocând o stare nenaturală, în care
sistemul imunitar își pierde abilitatea de a omorî invadatorii dăunători.
Cercetătorii au numit acest fenomen „paradoxul antioxidant”. Dar oricare ar fi
cauza, datele sunt clare: dozele mari de vitamine și alte suplimente cresc
riscul de boli de inimă și cancer. Din acest motiv, nicio instituție
responsabilă de sănătatea publică nu le recomandă.
În mai 1980, în cadrul unui interviu la Universitatea de
Stat Oregon, Linus Pauling a fost întrebat: „Are vitamina C, luată în doze
mari, vreun efect secundar pe termen lung?” Răspunsul lui Pauling a fost
imediat și decisiv: „Nu!”. Șapte luni mai târziu, soția sa murea de cancer la
stomac. Linus Pauling a murit în 1994, de cancer la prostată.
Sursa:
Traducerea:
Olga Constantin (Frumoasa Verde)
si dreptul la replica al ,,vitaministilor ,, unde este ? AUDIATUR ET ALTERA PARS !!!
RăspundețiȘtergerecadarozden, nimeni nu te împiedică să cauți pe net articole care susțin contrariul celor afirmate aici. Asigură-te, totuși, că sunt scrise de oameni cu studii de specialitate și titluri științifice.
ȘtergereVitaminele de sinteza adica facute la fabrica nu sunt absorbite de organism dar cele naturale fabricate de mama natura da
RăspundețiȘtergere