10 alimente obișnuite care ascund mult mai mult ZAHĂR decât crezi

Experții recomandă ca femeile să consume doar 24 de grame de zahăr pe zi, în timp ce bărbații au voie până la 36 de grame. Dar știați că o cutie de suc conține deja aproape 40 de grame de zahăr? De acord, toată lumea știe că sucurile sunt bogate în zahăr, dar mulți nu știu că o conservă de supă de roșii poate conține până la 20 de grame de zahăr pe porție, iar sucul tău preferat de mere, chiar dacă este etichetat ca fiind neîndulcit, are aproximativ 25 de grame de zahăr pe cană.

Am decis să punem sub lumina reflectoarelor anumite alimente care odată am presupus că sunt opțiuni sănătoase și cu conținut scăzut de zahăr.

1. Mâncare de fasole


Când ne gândim la mâncarea de fasole sărată, faptul că este bogată în zahăr nu este primul lucru care ne vine în minte. O porție de 254 de grame de fasole conține nu mai puțin de 5 lingurițe de zahăr.

2. Smoothie-uri


Prepararea de smoothie-uri acasă poate fi un ritual de dimineață minunat. Cu toate acestea, smoothie-urile cumpărate din magazin sunt îndulcite cu ingrediente precum înghețata sau sirop, mărind conținutul de zahăr. Unele dintre ele conțin peste 13 lingurițe de zahăr într-o singură porție.

3. Supă la conservă


Ai crede că supa cumpărată din magazin ar fi o combinație sănătoasă de apă și legume nutritive. Dar, când vă apropiați de datele nutriționale, veți observa următoarele: conținutul de zahăr al unei singure conserve poate acoperi, de fapt, întregul aport zilnic necesar de zahăr. Acest lucru este deosebit de frecvent în cazul sosurilor pe bază de roșii, care conțin 8,7 grame de zahăr la 1 cană.

4. Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi


În timp ce alimentele cu conținut scăzut de grăsimi pot fi tentante pentru cei care încearcă să aibă un stil de viață mai sănătos, nu toate sunt de fapt mai bune pentru tine - mai ales când vine vorba de iaurt. O porție de iaurt simplu cu grăsime integrală are 4,7 grame de zahăr, în timp ce o porție de iaurt grecesc poate avea de la 6 până la 12 grame de zahăr. Adăugarea de zahăr în opțiunile cu conținut scăzut de grăsimi este folosită pentru a compensa pierderea de aromă și consistență care provine din grăsimi. Multe iaurturi degresate și aromate conțin, de asemenea, forme nesănătoase de îndulcitori, cum ar fi zaharoza sau siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

5. Dressing de salată fără grăsimi


La fel ca în cazul iaurtului, sosurile pentru salate care au mai puține grăsimi și calorii conțin cantități crescute de zahăr. 2 linguri din dressingul de salată preferat cumpărat din magazin pot avea aproximativ 7 până la 10 grame de zahăr adăugat. Experții recomandă să vă faceți acasă propriul dressing pentru salată pentru a vă asigura că nu există zaharuri adăugate, conservanți sau alte ingrediente nesănătoase.

6. Ketchup


Acest sos îmbuteliat se află pe lista celor mai populare condimente din întreaga lume. Având o combinație de arome dulci, acrișoare și umami, ketchup-ul este cel mai popular în hamburgerii de la fast-food și ca sos de înmuiat pentru cartofii prăjiți. Cu toate acestea, o singură lingură din acest condiment roșu este echivalentă cu introducerea unui cub întreg de zahăr în gură. Conținând aproximativ 4 grame de zahăr pe lingură, majoritatea sticlelor comerciale de ketchup conțin cantități semnificative de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

7. Unt de arahide


Untul de arahide este o sursă populară de proteine și un aliment de bază versatil în cămară. În timp ce tipurile naturale de unt de arahide conțin puțin sau deloc zahăr, multe variante comerciale sunt pline de uleiuri nesănătoase și zaharuri adăugate, ceea ce transformă o pastă aparent sănătoasă într-una potențial periculoasă. Unele mărci populare pot avea până la 8 grame de zahăr la 2 linguri. Dieteticienii recomandă citirea etichetelor cu ingrediente ale untului de arahide, astfel încât să puteți vedea care sunt cele mai naturale și mai sănătoase.

8. Salată de varză (Coleslaw)


Varza este o legumă sănătoasă încărcată cu nutrienți, proprietăți antiinflamatorii și vitamina K. Dar salata de varză, cea cu maioneză plină de grăsimi și zahăr alb, poate avea până la 16,3 g de zahăr pe cană.

9. Chipsuri de cartofi


Gustările sărate nu par a fi echivalente cu zahărul, dar o pungă de chipsuri preferate poate avea un conținut de zahăr de 3%-5%. Acest lucru este deosebit de frecvent în chipsurile cu arome precum grătar, chili dulce, miere sau chipsuri de porumb dulce. În funcție de câte chipsuri mâncați, 15 chipsuri de cartofi cu aromă de grătar pot avea deja 2 grame de zahăr. Chipsurile sunt, de asemenea, bogate în carbohidrați, pe care corpul tău îi transformă într-o formă de zahăr numită glucoză. Nutriționiștii sfătuiesc ca junk food, cum ar fi chipsurile, să fie consumate cu moderație pentru a preveni orice boală.

10. Fructe uscate


Fructele uscate sunt considerate o gustare sănătoasă. Similar cu versiunile lor proaspete, acestea sunt bogate în vitamine, fibre și antioxidanți. Cu toate acestea, atunci când fructele sunt deshidratate, conținutul de apă este eliminat, lăsând toate zaharurile compactate în fructele zbârcite, ceea ce le face foarte bogate în zaharuri naturale.

Care dintre aceste alimente bogate în zahăr v-a surprins cel mai mult?

Vă rugăm să rețineți: Acest articol a fost actualizat în noiembrie 2021 pentru a corecta materialul sursă și inexactitățile factuale.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *