Plantele pot curăța substanțele chimice toxice din aer în câteva ore, arată un studiu

Da, plantele au capacitatea de a elimina anumite substanțe chimice toxice din aer printr-un proces numit fitoremediere. Fitoremedierea constă în utilizarea plantelor pentru a atenua poluanții și contaminanții din sol, apă și aer.

Testarea plantelor ca "purificatoare" în camere închise. (UTS)

Plantele pot absorbi diverși poluanți din aer, cum ar fi compușii organici volatili (COV), formaldehida, benzenul și xilenul, prin intermediul frunzelor și rădăcinilor lor. Acești poluanți sunt apoi descompuși sau transformați de procesele metabolice naturale ale plantelor. Unii dintre contaminanți pot fi depozitați în țesuturile plantelor, în timp ce alții sunt eliberați înapoi în mediul înconjurător într-o formă mai puțin dăunătoare.

Eficiența fitoremedierii depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de specie de plante, de poluanții specifici prezenți și de condițiile de mediu. Anumite plante, cum ar fi plantele păianjen (Chlorophytum comosum), crinii păcii (Spathiphyllum spp.) și plantele șarpe (Sansevieria spp.), sunt cunoscute pentru capacitățile lor de purificare a aerului.

Cu toate acestea, este important de reținut că, deși plantele pot contribui la îmbunătățirea calității aerului din interior, este posibil să nu elimine complet toate substanțele chimice toxice sau să nu ofere rezultate instantanee. Eficacitatea fitoremedierii într-un anumit mediu depinde, de asemenea, de factori precum concentrația și durata de expunere la poluanți.

Pentru a asigura o calitate optimă a aerului, se recomandă combinarea utilizării plantelor cu alte strategii, cum ar fi o ventilație adecvată, reducerea la minimum a utilizării de substanțe chimice toxice în interior și întreținerea regulată a spațiilor interioare pentru a reduce prezența poluanților.

Potrivit unor noi cercetări, aducerea grădinii în interior și cultivarea plantelor potrivite pe pereții biroului (împreună cu o tehnologie sofisticată) ar putea curăța aerul de mai mulți poluanți toxici comuni.

Descoperirile provin de la oamenii de știință de la Universitatea de Tehnologie din Sydney (UTS), Australia, care au investigat dacă un sistem de pereți verticali cu plante de interior ar putea absorbi un amestec de compuși nocivi care se găsesc în vaporii de benzină.

În cele din urmă, pe parcursul unei zile obișnuite de lucru, plantele au redus nivelurile unor compuși cancerigeni notorii la mai puțin de 20 % din concentrațiile inițiale.

Cercetarea a fost finanțată de compania Ambius, care a apelat la ajutorul echipei UTS. O colecție de plante de interior care imită micul sistem de pereți verticali de plante al Ambius a fost ținută în camere sigilate pentru experimente.

Cu toate că amenajarea laboratorului nu se apropie de dimensiunea spațiilor publice, ideea este că instalarea grădinilor verticale ar putea contribui la îmbunătățirea calității aerului din interior prin suplimentarea sistemelor de ventilație care consumă multă energie și care elimină aerul viciat din clădirile de birouri, spitale și săli de clasă.

Este demn de remarcat faptul că noile descoperiri nu au fost evaluate de colegi, dar cercetările anterioare au arătat potențialul plantelor de interior de a absorbi compușii gazoși, adesea denumiți compuși organici volatili sau COV.

Cu toate acestea, studiile privind "purificatoarele" de plante au evaluat, de obicei, eliminarea unor specii chimice unice - nu a unor amestecuri complexe - în condiții controlate și la niveluri care nu sunt comparabile cu expunerile din lumea reală.

În timp ce acest nou studiu a utilizat în mod similar camere închise, a pus în opoziție plante de uz casnic comune - iedera diavolului (Epipremnum aureum), plantele de arțar (Syngonium podophyllum) și plantele păianjen (Chlorophytum comosum) - cu vaporii de benzină, o sursă semnificativă de amestecuri de COV.

"Nu numai că plantele pot elimina majoritatea poluanților din aer în câteva ore", spune Fraser Torpy, cercetător în domeniul mediului la UTS, "dar ele elimină cel mai eficient poluanții cei mai dăunători din aer, care sunt legați de petrol".

Torpy și echipa au testat sistemul Ambius de pereți verticali cu plante folosind nouă cutii de perspex construite special pentru acest scop, care conțineau patru plante sau niciuna. Un mic volum de benzină a fost vaporizat în interiorul camerelor, iar cercetătorii au măsurat nivelurile de gaze.

Pe baza unei ușoare reduceri a gazelor în camera de control, nu a putut fi exclusă o scurgere în fiecare dintre cutiile de testare. Cu toate acestea, cercetătorii sunt încrezători că instalațiile au eliminat aproximativ 43% din totalul COV-urilor în perioada de testare de 8 ore și aproape toate cele trei clase chimice deosebit de dăunătoare: alcanii (98% eliminați), derivații benzenului (86%) și ciclopentanii (88%).

Eliminarea acestor contaminanți din aer, care pot provoca "efecte notabile asupra sănătății", ar putea avea "efecte semnificative asupra menținerii unui mediu interior sănătos", scrie echipa de cercetare în raportul lor.

Compușii benzenului sunt foarte cancerigeni și pot pătrunde în școli și clădiri aflate la sute de metri de benzinării, depășind nivelurile de siguranță. De asemenea, cercetătorii sunt de mult timp conștienți de faptul că persoanele care locuiesc în apropierea benzinăriilor sunt mai predispuse la apariția unor tipuri de cancer, cum ar fi leucemia.

Garajele de parcare atașate clădirilor de birouri și locuințelor reprezintă o altă preocupare pentru poluarea interioară, notează Torpy și colegii săi.

Cu mai multe cercetări, grădinile verticale ar putea fi de ajutor. "Am constatat, de asemenea, că, cu cât toxinele din aer erau mai concentrate, cu atât plantele deveneau mai rapide și mai eficiente în eliminarea toxinelor, ceea ce arată că plantele se adaptează la condițiile în care cresc", spune Torpy.

Nu uitați că aceste sisteme de înverzire verticală, care prezintă adesea un număr considerabil de plante în ghivece conectate la pompe de aer, sunt cu mult mai importante decât cele câteva plante de interior pe care le avem pe raftul din bucătărie. Ați avea nevoie de mii de exemplare pentru a face aerul din casa dumneavoastră mai curat.

De una singură, o colecție modestă de plante nu poate curăța aerul suficient de repede pentru a afecta calitatea aerului, spun cercetătorii. Dar ele pot stimula starea de spirit.

Configurația experimentală a cutiilor închise ermetic amintește, de asemenea, de primele studii ale NASA care, de asemenea, au monitorizat plantele în camere închise ermetic - ceea ce, desigur, este foarte diferit de mediul interior al unei clădiri mari de birouri cu sistemele de ventilație care pompează.

Acestea fiind spuse, interesul comercial pentru tehnologiile de pereți verzi va crește probabil ca urmare a pandemiei, care a evidențiat importanța calității aerului din interior la scară globală.

Torpy și coautorii săi - care scriu de data aceasta într-o revistă cu referenți - subliniază că este nevoie de mai multe cercetări care să testeze sistemele comerciale de mari dimensiuni în diverse clădiri. Doar atunci vom putea înțelege pe deplin dacă plantele pot acționa ca purificatoare de aer, cu vreun beneficiu în plus față de sistemele actuale de ventilație.

Aceasta include examinarea tipului de plante și a filtrelor de aer utilizate, a efectelor pe termen lung ale poluanților asupra microbilor din sol și a faptului dacă plantele ajung la un punct de saturație.

O altă direcție pe care cercetătorii doresc să o urmeze este aceea de a vedea dacă plantele curăță aerul de substanțele chimice emanate de materialele sintetice - genul de compuși care dau mașinii dumneavoastră mirosul de mașină nouă - deoarece studiul actual nu a măsurat acest lucru.

Raportul UTS este disponibil aici.

Sursa: https://www.sciencealert.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *