Ce ne pot învăța străvechii mayași despre sănătate și vindecare

Într-o perioadă în care ființele umane suferă de o serie de boli cauzate de stres și de viața modernă, nevoia de înțelepciune străveche nu a fost niciodată mai importantă.  De fapt, mulți oameni s-au săturat de efectele secundare provocate de medicamentele farmaceutice și de lipsa de atenție de care dau dovadă unitățile medicale obișnuite și se îndreaptă spre tratamentele tradiționale.

Cercetări recente au descoperit un remediu străvechi pe bază de plante chinezești care este eficient în tratarea durerii cronice, iar tot mai mulți oameni au căutat tratamente holistice pentru boli și probleme de sănătate. Tratarea holistică a pacienților este un concept care a fost bine înțeles de greci.  În Grecia antică, pacienții vizitau Asklepion, temple sfinte de vindecare unde bolile erau vindecate prin armonizarea tuturor factorilor sociali, de mediu, psihologici, spirituali și fizici care se credea că interacționează în cauzalitatea bolii.  Civilizațiile mayașe timpurii au dezvoltat, de asemenea, sisteme de vindecare care au influențat asistența medicală holistică până în prezent.

Civilizația mayașă a luat naștere în Yucatán în jurul anului 2600 î.Hr. și a devenit proeminentă în jurul anului 250 d.Hr. în sudul Mexicului, Guatemala, nordul Belize și vestul Hondurasului de astăzi. Mayașii au excelat în agricultură, olărit, scriere cu hieroglife, întocmire de calendare și matematică și au lăsat în urmă o cantitate uimitoare de arhitectură impresionantă și opere de artă simbolică. Este posibil ca civilizația mesoamericană să nu fi supraviețuit, dar multe dintre secretele lor privind sănătatea, vindecarea și traiul sănătos sunt încă vii până în zilele noastre. Iată cinci lucruri pe care mayașii ne pot învăța despre sănătate și vindecare:

Medicina mayașă este încă o practică în rândul americanilor din America Centrală și astăzi. Credit foto: Patryk Kosmide.

Semințe de Chia

Semințele de chia sunt un superaliment bogat în proteine și fibre și plin de acizi grași omega-3.  Cuvântul "chia" provine de la cuvântul mayaș pentru putere.  Cultivate inițial în Mexic și în sud-vest între 1500 și 910 î.Hr., semințele de chia reprezentau o parte importantă din dieta mayașilor. Ele erau considerate aproape magice datorită capacității lor de a crește rezistența și energia pe perioade lungi de timp. Războinicii foloseau Chia ca principală sursă de combustibil în timpul cuceririlor. Din punct de vedere medicinal, le foloseau și pentru a ameliora durerile articulare și pentru a stimula saliva și se spune că erau mai prețuite decât aurul datorită proprietăților lor incredibile de îmbunătățire a sănătății.

Vindecare holistică

Pentru mayași, sănătatea era o chestiune de echilibru.  Omul era considerat ca parte integrantă și interactivă a cosmosului și a societății, iar orice dezechilibru ducea la boală.  Pentru a vindeca aceste dezechilibre, mayașii foloseau o abordare holistică a vindecării, care se concentra atât pe aspectele spirituale, cât și pe cele fizice ale bunăstării și recunoștea interconectarea lor. 

Vindecătorii mayași căutau în primul rând să echilibreze fluxul de ch'ulel (forța vitală) în organism, un concept foarte asemănător cu "qi" din medicina tradițională chineză.  "Ch'ulel reprezenta faptul că totul era legat și unificat", a scris Bonnie Bley în The Ancient Maya and their City of Tulum. "Lumea fizică și cea spirituală se aflau la capetele opuse ale unui continuum înconjurat de medicamente care ajutau spiritele în procesul de vindecare".

Cercetări ample au arătat că sănătatea emoțională are un impact semnificativ asupra sănătății fizice, însă acest element lipsește din sistemul medical actual.

Cacao

Mayașii sunt bine cunoscuți pentru dragostea lor pentru ciocolată.  Se crede că mayașii consumau ciocolată încă de acum 2.600 de ani și încorporau în mod regulat superalimentul antic cacao în dieta lor pentru a-și menține sănătatea.  De asemenea, era folosită ca medicament - cacao este plină de flavanoli, un antioxidant care s-a dovedit a fi benefic pentru sănătatea inimii și a creierului, și este bogată în magneziu, calciu, fier, cupru, zinc și potasiu. Mayașii credeau că boabele de cacao aveau proprietăți magice sau chiar divine, potrivite pentru a fi folosite în cele mai sacre ritualuri de naștere, căsătorie și moarte.

Aceștia consumau ciocolată prin recoltarea mai întâi a semințelor, sau a boabelor, din arborele de cacao. Le fermentau și le uscau, le prăjeau, le îndepărtau coaja și le măcinau pentru a le transforma în pastă. Adesea combinau această pastă cu apă, făină de porumb, ardei iute și alte condimente.   Multe artefacte mayașe antice sunt decorate cu picturi ale oamenilor care culeg, prepară sau beau cacao. Se pare că aceasta a fost o parte cu adevărat integrantă a vieții lor religioase și sociale.

Băi de sudoare

Saunele nu sunt doar un lux al zilelor noastre. Se știe că acestea au o serie de beneficii importante pentru sănătate, inclusiv eliminarea toxinelor, curățarea pielii, îmbunătățirea performanțelor cardiovasculare și ameliorarea durerilor musculare.  

Văzută ca o metodă de purificare, mayașii foloseau băile de sudoare, sau temezcal, care se realizau prin saune construite din piatră. Apa era turnată peste pietre fierbinți pentru a produce aburi, încurajând astfel pacientul să transpire impuritățile. Băile de sudoare erau considerate utile în special pentru femeile însărcinate. 

Conducătorii mayași își făceau un obicei din a vizita băile de sudoare, deoarece se simțeau revigorați și, după cum credeau ei, mai curați. În plus, conducătorii mayași efectuau ceremonii rituale de purificare pentru a-i liniști pe zei și pentru a asigura bunăstarea comunităților lor.  Arheologii au descoperit băi de sudoare în situri precum Tikal, Aguateca și Nakbe, dar cea mai impresionantă descoperire de până acum se află în Piedras Negras, un oraș mayaș clasic din Guatemala. Pe lângă palatele, templele și curțile de bal recunoscute, arheologii au descoperit opt clădiri de piatră care serveau drept băi de sudoare pentru regalitatea mayașă.

Hidroterapie

Maiașii au înțeles proprietățile vindecătoare ale apei.  Băile cu ierburi erau folosite pentru a curăța corpul de o anumită boală.   Ierburile erau pisate și se adăuga sare pentru a ajuta la eliberarea uleiurilor. Dacă se foloseau ierburi uscate, se turna apă fierbinte peste ele pentru a face ca planta să-și elibereze câmpul vibrațional. Tipurile de plante și ierburi folosite în baie depindeau de boală, iar adesea se rosteau rugăciuni asupra individului în timp ce acesta făcea baie.   

Sănătatea și medicina la vechii mayași era un amestec complex de minte, corp, spirit și știință - un echilibru de care avem mare nevoie în lumea de astăzi.

Sursa: https://www.ancient-origins.net/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *