Respirația și hrana

-->

RESPIRAȚIA ȘI HRANA
- PRIMII PAȘI SPRE SĂNĂTATE -
Respirația

Temelia circulației este un sistem sanguin sănătos, sistemul care transportă oxigenul și substanțele hrănitoare spre toate celulele corpului vostru. Respirația este butonul care apasă funcționarea acestui sistem. Felul în care vă oxigenați corpul în întregime stimulează procesul electric al fiecărei celule. Dar respirația nu controlează numai oxigenarea celulelor, ci și circulația lichidului limfatic, care conține globulele albe, cu rol de protecție a organismului. 
Sistemul limfatic este sistemul de canalizare al corpului. Fiecare celulă din organism este înconjurată de limfă. Aveți în organism de 4 ori mai multă limfă decât sânge. Iată cum funcționează sistemul limfatic: sângele este pompat din inimă, prin artere, către capilarele subțiri și permeabile, de unde este apoi difuzat în acest fluid din jurul celulelor, numit limfă. Celulele, care știu exact de ce au nevoie, iau oxigenul și excretă toxinele, o parte din acestea trecând înapoi în capilare. Celulele moarte, proteinele din sânge, precum și alte substanțe toxice trebuie să fie îndepărtate de sistemul limfatic. Iar sistemul limfatic este pus în funcțiune prin respirația profundă. 
Celulele corpului depind de sistemul limfatic, acesta fiind singura cale de evacuare a cantităților mari de material toxic și lichid în exces, care restrâng cantitatea de oxigen. Lichidul trece prin nodulii limfatici, locul în care sunt neutralizate și distruse celulele moarte și alte substanțe toxice, cu excepția proteinelor din sânge. Ce importanță are sistemul limfatic? Dacă el ar fi închis timp de 24 de ore, ați fi morți, ca urmare a blocării proteinelor din sânge și a lichidului în exces din jurul celulelor. 
Sistemul sanguin are o pompă, care este inima, dar sistemul limfatic nu are așa ceva. Singurul mod în care sistemul limfatic este pus în mișcare, este respirația și mișcarea musculară. Așadar, dacă vreți să aveți un sistem circulator sănătos, cu o limfă eficientă și un sistem imunitar eficient, trebuie să respirați adânc și sa faceți mișcări care să le stimuleze. Uitați-vă cu atenție la orice program de sănătate. Trebuie să vă învețe mai întâi cum să vă purificați organismul printr-o respirație eficientă. Dr. Jack Shields, un apreciat limfolog, a făcut un studiu asupra sistemului imunitar, introducând camere video în corpul subiecților, ca să vadă ce stimulează sistemul limfatic. Cea mai eficientă cale s-a dovedit a fi respirația diafragmatică adâncă. Ea creează un fel de vacuum, care absoarbe limfa prin circuitul sanguin și mărește viteza cu care corpul elimină toxinele. De fapt, prin respirație profundă și exercițiu fizic, acest proces este de 15 ori mai rapid. Acesta este și motivul pentru care sisteme de sănătate precum yoga se concentrează atât de atent asupra respirației sănătoase. Nu există ceva mai bun pentru curățarea corpului. Problema este că cei mai mulți oameni nu știu să respire. Tony Robbins recomandă următoarea formulă de respirație: un timp inspirați, 4 timpi țineți aerul și doi timpi expirați. De ce trebuie să expirați de două ori mai mult decât inspirați? Pentru că, în timpul expirației, eliminați toxinele prin sistemul limfatic. De ce trebuie să țineți aerul de 4 ori mai mult? Pentru că așa puteți să vă oxigenați sângele și să vă activați sistemul limfatic. Cealaltă componentă esențială a procesului de respirație sănătoasă e gimnastica aerobică zilnică sau înotul.

Hrana

Al doilea secret este să mâncați alimente cu un conținut ridicat de apă. Nu sunt decât de 3 feluri pe planeta noastră: fructe, legume și semințe încolțite. Acestea vă vor furniza din abundență apă, substanța care curăță și care este dătătoare de viață. Atunci când cineva se hrănește cu alimente cu conținut scăzut de apă, funcționarea nesănătoasă a organismului e garantată. După cum afirmă medicul Alexander Bryce în cartea sa The Laws of Life and Health (Legile vieții și sănătății): Atunci când în organism intră prea puțin lichid, sângele păstrează o greutate specifică mare, iar substanțele toxice provenite din regenerarea celulelor și țesuturilor sunt incomplet eliminate. Astfel, organismul este intoxicat cu propriile excreții, iar principala cauză este cantitatea insuficientă de lichid, care nu a reușit să scoată în formă de soluție reziduurile provenite de la celule. Dieta ar trebui să ajute organismul în procesul de curățire și nu să vi-l împovăreze cu o hrană nedigerabilă. Acumularea reziduurilor în corp favorizează apariția bolilor. 
Al treilea secret al unui trai sănătos este principiul combinării eficiente a alimentelor. Unele alimente nu pot fi mâncate împreună cu altele. Fiecare tip de hrană are nevoie de un anumit tip de suc gastric și nu toate sucurile gastrice sunt compatibile. De exemplu, mâncați carne în combinație cu cartofi? Dar brânză cu pâine, lapte cu cereale sau pește cu orez? Ce-ați zice dacă ați auzi că aceste combinații sunt distructive pentru organele voastre interne și vă vlăguiesc de energie? 
Alimentele care conțin amidon (orez, pâine, cartofi și altele) au nevoie de un mediu digestiv alcalin/bazic care este furnizat inițial în gură, de o enzimă - ptialina. 
Alimentele care conțin proteine (carne, lactate, alune, semințe și altele de acest fel) au nevoie de un mediu acid pentru digerare - acidul clorhidric și pepsina. 
Există un principiu în chimie, care spune că două medii cu efect contrar (acizi și baze) nu pot acționa în același timp. Se neutralizează unul pe celalalt. Dacă mâncați o proteină împreună cu un amidon, digestia este îngreunată sau chiar complet blocată. Hrana nedigerată este un mediu fertil pentru bacteriile care o fermentează și o descompun, dând naștere astfel la tulburări digestive și gaze. 
Combinațiile de alimente incompatibile vă secătuiesc de energie și orice fenomen care provoacă pierdere de energie este potențial generator de boală. Atunci când alimentele sunt combinate necorespunzător în tractul digestiv, timpul necesar digestiei este de 8-14 ore, câteodată chiar mai mult. Când alimentele sunt combinate corect, organismul este capabil să-și facă datoria în 3-4 ore, astfel încât nu trebuie să vă risipiți energia pe digestie. 
Alt secret al programului de viață sănătoasă este principiul consumului efectiv de fructe. Fructele constituie hrana perfectă. Pentru digerarea lor, e nevoie de foarte puțină energie, oferind în schimb răsplata cea mai mare. 
Singura hrană de care are nevoie creierul este glucoza. Fructele conțin în primul rând din fructoză (care se transformă ușor în glucoză) și cel mai adesea, 90-95% apă. Asta înseamnă că putem curăța și hrăni în același timp. Singura problemă cu fructele este că cei mai mulți nu știu cum să le consume, pentru ca organismul să folosească eficient substanțele lor hrănitoare. Întotdeauna trebuie să mâncați fructele pe stomacul gol. De ce? Pentru că fructele nu sunt digerate în stomac, ci în intestinul subțire. Ele trec prin stomac în câteva minute și ajung în intestine, unde își eliberează zaharurile. Dacă în stomac se află deja carne, cartofi ori amidon, fructele rămân prinse acolo ca într-o capcană și încep să fermenteze. E bine să vă obișnuiți să mâncați fructe și sub formă de suc proaspăt stors. 
O mare greșeală a vieții nesănătoase este mitul proteinei. Cunoașteți vorba: dacă spui o minciună un timp îndelungat, mai devreme sau mai târziu, toți oamenii vor ajunge să te creadă. Bine ați venit în lumea minunată a proteinelor! Niciodată nu s-a spus o minciună mai mare decât aceea că ființele umane au nevoie de o dietă bogată în proteine ca să-și păstreze o sănătate optimă. 
Oamenii cred că au nevoie de proteine ca să-și mărească rezistența sau ca să-și întărească oasele. Excesul de proteine are exact efectul opus în aceste cazuri. Haideți să găsim un model optim pentru cantitatea de proteine de care aveți nevoie cu adevărat. Când credeți că au oamenii mai multă nevoie de proteine? Atunci când sunt prunci. Natura Mamă le oferă o hrană - laptele matern - care furnizează sugarului tot ce are nevoie. Cam ce procent din laptele matern credeți că este reprezentat de proteine? 50%, 25%, 10%? Prea mult, în toate cazurile. Laptele matern conține 2,38% proteine la naștere și se reduce la 1,51% în decurs de 6 luni. Asta-i tot! 
De unde atunci ideea că ființele umane au nevoie de cantități masive de proteine? Care este cel mai eficient plan de marketing din lume? Acela prin care-i faci pe oameni să creadă că vor muri dacă nu-ți vor cumpăra produsul. Același lucru s-a întâmplat și cu proteinele. 
Ce folosește organismul vostru pentru a obține energie? Mai întâi, fructoza din fructe, legume și muguri germinați. Apoi amidonul. Apoi grăsimile. Ultimul lucru de care are nevoie pentru a produce energie este proteina. Cam atât despre acest mit. Excesul de proteină aduce în organism exces de azot, care provoacă oboseală. Cei care se antrenează umflându-și corpul cu proteine nu sunt recunoscuți pentru calitățile lor de maratoniști. Sunt prea obosiți. Și încă ceva: osteoporoza e strâns legată de consumul exagerat de proteine. Oasele cele mai zdravene de pe planetă le au vegetarienii. 
V-aș putea da o sută de argumente împotriva consumării cărnii ca sursă de proteine, pentru că este lucrul cel mai rău pe care îl puteți face. De exemplu, unul din subprodusele metabolismului proteinelor este amoniacul. Carnea conține concentrații mari de acid uric. Acidul uric este unul din produsele reziduale sau excretorii rezultate din funcționarea celulelor vii. Rinichii extrag acid uric din circuitul sanguin și îl trimit mai departe, în vezica urinară, pentru a fi eliminat împreună cu ureea, sub formă de urină. Dacă acidul uric nu este eliminat din sânge imediat și în totalitate, se depune în țesuturile organismului, ducând, în timp, la apariția gutei și a calculilor biliari, nemaivorbind de suferința pe care o provoacă rinichilor.
La bolnavii de leucemie, se constată de obicei concentrații mari de acid uric în sânge. O bucată potrivită de carne conține 1 gram de acid uric. Organismul vostru poate elimina 0,5 grame de acid uric pe zi. În plus, știți ce anume dă gust cărnii? Acidul uric de la animalul mort, și din care mâncați. Dacă vă îndoiți de acest lucru, încercați să mâncați carne tăiată cușer, înainte să fie condimentată. Pe măsură ce se scurge sângele, se elimină și acidul uric. Carnea fără acid uric n-are niciun gust. Cu așa ceva vă încărcați organismul? Cu acidul care în mod normal este eliminat în urina unui animal? Mai mult, carnea conține din plin bacterii de putrefacție. Dacă vă întrebați cumva ce sunt acestea, ele sunt bacterii de colon. După cum explică dr. Jay Milton Hoffman în cartea sa, Veriga lipsă din curriculum medical - chimia alimentară în relația ei cu chimia organismului, când animalul e viu, procesul osmotic din colon împiedică bacteriile de putrefacție să pătrundă în organismul lui. Când animalul moare, procesul osmotic dispare și bacteriile de putrefacție migrează prin pereții colonului, în carne. Acestea sunt cele care înmoaie carnea. Știți că se lasă carnea la fezandat, nu-i așa? Ceea ce o fezandează sau o înmoaie sunt bacteriile de putrefacție. Iată ce spun alți experți: Bacteriile din carne sunt identice cu cele din bălegar și sunt mai numeroase în anumite tipuri de carne decât în bălegarul proaspăt. Toate tipurile de carne se infectează cu bacterii din bălegar în timpul tăierii și numărul lor crește cu cât carnea este păstrată mai multă vreme.  
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *