Omul nu este făcut să mănânce carne + documentar (RO)




OMUL NU ESTE FĂCUT SĂ MĂNÂNCE CARNE

Cu toate că unii istorici și antropologi susțin că omul este omnivor, alcătuirea noastră anatomică – gura, dinții, sistemul digestiv – indică mai degrabă că suntem făcuți pentru o alimentație fără carne. Și o bună parte a omenirii încă trăiește în acest fel. Iar în țările cele mai industrializate, pasiunea pentru carne are mai puțin de 100 de ani. De fapt, a început o dată cu frigiderul și societatea de consum. Dar nici măcar în secolul XXI corpul omului nu s-a adaptat la mâncatul cărnii. Carl von Linné, botanist, zoolog și medic din secolul al XVIII-lea, spunea: „Alcătuirea internă și externă a omului, comparată cu cea a animalelor, indică faptul că fructele și legumele suculente constituie hrana lui naturală”. Linné avea dreptate. Dacă analizăm cu atenție structura anatomică a mamiferelor și a oamenilor, reiese clar că suntem mult mai apropiați de animalele erbivore decât de cele carnivore. Cu alte cuvinte, nu suntem programați de natură să ingerăm și să digerăm carnea. Iată câteva dovezi clare:

Carnivore – au gheare
Erbivore – nu au gheare
Oameni – nu au gheare

Carnivore – nu au pori în piele și transpiră prin limbă
Erbivore – transpiră prin porii pielii
Oameni – transpiră prin porii pielii

Carnivore – au dinții din față ascuțiți și nu au molari plați, pentru mestecat
Erbivore – nu au dinții din față ascuțiți, iar molarii sunt plați și folosesc la mărunțirea hranei
Oameni – nu au dinții frontali ascuțiți, iar molarii sunt plați, folosind la mărunțirea hranei


Carnivore – au tractul intestinal de 3 ori mai lung decât lungimea corpului, astfel încât carnea, care intră rapid în descompunere, să nu stagneze mult timp în intestine
Erbivore – au tractul intestinal de 10-12 ori mai mare decât lungimea corpului
Oameni – au tractul intestinal de 10-12 ori mai mare decât lungimea corpului

Carnivore – secretă un acid clorhidric puternic în stomac, necesar digerării cărnii
Erbivore – secretă un acid stomacal de 20 de ori mai slab decât al carnivorelor
Oameni – secretă un acid stomacal de 20 ori mai slab decât al carnivorelor

Carnivore – nu au nevoie de glande salivare, pentru pre-digerarea cerealelor și a fructelor
Erbivore – au glande salivare bine dezvoltate, necesare pre-digerării cerealelor și fructelor 
Oameni – au glande salivare bine dezvoltate, necesare pre-digerării cerealelor și fructelor

Carnivore au saliva acidă, fără ptialină, enzima necesară pre-digerării cerealelor 
Erbivore au saliva alcalină, cu ptialină, pentru pre-digerarea cerealelor
Oameni – au saliva alcalină, cu ptialină, pentru pre-digerarea cerealelor

Din această scurtă analiză comparativă reiese clar că, dacă oamenii ar fi fost creați de natură să mănânce carne, n-ar fi avut aceste asemănări anatomice izbitoare cu animalele erbivore. 

Vă puteți întreba: „Dar dacă n-am fost creați să mâncăm carne, de ce o facem?” Pentru că am fost condiționați de mici să mâncăm carne. Carnivorii au o vorbă: „În natură, animale omoară alte animale pentru a se hrăni. Prin urmare, acest obicei face parte din legile naturii”. Ei bine, nu-i chiar așa. În primul rând, noi nu trăim în sălbăticie. În al doilea rând, noi nu am fost meniți să ucidem animale și să le mâncăm. Am fi cu toții mai sănătoși dacă n-am face asta. Dacă nu știați, aflați că, în decurs de 4 ore de la ingerare, carnea intră în putrefacție, iar resturile ei se lipesc de pereții intestinali, unde rămân timp de 72 de ore, și chiar mai mult (luni sau ani), dacă persoana suferă de constipație.

Ultimul punct pe care aș vrea să-l ating în demonstrarea faptului că noi, oamenii, nu suntem creați să mâncăm carne este acela că toate animalele carnivore sau omnivore își consumă carnea crudă. Atunci când un leu ucide un erbivor, primul lucru pe care-l face el este să-și sfâșie prada în zona stomacului, pentru a-i mânca organele pline de sânge (nutrienți). În timp ce mănâncă stomacul, ficatul, intestinele etc., leul linge tot sângele din aceste zone. Chiar și urșii, care sunt omnivori, mănâncă somonul crud. În schimb, nouă, oamenilor, carnea crudă, plină de sânge, ne face silă. De aceea o gătim și o condimentăm, mascându-i astfel gustul. Un exemplu: dacă o căprioară moare arsă într-un incendiu de pădure, niciun carnivor nu se va atinge de carnea ei. Un alt exemplu: leii aflați în captivitate sunt hrăniți exclusiv cu carne crudă, altfel ar muri de foame.

Dacă noi, prin natura noastră, am fi carnivori, am putea mânca carnea crudă și îmbibată de sânge. Și ni s-ar părea foarte bună la gust. Adevărul e că numai gândul la un astfel de meniu ne întoarce stomacul pe dos. De aceea am inventat gătitul la foc și asezonarea cărnii cu sare, condimente, ketchup, maioneză, muștar sau diverse sosuri. Este singurul mod în care noi, oamenii, putem mânca carne. Chiar și numai acest lucru ar trebui să ne dea de gândit.


Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Devorând Pământul
(Devour the Earth) (RO)



Comentarii

  1. Foarte interesant.Din pacate oamenii in general au fost obisnuiti cu hrana omnivora si desi unii consuma putina carne ,nu se pot lipsi de ea din cauza de obisnuinta.Asta nu inseamna ca nu se poate reduce treptat pana la renuntare, la carne.Cei care agreeaza in special legumele si fructele ,se pot adapta cred mai usor ,invatand sa introduca in alimentatia zilnica si tot ce inlocuieste carnea .Nu este usor,dar se poate .Cred ca este un proces mai lung de invatare a gustului pentru alimentatie ierbivora,de introducere in alimentatie a multor cereale ,legume cu care nu prea am fost obisnuiti.Dar pentru ca starea de bine a organismului sa se simta ,se poate incepe treptat .Poate tinerii vor invata si vor reusi sa fie si convinsi ca schimbarea alimentatiei ii vor face mai rezistenti in fata unei vieti atat de istovitoare pentru marea lor majoritate.Am inceput si eu cu o mica schimbare a alimentatiei ,mancand fructe ,legume,desi nu sunt o mare consumatoare de legume,dar nici carnea nu este un aliment folosit in cantitate mare si doar oadata pe saptamana.Mai greu mi-ar fi sa exclud untul si smantana.Doresc sanatate tuturor si ganduri bune !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Am mai citit cateva astfel de articole si mi se par partinitoare si incorecte. Leul din savana este carnivor si consuma carne cruda, omul este omnivor si consuma carne gatita adica deja "digerata pe jumatate". Fiecare animal, inclusiv omul, se adapteaza mediului in care traieste: la indieni vegetarismul este aproape regula dar asta deoarece nu-si permit carne atat dpdv climatic cat si economic. La clima noastra care nu-ti permite sa cultivi tot anul nu poti trece iarna cu fasole si mere, ai nevoie de carne. Ok, acum in sec XXI, probabil acest lucru nu mai tine de supravietuire, dar lucrurile nu difera f mult. Cu tot importul de alimente iarna si chiar tot anul, niciodata piata noastra nu va arata ca pietele tarilor calde.
    Toate aceste articole care fac propaganda unei parti sau alteia, nu tin cont de context si anume omul nu este un simplu animal, el este evoluat, omul cultiva cereale, legume, domesticeste animale si isi gateste si conserva alimentele.
    Iar condimentele nu au rol de a masca gustul mancarii ci de a-l desavarsii si, de asemenea, au si un rol medical, in predigestie (marinare), digestie si sterilizare. Condimentele se folosesc si in prepararea legumelor.
    Cat despre sila pe care o declanseaza carnea cruda aceasta este o boala a vremurilor in care traim, unde oamenii nu isi respecta mancarea fie leguma sau animal. Cati dintre oraseni stiu diferenta intre rata si gasca daca nu scrie pe ambalaj sau pe cartonasul de la zoo, cati stiu ca laptele nu apare ca prin minune in cutie sau sticla, la untul se face din lapte sau ca pieptul de pui se plimba la un moment dat pe 2 picioruse? majoritatea orasenilr sunt rupti de natura, sunt scosi pur si simplu din context. Probabil de aceea si se mananca atata carne, ea creste in copac alaturi de "leguma" rosie si altele.
    Si deoarece suntem in Post, ar trebui sa tinem seama si de povetele religiilor: cumpatare in orice fie mancare, ganduri sau fapte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate/stimată anonim, acest articol nu este unul de propagandă. Propaganda este o doctrină sau o teorie răspândită sistematic pentru a câștiga adepți. Acest blog nu se ocupă cu așa ceva. Este pur informativ și are ca scop informarea corectă a cititorilor săi, fără a impune ceva. Din domeniul sănătății selectăm texte scrise de specialiști, al căror conținut poate veni în ajutorul oamenilor deschiși la minte. Din comentariul dv. se vede clar că nu aveți nicio pregătire în acest sens. Vreți să mâncați carne? Perfect! Nu vă oprește nimeni... în afară de Dumnezeu, din când în când.

      Ștergere
  3. Nu mai maninc carne de 25 de ani si ma simnt excelent . Carnea este cadavru plin de adrenalina ,hormonul mortii si miliarde de virusi si bacterii tipice cadavrelor . Consumul de carne este un semn de intirziere mintala .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *